maanantai 6. huhtikuuta 2020

Kloriittipainantaa Lego-auton renkaalla

Kloriittivärjäys on monipuolinen ja yllätyksellinen kankaankuviointitapa.  Kloriitilla voi tehdä kuvioita kankaisiin tai peittää vanhojen vaatteiden tahrat ja antaa näin vaatteille uuden elämän. Kokeile kloriitilla painamista, suihkimista, sutimista tai liotusta.

Kloriitilla varjaaminen
 

Pidän kloriittivärjäyksestä, koska se on monipuolinen tekniikka ja sillä onnistuu aina. Ei haittaa vaikka kuvio ei ole tarkkarajainen ja selkeä, kloriittivärjäyksen on tarkoituskin olla elävää ja liukuvaa. Jos kloriittivärjäyksellä ei tule ensimmäisellä kerralla juuri sellaista kuin haluaisi, niin kloriittikäsittelyn voi uusia tai laajentaa.

Kloriittivärjäys on aina yllätyksellistä, lopullista väriä voi olla vaikea ennustaa. Mustasta yleensä tulee oranssia, mutta en olisi arvannut että tästä vihreästä tulee keltaista. 

Viime kertaisista kloriittivärjäyksistä olikin jo päässyt kulumaan aikaa, mutta se ei haittaa. Kloriitti säilyy kaapissa hyvänä useamman vuoden, siinä ajassa kangasvärit ehtivät kuivahtaa kaapissa.


kloriittivärjäysTilkkulaatikosta löytyi mopon kuva, enää tarvitsisi saada renkaanjäljet kankaalle. Siitä se ajatus sitten lähti. Testasin voisiko kumimaista Lego-auton rengasta käyttää kloriittipainantaan samalla tavoin kuin kangasvärien kanssa. Onnistui ja nythän se näyttää siltä, että renkaan jäljet ovat moposta. Mopon ompelin kapealla applikaatiosiksakilla pipoon kiinni.

Näin teet kloriitilla kuvion


Valmistelut: Irrotin renkaan Lego-autosta. Suojasin työtason sanomalehdellä. Testasin tilkulle miten kangas reagoi kloriittiin, vihreä kangas muuttui keltaiseksi.
 1. Kaadoin tilkan kloriittia pienelle lautaselle.
 2. Rullasin rengasta kloriitissa lautasella.
 3. Rullasin rengasta kankaan päällä.
 4. Annoin kloriitin vaikuttaa hetken, niin että kuvio erottui kankaasta hyvin.
 5. Huuhtelin kankaan kylmän vesihanan alla.
 6. Kaadoin ylimääräisen kloriitin suppilon avulla takaisin pulloon odottamaan seuraavaa värjäyskertaa.
kloriittivärjäys legoauton renkaallaKloriittivärjäykseen sopivat materiaalit


Kloriitti toimii parhaiten puuvillaisille materiaaleille. Villakuidut haurastuvat ja jopa hajoavat kokonaan kloriitissa. Joihinkin materiaaleihin saattaa syöpyä reikiä.

Lakanakangas, joustamaton farkku ja puuvillatrikoo ovat hyviä materiaaleja kokeilla kloriittivärjäystä. Olen tehnyt onnistuneesti kloriittivärjäystä myös elastaanitrikoolle, jossa on elastaania 8 % ja puuvillaa 92 %. Tässäkin pipokankaassa oli hieman elastaania mukana. Suosittelen kokeilemaan etukäteen tilkulle miten kangas kestää kloriittikäsittelyn.Renkaani oli hieman kupera, joten renkaan reunoista ei jäänyt ihan yhtä tarkka kuvio kuin renkaan keskustasta. Seuraavalla kerralla olen viisaampi ja kokeilen laittaa vanhan pyyhkeen alustaksi. Se on pehmeä alusta, joten oletan että renkaat sivut uppoaisivat paremmin kankaaseen kiinni ja kuvion reunat tulisivat näin paremmin näkyviin.

kankaanpainantaa kloriitilla


Tässä on hyödyllinen vinkki tuunata pipo, piilota pipon mainosteksti virkatun yksityiskohdan alle.
 

