tiistai 19. marraskuuta 2019

Kolmiopussukka - näin sen ompelet

Kullanhohtoinen pussukka saa aikaan ilahtuneita VAU-huudahduksia. Pussukan juju piilee kolmion muodossa ja kätevässä kantohihnassa, jonka voi kiepauttaa ranteeseen. Kolmiopussukat ovat nopeita ja helppoja ommeltavia, joten ompelin näitä synttärilahjoiksikin. Kun kuvasin nämä kolmiopussukat,  niin mietin että ihan yhtä hyvin pussukan nimi voisi olla pyramidipussukka. Ainakin ne asettuivat hyvin pyramidiksi kuvaa varten ;)


Kolmiopussukan ohjeOlin säästänyt kultaista kangasta käsinukkien ompeluun, mutta nyt tarvittiinkin pussukoita. Tähän asti olen pyrkinyt kiertämään kaikki pussukat ja laukut kaukaa, niille ei ole ollut tarvetta. Nyt tilanne on muuttunut. Lapset tahtovat erilaisia säilytyspussukoita Pet Shopeille, liskoille, pehmoeläimille, leikkikolikoille. Lapsista on mukava kannella leluja mukana. Minusta on mukava kun kaikille leluille on oma säilytyspaikkansa, etteivät ne loju lattialla ja mene imuriin.


Kolmiopussukka ohje


Innostuin ompelemaan kolmipussukoita myös lahjoiksi kaverisynttäreille. Pussukoiden sisälle on laitettu esim. kuvioteippejä tai tarroja. Näin meillä on ollut kaunis lahjakassi lahjoineen ojennettavaksi päivänsankarille. Tähän aikaan vuodesta nämä pussukat sopivat pikkujoululahjoiksi, sisälle voi laittaa suklaata tai joulukoristeen.


Kolmiopussukka lahjaksi


Kiinnitäpä huomiota vihreä-oranssiin kantohihnaan. Lapset kutoivat itse pirtanauhaa pussukoihinsa. Askartelimme margariinirasian kannesta pirtanauhakehikon, joka on kevyt ja näppärä lastenkin käsitellä.
Ohjeet pirtanauhan kutomiseen ja margariinirasian kannen leikkaamiseen löytävät täältä.

Kultainen kangas on neulospohjaista ja siihen oli tullut silmukkapakoja. Piilotin silmukkapaot konekirjonnalla. Ompelin siksakilla vihreää puuvillalankaa repeytyneiden kohtien päälle. Välillä taivuttelin langasta kukkien lehtiä. Virkkasin ohuesta helmilangasta kukkia siihen kohtaan mistä silmukkapako oli alkanut.

Konekirjontaa

Nirkkoreunan ompeluKoristelin pussukoita ompelemalla vetoketjun viereen nirkkoreunan puuvillalangasta. 

Tässä on ohjeet miten nirkkoreuna onnistuu ompelukoneella piilo-ompeleella.Kolmiopussukan hihna


Kolmiopussukan ompeluohje1. Etsi sopiva vetoketju, jonka pituus on 10 - 15 cm.

2. Leikkaa kankaasta suorakaide, jonka korkeus on vetoketjun korkeus ja pituus on 2 kertaa vetoketjun pituus. Saumanvarat sisältyvät mittoihin. Vetoketjun pituuteen mitataan kankaiset osat mukaan.

Kolmiopussukan leikkaaminen

3. Silitä tukikangas vuorikankaan nurjalle puolelle. Näin saat pussukasta tukevamman.

4. Aseta päällinen ja vuori oikeat puolet vastakkain, ompele lyhyet reunat yhteen. Käännä työ oikein päin, saumanvarat jäävät piiloon sisälle.

Kolmiopussukan ompelu

5. Huolittele siksakilla tai saumuriompeleella päällisen ja vuorin ylä- ja alareuna yhteen.

6. Ompele vetoketju ensin toiseen reunaan ja sitten toiseen reunaan.

Kolmiopussukan vetoketju

Kolmiopussukan vetoketju


7. Ompele takasauma. Taita pussukka kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja ompele vetoketjun yläreunan viereinen sivu. Kiinnitä samalla hihna heti vetoketjun viereen sauman väliin.


Kolmiopussukan takasauma


8. Merkitse alareunaan keskikohta. Kohdista vetoketju ja keskikohdan merkki. Ompele alareunan sauma. Käännä pussukka oikein päin ja käytä ilolla.


Kolmiopussukan ompeluohjeTässä minun pussukkamallissani saumat jäävät sisälle näkyviin. Valitsin tämän ompelujärjestyksen pussukkaan siksi, että kultainen kangas oli aika ohutta. Tarvitsin vuorikankaan tueksi, että sain ommeltua silmukkapaot piiloon. Tykkään, että tämä ompelujärjestys on myös nopeampi ja yksinkertaisempi.

Toisenlainen kolmiopussukan ohje

Jos haluat ommella saumat piiloon päälliseen ja vuorin väliin ns. pussiin, niin Helmi kokeilee -blogissa on ohje. Ohjeessa päällinen ja vuori leikataan kahdesta eri palasta, jolloin pussukan pohjaan tulee ylimääräinen sauma.


Kolmiopussukan ompelu


Kolmiopussukka on mukavan erilainen laukkumalli. Näiden ompeluun voi jäädä koukkuun. Pussukka on oivallinen paikka hyötykäyttää pieniä tilkkuja. Minä yhdistelin loput kultaiset kankaat ruskeiden kanssa, niin sain kultaisen kankaan hyödynnettyä kokonaan. 


Olen yrittänyt etsiä jotain yhtä mukavaa, helppoa ja sopivan erilaista pussukkamallia, mutta en ole vielä löytänyt. Olisiko sinulla vinkata seuraavaksi jotain vähän erikoisempaa mallia? Pussukat ovat tulleet nyt meille jäädäkseen.


Tämä on marraskuun kässähamsterihaasteen ompelutyö. Vetoketjut ja kankaat ovat kaapista kaivettuja. Vuorikankat ovat jopa niin vanhoja, että ovat mummini kaapista. Vuoden mittaisen kässähamsterihaasteen voi osallistua Lumisiivet ja Craft Candidate blogeissa.


Katso tästä tuunausohjeet kaksiväriseen vetoketjuun. Saat hauskan jujun pussukkaan.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kaunis kangas korostaa vielä lahjapussukan hauskuutta, erityisesti tämä kultakangas on ollut in. Kullankimallusta ja kiitokset sinulle Raisa :)

   Poista
 2. Vaikuttaa nopealta ja näppärältä ohjeelta, ja vielä näpsäkän näköisiäkin. Varmasti ilahduttavat saajiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tämä pussukka on nopea ja näppärä ommella silloinkin kun synttärit alkavat tunnin päästä. Testattu on :D

   Poista
 3. Hyvä idea käyttää pieniä kangaspaloja hyödylliseen asiaan. Ja taitavasti olet yhdistänyt mm. pirtanauhaa ja kankaan kuviointia. Uskon, että nämä ovat lasten mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos Kati :) Pussukat itsessään ovat niin nopeita ommella, että jää aikaa kikkailuun.

   Poista
 4. Upeita pussukoita! Miten ihmeessä sinulla riittää ja aikaa ideoita kaiken tuollaisen ompeluun? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentistasi Teresa :) Kun tekee vähän päivässä niin saa tehtyä paljon viikossa. Laskin justiinsa, että seuraavaksi on tulossa 53 postaus ulos tälle vuodelle. Eli joka viikolle on tullut blogiin esille uusi käsityö, ja vähän ylikin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.