perjantai 3. huhtikuuta 2020

Askartele cd-levystä kortti

Nyt laitetaan vanhat cd-levyt kiertoon. Vanhoista ja kuluneista cd-levyistä voi ommella kiiltäviä kortteja. Pujota lanka neulansilmään ja pistele uniikit kortit valmiiksi.

vanhasta cd-levystä kortti


Sateenkaaren väreissä kiiltevästä cd-levyn pinnasta tulee kaunis koriste korttiin. Cd-levy kehystetään ompelemalla lankaristikko. Levyn keskelle liimataan koristeeksi kiiltokuva, tarra tai kuva paperista.

Käsinommeltu lankaristikko on koristeellinen kuin pitsi. Lankana voi käyttää kaikenlaisia kirjonta- tai virkkauslankoja. Minä ompelin kauan sitten yhteen korttiin kullanvärisen lankaristikon, siinä oli kimallusta kerrakseen. 

Tällä tekniikalla voi ommella cd-levystä onnittelukortin mihin vaan tilanteeseen. Valitettavasti minulla oli tällä kertaa tarve surunvalittelukortille, joten otin vaihekuvat sen ompelusta.


Askartele cd-levystäOmpele cd-levystä kortti


Tarvikkeet: ohutta puuvillalankaa, kirjontalankaa tai jotain muuta lankaa, teräväkärkinen neula,
cd-levy, kaksipuoleista teippiä, kartonkia, paperia ja liimaa

1. Teippaa cd-levy kartonkiin kaksipuoleisella teipillä.
 
2. Pistele cd-levyn ympäri reiät 1 cm välein. Kartongin alle voi laittaa sohvatyynyn tai pistellä sängyssä patjan päällä, jotta reikien pistely helpottuu. Minä pistelin reiät näppituntumalla, mutta mittanauhan tai viivoittimen voi ottaa apuun.

3. Lankaa kuluu paljon, joten pujota neulansilmään mahdollisimman pitkä lanka. (Liian pitkä lanka puolestaan on hankala käsitellä ja menee solmuun.) Aloita ompelu pistämällä neula kartongin nurjalta oikealla puolelle. Teippaa aloituslanganpää teipillä kiinni.
 • Pistä neula takaisin nurjalle 8. reiästä langasta laskien, lähde kiertämään cd-levyä myötäpäivään.
 • Pistä neula heti seuraavasta reiästä takaisin oikealle puolelle, nurjalla ompelusuunta on aina myötäpäivään.
 • Pistä neula takaisin nurjalle 8. reiästä langasta laskien, nyt kierretään cd-levyä vastapäivään.
 • Pistä neula heti seuraavasta reiästä takaisin oikealle puolelle, nurjalla ompelusuunta on aina myötäpäivään.

Jatka ompelua näitä vaiheita toistaen. Eli ompele tahdissa 8+1, 8+1. Oikealla puolella cd-levyä kierretään ommellen vuorotellen myötä- ja vastapäivään. Nurjalla puolen ompelusuunta on aina myötäpäivään.

cd-levystä kortti4. Nurjalla puolella on helppo tarkistaa, että jokainen reikä on läpikäyty ja lankaristikko on muodostunut oikein. Nurjalle muodostuu yhtenäinen pistorivi sitä mukaan kun lankaristikko valmistuu oikealla puolen.

cd-levystä kortti


5. Päättele langanpäät nurjalle teippaamalla ne kartonkiin kiinni.

6. Liimaa cd-levyn keskelle kiiltokuva, tarra tai jokin muu koriste.

7.Viimeistele kortti liimaamalla kartongin nurjalle puolelle pistojen päälle paperi. Kirjoita korttiin terveiset.


Vinkkejä cd-levykortin ompeluun


Ohjeessa neula pistetään kahdeksanteen reikään langasta laskien. Kokeile pistää neula seitsemänteen tai yhdeksänteen reikään. Näin cd-levyä kiertävä lankaristikko kapenee tai levenee.

Pidennä reikien väliä ja ompele paksummalla langalla, saat aivan erinäköisen lankaristikon.

Jos sinulla ei ole cd-levyä, niin pistele ympyrä kartonkiin esim. kannen avulla ja ompele pelkkä lankaristikko ilman cd-levyä. Liimaa lankaristikon keskelle kuva.

