perjantai 30. lokakuuta 2020

Hiusdonitsin ompelu nirkkoreunalla

Miltä kuulostaisi hiusdonitsin ompelu pienellä jujulla ja jipolla. Hiusdonitsi ommellaan oikealta puolelta eli vältyt kapean tuppilon kääntämiseltä oikein päin. Eikä tarvitse pujottaa kuminauhaakaan. Kaupan päälle saat hiusdonitsiin koristeellisen nirkkoreunan.

Hiusdonitsi nirkkoreunalla

Päätin kokeilla saisinko ommeltua hiusdonitsin jotenkin eri tavalla. Mitä jos ompeluvaiheista voisi jättää pois sen kaikista ikävimmän eli kapean tuppilon kääntämisen oikein päin. Kehittelin hiusdonitsista sellaisen version, jossa saumat ommellaan suoraan oikealta puolelta. Ommel saa jäädä näkyviin, sillä se on koristeellinen nirkkoreuna. 

Nirkkoreunan ompeluun tarvitset puuvillalankaa ja ompelukoneen piilo-ompeleen. Minä valitsin kultaisen virkkauslangan, joka muodostaa hiusdonitsin reunaan tasaisen lenkkirivistön ikään kuin piparkakun reunan.  Nirkkoreunaa voikin kutsua myös simpukkareunaksi tai piparkakkureunaksi.


Hiusdonitsi helppo ohje


Tee näin hiusdonitsi - helppo ohje


Leikkaa kangas, jonka mitat ovat suurin piirtein 8 cm x 30 cm. Hiusdonitsit voivat olla hyvin erikokoisia, joten mittoja voi vapaasti soveltaa kankaan riittävyyden tai hiusdonitsin näyttävyyden mukaan.

Leikkaa kuminauhasta noin 10 cm pituinen pätkä.

 Ompelu:

1. Silitä kangassuikaleen pitkille sivuille 1 cm taite. Eli tässä vaiheessa saumanvarat taitetaan hiusdonitsin sisälle.

2. Ompele kangassuikaleen lyhyet päät yhteen oikeat puolet vastakkain. Nyt sinulla on rinkula, kuva alla.

3. Ompele/ solmi kuminauhan päät yhteen.

Hiusdonitsin ompelu


4. Taita rinkula kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja aseta sen sisälle kuminauha. Neulaa hiusdonitsin silitetyt reunat kohdakkain.

5. Ompele hiusdonitsi ympäri oikealta puolelta 1 mm päästä kankaanreunasta. Käytä ompeluun tavallista suoraa ommelta tai koristeellista nirkko-ommelta. (kuva alla)
Katso ohje nirkkoreunan ompeluun tämän kuvan alta.

Hiusdonitsin ompeluohje


Nirkkoreunan ompelu

Tarvitset paksuhkoa puuvillalankaa, puikkosuositus noin 3-5. Kokeile rohkeasti muitakin laatuja kuin puuvillaa.

Valitse ompelukoneesta piilo-ommel, se näyttää tältä _ _ _ _ ∧ _ _ _ _ ∧_ _ _ _ ∧_ _ _ _ ∧

 • piston pituus 1,4 mm
 • piston leveys 4,5 mm tai käyttämäsi langan vahvuuden mukaan.


Ompele piilo-ommel siten, että sen neljä suoraa tikkiä osuvat kankaat reunaan ja viides siksak-tikki koukkaa mukaan puuvillalangan.

Huom. Nirkkoreuna tulee ommella oikean käden puolelta, jotta siksak-tikki tulee kankaan reunan yli. Minulla on ompelukoneessa mahdollisuus kääntää piilo-ommel peilikuvaksi ja näin ommella tavalliseen tapaan vasemman käden puolelta


Katso tästä postauksesta video ja täsmäohjeet nirkkoreunan ompeluun kahdella eri tapaa.
Samasta postauksesta löydät lisää käyttövinkkejä nirkkoreunalle.


Nirkkoreuna ompelukoneella

 

Innostu ja ompele tilkuista lisää persoonallisia hiusjuttuja


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle


6 kommenttia:

 1. Minä aion sinun innoittamana ommella ihan lähipäivinä pussin, jossa on nirkkoreuna. En muista, milloin viimeksi olisin ommellut nirkon. Tuttu juttu se on, mutta eipä ole ollut nirkkoreunalle mitään tarvetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä, tämä saa minut minut hymyilemään, on ihanaa kun voi levittää innostusta. Ja pussin ompelu nirkkoreunalta kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Nyt tuli mieleen ensimmäinen huono puoli nirkkoreunasta, se ei taivu oikein mitenkään päin poikien vaatteisiin. Ehkä pitää ottaa haasteeksi kehitellä jokin unisex-nirkkotekniikka.

   Poista
 2. Kumpa osaisi itsekkin ommella noin näppärästi;) Leppoisaa Pyhäinpäivä viikonloppua❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos <3 Kannustan kokeilemaan, ei tämä rakettitiedettä ole :D Mukavaa viikonloppua Päden Pajalle myös.

   Poista
 3. Samaa ideaa pyöritellyt mielessä, ommella oikealta puolelta että välttyisi kääntämisestä.. Tuo nirkkoreunahan on just hyvä peittämään saumaa.. kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Great minds think alike :) Mietin myös että nirkon sijaan voisi ommella kapean pitsin sauman koristeeksi hiusdonitsiin. Kiitos kommentista ja kiva kun kävit taas kylässä Raisa.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.