lauantai 1. toukokuuta 2021

T-paitoja tilkuista ja jämäpaloista

Voittajafiilis! Sain hyödynnettyä tilkkuja järkevästi t-paitojen ompelussa. Nämä tilkkupaidat ovat juuri sopivasti persoonallisia. Tyhjentynyt tilkkulaatikko on valmis seuraaviin koitoksiin.


ompele paita tilkuista


Minä tykkään väreistä. T-paitojen käyttäjä puolestaan tykkää yksivärisestä. Laitoimme riidan poikki ja voita väliin. Ompelin paitoihin tasan 45 % värikästä osuutta ja 55% yksiväristä. Kuten alla olevasta kuvasta voi huomata.
 
Paita, jossa on jokin juju on kivempi ommella. Paidalle tulee ikään kuin tarina. Seuraavassa onkin tarinoita miten paidat syntyivät. Käytännössä tyhjäsin kangasvarastot olohuoneen sohvalle ja heittelin siitä kangasyhdistelmiä ilmaan.

Tilkuista vaatteita


1. Langansuunnat vinksin vonksin

Tämä raidallinen kangas oli hihattoman haalarin muotoinen, eli melko haastava käytettävä. Takakappaleen ja hihat sain leikattua langansuuntaan. Etukappaleen kokosin jäljelle jääneistä riekaleista, enkä välittänyt langansuunnista yhtään. Etukappale rakentuu yhteensä 4 palasta. Etukappaleen helma on täysvinoon leikattu, joten käänteen alla on piilossa lankasuoraan leikattu suikale, jotta paidan helma pysyisi ryhdissään.

 

Sinäkin voit säästää kangasta ja leikata vaatteen osia väärään langansuuntaan. Tässä on vinkki t-paidan hihan leikkaamiseen poikittaiseen langansuuntaan.Ompeluniksi: Litteä sauma syntyy näin.

 1. Yhdistä tilkut ompelukoneen suoralla ompeleella piston pituudella 2. 
 2. Litistä ja tikkaa saumanvarat suoralla ompeleella piston pituudella 2,5. 
Lyhyt piston pituus on käytössä kestävämpi, koska suoraommel ei varsinaisesti ole joustava. Etukappaleen tilkut on ommeltu litteä sauma -tekniikalla. Muuten paita on ommeltu kasaan saumurilla.
 
tilkkupaita ompelu


Mitä tekisin toisin: Pystyraitojen sanotaan hoikentavan, mutta tuli kyllä vähän huonoon kohtaan tuo leikkaus. Jos kangasta olisi ollut enemmän, niin isoin pala olisi kannattanut jättää helmaan, ja paidan yläreunaan rinnan päälle olisi tullut pienempi pala. Näin kokonaisuus olisi ollut tasapainoisempi.

Tilkuista paita

 

2. Käytä ompelukoneen kirjaimia saumojen ompeluun

Ajattelin korostaa kynien eripituisuutta ja muotoilin jatkopalan yläreunan kynien mukaan. Ensin aioin ommella sauman suoralla ompeleella. Koska kuviokankaassa oli kyniä, niin keksinkin käyttää ompeluun kirjaimia. Ohjelmoin ompelukoneeni muistiin aakkoset, niin sain surautella ilman välisäätöjä.

Neulasin jatkopalan ja etukappaleen yläosan noin 5 cm leveydeltä päällekkäin, molemmat kankaat oikeat puolet ylöspäin. Vasta ompelun jälkeen leikkasin ylimääräisen kynä-kankaan pois, jolloin reunasta tuli aaltoileva. Ompelukoneen kirjaimet sopivat tosi hyvin sauman ompeluun. Voisin kokeilla kirjaimia helmapäärmeeseenkin.

Ompele paita tilkuista
Ompeluniksi: Kankaiden väliin laitoin vedessä liukunevan Solvy-tukikankaan.  Kirjainten ompelussa kangas liikkuu edestakaisin, joten on vaarana, että kangas venyy ja sauma kupruilee. Ohuella ja venyvällä trikoolla kirjaimista saattaa tulla epämuodostuneita. Tukikankaan ansiosta valmis sauma on siisti ja kupruilematon. 
 
Mitä tekisin toisin: Oranssi lanka ei erotu oikein hyvin harmaasta taustasta, joten kirjaimet hukkuvat taustaan. Musta ompelulanka olisi ollut varmaan toimivampi ratkaisu.

