Nyt on aika kaivaa tilkut esiin applikointia varten. Kolmet kierrätetyt collegehousut saivat uuden elämän My Little Pony applikoinneilla. Luvassa on ompelutekniikkavinkkejä. Mitä hyötyä on 2-puoleisesta liimaharsosta applikoinnissa? Miten erikoisen muotoisista polvipaikoista saa helposti taitettua saumanvarat nurjalle piiloon?
Lapsi sai kierrätettynä collegehousuja, joissa oli jo valmiina polvet puhki. Lapsen vaatekaapissakin on kaikki housut paikattu kertaalleen. Siksipä päätin tällä kertaa panostaa paikkaamiseen, jotta housut tuntuisivat oikeasti uusilta. Tuunauksen jälkeen näitä housuja ei enää tunnista entisekseen.
Lisäksi suunnittelin miten paikkaan housut jatkossa, jos uusia reikiä ilmaantuu. Paikat tulevat olemaan yhteensopivia poniteeman kanssa. Kyllä niitä reikiä ilmaantuu polviin, siitä olen varma. Reiät vaatteissa ovat uusiutuva luonnonvara.
Lapsi oli suunnattoman iloinen näistä applikointikuvioista. Ja minä oli suunnattoman helpottunut, kun sain vaihtelua polvipaikkojen ompeluun. Tunsin, että sain luoda jotain uutta sen sijaan, että paikkasin vanhaa.
Värityskuvien etsiminen applikointia varten
Värityskuvien etsimisessä minulla oli tarkat kriteerit, jotta pääsisin mahdollisimman helpolla applikoinnissa. Ponin pitäisi olla sivuprofiilissa, jotta tarvitsisi kirjoa vain yksi silmä. Ponin suu pitäisi olla kiinni, jalat suorassa ja hiukset mahdollisimman vähän kiharoilla. Ihan vaan siksi, että applikointi olisi helpompaa ja yksityiskohtia olisi vähemmän. Muokkasin itsekin värityskuvia helpommaksi ja karsin turhia viivoja.
Ensin tein mielikuvituksellisen merenneitoponin sattumanvaraisilla väreillä. Sen jälkeen innostuin ja etsin aivan oikeat värit Fluttershy ja Twilight Sparkle nimisiin poneihin.
2-puoleinen liimaharso applikoinnin apuna
Salaisuus onnistuneeseen applikointiin on 2-puoleinen liimaharso. Liimaharson taustalla on suojapaperi, johon voi piirtää. Kuviosta tulee juuri oikeanmuotoinen, kun suojapaperiin voi piirtää tarkasti ja sen jälkeen kuvion voi leikata tarkasti viivaa pitkin. Ompelun aikana applikoitavat tilkut pysyvät liimattuina superhyvin paikoillaan.
Harso ja paperi ovat niin ohuita, että kuvioiden piirtäminen paperista läpi onnistuu. Kuvia voi jäljentää suoraan läppärin näytöltäkin suojapaperiin. Minä tulostin kuvat ensin, koska muokkailin ponien ääriviivoja suoremmaksi.
2-puoleisen liimaharson käyttö:
Suojaa silitystaso ja silitysrauta leivinpaperilla, etteivät ne vahingossa tahriinnu liimasta.
Huomaa, että liimaharsolla tehty kuvio kääntyy valmiissa vaatteessa peilikuvaksi.
- Piirrä jokainen värialue omalle paperin palalle. Leikkaa osat suurin piirtein eli ei vielä tarkasti ääriviivoja pitkin.
- Silitä liimaharso applikoitavaan tilkkuun kiinni.
- Leikkaa nyt kuvio ääriviivoja pitkin.
- Irrota suojapaperi. (kuva alla)
- Silitä applikoitavat osat kankaalle oikeisiin kohtiin.
Kuvassa kiskaisen parhaillaan suojapaperia irti ponitilkun nurjalta puolelta. Liimaharso jää kiinni kankaaseen.
Applikoinnin muut työvälineet
Konekirjontalanka
Konekirjontalanka on löyhäkierteistä, joten se avautuu ja peittää kangasta hyvin. Konekirjontalangassa on myös kaunis kiilto. Kaikkia värejä ei minulta löydy, joten yhdistelen sekaan myös tavallisia ompelulankoja.
Irtirevittävä tukikangas
Ilman tukikangasta ei kannata applikointia edes yrittää. Tiheä siksak vetää kankaan kupruille. Tukikankaan lisääminen on pieni vaiva saada kaunista jälkeä. Tukikangas kiinnitetään sprayliimalla kankaan taakse ja revitään pois kirjonnan jälkeen.
Applikointipaininjalka
Applikointipaininjalka on edestä avoin, joten tilkkujen reunaan on helpompi tähdätä ommellessa. Jossain ompelukoneissa on läpinäkyvä paininjalan etuosa.
Merenneitoponin applikointi
Leikkasin housuista risat polvet kokonaan pois ja ompelin turkoosin jatkopalan lahkeeseen. Muotoilin jatkopalan yläreunan aaltojen muotoiseksi. Ratkoin housuista koko haarasauman auki, jotta ompelu onnistui. Nämä olivat 98 cm kokoiset housut. Nyt nämä ovat caprit koossa 116 cm. Vyötärö oli väljää mallia, joten suurentaminen onnistui hyvin.
Huomaa erityisesti ponin kaviot, ompelin ne kolme kertaa, jotta ne tulivat koholle. Virkkasin kultaisesta langasta sarven. Kirjoin silmän ja suun käsin. Ompelukoneen koristeommelvalikoimasta löytyi aaltomainen ommel, jota käytin pyrstön ompelussa. Lisäksi käytin ompelussa vaihtuvan väristä konekirjontalankaa.
