lauantai 16. toukokuuta 2020

Kasvomaskin ompelu - pehmeä kuminauha trikoosuikaleesta

Nyt kerron kaksi näppärää ompeluniksiä, joita voi käyttää muuhunkin kuin kangasmaskien ompeluun. Ensinnäkin sormisilitys on laiskan silittäjän pelastus. Ja toiseksi kuminauhan tai nyörin voi korvata trikoosta leikatulla suikaleella.

Ompele kasvomaski

Lähdetäänpä liikkeelle kuitenkin kangasmaskien ompelusta. Mies oli varannut ajan hierontaan. Tunti ennen tuli tekstiviesti, jotta saavuthan käsineet kädessä ja maski kasvoilla. Tällaisia yllättäviä tilanteita varten ompelin kasvomaskit.

Kaavat ja ohjeet kasvomaskin ompeluun löysin Kangaskapinan sivuilta. Maski peittää hyvin nenän ja jättää suun eteen tilaa puhua. Korvan taakse tulevat kuminauhat oli korvattu trikoosta leikatuilla suikaleilla, koska ne ovat käytössä pehmeämmät. Kasvomaski ommellaan kaksinkertaisesta puuvillakankaasta. Maskiin on mahdollista ommella tasku erikseen lisättävälle suodatinkankaalle ja rautalanka nenän päälle, mutta minä jätin nämä ompelematta. Kangaskapinan kasvomaskia oli käytetty myös kangaspölyltä suojautumiseen.
Ompeluohje maskiin

Päivitys: miltä kasvomaski on tuntunut käytössä

Miten ompelen seuraavat maskit ja millaisia parannuksia haluan tehdä. Toivottavasti näistä pohdinnoista on sinullekin hyötyä, kun mietit maskin ompelua.

 • Silmälasit höyrystyvät käytössä. Vaikka kasvomaski tuntuu tiiviiltä, niin sen pitäisi olla vielä tiiviimpi, jotta hengitysilmaa ei pääse yhtään nenän vierestä vuotamaan.
 • Joten nenärautalanka on paikallaan. Sen voi tehdä tavallisesta kukkasidontarautalangasta. Sen päät voi kieputtaa rullalle, niin kuin "etanan kotilon kierteet", jotta rautalanka ei riko kangasta.
 • Ennen ompelua kankaat kannattaa esipestä tai keittää, silloin voi varmistua, että kankaat todella kestävät pesua, eikä ompelutyö mene hukkaan.
 • Laita kangaskerrokset suun eteen niin kuin huivi, ja kokeile hengittää kangaskerrosten läpi ennen kankaiden leikkaamista ja ompelua. Tuntuvatko nämä materiaalit sinulle sopivilta, saatko henkeä.
 • Minä haluan ehdottomasti maskin eteen jäävän puhumistilaa. Maskissa voi tulla "ahtaan paikan kammo", jos se on liian kasvojen myötäinen. Toisaalta olen kuullut myös juuri päinvastaisista kokemuksista, että maski "raapii" tuntoherkän ihmisen ihoa, jos se jää liian väljäksi.
 • Merkitsin kasvomaskien alareunaan L, niin kuin leuka. Kasvomaskin pukeminen oikeinpäin ei ollut itsestäänselvyys kaikille, ainakaan sellaisen mallin, jossa ei ole rautalankaa nenällä.

Kasvomaskin ohje


Valitsin kangasmaskien materiaaliksi kunkin käyttäjän lempikangasta, materiaali on 100 % puuvillaa. Maskin pukeminen saattaa tuntua hitusen pöhköltä ja ruma kangas vielä siihen päälle tuntuu rangaistukselta. Joten kauniista kankaasta ommeltu maski on miellyttävämpi käyttää. Leppäkerttukangas olikin kova hitti.


Sormisilitys


Maskeissa on keskellä edessä kaareva sauma, joka on mahdoton silitettävä. Ilman silitystä maski puolestaan jää lommolle.

Olen aina käyttänyt laiskan ompelijan silitysmenetelmää eli raapaisen kynnellä sauman auki. Erityisen hyvin tämä toimii puuvillakankaalle. Suoran sauman voi painaa kynnellä pöytää vasten auki. Kaarevan sauman saa parhaiten sormisilitettyä sormien välissä.

Samalla tavalla sormella/ kynnellä voi taittaa ja silittää puuvillakankaan päärmeet ennen ompelua.

