perjantai 28. helmikuuta 2020

Eristevanua eväslaukkuun

Halusin ommella eväslaukun, joka pitäisi eväät hieman pidempään kylmänä. Tutkiessani erilaisia eristevaihtoehtoja löysin eristevanun, Insul-fleecen. Tätä eristevanua on yhtä helppo ommella kuin tavallista vanua. Tässä postauksessa kerron tarkemmin eristevanun ominaisuuksista ja vaihtoehtoisista materiaaleista eväslaukun eristeeksi.

Eväslaukku
Ompelin eväslaukun syntymäpäivälahjaksi. Eväslaukun kannessa lukee vuodesta 1960, koska se on päivänsankarin syntymävuosi. Eväslaukun sisään laitan lahjaksi pientä naposteltavaa, välipalapatukoita, mehua, kuivattuja hedelmiä.
 

Seuraavasta blogijutusta voit katsoa kylmälaukun työvaiheet.Ompele eväslaukku


Kannen tekstin kirjoin leveällä siksakilla. Pahaksi onneksi unohdin kokonaan o-kirjaimen, joten ensin eväslaukun kannessa luki "vudesta". Ratkoin ja kirjoin tekstin uudestaan.

Instagramista voit katsoa kuvan tästä ompelumokasta.

Konekirjonta


Numerot leikkasin farkkukankaasta ja liimasin sprayliimalla paikoilleen. Sen jälkeen numerot oli helppo ommella kapealla siksakilla kiinni. Ompelin tarkoituksella siksakin vähän kauemmaksi kankaanreunasta, että farkkukangas saa hieman rispaantua.

Tästä voit lukea lisää sprayliiman käytöstä.

Applikointi

Vaihtoehtoisia eristeitä eväslaukkuun


Ensin mietin eväslaukun eristeeksi kahvipusseja, retkipatjaa tai pinnasängyn pehmustetta. Erityisesti Puuilossa myytävä alumiinikalvoinen retkipatja houkutteli. Olin nähnyt Facebookin ompeluryhmissä valmiita eväslaukkuja, joissa oli käytetty eristeenä tätä retkipatjaa. Retkipatja toisi jämäkkyyttä kylmälaukkuun.

Tutkin myös vanhan kylmälaukkumme sisäpuolta, siellä on päällisen ja vuorin välissä ohut vanu, joten siksi ajattelin pinnasängyn pehmusteenkin kelpaavan eristeeksi.

Kahvipusseista olen kuullut myös ommeltavan eväslaukkuja. Itsekin olen tehnyt pienen kylmälaukun jogurttipurkille. Se on toiminut hyvin lapsen kerhoeväiden säilyttimenä monta vuotta.

Tästä voit tutustua kahvipussista ommeltuun pieneen kylmälaukkuun.

Mitään näistä vaihtoehtoisista eristemateriaaleista minulla ei kuitenkaan ollut valmiina. Joten päädyin ostamaan ihan oikean eristevanun kerran ostamaan lähdettiin.Kuvassa näkyvät kylmälaukun materiaalit. Päällimateriaali on paksua ja jämäkkää farkkua. Pohjassa on vettähylkivää kangasta vanhasta toppatakista. Sisällä on vettäpitävä vuorikangas, joten se on helppo pitää puhtaana ja pyyhkiä. Näiden kahden kangaskerroksen väliin jää eristevanu.


Eväslaukun materiaalit


Eristevanu, Insul-fleece


Eristevanun päätehtävä on siis eristää lämpöä. Eristevanussa on kaksi kerrosta, polyestevanu ja mylarkalvo. Mylarkalvo näyttää hopeanhohtoiselta ohuelta kerrokselta. Sen ansiosta eväslaukussa olevat eväät pysyvät lämpiminä tai kylminä, miten kulloinkin haluaa. Eristevanun vanumaisempi pinta tulee laukun sisäpuoleen päin, näin ohjeistettiin Ullakan asiakaspalvelusta.

Eristevanun paksuus on 3 mm. Eristevanu on kevyttä, eväslaukkuun ei tule liikaa lisäpainoa tästä materiaalista. Ompelemani eväslaukun koko oli 29 cm X 19 cm X 19 cm. Tähän laukkuun leikattu eristevanu painoi 44 g. Samankokoinen lakanakangas painaa 49 g.

