tiistai 12. toukokuuta 2020

Hämähäkkiruusu - helppo tapa kirjoa kukkia

Hämähäkkiruusu on kaikista helpoin tapa kirjoa kukka. Kirjottu ruusu on näyttävä yksityiskohta vaatteessa, sen alle voi myös peittää tahrat tai pienet reiät. Ruusun terälehdet muotoutuvat punomalla aivan kuin itsestään. Voin luvata, että onnistut heti ensimmäisellä kerralla kirjomaan täydelliset ruusut.

Kirjo hämähäkkiruusuOmpelin lapselle toiveesta neuletakin. Halusimme valkoiseen neulatakkiin jotain jujua ja piristettä. Päätimme tehdä kirjontaa villalangalla.

Lue tästä miten ompelin neuletakin saumat.

Kirjo kukkia


Harjoittelin kirjontapistoja Baby Born -nuken liiviin. Yleensä tulee harjoiteltua uusia tekniikoita erilliseen tilkkuun, jonka heittää harjoittelun jälkeen roskiin. Nyt panostin siihen, että harjoittelutilkku pääsee käyttöön. Samalla lapsi näki millaisen kirjonnan aion tehdä ja pystyi esittämään toiveita kirjonnan muodosta.

Hämähäkkiruusujen lisäksi tein ketjupistoin lehtiköynnöstä. Ketjupistojen harjoittelu teki terää, ja kirjontakäsialani harjaantui samalla. Jos ei ole pitkään aikaan kirjonut mitään, niin pistoista saattaa tulla pomppivia ja epätasaisia. Hämähäkkiruusut puolestaan saivat näyttävät terälehdet heti ensimmäisellä yrityksellä.

Ohje ketjupistoon / Punomo

Ohje kukan kirjontaan

Kirjontalankana käytin villasukkien jämälankoja, nämä ovat superwash-merkittyjä. Neulana käytin tylppäkärkistä parsinneulaa, jotta en halkaise neulekankaan säikeitä.

Kirjo hämähäkkiruusu

 1. Ompele kankaalle viisisakarainen tukirunko, joka muistuttaa hämähäkin jalkoja. (kuva alla)
 2. Aloita tukijalkojen kiertäminen eli pujottele lankaa joka toisen hämähäkin jalan ali. Koska tukijalkoja on pariton määrä, niin seuraavalla kierroksella lanka kulkee eri kautta. Lanka saa mennä kierteelle, kierteet lisäävät ruusun elävyyttä. Varsinkaan nauhalla kirjoessa kierteitä ei tarvitse oikoa, vaan ne voi pujottaa mukaan ruusuun.
 3. Ruusun keskellä lankaa voi kiristää, jotta ruusu menee suppuun. Ruusun keskivaiheilla lanka saa kulkea tasaisesti kiristämättä. Ruusun reunoilla langan saa jättää aavistuksen löysäksi, jotta uloimmat terälehdet muodostuvat. Tukijalkojen kiertämistä jatketaan vielä pari kierrosta sen jälkeen kun tukijalat ovat peittyneet, samalla kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että terälehdet jäävät löysiksi. Näin saadaan ruusuun muhkeutta.
 4. Päättele lanka pujottamalla ruusun alle.
Vinkki: Jätin aloituslanganpään odottamaan ruusun keskelle. Kun olin ommellut tukirungon, niin pujotin aloituslangan neulan silmään ja jatkoin terälehtien ompelua kaksinkertaisella langalla. Näin sain ruususta isomman.

Kuvassa on vasemmalla hämähäkkiruusun tukirunko ja oikealla on ensimmäinen kierros pujoteltu lankaa tukijalkojen ympärille. Käytin siis kaksinkertaista villalankaa ruusun terälehtien kirjomiseen.

Helppo tapa kirjoa

Tein IG-TV:een ohjevideon hämähäkkiruusun kirjonnasta

(Onnistuin lisäämään videon tämän postauksen loppuun, jos sinulla ei ole Instagram-tiliä.)


Kirjo erilaisia hämähäkkiruusuja


Muokkaa hämähäkkiruusun kokoa pidentämällä tukirungon pistojen pituutta. Oikein isoon ruusuun voi tehdä 7 tai 9 kappaletta tukijalkoja.

Hämähäkkiruusuihin käyvät kaikenlaiset langat ja nauhat. Olen kokeillut ihan ensimmäisen kerran hämähäkkiruusuja silkkinauhalla. Hämähäkkiruusu onkin tullut tunnetuksi silkkinauhakirjonnasta. Silkkinauharuusun kauneudelle vetää vertoja satiininauhalla pujoteltu ruusu. Kierrätyksen ystävänä voisin kokeilla kengännauhalla kirjottua ruusua. Tilkkupussista voisin kaivaa nahkanauhaa vielä sellaiseen rock-ruusuun. Miltähän näyttäisi vanhasta t-paidasta leikattu matonkude, jonka pujottelee ruusuksi?

Kun ruusun terälehdet kirjotaan nauhalla, niin silloin tukirunko ommellaan kirjontalangalla. Nauhat saavat jäädä ruusun terälehdissä vapaasti kierteelle, jolloin ruusu saa elävyyttä.


Hämähäkkiruusun monet käyttömahdollisuudet


Kokeile kirjoa ruusuja lapasiin, neulevaatteisiin, pussukoihin ja laukkuihin. Käytä ruusuja vaatteen reikien korjaamiseen. Parsi reikä ensin umpeen ja piilota korjattu kohta kauniin ruusun alle. Pariksi voi ommella yksittäisiä ketjupistoja ruusun terälehdiksi. Vaatteiden tahrat voi myös piilottaa ruusujen alle.

Innostuin hämähäkkiruusuista niin paljon, että korjasin heti collegehousuista pikkuruiset reiänalut. Näihin ruusuihin käytin muliinilankaa. Vaihtelin työssä teräväkärkistä ja tylppäkärkistä neulaa. Tukijalat tein terävällä neulalla, jotta sain langan pistettyä tiiviin collegekankaan läpi. Ruusun terälehdet tein tylpällä neulalla, jotta en vahingossa halkaise neulalla tukijalkojen säikeitä.


Kirjo helppo kukka


Jos haluaisit kokeilla lisää kirjontaa, niin kokeile puolata ompelukoneen alalangaksi helmilankaa. Voit kirjoa omalla kotiompelukoneellasi nopeasti ja tasaisia pistoja. Opetin tämän tekniikan myös Kangaskorjaamon Live-lähetyksessä. Live-lähetyksiä on tulossa lisää Kangaskorjaamon Instagram tilillä lauantaisin klo 10.

Hyppää Kangaskorjaamon matkaan, niin saat uudet ompeluniksit käyttöösi heti tuoreeltaan.

2 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta ja videosta. Näyttää niin helpolta, että lupaamasi onnistuminen saattaa jopa toteutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuiset kiitokset. Mukava kuulla, että ohjeesta on iloa. Tämä hämähäkkiruusu on se helpoin malli, josta kannataa aloittaa kukkien kirjominen. Tämän jälkeen on helppo innostua lisääkin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.