Päivitys: Kasvomaskin saumanvarojen silittäminen samaan suuntaan saattaisi olla parempi vaihtoehto kuin saumanvarojen avaaminen.  Näin sauma olisi todennäköisesti tiiviimpi. Laskostettu malli saattaisi olla parempi kuin saumallinen, sillä neulan ompelujälki saataa olla liian "reikäinen" ja maski vuotaa.

sormisilitys


Tässä on kuva sormisilityksen jälkeen, kyllä tämä lopputulos on yhtä hyvä kuin silitysraudan jälki.

pehmeä kuminauha kasvomaskiin

Kangasmaskin ompelu


Korvan taakse tulevat narut saa jätettyä maskin sisään ompelun aikana, eikä niitä tarvitse erikseen pujottaa.

kasvomaskin ompelu


Pehmeä kuminauha kangasmaskiin


Leikkasin trikoosta 1,75 cm leveitä suikaleita silmukkajonon suuntaan eli pystysuuntaan. Venytin suikaleet hyvin ennen ompelua, jotta ne eivät käytössä enää venyisi. Jos käy niin ettei maskeille tulekaan käyttöä, niin eipähän tullut turhaan silputtua kuminauhoja näihin.

Netin kuvavirrassa vastaan on myös tullut erilaisia virityksiä, miten kasvomaskin kuminauhat voi pujottaa nappeihin, jotka on ommeltu pantaan.


kuminauha kasvomaskiin

Muita tapoja hyödyntää trikoosuikaleita


Leikkasin innoissani hieman liikaa trikoosuikaleita, joten nyt mietin sopivaa käyttötarkoitusta niille. Ehkä sinunkin tilkkulaatikkoosi on kertynyt hankalan muotoisia trikoosuikaleita vaatteiden ompelusta, joten tässäpä erilaisia vinkkejä siihen miten trikoosta leikatuja suikaleita voi hyödyntää käsitöissä.


Meinasin etten ota sovituskuvaa maskista kasvoillani. Valjastin sovituskuvaan yksisarvisen, koska eihän tällaista tilannetta olisi uskonut yksisarvisen unissakaan tulevan. Jos maski istuu hyvin yksisarviselle, niin kyllä se muillekin olennoille kelpaa.

No, olkoon menneeksi, onhan se hyödyllistä näyttää miten tällä kaavalla tehty maski peittää kasvot. Mielestäni tästä tuli hyvin istuva, ei tarvitse edes nenälle tulevaa rautalankaa. Onhan muuten kasvomaskin käyttäminen lämmintä hommaa, hiki tulee nenälle ja silmälasit höyrystyvät.

kasvomaskin ompeluohje


Virallisia lähteitä kangasmaskien käyttösuosituksista päivitetty 13.8.2020


Jatkamme edelleen huolellista käsienpesua, pidämme turvavälin muihin ihmisiin ja liikumme kodin ulkopuolella harkiten. Metsäretket ovat nyt pop. Tulipa viikon aikana retkeiltyä muinaishaudallakin. Tässä on loppukevennykseksi kuva kiviröykkiöstä. Takana näkyvällä pellolla oli kurkia, mutta orkesterimme lähestyessä ne pakenivat.
 
Muinaishauta

Hyppää Kangaskorjaamon matkaan, niin saat uudet ompeluniksit käyttöösi heti tuoreeltaan.

6 kommenttia:

 1. Kivoja kuoseja, ja näppärä idea käyttää trikoosuikaleita tällaiseen . :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Idea on tosiaan poimittu Kangaskapinan maskiohjeesta. Yksi seuraajani oli testannut sukkahousuja maskien kuminauhaksi. Oli kestänyt 90 asteen pesunkin. Eli sukkahousun lahkeesta oli leikattu poikittain rinkula, joka ommellaan maskin väliin, niin kuin tässäkin ohjeessa.

   Poista
 2. Onpas hyvännäköisiä maskeja teillä! Minä en ole vielä ommellut kangasmaskeja, kun harvoin kaupassa käydessämme olemme käyttäneet ihan oikeita hengityssuojaimia mutta ajattelin, että näitä kangasmaskeja pitäisi vielä varastoon ommella ulkoilua varten, jos joutuu olemaan vähän lähempänä muita ihmisiä kuin mitä nyt on oltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa. Välimatkaa meilläkin on pidetty ja kauppaan harvoin ja yksin. Hengitys on kyllä työläämpää kahden kangaskerroksen läpi, joten en ihan heti toivo näille käyttöä, mutta ovatpahan nyt varmuuden varalta olemassa yllättäviin tilanteisiin. Oikeat hengityssuojaimet olisivat varmasti parempia.

   Poista
 3. Olen ommellut tällä kaavalla maskeja. Malli hyvä. En vain voi ymmärtää tuota ohjetta ommella kuminauha. Itse jouduin kyllä ompelemaan kujan, johon pujotin tuo trikookuminauhan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tässä on alkuperäinen Kangaskapinan maskien ompeluohje. Katsopa 6:10 kohdasta miten se trikoosuikale/kuminauha jää väliin ompelun aikana.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.