sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Lokakuun Suomi100-teemakäsityön aiheena on kirjallisuus

Kirjoitanko korulauseita, sepittäisinkö satuja vai näpyttelisinkö seuraavan teemakäsityön aiheen eetteriin. Pidemmittä puheitta julistan lokakuun #Suomi100_käsityön aiheeksi suomen kielen ja kirjallisuuden.

Suomen kieli on rikas, synonyymeja riittää sanalle kuin sanalle. Jos oikein rupeaa ajattelemaan niin onpa huippua, että meillä on oma kieli, jota maailman vaikeimmaksikin tituleerataan.  Mikä lentävä lausahdus voisi komistaa seuraavaa käsityötäsi? Löytyykö kirjallisuudesta jokin teema, jonka voit kutoa mukaan käsityöhösi. Lokakuussa etsimme juuri ne oikeat sanat, tai sen oikean kirjan, ja tehtailemme #Suomi100_käsityön suomen kieltä ja kirjallisuutta kunnioittaen.


lokakuun teemakäsityö



Idea näihin #Suomi100_käsitöihin syntyi tammikuun alussa, kun mietin millaisia tapahtumia tänä juhlavuonna onkaan tulossa ja mihin itse voisin osallistua. Tykkään tallentaa elettyjä asioita käsitöihin, näin käsitöilläni on jokin erityinen tarina kerrottavanaan. Näiden pohdintojen yhteen punoutuessa syntyi siis suomi100_käsityö -haaste. Tämä on yhteisöllinen projekti, johon sinäkin voit osallistua. Itse asiassa olisin tosi ilahtunut, jos kuulisin mitä suunnitelmia sinulla on ja näkisin valmiita kuvia käsitöistäsi. 

Toimi näin:
  1.  Ideoi ja valmista suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
  2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
    •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
    •  Kuvan voit julkaista myös Instagrammissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
    •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
  3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri lokakuussa, niin esittele se myöhemmin. Aikaisempiin teemoihin voi myös palata koko vuoden ajan ja tehdä niihin sopivan käsityön.


Lokakuun teemakäsityön aiheeksi poimin kirjallisuuden, koska lokakuun 10. päivä vietämme Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Oletko miettinyt kuka olisi nykypäivän Aleksis Kivi. Minulle tulee mieleen Aamulehti, joka on lähtenyt nyt reippaasti kohentamaan suomenkieltä ja uudistamaan sanoja sukupuolineutraalimpaan suuntaan. Olisiko seitsemän veljestä nykyään seitsemän sisarusta. 

Seuraavaksi suomalaisista kirjailijoista minulle tulee mieleen Mauri Kunnas. Hänhän on kirjoittanut Seitsemän veljeksen mukaelman Seitsemän koiraveljestä. Mauri Kunnaksella on elävää ja kuvainnollista tekstiä. Kunnaksen kirjat ovat myös kauniita katsella, niissä on yksityiskohtaisia kuvia. Kuvaan nappasin mukaan Mauri Kunnaksen Hullunkurisen lintukirjan harakan ja Mutturallan piirtämän Pyryharakan. Ovatkohan molemmat harakkaveljekset hulluina kiiltäviin esineisiin. Tästä kankaasta lähtisi helposti yksi kullalla killotettu teemakäsityö käyntiin.


Hullunkurinen lintukirja

Haluaisin kuitenkin tavoitella teemakäsityöhöni jotain henkilökohtaisempaa elämystä. Seuraavaksi nappasinkin lasten kirjahyllystä Pikku Papun laulut. Kirjan runot on kirjoittanut Liisa Kallio ja säveliksi muuntanut Soili Perkiö. Kirjan mukana tulevaa cd:tä on kuunneltu meillä viiruille asti. Kertun mekosta olisi ainesta ihan oikeaksi vaatteeksi. Tunika täynnä pyöreitä taskuja ei olisi ollenkaan hassumpi.

"Kerttu koltun tuunasi, pilkut siihen ompeli. 
Mekko näyttää uudelta, voi tanssit alkaa kuudelta." 