 Muista nämä jutut, kun teet kloriittivärjäyksiä

 • Suojaa työtaso ja omat vaatteesi roiskeilta. Olisi harmi, jos pöydästä lähtisi maali tai hyvät vaatteet saisivat kloriittipilkkuja.
 • Käytä suojahansikkaita, kloriitti on vahvasti emäksinen, eikä ole iholle hyväksi.
 • Huolehdi työtilan hyvästä tuuletuksesta tai työskentele ulkona.
 • Testaa kloriittia aina ensin tilkulle tai huomaamattomaan kohtaan, pahimmassa tapauksessa kloriitti voi syövyttää reiän vaatteeseen. Minulle ei vielä ole käynyt näin vaikka olen käyttänyt raakaa kloriittia.


Kloriitilla voi tuunata vaatteita ja pidentää niiden käyttöikää


Kloriitilla on helppo pelastaa vaatteita uudelleen käyttöön.  Vaatteen tahrat tai vaalentumat voi piilottaa kloriittivärjäyksen alle ja vaate saa jatkoaikaa. Tässä on lisää vinkkejä miten kloriitilla voi tehdä kuvioita
 • Solmi, rullaa, laskosta vaate ja upota vedellä laimennettuun kloriittiin likoamaan.
 • Rajaa paperilla, teipillä, kontaktimuovilla alue ja suihkaise kloriittia kankaalle suihkepullosta.
 • Maalaa kapealla pensselillä tai sudi leveällä sudilla kuvioita kankaalle
 • Tai käytä jotain muottia painamiseen niin kuin tässä oli Lego-auton rengas.


Käytin saniaisen lehteä sapluunana ja suihkutin suihkepullosta kloriitin kankaalle. Ohjeet ovat täällä.

kloriittivarjayskuvio paitaan


Leikkasin paperista Jari Litmasen siluetin jalkapallofanin t-paitaan ja suihkutin kloriittia päälle. Työvaiheet kuvina läytyvät täältä.Vanha farkutakki uudeksi kloriitilla/ Villa Nanna blogi

kloriitilla vaalennusHyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

10 kommenttia:

 1. Vautsi miten hienoja kaikki! Mukavaa alkanutta pääsiäisviikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superpaljon kiitoksia Päden pajalle :) Mukavaa viikkoa myös Sinulle.

   Poista
 2. Kiitos taas tosi hyvistä ideoista! Hauska tuo autonrengas värjäyshommissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ilo on minun puolellani. Mikäs sen mukavampaa kuin leikkiä välillä legoilla :D

   Poista
 3. Hauska idea tuo autonrengas painatus ;) Iloista pääsiäisen odotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavat kiitokset. Eihän siitä renkaanjäljestä aivan tarkkarajaista tullut, mutta epäselviähän ne renkaanjäljet ovat luonnossakin hiekassa tai mudassa. Kloriitilla värjäämisessä onkin aina jätettävä tilaa yllätyksillle.

   Poista
 4. Onpa taas mainio idea tuo rengaspainanta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos Pikku Akka :) Houkuttaisi jo kokeilla uudestaan ajella auton renkaalla kloriitissa ja tehdä isompaa kangaspintaa. Mutta taitaa olla niin että muut käsityöprojektit kiilaavat ohi, juuri kun tähän ihastuin.

   Poista
 5. Oi, en ole ennen kuullutkaan kloriittivärjäyksestä. Menee kokeiluun. Sen sijaan sain käyttämättömistä, kauan ulkosäilytyksessä olleista homeenhajuisista villalangoista hajut pois, kun liotin niitä melko vahvassa kloriittiliuoksessa ja annoin huuhtelun jäljeen kuivua ulkona. Villa ei kärsinyt, ihme kyllä. Saman olen tehnyt vanhoille Marimekon kerni?pintaisille kankaille. Toimii :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, geelimäinen Domestos vessanpesuaine on myös hyvä värinpoistaja. Koostumus on geelimäistä, niin siveltimellä voi piirtää tarkkojakin kuvioita kankaalle. Olen kerran testannut käsityöntunnilla oppilaiden kanssa miten villalangalle käy kloriitissa, se lanka hajosi atomeiksi uituaan viikon klorittivedessä.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.