sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Kutistuneen kypärälakin suurentaminen ja tuunaus lohikäärmeen harjalla

Arg! Pesin epähuomiossa lapsen kypärälakin liian kuumalla pesuohjelmalla. Pesukoneesta tuli ulos kutistettua villaa. Suututti. Päätin siltä seisomalta korjata koko kypärälakin. Ihan vaan itseäni rangaistakseni, etten enää koskaan pese villavaatteita liian kuumalla. Nyt meillä on lohikäärmeen harjalla tuunattu kypärälakki, joka on oikeastaan komeampi kuin alkuperäinen versio.

kypärälakin tuunausOnneksi kypärälakin päällinen vain kutistui. Sisäpuoli oli puuvillaa ja se jäi normaalin kokoiseksi. Takasauma oli helppo ratkoa auki ja upottaa siihen jatkopala. Luonnollisesti takasaumaan jatkopalaksi sopi hyvin lohikäärmeen harja. Lapsi sai valita lanka-arkustani sopivat värit.

Langat:
Vihreä liukuvärjätty lanka: Novita 7 veljestä
Violetti: Gjestal Spinneri Maija

kypärälakkiin lohikäärmeen harja


Kypärälakin suurennusurakan aloitin ratkomalla saumat auki: otsalta, päälaen kautta niskaan. Ratkoin myös koko kypärälakin alareunan auki, sen ompeleen joka yhdistää päällisen ja vuorin.

kypärälakin suurentaminen

Neulon mallitilkun ja puran sen mukaan neuleeseen


Neuloin mallitilkun kolmilla eri kokoisilla puikoilla, yksinkertaisella ja kaksinkertaisella langalla. Päädyin neulomaan jatkopalan kaksinkertaisella langalla ja puikoilla nro 4. Otin mitat tarkkaan ylös, koska purin mallitilkun ja neuloin puretun langan mukaan työhön. Näin minä teen aina. Muuten  minulla olisi kasa turhia mallitilkkuja. Onko sinulla jokin vinkki mallitilkkujen käyttöön?

Kypärälakki suuremmaksi


Lohikäärmeen harja neulotaan näin


Loin 20 silmukkaa ja neuloin pyöröneuletta 5-8 kerrosta. Vaihtelin kerrosten määrää, jotta sain erikokoisia harjaksia. Otsalle ja niskaan tulivat pienemmät, päälaelle suurimmat harjakset. Nauhakavennukset tein joka toisella kerroksella, jolloin sain sopivan kolmiomaisen muodon.

Kun lankana on 7 veljestä ja puikkojen koko on 2, niin neuleesta saa niin tönkköä, että harja pysyy pystyssä tuulessakin. Harjan sisään ei tarvinnut laittaa mitään erillistä koviketta tai vanua. Yhden harjan leveys on 4 cm.

Lohikäärmeen harja

Lohikäärmeen harjan neulominen


Piirsin jatkopalan kaavan paperille


Puin kypärälakin lapsen päähän ja mittasin paljonko sitä tarvitsee suurentaa. Piirsin tarvittavan suurennoksen paperille kaavaksi. Näin vältyin kerrosten laskemiselta. Oli helppoa asetella neule kaavan päälle ja katsoa siitä kuinka monta kerrosta vielä neulon.

Poimin silmukat harjasten alareunan läpi ja neuloin jatkopalan poikittain lyhennetyillä kerroksilla. Jatkopalan kapein kohta sijoittui otsalle ja levein kohta päälaelle. Niskaa kohden jatkopala taas kaventui. Neuloin kaksinkertaisella langalla puikoilla nro 4. Päättelin kaikki silmukat yhdellä kertaa.


Neulo lohikäärmeen harja


Kun toinen puolikas oli valmistunut, niin poimin silmukat harjasten toisella puolella. Neuloin kaavan avulla samankokoisen jatkopalan.


Ei turhaa työtä 


En turhaan neulonut harjaksia kypärälakin takasauman koko pituudelta, vaan harja loppuu haalarin kauluksen yläreunaan. Joten kypärälakin niska- ja hartiaosuudelle neuloin sileän jatkopala.

Poimin silmukat harjasten alta ja neuloin ylhäältä alaspäin. Neuloin jatkopalan yksinkertaisesta langasta, se on tarpeeksi lämmin niskaan, koska tämä kypärälakin osa jää kuitenkin haalarin kauluksen alle. Tähän niskaosaan piirsin myös kaavan, jonka mukaan levensin jatkopalaa.

Kypärälakin suurentaminen

Jatkopalan ompelu paikoilleen


Valmiin jatkopalan ompelin ompelukoneella kiinni kypärälakkiin. Kasvoja ympäröivä "reikä" oli myös kutistunut, joten ompelin sen isommaksi leuan alta. En halunnut otsaa enempää esiin, joten siksi suurensin vain sentin alareunasta ja puoli senttiä sivuista.

Lopuksi saumuroin vuorin kiinni päälliseen. Kypärälakki lyheni noin kolme senttiä, mutta se ei haitannut. Kypärälakin alareuna pysyy vielä hyvin haalarin kauluksen alla.


Kun lapsella oli kypärälakki käytössä ensimmäistä päivää niin kysyin oliko kukaan huomannut uutta lakkia. Kuulemma luokkakaveri oli sanonut: "Hei, laita tuo huomennakin."

Neulo lohikäärmeen harjakset


Näitä kypärälakkeja on meidän perheessä enemmänkin. Tämän ruskean kypärälakin koristelin virkatulla pöllöllä.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitoksia Raisa :) Itsekin olen iloinnut tästä kypärälakin tuunauksesta jo monta päivää. Kyllä se vaan on niin, että lohikäärmeen harjalla saa peitettyä monta kauneusvirhettä. Esimerkiksi käsin neulotun jatkopalan ja neuloskankaan ero ei paista silmään, kun siellä on nuo vihreät kolmiot sojottamassa päälaella.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.