Pikku Papun laulut


Lokakuun lopussa koittaa Halloween, joka tarkoittaa naamiasasujen ompelua. Voisiko naamiaispuvut toteuttaa niin, että niitä voisi käyttää myös tavallisina ei-naamiaispäivinä. Miltä kuulostaisi Outolan veljeskaksikon Tatun ja Patun yksinkertainen raitapaitatrendi. Vai olisiko Maltin ja Valtin sini-valkoinen tyyli sopivampi tähän Suomi100-juhlavuoteen. Kelpaako mukaan Herra Hakkaraisen yöpaitamuoti. Vai pitäiskö olla jotain karmivampaa.

Naamiaisasujen suunnittelua


Olen jo pitkään aikonut applikoida Kössi Kengurun lapsen paidan keulahahmoksi. Kössi Kenguru ja veturi (kirj. Heikki Prepula) oli ensimmäinen kirja, jonka lapsemme malttoi kuunnella alusta loppuun asti. Olihan tuo Kössi Kenguru minunkin lapsuudessani jo mukana. Inhosin lapsena Kössiä, koska se oli piirretty niin kömpelösti. Applikointiin sen kulmikas muoto sopisi loistavasti.

Kössi Kenguru ja veturi

Näistä kirjavinkkaus esimerkeistä voimme päätellä, että minulla ei ole aikaa lukea omalle ikätasolleni sopivia kirjoja. Mutta ei se haittaa, aina kun luen lapsille kirjoja tai sarjakuvia, niin inspiroidun valtavasti tarinoista ja kuvista. Kerran ompelin lapselle ratashousut, johon applikoin sarjan rattaita Aku Ankan taskukirjan tarinan inspiroima

Tämä kirjallisuus on jo laaja teema, mutta laajennetaan mukaan vielä suomen kieli. Marketeissa on vaikka millaisia t-paitoja tekstillä: Alabama University 57 tai California Surfing club 99. Mikä voisi olla suomessa käsityönä ommeltuun vaatteeseen sopiva suomenkielinen teksti. Minä tein perheen miehille tälläiset urheiluhousut, joissa lukee: paikoillenne, valmiit, HEP. Linkistä saat vinkkejä tekstin toteuttamiseen.

nykyaikaiset suomi verkkarit


Lopuksi loikkaan kirjallisuudesta kirjan sivuille. Kokeilin nokipainantaa ja siitä tulee niin kaunista jälkeä, etten malta lopettaa nokeamista ollenkaan. Näistä tulee persoonallisia tauluja, kortteja ja kirjekuoria. Jouluisen tervehdyksen voi tehdä joululaulukirjan tai joulurunokirjan sivuille. Nokipainannan työvaiheet avautuvat tässä postauksessa paremmin.

nokipainanta


Lasten kanssa pakerrettiin pari onnittelukorttia kirjansivuista.
kortti kirjan sivuista


Syyskuussa innostuin sienestämisestä. Pääsin mukaan järjestetylle sieniretkelle. Opin tunnistamaan tatit, rouskut ja haperot. Elämäämullistava oivallukseni sieniretkellä oli, että näiden ruokasienten lajia ei tarvitsekaan tunnistaa erilleen. Tieto siitä mihin sukuun sieni kuuluu riittää. Kirjoitin sieniretkeltä keräämäni opin muistiin blogisisareni Korpinkiven tupa -blogiin. Siitä taisi tulla kaikkien aikojen pisin blogitekstini.

Korpinkiven tupa -blogissa vinkataan myös syksyyn sopivia lastenkirjoja, jotka kertovat luonnonkierrosta ja puutarhan hommista. Tuo kirjavinkkaus sopii niin hyvin jatkoksi tälle kirjallisuus ja käsityö teemalleni, että suosittelen tutustumista.

Lokakuun yhteenveto:
Miina ja Manu -paita + muutama muukin paita 3-vuotiaalle/ Pikku Akan Tilkkuvakka blogi

Tällä yhteenvetosivulla voit tutustua kaikkiin Suomi100-teemakäsitöihin.
Instagramissa #suomi100_käsityö

Marraskuun teemaksi on suunnitteilla: Mistä Suomi tunnetaan. Tätä voi jo alustavasti lähteä miettimään.

12 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus, pidin erityisesti noiden collegehousujen kirjailusta.

