keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Ompele kauniit ympyrät tsi-ympyräohjaimella

En osaa sanoin kuvailla miten paljon innostun kaikista näppäristä nikseistä. Käsitöissä tarvitaan jos jonkinlaista härpäkettä, vemputinta ja ompelukoneen erikoispaininjalkaa, joten tervetulleita ovat ne niksit, joissa ei tarvita muuta kuin nokkela älynväläys. Eli olkaapa hyvät, tässä on tee se itse -ympyräharppi ompelukoneeseen. Ympyräharppi eli ympyränompeluohjain on tehty nastasta, sillä voit ommella kauniita ympyröitä ja kaaria. Tällä ompeluniksillä vaatteiden ja asusteiden koristelu onnistuu helposti ilman kalliita lisälaitteita.

ympyränompeluohjainYmpyröin koristeltu kangas jalostui kolmiopussukaksi, jossa voi säilyttää vaikka ompelutarvikkeita. Lapsetkin tahtoivat omat kolmiopussukkansa, joten lähiaikoina blogiini on tulossa niiden ompeluohje.

Katso tästä ompeluohjeet kolmiopussukkaan.


konekirjonta

ompele ympyrä


Ympyräharppi eli ympyränompelunohjain rakennetaan nastasta

Nastan sijaan  voi käyttää pinssiä, siinä on pidempi terä ja lukkokin valmiina. Minä suosin nastaa, koska nastassa on ohuempi terä, joten siitä tulee pienempi reikä kankaaseen.

Lisäksi tarvitaan maalarinteippiä ja permanent tussi.


Alkuvalmistelut ympyrän ompeluun


Tue kangas tukikankaalla. Ryhdikäs tukikangas takaa, että kangas pyörii tasaisesti ompelukoneen paininjalan alla ja lopputuloksena on kokonaiset suljetut ympyrät. Minulla on käytössä irti revittävää tukikangasta, jonka kiinnitän ompelun ajaksi sprayliimalla kankaaseen. Ympyrät onnistuvat trikookankaaseenkin, kunhan vain käyttää tarpeeksi vahvaa tukikangasta.

Tässä työssä käytin paksua huonekalukangasta, joka ei tarvinnut erillistä tukikangasta. 


Teippaa ompelukoneen työtasoon maalarinteippi. Piirrä teippiin viiva, joka on samalla tasolla ompelukoneen neulan kanssa. Kun tällä viivalla liikuttaa nastaa, niin ympyrän säde pienenee ja suurenee, jolloin lopputuloksena on erikokoisia ympyröitä. Teippiin voi halutessaan merkitä senttimetrit näkyviin. Minä siirsin nastan uuteen kohtaan silmämääräisesti.

ympyrän ompelu


Ympyröiden ompelu tsi-ohjaimella


Määritä kankaalle ympyrän tai kaaren keskipiste. Teippaa nasta piikki ylöspäin työtasoon piirretyn viivan päälle. Paina kangas nastasta läpi ympyrän keskipisteen kohdalta. Jos nasta tulee likelle ompelukoneen neulaa, niin lopputuloksena ovat pienet ympyrät. Mitä kauempana nasta on ompelukoneen neulasta, sitä suurempia ympyröitä voit ommella.

Paina kaasua ja ommel kaartuu kuin itsestään ympyrän kehälle.

ympyränompeluohjain nastasta


Kangaskorjaamon fb-sivuilla on video miten ompelen ympyränohjaimella


Vinkki 1: Suosittelen käyttämään konekirjontalankoja. Konekirjontalangat ovat löyhäkierteisiä ja avautuvat paremmin peittämään kankaan pintaa kuin tavalliset ompelulangat. Konekirjontalankoja on olemassa myös vaihtuvan värisinä, joten niillä saa pintaan pientä vaihtelua.

Vinkki 2: Voit painaa pyyhekumin nastan päälle korkiksi, jolloin kangas ei vahingossa pomppaa pois nastasta.