Tässä kuvassa on paidan nurja puoli ja ohut, läpinäkyvä Solvy-tukikangas. Tukikankaan voi pestä vedellä pois.
 
veteenliukeneva tukikangas saumassa


 

3. Lohikäärme -paita

Laitoin lohikäärme-kankaan mustan trikoon päälle eli etukappale on kaksinkertainen kuviokankaan kohdalla. Ompelin kuviokankaan reunaa myöden kapealla siksakilla. (piston pituus 2 ja piston leveys 3) Tähän en tarvinnut tukikangasta, koska ompeleen suunta oli aina eteenpäin, toisin kuin kirjaimia ommellessa.

Ompeluniksi: Höyrytys silitysraudalla poistaa ne pienet kupruilut, mitä siksakommel aiheutti.  

Mitä tekisin toisin: Olisi tehnyt mieli leikata kuviokankaan reuna risaiseksi, liekkimäiseksi. Ompelulangan väriksi olisin valinnut punaista, oranssia ja keltaista, niin kuin lohikäärmeen liekit. Paidan käyttäjä ei kuitenkaan innostunut suunnitelmasta ja väreistä. 

Tilkkupaidat

 

 

4. Lucky Luke -paita

Sarjakuvakankaasta pääsevät yksityiskohdat paremmin esille, kun osa paidasta on yksivärinen. Sauma kulkee 3 cm keskietulinjan sivusta. Näin sain soviteltua juuri kaksi sarjakuvaruutua paidan reunaan.

tilkuista ommeltu paita
 
 
Ompeluniksi: Sarjakuvakankaassa oli vain 3 mm mustat kehykset, joten niistä kehyksistä ei riittänyt saumanvaroiksi. Enkä halunnut uhrata yhtään kuviota saumanvaraan. Päädyin neulaamaan kankaat 1 cm leveydeltä päällekkäin, molemmissa oikea puoli ylöspäin. Ompelin siksakilla oikealta puolelta tähdäten siihen 3 mm leveään kehykseen.
 
Mitä tekisin toisin: En mitään. Tämä paita onnistui parhaiten. Ja juuri tämä paita lähti ensimmäisenä pinosta käyttöön! 

Sauma kupruilee hieman ilman tukikangasta, mutta höyrysilityksen jälkeen näyttää paljon paremmalta.

vaatteen saumat kupruilevat

 

 

5. Jalkapallopaita 

Näissä ruuduissa olisi ollut ainesta moneksi. Näen ruudukossa vivahteita sekä sanaristikoihin että jalkapalloon. Esimerkiksi sana MAALI tai pelitilanne 0 - 4 olisivat olleet myös toimivia. Ruutuihin olisi voinut kirjoittaa sanasikermän eli mustan kuution ympäri kiertävän sanan. Ja seuraava sanalla olisi ollut kaksi yhteistä kirjainta edellisen sanan kanssa. Päädyimme kuitenkin Tetris-peliä muistuttavaan sommitteluun.

Ompeluniksi: 2-puoleinen liimaharso. Silitin koko tilkun taakse 2-puoleisen liimaharson. Sitten vasta leikkelin kuviot ruudukon viivoja seuraten. Silitin kuviot kiinni liimaharson avulla paitaan. Aaltoilevan reunan neulaaminen olisi ollut liian kova vaiva. Ja nyt kuvio pysyi hyvin ommellessa paikoillaan.  Ompelin ruudukon reunoja seuraten suoralla ompeleella.

Mitä tekisin toisin: Jos kangasta olisi ollut yhtään enempää niin olisin applikoinut ruutuja tippumaan ylhäältä alas. Tai hihaan olisi sopinut myös pieni pala ruudukkoa.


Ompele tilkkupaita


 

6. Metsänhenki -paidat 


Tämä Metsänhenki niminen trikoo on hauska yhdistelmä valokuvaa ja piirrosjälkeä. Kankaasta löytyy monta yksityiskohtaa, kettu, pupu, pöllö... Kuvioraportin korkeus oli 70 cm ja tarvitsin paitaan 73 cm, vähästä jäi kiinni. Joten ompelin helmaan jatkopalaksi kaksinkertaisen trikoon, niin kuin resorin. Paidan takakappaleet ja hihat ovat yksiväriset.


