lauantai 2. syyskuuta 2017

Kloriittivärjäyskuvio paitaan

Minä juhlistin Suomen luonnon päivää elokuun viimeisenä lauantaina saniaisten ja kloriittipullon kanssa. Työn alla oli nimittäin kloriittivärjäyskuvio t-paitaan. Tämä on minun syyskuun #Suomi100_käsityöni, syyskuun teemana on luonto. #Suomi100_käsityö on yhteisöllinen käsityöhaaste, jota pyöritän juhlavuoden kunniaksi, lähde sinäkin mukaan.

kloriittivärjäyskuvio paitaan


Kloriittivärjäys on tosi helppoa ja nopeaa: kasvinlehti kankaalle ja muutama suihkaus kloriittia päälle. Sitten vain odotellaan jännityksellä lopputulosta. Olin jo aikaisemmin kerännyt saniaisen lehdet ja prässännyt ne sanomalehden välissä. Parasta on että kloriitilla tehty kuvio ei halkeile, ei haalistu, eikä irtoa pesussa. Kloriittivärjäyskuvio pysyy siistinä koko vaatteen eliniän.

kloriittivärjäys ohje


Vinkit kloriittivärjäykseen:
 • Suihkepullon suuttimen voi vaihtaa kloriittipulloon, jos kierteet ovat yhteensopivat.
 • Testaa tilkulle, että suihkepullon suutin on sopivan suurella, suihku leviää tasaisena, eikä suuttimesta tule pisaroita.
 • Testaa tilkulle miten kankaan väri muuttuu kloriitin vaikutuksesta, esim. mustasta tulee oranssia.
 • Aseta lehti tai muu sapluuna kankaan päälle, se pysyy siinä itsestään.
 • Suihkuta raakaa kloriittia todella vähän kankaalle, kangas ei saa kastua. Kloriitti jää kankaan pinnalle.
 • Odota, että kangas vaalenee. Kun kangas on saavuttanut haluamasi vaaleusasteen, niin huuhtele kangas. Minä annoin kloriitin vaikuttaa loppuun asti ja kangas valkaistui kokonaan.
 • Muista suojata pinnat ja mahdollisesti ylimääräinen kangas. 
 • Huolehdi huoneen hyvästä tuuletuksesta.
Huom: Joihinkin kangaslaatuihin raaka kloriitti voi syövyttää reiän. Testaa ensin miten kankaasi reagoi kloriittisuihkeeseen. Kuulin pari kokemusta, että vahingossa paidalle roiskunut kloriitti olisi syövyttänyt reiän paitaan. Joten kirjoitin tämän lisäyksen varmuuden varalta.

Kangaskorjaamon fb-sivuilla on video minun kloriittisuihkutteluistani. Käy katsomassa miten homma tapahtuu käytännössä.

Paidan hihat saivat myös kloriittisuihkauksen. Säädin suihkepullon suuttimen siten, että suuttimesta tuli pisaroita. Rajasin sanomalehdellä vain hihan alareunan näkyviin ja sitten suihkuttelin kloriittia.

kloriittivärjätty paita


Aikaisemmin tein miehelle t-paidan kloriitivärjäyksellä, suihkuttelin paitaan jalkapallolegendan Jari Litmasen siluetin. Joten tällä tekniikalla voit tehdä juuri sellaisen kuvion, minkä osaat saksilla leikata.

Tässä lisää kloriittipainantaa, Lego-auton renkaalla tehdyt renkaanjäljet.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon käsitöitä myös Facebookiin ja Instagramiin.12 kommenttia:

 1. Hieno paita! Kloriittivärjäys on kyllä mukavaa varsinkin näihin aikoihin, kun vielä voi ulkona suhuutella, niin tuuletus varmasti pelaa. En ole koskaan kokeillutkaan suoraan pullosta, koska laimennan kloriitin kankaanpainantakurssilla saadun ohjeen mukaan vedellä: yksi osa vettä ja kaksi kloriittia. Niinkin on onnistunut ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit hyvästä vinkistä :) Meillä on kotipihalla niin tuulista, että lehdet eivät pysyisi paikoillaan suihkuttelun aikana. Laimennoskin on varmasti hyvä, säästää kloriittia ja luontoa. Minä olin niin laiska, että en jaksanut sekoitella ja sitten suihkepullon pohjalle jäisi ylimääräistä laimennosta kaappiin seisomaan.

   Poista
 2. Kiitos vinkistä. Taidanpa kokeilla. Kiva blogi sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja Ole hyvä. Kiva kun kävit ja kirjoitit kommentin, joka ilahduttaa pitkään :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos piristävästä kommentista, mukavaa syksyä myös sinulle :)

   Poista
 4. Tämä menee kokeiluun, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ole hyvä :) Laitapa kuvaa vaikka Kangaskorjaamon fb-sivuille, sitten kun olet tehnyt :)

   Poista
 5. Tämä menee mullakin kokeiluun, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mukavaa, että postaus tavoittaa vieläkin innokkaita kloriittivärjäreitä :) Nyt kasvin lehtien sijaan voikin leikata paperista sabluunoita kuvionnin avuksi. Tähän kloriittivärjäykseen sopisi erityisen hyvin paperista leikattu lumihiutale. Se juuri mitä lapsena leikottiin tuntikausia taitelluista papereista.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.