tiistai 26. marraskuuta 2019

Käpykranssit

Käpykranssit ovat niin kauniita, että tuskin rusettiakaan kaipaavat. Tein ensin kävyistä sydämen muotoisen kranssin rautalangan päälle. Kun käpyjä jäi vielä paljon yli, niin askartelin ympyräisen kranssin. Kurkistetaan yhdessä kranssien nurjallekin, niin pääset sinäkin askartelun makuun.

Käpykranssi sydän


Näin jossain kirjassa kuvan ohuesta käpykranssista, siinä oli liimattu kävyt riviin rautalankaan. Jokin siinä viehätti sisustussilmääni. Kranssi oli siro kuin keijun tanssi. Tykkään myös järjestyksestä, joten katselen mielelläni myös käpyjä siistissä rivissä.

Käytin käpykranssiin lehtikuusen käpyjä, ne ovat kuin minikokoisia kuusenkäpyjä. Niitä on helppo liimata, kun suomut ovat alaspäin. Lehtikuusen kävyt asettuvat tiiviisti vierekkäin, eikä kranssipohja jää pilkistelemään välistä. Jos lehtikuusen käpyjä vertaa esim. männyn käpyyn, niin männyn käpy on haastavampi liimattava. Männynkävyn suomut sojottavat, niin että liima ei meinaa pysyä niissä ja käpyjen väliin jää paljon tyhjää tilaa.

Käpykranssit


Parasta on jos kranssipohjaan voi hyödyntää jotain kierrätys- tai ylijäämämateriaalia. Myös luonnonmateriaaleista askarreltu kranssipohja on edullinen ja ekologinen. Onnistuin löytämään tälläkin kertaa kranssipohjat kotoa. Ensimmäiseen kranssiin hyödynsin rautalangan pätkän. Toisen kranssipohjan tein kahdesta rottinkikepistä. 

Käpykranssin ohje


Sydämen muotoinen käpykranssi rautalankapohjaan


Rautalangan paksuus on 3 mm.
Taivutin rautalangasta pihtien avulla sydämen. Rautalangan päät taivutin lenkeiksi. Yhdistin rautalangan sydämeksi pujottamalla lenkit toistensa ympärille. Tämä jatkokohta oli helpoin laittaa sydämen alanurkkaan.

Ohje käpykranssiin


Liimasin kävyt rautalankaan riviin kuumaliimalla. Lopuksi käänsin kranssin nurjan puolen ylöspäin. Vahvistin liimaukset laittamalla liimatipan jokaisen kävyn päälle. Kuumaliimatippa kulkee kuin silta rautalangan yli takertuen käpyyn.

Ripustuslenkki tuli ohuemmasta rautalangasta sydämen yläreunaan keskelle.

käpykranssi rautalankaAskartele pyöreä käpykranssi


Tein kranssipohjan kahdesta rottinkikepistä, joiden pituus oli noin 80-100 cm. Liotin rottinkia ensin ammeessa, että sain sen taivuteltua ympyräksi. Toisen rottinkikepin kieputin ensimmäisen ympäri. Muutamasta pitkästä pajunoksasta saat myös tehtyä samanlaisen kranssipohjan.
Ohjeet pajun punomiseen ovat täällä.

Liimasin kävyt kolmen koplissa kranssiin, ensin sisäreunaan, sitten ulkoreunaan ja lopuksi näiden päälle yksi käpy. Järjestys se pitää olla liimaamisellakin. Paitsi että ihan joka kerta ei päällikerrokseen mahtunut käpyä.

Askartele käpykranssi


Pajusta koristetähti

Lapsi oli askarrellut koulussa pajunoksista tähden. Tähän tarvitaan viisi yhtä pitkää pajun oksaa. Tämä oli parityö, toinen piti pajunoksia yhdessä ja toinen kieputti oksien ympärille rautalankaa. Rautalangan päälle solmittiin koristeeksi naru.

Tähti on kaunis ja helppo koriste, joten laitan sen tähän jos joku innostuu tekemään lasten kanssa pajukoristeita. Pajutähden kokoa on helppo muuttaa juuri halutun kokoiseksi. Tähteen voi ripustaa pienet jouluvalotkin.


Tähti pajunoksista


Innostu lisää luonnonmateriaaleista ja puno kranssi jos toinenkin

Raahasin kuusen juurelta kotiin sopivasti sammaloituneen karahkan ja liimailin sen rennolla otteella kranssiksi, tuli mukavan erilainen.

Tässäpä alkaa Kangaskorjaamon joulukäsitöiden sarja. Seuraavaksi on luvassa jotain rapisevaa ja perinteistä, kun Aku Ankan joulumanteli pääsee ompelukoneen käsittelyyn. Tulossa on myös käsityöblogien yhteinen joulukalenteri, josta löytyy jokaiselle päivälle käsityöideoita.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

8 kommenttia:

 1. Onpa kivoja kransseja. Omani ovat vasta suunnitteluasteella ;-) Hyvä vinkki nuo lehtikuusen kävyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Kati :) Näitä käpykransseja suunnniteltiin myös pitkään ja hartaasti. Nopeasti tulivat liimatuksi, kun otti asiakseen tehdä :)

   Poista
 2. Kauniit kranssit. Harmi kun meidän lähistöllä ei kasva lehtikuusia, muuten heti olisin mennyt käpyjä keräämään =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kauniista sanoistasi Sude :) Männynkävyilläkin pärjää hyvin, kun ei anna rakojen häiritä :)

   Poista
 3. Kauniit kranssit! Onnellista joulun odotusta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän kauniisti Pikku Akka. Ihanaa ja rentoa joulun odotusta myös Tilkkuvakkaan!

   Poista
 4. Kävyt on kyllä huippua materiaalia askarteluihin. Hienot kranssit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset Raisa! Pitäisikin askarrella lasten kanssa enemmän kävyistä, se on monipuolinen materiaali. Minulla on varastossa pieni pahvilaatikollinen käpyjä odottamassa.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.