maanantai 13. lokakuuta 2014

Viikonloppulaukku

Elämäni on tasaisen siniharmaata arkea. Pidän säännöllisyydestä, päivästä toiseen toistuvista rutiineista, tutusta ja turvallisesta. Valitsen käytännöllistä farkkua kauppaan, kerhoon ja kotoiluun. Ompelin farkkukassinkin.

Sivukuva


Arki maistuu paremmalta, kun joukkoon sekoittaa juhlaa. Säännöllisyyden rikkovat maratonmittaiset sukulointireissut. Joskus on tarpeen repäistä... irti kotitöistä ja perheestä, lähteä niin kauas kotoa kuin mahdollista. Juhlatuulelle siivittävät pitsit & bling bling. Koristelin farkkukassin pitsillä, paljeteilla ja koristeompeleilla.

Toinen sivu


Menneenä viikonloppuna repäisin lähtemällä ompeluleirille. En tehnyt muuta kuin ompelin, puhuin ompelusta ja näin unia ompelusta. Sain leiriltä inspiraatiota myös uusiin ompeluksiin. Siellä ompelin ensimmäiseksi tämän monikäyttökassin, joka kuvaa tavallisen kotiompelijan arkea.

Lähikuva koristeompeleista

Idean tähän kassiin sain, kun pyörittelin erään käsityöblogin vastakohtahaastetta päässäni,  mikä materiaali kuvastaa minua, mikä on sen vastakohta. Toisena päivänä mietin, mitä voisin tehdä käytöstä poistetuilla rintsikoilla. Entä miten voisin piristää arkikassia. Nämä kaksi jälkimmäistä ajatusta ovat usein käsitöissäni läsnä. En halua heittää mitään pois ja haluan yllättää itseni tai katsojan.

Kassiprojektiin käytin tilkkuja, jotka olivat jääneet yli tästä bolerosta.

Kassi tasona ennen ompelua

Laukun tekniset tiedot:
  • Päällipuoli farkkua
  • Sisäpuoli vettä hylkivää ulkoilukangasta
  • Kaksi kantokahvaa farkkujen vyötärökaitaleesta, jätin napin ja vyölenkit koristeeksi
  • Pitkä olkahihna kierrätetty vanhasta laukusta
  • molemmissa päädyissä taskut
  • Pituus 50 cm, korkeus 30 cm  leveys 20 cm


Tilkkupinnan ompelu


Ladoin tilkut sikin sokin päällekkäin. Ompelin tilkkujen reunaan valkoisella tikkauslangalla erilaisia koristeompeleita. Saumat voisi vaihtoehtoisesti ommella myös tiheällä ja leveällä siksakilla, ns. applikaatiosiksakilla. Myös nauhat ja pitsit sopivat saumakohtiin. Huomaamattomat saumat saa kun ompelee tavallisella suoralla. Tilkkujen reunat saavat jäädä rispautuviksi, erityisesti farkussa tämä rispaantuminen on suotavaa.

Tähän työtapaan voi etsiä myös tilkkulaatikosta kaikki punasävyiset tilkut ja sommitella niistä tilkkupinnan.

Jos teet tilkkkupinnan ohuista kankaista niin laita tilkkujen alle lakakakangas vuoriksi. Farkkutilkut ovat niin paksuja, etteivät tarvitse erillistä vuorikangasta


Laukun päätyyn ompelin sydämen paksulla tikkauslangalla. 




Lopuksi haluan kiittää yhteistyöstä ompelukonettani, joka ompelee yli sataa koristeommelta. Hän suostui myös mukisematta ompelemaan kymmenen farkkukerroksen, kahden ulkoilukangaskerroksen ja vetoketjun päältä. 

Muut mahtavat ideat vanhoista farkuista


P.s. Kirjoittelin blogia liian väsyneillä silmillä ja tänne ujuttautui paha kirjoitusvirhe, toivottavasti kukaan ei huomaa :) Nyt en jaksa korjata.

32 kommenttia:

  1. tämä näytti livenä vielä paremmalle ku kuvissa :)

    terveisin samaisella leirillä selän takana ihaillut ompelija jonka työt tuntu todella tylsille ja perinteisille tän rinnalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minä haaveilen myös että jonakin päivänä saan ommella meidän pesueelle hienoista kankaista käytännöllistä ja kestävää perusvaatetta.

