sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Ympyräiset urheiluhousut & ompelun apuvälineet: ympyräharppi

Inspiroiduin lisää edellisestä ratasompelusta. Tein lisää rattaita omien urheiluhousujen lahkeeseen.
Tällä kertaa käytin rattaiden tekemiseen kotitekoista ympyräharppia apuna. Teippasin maalarinteipillä koneen työtasoon nastan piikki ylöspäin. Nastan voi kiinnittää kummalle puolen tahansa paininjalkaa, minulla on se nyt tässä paininjalan oikealla puolella. Nastan terän tulee olla neulan kanssa samalla linjalla. Painoin kankaan nastan piikistä läpi. Vaihdoin koneeseen kirjontalangan. Valitsin sopivia koristeompeleita ja painoin kaasua. Kangas pyörii eteenpäin ympyrän kehällä ja tuloksena on täysin pyöreitä ympyröitä. Urheiluhousujen kangas on joustocollegea, joten kiinnitin aluksi irtirevittävän tukikankaan suihkeliimalla kankaan nurjalle puolelle. Nastan paikkaa siirtämällä saa aikaan erikokoisia ympyröitä. Nastan päälle voi laittaa vielä pyyhekumin, jos haluaa varmistaa, ettei kangas karkaa, eikä nasta pistä käsiin. Tämä kotitekoinen ympyräharppi sopii kaikkiin ompelukonemerkkeihin. Kuvassa nastan paikka on merkitty punaisella nuolella ja ympyrällä.

Täydensin ympyröitä ompelemalla säteittäin tiheää siksakkia. Loppujen lopuksi en tiedä muistuttavatko nämä enemmän rattaita vai viljapeltokuvioita.


Kaivoin arkistojen kätköistä tämän ympyräompelun. Tein sohvatyynyn päälliseen ympyröitä vaihtuvanvärisellä kirjontalangalla. Langan väriä vaihtamalla saa aikaan erilaisia efektejä. Lisäksi voi lähteä kikkailemaan kaaria tai puoliympyröitä. Ympyröitä voisi sommitella päällekkäinkin. Googlen kuvahaulla voi kokeilla hakusanoja circular embroidery ja circular embroidery attachment, jos haluaa nähdä lisää ympyräharpin mahdollisuuksia.


Ympyräharpilla tehty perhonen koristeeksi lapsen kesähattuun.

Kvilttaajan blogissa voi käydä katsomassa millainen on oikea ympyräharppi. Tässä Kvilttaajan taidonnäyte ympyräharpilla tehdyistä renkaista.

Tämä postaus on päivitetty. Lue tästä uusi teksti:

Ompele kauniit ympyrät tsi-ympyräohjaimella


11 kommenttia:

 1. Enpäs ollut ennen ympyräharpista kuullutkaan.. Kivoja ympyräkuvioita sillä saakin aikaan ja tuo kotitekoinen versiosi kuulostaa näppärämmältä kuin oikea.. :) Kiva piristys housunpuntissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kotitekoinen on edullisempi, kun ei tuolle ympyräharpille kuitenkaan paljoa käyttöä tule.

   Poista
 2. Kiitos, että ohjaat lukijoita blogiini. Olen eri mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Tehdasvalmisteinen pysyy paremmin paikoillaan ja sillä saa helpommin tasaiset välimatkat ympyröiden väliin. Kivasti koristelit vaatteita ympyröillä. Tavallista nastaa parempi versio on pinssi. Siinä on sekä piikki, että piikin suojaksi lukko. Kun nipistää lukon paikoilleen, ei vahingossa naarmuta käsiään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle hyvästä ympyräharppi esittelystä blogissasi. Olinkin tänään aamulla tulossa kysymään, että saanko linkata blogiisi. Todella hyvä idea tuo pinssi. Sen terä on suunniteltukin lävitämään kangasta, nastan terä saattaa olla vähän tylpähkö.

   Poista
  2. Tottakai saat linkittää blogiini. Sehän on vain kivaa ja kunnianosoitus. Tämä on sosiaalista mediaa ja ideoiden jakoa. Omasta ympyräharpistani hävisi tulppa ja aloin käyttää pinssin lukkoa siinä. Pysyy paikoillaan paremmin kuin alkuperäinen.

   Poista
 3. Vau miten hienoja kuvioita ja näppärä systeemi! Harmi kun omasta koneesta ei kuvioita löydy :\

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Varmasti löytyy sunkin koneesta vaikka mitä :) Tee vaihtuvanvärisellä kirjontalangalla tiheää siksakkia. Ompele virkkauslankaa, niitäkin on pätkävärjättyinä, siksakilla kiinni kankaaseen. Sitten voit kokeilla helmilankaa alalangaksi ja ommella ihan suoralla. Paksumpi helmilanka erottuu hyvin, vaikka ommel on "vain" suoraa. Kiinnitä polvekenauhaa tai vaikka ohutta trikoosuikaletta...

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos, enää ei voi lukea edes Aku Ankaa, kun ompeluinspistä pukkaa:)

   Poista
 5. Kauniita ympyräkuvioita, kiva yksityiskohta lahkeeseen. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.