Eristevanu tuntuu enemmän vanulta kuin alumiinifoliolta. Sitä on helppo leikata saksilla ja ommella ompelukoneella.

Eristevanu kestää ommeltuna konepesun 40 asteen hienopesuohjelmalla ja rumpukuivauksen. Tein pesutestin, tikkasin eristevanun puuvillakankaaseen ja pyöritin tilkkua hienopesuohjelmassa 2 tuntia. Eristevanu tuli pesukoneesta ulos aivan samanlaisena kuin oli sinne mennytkin. Ehkä vanun haituvat olivat vähän pörheämpiä.

Tietojen lähteenä käytetty Pellon projects sivustoa.

Ostin eristevanun Ullakalta, hinta 7,50 / 0,5 m. Kankaan leveys on 112 cm.

You Tuben esittelyvideo eristevanusta eli Insul Fleecesta.


Tässä kuvassa näkyy eristevanun molemmat puolet, vanumainen sisäpinta ja hopeanhohtoinen mylarkalvo.

Eristevanu


Eristevanun ompelu


Leikkasin eristevanun ilman saumanvaroja. Tikkasin eristevanun puuvillakankaaseen, koska ohjeessa sanottiin, että se kestää paremmin pesua ommeltuna. Puuvillakankaan ompelin reunoistaan kiinni päälliseen ja jatkoin ompelua kuin olisi vain yksi päällikangas. En halunnut näkyviä tikkauksia vuoriin tai päälliseen, siksi käytin erillistä puuvillakangasta apuna. Eristevanun voisi yhtä hyvin tikata kiinni vuorikankaaseen.

Tärkeää on laittaa eristevanun vanumaisempi puoli laukun sisälle päin, jolloin kylmä/ kuuma heijastuu takaisin laukkuun sisälle.

Eväslaukun eristevanu

Muita käyttökohteita eristevanulle


Tilasin heti kaksi metriä kerralla eristevanua,  80 cm kului kolmeen kylmälaukkuun. Loput voi käyttää istuinalustojen, pannumyssyjen, patalappujen, patakintaiden, silitysalustojen eristeenä. Eväslaukusta voi myös tehdä kassin tai laukun mallisen. Patalappuihin ja patakintaisiin suositellaan lisäämään eristeeksi puuvillakangasta, eristevanu ei ole yksinään täysin lämpöä eristävä.

You Tubesta ja erityisesti Pinterestisä löytää ohjeita eristevanun ompeluun nimellä Insul-fleece. Pinterestistä löysin ideoita, joissa eristevanua on käytetty tossujen ja lapasten lämmikkeenäkin.


Kylmälaukun pohja on vettä hylkivää kangasta, joka on ratkottu vanhasta toppatakista. Ylijääneet toppatakin riekaleet käytin hanskojen ompeluun.

EväslaukkuTesti: miten eväslaukku pitää kylmää 

Laitoin kylmäkallen laukun sisälle ja otin aikaa kauanko meni kylmäkallen sulamiseen. Kylmäkalle suli reilussa viidessä tunnissa. Hölskyttelin ja kuuntelin laukun läpi kylmäkallen sulamisvaiheita. Testin jälkeen lapsi kertoi salaa avanneensa ja tutkineensa kylmälaukkua, joten siinä oli päässyt lämpöä eväslaukkuun. Toisaalta eväslaukkuakin avataan käytön aikana.

Eväslaukku


Seuraavalla kerralla kirjoitan eväslaukun ompeluvaiheet, joten sinäkin pääset ompelemaan samanlaisen.
Päivitys: Täällä ovat valmiit ompeluohjeet kylmälaukkuun. Voin ylpeänä todeta, että itse tehden saa juuri niin koristeellisen kuin haluaa.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen oloinen uutuus helpon ommeltavuuden vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä eristevanu on yllättävän monikäyttöinen materiaali, on mukavaa oppia uusia ompalujuttuja. Tänään tein vielä pesutestinkin. Lisään samalla tuonne tekstiin, että hyvin kestää pesun.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.