lauantai 5. elokuuta 2017

Paita palmikoidulla pääntiellä

Harmaa ei ole minun suosikkivärini, mutta sopivalla ripauksella violettia tästä Yksisisarviset -kankaasta tulikin tämän kesän suosikkipaitani. Violetti yksityiskohta pääntielle syntyi letittämällä trikoosuikaleita. Tämän paidan kanssa ei tarvitse kaulakoruja, koska paidan pääntie on itsessään kuin koru.

Palmikoi trikoosuikaleita pääntielle


Paidan jujuna ovat pääntielle letitetyt trikoosuikaleet. Leikkasin suikaleet n. 2 cm leveiksi. Venyttelin suikaleita ennen palmikointia ja annoin reunojen kiertyä vapaasti rullalle. Palmikoidessa kiinnitin huomiota siihen, että suikaleet asettuivat aina samoin päin. Rullautuneet reunat näkyvät oikealle puolelle.

letitetty yksityiskohta pääntiellä


Ompelin palmikoidut trikoosuikaleet paidan pääntielle käsin. Ensin olin ommellut pääntielle kapean käänteen. Pistot kannattaa sijoittaa palmikon ulkoreunaan, niin palmikko ei nouse pystyyn. Palmikkoa kannattaa venyttää ommellessa, jotta pääntie ei ala lörpöttämään. Viiden sentin matkalle palmikkoa kului 4 cm. Paitaa kannattaa sovittaa ompelun välillä, niin näkee miten pääntie asettuu.

Kun pääntie on ommeltu 5 cm vaille valmiiksi, niin katkaisin trikoosuikaleiden päät yksitellen portaittain. Näin sain häivytettyä yhdistämiskohdan näkymättömäksi, kun liitoskohta jää toisen suikaleen alle. Tutkin ja kokeilin miten saan punottua letin valmiiksi ja yhtenäiseksi. Yhdistin trikoosuikaleiden loppupään aloituspäähän hakaneulalla. Ompelin käsin trikoosuikaleiden päät yhteen. Valmiista pääntiestä ei juurikaan huomaa, mistä letti alkaa tai loppuu. Piirsin kuvaan vihreän nuolen osoittamaan "saumakohtaa".

letin yhdistäminen renkaaksiKoristeellinen pääntie


Inspiraatio tähän t-paitaani tuli toisesta paidastani, jossa on myös koristeellinen pääntie. Toisen paidan pääntiellä on käänteinen muotokaitale ja hopeanvärinen koristeommel.

Minulla ja tyttärelläni on nyt samanlaiset Yksisarviset -kankaasta ommellut paidat. Kangasta kului 1,5 metriä, eikä yhtään tilkkua jäänyt yli. (Minun paitakokoni on 42 ja tyttären 128 cm.) Tytön paitaan piti jopa laittaa hihat eri kankaasta ja helmaan jatkopalaksi laskostettua pitsikangasta. Tytön paitaa ommellessani kirjoitin yksityiskohtaiset ohjeet aloittelijalle miten ommellaan trikoopaita.

Yksisarviset paita


Tämä paita päälläni olen lähtenyt kotipihan metsään, kaupunkiin museoon ja saaristoon retkeilemään. Päiväni ruokabloggaajana opetti, että valmiista käsityöstä voi ottaa kuvat monta kertaa, toisin kuin syödystä kuningatarpiirakasta. Harmaa väri oli haastava kuvattava, joten tästä paidasta kertyikin monta sovituskuvaa.

Tämä rakennus taustalla on Raahen Kruununmakasiini eli museo. Siellä on nähtävillä maailman vanhin sukelluspuku 1700-luvulta, joka on tehty lehmännahasta. Museo oli yllättävän toiminnallinen ja siellä oli paljon tehtävää lapsillekin.

Hyödynnä trikoosuikaleet kauniiksi ykstyiskohdaksi


Vietimme yhden kesäpäivän Raahen saaristossa, Iso-Kraaselissa. Siellä on puinen tunnusmajakka eli pooki. Saaren luontopolun varrelta löytyy monenlaista ihmeteltävää, esimerkiksi järvi. Oletko koskaan nähnyt järveä saaressa?

Iso-Kraaselin pooki


Aurinkoiseen kuvaan tuli mukaan pojan lierihattukin, jonka lieriin keksin tikata ympyröiden sijaan vinoja ompeleita. Tästä näet tarkemmat kuvat tikkauksista, postaus sisältää myös paljon vinkkejä miten suoralla ja siksak-ompeleilla voi koristella vaatteita.


8 kommenttia:

 1. Kiva idea ja kaunis toteutus letityksessä. Taidan kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hennamar käynnistäsi ja ilahduttavasta kommentista. Parhaat käsityöideat on tehty jaettavaksi :) Käyhän vinkkaamassa tänne, kun tulee valmista ja laitat blogiisi.

   Poista
 2. Nätti pääntie! Meidän porukka kävi Ohtakarin pookissa. Tai siis muut kävi, mutta allekirjoittanut katseli pookia maan tasalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Pikki Akka :) Piti heti googlata Ohtakari, siellä näyttää olevan jatulintarhakin. Mielenkiintoista, viimeistään ensi kesänä sinne, kiitos oivasta vinkistä!

   Poista
 3. Kiva idea tuo letti, pannaan muistiin,kun leikkaan seuraavan t- paidan kaula-aukon suuremmaksi, ei vain sitä tavallista surrausta saumurilla ja pieni käänne kahdella tikillä. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Irmeli, niinhän se on, että vaihtelu virkistää :)

   Poista
 4. Vautsi, on muuten nätti pääntie! Laitan tämän kyllä muistiin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Villa Pipo :) Tätä vois muuten lähteä muuntelemaan ja tehdä kierretyistä trikoosuikaleista "nyörin" jonka ompelee pääntielle.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.