    Kiitos vielä loistavasta vieraskynäilystä ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Satu :) Tekisin enemmänkin vaatteita tekstillä, jos vain keksisin, jonkun tekstin, minkä mies kelpuuttaa. Nyt laitetaan mietintämyssy päähän, mikä olisi se seuraava neronleimaus.
      Näin jälkikäteen tuli mieleen, että vieraspostaus blogiisi oli varmaan pisin teksti, minkä olen kirjoittanut opinnäytetyön jälkeen. Ja asiapitoisin myös.

      Poista
  2. Pitääpä katsoa, jos ehtisi jotain tekemään asian tiimoilta. Kesällä minulla olikin päällä suloinen Suomi 100 vuotta- kesämekko :D Juhannusmekko, sopi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos ehdit mukaan. Ja ei haittaa vaikka tulee viiveellä, kuten yllä kirjoitin. Kaikilla meillä on muutakin elämää kokoajan tässä rinnalla. Näinkin sen juhannusmekkosi blogissasi, se oli herkkä ja kaunis :)

      Poista
  3. Meillä sama elämäntilanne: ehdin vain lukea lastenkirjoja. En edes itselleni tilaamia aikakauslehtiä ehdi lukea. Mutta onneksi Onniliini on kiinnostunut kirjoista. Ilollahan niitä lukee. :)

    Mulla on tämä kuukausi niin kiireinen, että kovin suureen ei tässä kuussa repeä. Itse asiassa viime viikonloppuna ompelemani juttu menis tähän teemaan kuin terävä neula kankaaseen. :) Taidan jatkojalostaa siitä jutun blogiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi Pikku Akka, mun on vielä pakko nokittaa tuohon lukemattomuuteen ;) En ole edes ehtinyt lukea Suuria Käsityölehtiä. Luulen, että en ole menettänyt paljon, mutta korjattaahan joku, jos siellä on ollut jotain uutta ja mullistavaa. Tuossa ne lehtihyllyssä nököttävät uudet lehdet avaamattomina.

      Ja ehdottomasti, jos ajatukset ovat menneet näin yksiin, niin jatkojalostuksen kautta blogiin sinun kirjallisuus aihe. Ovathan nää teemat jo esitelty tammikuun alussa.

      Poista
    2. Mulla saattoi olla tähän joku kuningasideakin, mutta nyt on ollut niin hektistä, että tahtoo kuningasideatkin hautautua kaiken muun alle. :)

      Poista
    3. No niin, nyt on Miina ja Manu-paita postattu. Käypä kurkkaamassa. Tämä oli vähän tämmönen rimanalitusosallistuminen, mutta osallistuminen kuitenkin. :)
      https://pikkuakantilkkuvakka.blogspot.fi/2017/10/paitoja-kolmivuotiaalle.html

      Poista
    4. Kiitos osallistumisesta ja linkistä, laitan yhteenvetoon. Tämä on aivan oikea teemakäsityö, eikä rimanalitus :) Kaikki tuntevat Miinan ja Manun, taitavat olla jo aika vanhojakin. Mun teemakäsityöni on myös tehty, vielä kuvaus ja purkitus blogiin.

      Poista
  4. Loistava idea ottaa suomalaista tekstiä mukaan käsityöhön. Ja kivoja kirjavinkkejä. Millä olet tehnyt tekstin collegehousuihin? Näyttivät tosi kivoilta. Suomenkielisiä sanoja voisi olla kyllä useamminkin painettuina valmiissa vaatteissa. Ja kun niitä ei ole valmiina, onneksi me käsityöläiset osataan niitä kankaalle kirjoittaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati kehuista :) Varsinkin juhlavuonna olisi kiva saada suomenkielistä tekstiä paitoihin ym. Aikuisen housunlahkeeseen tein puuvillalangalla ja nyöripaininjalalla tekstin. Lapsen housuihin hieman pienemmässä mittakaavassa teksti tuli siten, että laitoin ompelukoneen alalangaksi helmilangan ja ompelin nurjalta puolen tekstin. Tekstissä olevan linkin takaa löytyy tarkempia ohjeita toteutukseen ohjekuvineen.

      Poista
    2. No olinpas lukenut hätäisesti, kun en linkkiä edes huomannut. Hyvät ohjeet ja kuvat oli👍

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.