Ompele paita


7. Raita ja kaveriksi applikoitu tähti

Tummansininen kangas tarvitsi tasan 12 cm pituisen jatkopalan etukappaleelle. Päätin applikoida tähtikankaasta tähden, jotta jatkopala saa kaverin. Sovittelin tähteä rintaan, hihaan ja paidan helmaan, Rinta vei voiton rinnan mitalla :D

Ompeluniksi 1: Applikoitava tilkku pysyy hyvin paikoillaan kaksipuoleisen liimaharson avulla. Leveä applikaatiosiksak on aika jäykkä ohuelle trikoolle, joten käytin applikointiin tavallista suoraa ommelta. Ompelin kuvion reunat kaksi kertaa ympäri.

Ompeluniksi 2: Hiha on leikattu väärään langansuuntaan, jotta sain käytettyä pitkän ja kapean kangassuikaleen pois.

Mitä tekisin toisin: Ompelisin raidan vinoon ja tähtäisin tähden hihaan samaan linjaan raidan kanssa. Näin saisin ikään kuin tähdenlennon. 

 

Tämä paita jäi vielä kesken, kun tummansininen kangas loppui. Eikä musta takakappale tullut kyseeseen.


Tilkuista ommeltu paita

Näiden paitojen lisäksi ompelin miehelle vielä yhden mustan ja yhden tummansinisen paidan ilman kikkailuja. Eli yhteensä tuli yhdeksän ja puoli paitaa. Vanhat paidat on kulutettu täysin elinkaarensa päähän. Niissä oli selkäkappale jo hiutunut ohueksi ja valkoiset elastaanihaituvat tunkivat kankaasta esiin. Eipähän tarvitse miettiä vanhoille paidoille sen kummempaa jatkokäyttöä kuin polkupyörän pesurätiksi.


Tässä lisää jujuja ja jippoja miesten t-paitoihin

 

Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

 

12 kommenttia:

 1. Tuo suoran ompeleen käyttö onkin hyvä, herkkähipiäisyyttä on löytynyt meillä päinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, herkkähipiäiselle suoraommel tuo avun. Olen käyttänyt, ja nimenomaan lyhyellä pistonpituudella,ja hyvin on kestänyt joustavissa vaatteissa.

   Poista
 2. Tulipa kivoja tilkkupaitoja! Kiitos inspiroivasta postauksesta! Tuota jalkapallokangasta taitaa löytyä omistakin varastoista pieniä tilkkuja, mutta eipä ole tullut mieleen hyödyntää palasia tuolla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset kiitokset. Hauska kuulla, että muiltakin ompelijoilta löytyy samoja tilkkuja :D Jalkapallótilkku oli niin "voimakas tahtoinen" ja puhutteli kovasti, siltä tuli vaikki mitä ideoita. Ja ehdottomasti tarvittiin ruohonvihreä kangas taustaksi.

   Poista
 3. Hienoja paitoja ja hyviä ideoita, kiitos innostavasta postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, mukava jos täältä sai evääksi ompeluideoita.

   Poista
 4. Kiitos jälleen hyvistä virikkeistä! Itselläni myös t-paitapaja juuri käynnissä 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset :) Myötäisiä ompelutuulia t-paitapajaan :) Mulla on suunnitteilla softshelltakki seuraavaksi. Eli ompelijan sääennustuksen mukaan kesää ei pärjää t-paidoilla, vaan tarvitaan jotain lämpimämpää :D

   Poista
 5. Kiva idea tuossa jalkapallopaidassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset! Joskus kangastilkku puhuttelee kuvioillaan ja kertoo itse mikä haluaa olla. Olisi hauskaa tietää mikä on ollut kuosisuunnittelijan oma näkemys. Onko ruudukko vain ruudukko vai onko se jalkapalloruudukko.

   Poista
 6. Kiitos tästä! Eilen juuri pyörittelin kankaanpaloja käsissäni, että mitäs näistä yhdistellään ja miten. Laitanpa mieleen että palaan täältä hakemaan apua ompelujumiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mukava kuulla, että näistä tilkkupaitaideoista on hyötyä. Kankaanpalojen pyörittely ja suunnittelu on oikeastaan hauska työvaihe, kaikki ovet ovat vielä avoinna. Joskus suunnittelu tarvitsee aikaa, vaikka haluaisi vaan päästä nopeasti ompelemaan. Ideat kypsyvät itselläni parhaiten nukkumalla yön yli.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.