Jos polviin tulee uudestaan reikä, niin ompelen parsinnan samalla aaltomaisella koristeompeleella. Eli vahviketilkku nurjalle ja kankaan oikealle puolelle aaltomaisia tikkauskuvioita.
Fluttershy ponin applikointi
Helpotin ja jätin ponin toisen siiven pois. Jäljensin pinkin harjan kokonaisena, eli keltaisen pään alla on pinkkiä kangasta. Näin kiharoita ei tarvinnut erikseen asetella, vaan ne tulivat juuri oikeaan asentoonsa toisiinsa nähden.
Polvien paikkaus sateenkaarella ja pilvellä
Tein pilven ja sateenkaaren erikseen tilkuille, jotka ompelen vasta valmiina polvipaikaksi. Tilkun pyörittely paininjalan alla on paljon helpompaa kuin koko lahkeen pyörittäminen paininjalan alla. Ompelua varten ratkoin näistäkin housuista sisäsauman auki haarasta polveen asti.
Miten saa erikoisen muotoisista polvipaikoista saumanvarat piiloon?
Apukankaan avulla saa käännettyä hankalan muotoisen kappaleen saumanvarat nurjalle piiloon. Kokeile ommella tällä tekniikalla esimerkiksi linnun, ilmapallon tai kärpässienen muotoinen paikka.
Pilven muotoinen paikka:
- Piirsin pahville pilven.
- Asetin valkoisen farkkutilkun ja valkoisen lakanakankaan päällekkäin oikeat puolet vastakkain.
- Ompelin pilven pahvin reunoja myöten kaksinkertaiseen kankaaseen. En siis jätä kääntöaukkoa, vaan yhtenäinen ommel ympäri.
- Leikkasin harkkosaksilla ylimääräiset saumanvarat pois. Tein aukileikkauksia kulmiin.
- Leikkasin 3 cm pitkän viillon keskelle pilven nurjaa puolta eli lakanakankaaseen.
- Käänsin viillon kautta pilven oikein päin. Silitin pilven pallurareunat muotoonsa.
- Ompelin pilven housunlahkeeseen suoralla ompeleella. Kääntöaukko saa jäädä huolittelematta piiloon nurjalle puolelle.
Sateenkaaren muotoinen paikka:
- Leikkasin kaksinkertaisesta kankaasta puoliympyrän.
- Ompelin sateenkaaren yläreunaa pitkin, kankaat ovat oikeat puolet vastakkain. Ohensin saumanvarat.
- Käänsin sateenkaaren oikein päin. Silitin.
- Leikkasin ohuita trikoosuikaleita nauhoiksi.
- Ompelin leveän siksakin trikoosuikaleen päälle, näin sateenkaaren raidat nousevat koholle ja taustakangas peittyy paremmin.
- Sateenkaaren alareuna saa jäädä huolittelematta, se peittyy myöhemmin pilvipaikan alle.
Huom: jos paikkakangas on joustavaa, niin kannattaa käyttää tukikangasta.
Kuvassa on työn alla sateenkaaren raitojen ompelu. Taustalla näkyy jo valmistuneen sateenkaaripaikan nurjapuoli.
Jos polviin tulee uudestaan reikä, niin ratkon pilven pois ja ompelen uuden pilven tilalle. Ompelin nimittäin sateenkaaren hieman polven yläpuolelle ja pilven juuri polven kohdalle. Vanha pilvi on helppo ratkoa irti, koska se on ommeltu suoralla ompeleella paikoilleen. Tai sitten ompelen uusia pilviä lomittain päällekkäin sitä mukaan kun reikiä ilmestyy.
Näiden housujen käyttöikää voi jatkaa vielä ompelemalla lahkeeseen resorit. Joten sen takia luulen, että tulemme tarvitsemaan uusia pilven muotoisia polvipaikkoja.
Twilight Sparkle ponin applikointi
Ponin otsatukka ja harja on leikattu yhtenäisenä, näin sain asemoitua ne toisiinsa nähden oikein. (Korvan takana on siis sinistä kangasta.) Hännän ja harjan violetti ja pinkki raita on ommeltu leveällä siksakilla kahteen kertaan, jotta siitä tuli tarpeeksi peittävä. Söpöysmerkki ja suu olivat niin pieniä yksityiskohtia, jotta ne menivät käsinkirjonnaksi.
Polveen ompelin sinisestä huonekalukankaasta paikan. Ensin ompelin paikkaan koristeompeleita ompelukoneella. Sen jälkeen ompelin paikan polveen kiinni.
Jos polveen tulee uusi reikä, niin teen samantyylisiä paikkoja lisää. Paikat voisivat olla myös vinoneliön tai tähden muotoisia. Koristeompeleet paikan päällä muistuttavat ponin söpöysmerkkiä.
Kierrätettyjen housujen tuunaaminen uusiksi housuiksi jatkuu. Seuraavalla kerralla korjailen ja värjäilen harmaita housuja värikkäiksi.
Innostu applikoimisesta, tässä ideoita lisää
- Hai, hampaat saa kätevästi polveke- eli siksaknauhasta.
- Paloautoapplikointi, helppo kuvio sopii aloittelijallekin
- Piilo-ommel applikointi, ei enää tiheää siksakkia jäykistämän kangasta.
- Puuvillalangalla applikointi, nopea tapa, kehystää samalla applikoitavan alueen
- Suomen kartan muotoinen applikointikuvio
- Muumifanille applikoituja housuja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.