Tästä linkistä pääset Instagramiin IG-tv kanavalleni katsomaan ohjevideon.


askartele cd-levystä


Surunvalittelukortin askartelu

Leikkasin surunvalittelukorttiin valkoisesta kuviokartongista kyyhkysen, jonka liimasin cd-levyn keskelle. Aaltopahvista leikkasin pilviä. Pitsinauhan kiinnitin kaksipuoleisella teipillä. Ompelin surunvalittelukorttiin myös ristin. Tässä pistelin neulalla tahdissa 3+1.

askartele surunvalittelukortti


Pakkasin itse tehdyn surunvalittelukortin itse tehtyyn kirjekuoreen. Kierrätin vanhan majakkakalenterin sivun kirjekuoreksi.

tee itse surunvalittelukorttiMietteitä surukukkien takaa


Hautajaisten jälkeen pohdin, että vainajan muiston kunnioittamiseen ja surunvalitteluun liittyvät perinteet ovat vahvoja. Arkun päälle on aina ennenkin laskettu kukkalaite. Surukimpulla on aina ennenkin muistettu surevia omaisia, perinteisistä ei poiketa.

Minä en ole kuitenkaan kukkaihminen, joten halusin muistaa vainajan omaisia itse tehdyllä surunvalittelukortilla. Kortin aihetta valitessamme mietimme mistä sukulaisemme piti, mitä hän harrasti ja mitä hän ehkä olisi halunnut vielä kokea. Kortin ompelu oli samalla myös suruterapiaa meidän perheelle. Tähän korttiin valikoitui kuitenkin yleisaihe, taivaan lintunen, joka on vapaa huolista.

Lopuksi haluan vielä kirjoittaa vaihtoehtoja miten olemme muistaneet aikojen kuluessa surevia omaisia. Koska kauneinkin kukka kuihtuu joskus ja hautajaisten jälkeen on laskut maksettava. Olen ostanut omaisille lähiravintolaan lounaslahjakortin, josta voi hakea ruoat kotipakettiin. Olen keittänyt persimonhilloa ja vienyt sen omaisille, joilla olikin jo kukkakaupan täydeltä surukukkia.

Lapsuuden kotikuntani pankissa on ollut todella käytännöllinen ja helppo tapa muistaa omaisia. Pankkiin kerätään yhteisadressi, johon jokainen laittaa sopivaksi katsomansa summan. Jossain kukkakaupoissa on myös samanlainen yhteisadressi, mutta valitettavasti ei läheskään joka paikkakunnalla.


Itsetehdyt surunvalittelut


Tervetuloa mukaan Kangaskorjaamon  käsityömatkalle.

10 kommenttia:

 1. Olipa kiva oivallus käyttää cd-levyä askartelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä noista surukukista ja kukkalaitteista... Viime kesänä appiukkoni hautajaisissa oikeasti hirvittelin sitä rahamäärää, mikä meni arkun päälle meneviin kukkalaitteisiin. Ihan älytön summa ja pienen hetken vuoksi. Parin päivän päästä olivat jo ihan lakastuneet. Kauniitahan ne olivat, mutta silti. Itse ajattelin, että pienemmälläkin summalla voi saada kauniin asetelman ja tein sen itse luonnonmateriaalista.

   Poista
  2. Kiitos paljon kommentistasi. Luonnonmateriaaleista tehty surukimppu kuulostaa tosi hyvältä, se on kasvanut lähellä, ei tule turhia kuljetuskustannuksiakaan. Luonnonmateriaalit maatuvat ihan samalla lailla kuin varta vasten tuotetut ruusut ja neilikat. Kyllä se laittaa ajattelemaan mitä kaikkea muuta tarpeellista voisi hankkia tuolla summalla, mikä menee kukkalaitteisiin. Muistan Sinun postauksesi viime kesältä, voisin nostaa sen tekstini loppuun muillekin katsottavaksi.

   Poista
 2. Voi miten kiva idea ja loistavaa kierrätystä, kun cd-levyt pääsee noin hauskasti käyttämään uudestaan! Kauniita kortteja♥️ Mukavaa viikonloppua♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset Päden pajalle :) Askartelun ja kierrätyksen yhdistäminen on hauskaa.

   Poista
 3. Kaunis ja herkkä kortti. CD levy on niin taidokkaasti tuotu osaksi korttia, ettei sitä edes ensisilmäyksellä huomaa. Upeaa kierrätystä! Noita CD-levyjä on meilläkin aikamoinen kasa tyhjänpanttina, kun tulee nykyisin kuunneltua vain suoratoistopalveluista musiikkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näistä kauniista sanoistasi riittää iloa pitkäksi aikaa :) Cd-levyjen kultakausi alkaa tosiaan olla jo ohi ja nyt niille on vaan keksittävä arvoisensa kierrätyskäyttökohde.

   Poista
 4. Onpas hyvä idea :) Iloista viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikon alkua toivottelen täältä puolestani ja kiitos kommentistasi :)

   Poista
 5. Lämpimät kiitokset Suvi :) Tervetuloa toistekin poimimaan ideoita :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.