      Poista
  2. Hieno tuli! :) viikonloppukassi kerrassaan, nyt on pakko päästä reissuun kun on kassikin. :D

    VastaaPoista
  3. Mahtava laukku! Upeita yksityiskohtia tikkailuineen. Minäkin olen monet kerrat miettinyt vanhojen rintaliivien hyödyntämistä, mutten ole keksinyt mitään loistavaa ideaa.

    VastaaPoista
  4. Aivan huippu! Mä kyllä niin arvostan sitä että osaa ja jaksaa hyödyntää kaikenlaista vanhaa ja ehkä muutoin tarpeetonta. Mä olen huono sillä saralla :/

    Nauratti tuo kirjoitusvirhe, mietin että täh, jaksaa kirjoittaa pitkän virkkeen ettei jaksa poistaa virhettä, mikä se oikein voi olla! Kunnes keksin ;) Ei se haittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mun ois pitänyt käynnistää toinen tietokone kirjoitusvirheen poistamiseksi, niin en tosiaankaan jaksanut.

      Poista
  5. Mahtava kassi ja täynnä piristäviä yksityiskohtia :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille ihanista kommenteista!

    VastaaPoista
  7. Tykkään kovasti, hieno laukku! Enkä huomannut (väsyneenä) kyllä hirmuista kirjoitusvirhettä! :D

    VastaaPoista
  8. Nyt on kyllä bling bliniä kerrakseen! Hienoja koristeompeluita lähtee kyllä sun koneesta! Nyt sun tarviikin sit vaan lähteä viikonloppureissulle, että mäkin näkisin tän livenä ;)
    Ps: Onko noi rintsikan kupit ulkotaskuina vaikka nenäliinoille vai ihan vaan koristeina? Ja kirjotusvirheet mun aivot ainakin ohitti kummasti :)

    VastaaPoista
  9. Linttasin rintsikoiden kupit mahdollisimman mataliksi ja ompelin kiinni, etteivät vaan tartu mihinkään ja repeä.

    VastaaPoista
  10. Aika mahtava laukku! Minun piti kolmeen kertaan lukea postaus läpi ennenkuin löysin kirjoitusvirheen.. ;) Ei sitä kovin helpolla huomaa!

    VastaaPoista
  11. Näköjään tuosta kirjoitusvirheestä on tullut hyvä täky, ihmiset viipyvät sivuilla pidempään kun yrittävät sen löytää :D .

    VastaaPoista
  12. Kiitos kivoista kommenteista blogissani!
    Tämä kassi on tosi hieno ja hauska :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Henna ja tervetuloa lukijaksi. Kassi ei ole vielä päässyt neitsytmatkalleen, saa nähdä huomaako ihmiset edes mitään epätavallista kassissa.

      Poista
  13. Ihan mahtava kassi! Vanhojen asioiden hyötykäyttö on aina ihanaa!
    Ompeluleiri kuulostaa joltain niin mahtavalta että sellainen pitäisi melkein kokea, vain ompelua

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniit kiitokset Jenni :) Ompeluleiri oli niin mahtava, että toivoisin pääseväni sinne uudestaankin.

      Poista
  14. Todella hieno ja piristävän erilainen kassi! Ja kyllä minullakin kesti aikaa löytää kirjoitusvirhe. ;)

    VastaaPoista
  15. Hienoa, että olet saanut vanhaa hyödynnettyä noin kivasti - erityisesti koristeeksi päätyneet rintsikat ovat mahtavasti kapinalliset! Lisäksi ammattipersoonani ilahtui nähdessään tekstisi loppupuolella, että ompelukonekin voi olla "hän". Väitöskirjani nimittäin käsitteli hän-pronominin ei-kirjakielistä käyttöä ja voisin kirjoittaa tähän oikein pitkän analyysin siitä, miksi ihmiset käyttävät kyseistä pronominia noin. Toivottavasti se ei ollut se paha kirjoitusvirhe, johon viittasit ;) Älä ainakaan poista sitä, pyytää elävän ja omaperäisen kielen ystävä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos piristävästä kommentistasi Katamaria :) Jos ompelukone ompelee noin paksujen kangaskerrosten yli ja tekee monta muutakin hienoa temppua, niin kyllä hän ansaitsee olla hän. Tuo kapinallinen sanana kuvaa minunkin mielestäni laukkua hyvin.

      Poista
  16. Onpa hauska ja persoonallinen laukku! <3 OIkein ihanaa vappua!

    VastaaPoista
  17. Onpa hauska laukku! Juuri oikeaa asennetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kiitän ja kumarran kauniista kommentistasi Minna M :)

      Poista
  18. Hauska idea! Ja ompeluleiri kuulostaa huikealta! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.