Ympyröitä voi ommella  koristeeksi vaatteisiin, asusteisiin, laukkuihin, tyynynpäällisiin. Tässä olen ommellut ympyröitä koristeeksi collegehousujeni lahkeeseen. Keskustasta säteittäin lähtevät ompeleet olen ommellut tavalliseen tapaan kuviota täydentämään, noihin tähtimäisiin sakaroihin en ole siis käyttänyt ympyräohjainta.

konekirjontaa


Blogini lukijalta sain vinkin, että sama "ympyränompeluohjain" toimii saumurissakin. Testasinkin jo ommella joustofroteesta pyöreitä tiskirättejä. Joustava kangas on kuitenkin hankala, se venyy paininjalan alla. Joten kangas tarvitsee tukikankaan, jos se ei ole itsessään tarpeeksi vahva. Mutta sitten kysymys onkin, että mihin tarkoitukseen tarvitaan saumurilla ommeltuja ympyröitä tukevasta kankaasta?

Joustavasta kankaasta saa parhaiten saumuroitua ympyröitä vitamiinipurkin kannen avulla. Esittelin tämän saumuriniksin kestovanulappujen ompelun yhteydessä. Tätä saumuriniksiä voi soveltaa myös kestoliivinsuojien ja tiskirättien nurkkien ompeluun.


Jos ompelukoneessasi ei ole koristeompeleita, niin suora- ja siksakompeleillakin saa ihmeitä aikaan.


Jos innostut enemmän ympyröiden ompelusta, niin ompelukoneeseen on saatavilla lisävarusteena  ympyränompeluohjain. Voit tutustua tähän ympyränompeluohjaimeen Punatukka ja kaksi karhua -blogissa. Siellä näet myös ympyröillä koristellun penaalin.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

10 kommenttia:

 1. Vau! Iso kiitos taas hyvästä ideasta. Ja tosi kaunis kolmiopussukka, jään odottamaan ohjetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isot kiitokset :) Tää ympyränompeluohjain on munkin mielestä tosi nerokas ja yksinkertainen idea. Kolmiopussukoiden ohjeessa saattaa vierähtää tovi, kun niitä ennen pitää saada valmiiksi tärkeämpiä syysvarusteita.

   Poista
 2. Hienoja ja kiva kolmiopussukka! Hyvä idea, jolla saa tehtyä ympyräkoristelua koristeompeleilla tai vain tavallisilla ompeleillakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset :) Voinkin jo kuvitella tilkkutöiden pinnalle yksivärisiin kohtiin pieniä ympyröitä mukaan koristeeksi.

   Poista
 3. Kekseliästä! :) Täytyypä joskus kokeilla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän ja kannustan kokeilemaan. Tarvikkeetkin on helposti saatavilla.

   Poista
 4. Koneessasi kauniita tikkejä koristamaan. Kyllä nastallakin pääsee alkuun, ainakin kokeilemaan miltä näyttää. Tee itse- ideat toimivat hyvin, itse punon nauhoja systeemillä kaksi vanhaa tushia ja pyykkipoika, lasten päiväkotikin otti idean. Vanhat röntgenkuvat voi leikata malleiksi leikkurin käyttöönkin. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos vinkeistäsi. Kuulostaa tuo kaksi tussia ja pyykkipoika yhdistelmä haarukkanyöriltä, onkohan se sitä?

   Poista
 5. Saumurilla vois toimia liivinsuojien teossa? Ei tarvis erikseen leikellä ympyränmuotoiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) Se kyllä nopeuttaa liivinsuojien tekemistä kun ei tarvitse leikellä saksilla ensin ympyröiksi. Lisäsin tuohon tekstiin linkin vielä toiseen postaukseen, miten tehdä saumurilla ympyröitä vitamiinpurkin kannen avulla. Se toimii, jos on joustavia kankaita. Eli liivinsuojissakin voi olla hyvin erilasia kankaita, niin voi ite testata kumpi niksi toimii paremmin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.