sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Korjaa sukka - ompele uusi pohja

Monella sukankuluttajalla on varmasti sama ongelma, nimittäin reikä sukassa. Olet varmaan pohtinut miten sukat saisi paikattua näppärästi? Onneksi parsimaan ei tarvitse ruveta, sillä tässä on nopea ja helppo tapa uudistaa koko sukan pohja. Tämä ompeluniksi sopii siis puuvillaisille sukille.

Reikä sukassaMeidän 6-henkisessä perheessä reikiintyneitä sukkia kertyy nopeammin kuin sieniä sateella ja olenkin jo tovin miettinyt toimivaa tapaa pidentää sukkien käyttöikää. Sukkien paikkaamisen, niin kuin kaiken muunkin paikkaamisen, pitäisi olla helppoa ja nopeaa, jolloin siihen tulee ryhdyttyä helpommin. Paikan pitäisi olla toimiva ja kestävä, jotta paikkaus on kannattavaa. Olen testannut nyt muutaman kuukauden ajan ommella sukkiin uudet pohjat. Ratkaisu on ollut toimiva ja uskallan suositella sitä muillekin.

Lapset ovat olleet iloisia, kun ovat saaneet lempisukkansa uudelleen käyttöön. Paras palaute oli kun Lego-sukkien jälkeen ompelupöydälle tuotiin Minions-sukat "Äiti, ompele nämä sukat seuraavaksi." Omiin sukkiini en ole tätä niksiä vielä testannut. Ihan niin paljon en pidä korjausompelusta. Haaveilen että ompelisin itselleni ohuet sisätossut, jolloin minun ei tarvitsisi lainkaan ostaa sukkia kaupasta.

Paikka sukkaan


Mitä materiaalia sukan paikkaamiseen?

Käytin sukan paikkaamiseen ensin t-paitatrikoota, siihen ilmestyi uudet reiät kahdessa viikossa. Seuraavaksi kokeilin leikata uuden pohjan toisesta rikkinäisestä sukasta. Nämä sukat ovat meillä edelleenkin käytössä. Jos käytät jotain toista kangasta niin huomioi, että sukan tulee joustaa leveyssuuntaan.


Puristavatko ylimääräiset saumat?


Seuraavaksi varmasti jokainen miettii, että puristavatko ylimääräiset saumat. Testihenkilöt eivät ole raportoineet saumojen synnyttämistä ongelmista. Toki tuntoaistimuksissa voi olla eroja, mutta meidän perheessä ei ole kukaan ollut herkkähipiäinen. Sukan sivuilla olevat saumat eivät ole painaneet kengissä tai ilman kenkiä.

Sukan korjaus

Korjaa sukat näin:


1. Piirrä jalan ääriviivat paperille. Tee muodoista pehmeitä ja kaartuvia, kaavan ei tarvitse olla jalanmyötäinen vaan soikiomainen. Kaavan olisi hyvä olla symmetrinen, jotta sukan voi pukea kumpaan jalkaan vaan. Leikkaa kaava irti paperista. Merkitse kaavaan keskietu- ja keskitakamerkit.

2. Leikkaa toisesta rikkinäisestä sukasta tai jostain muusta kankaasta sukan pohjat. Merkitse kohdistusmerkit eli ke- ja kt-kohdat. En lisännyt saumanvaroja, koska käyttämäni sukkamateriaali joustaa niin hyvin.

3. Leikkaa korjattavasta sukasta jalkapohja pois. Tähän kohtaan jätin vähän saumanvaroja, jotta sauma tulee enemmän jalan alle kuin jalan päällipuolelle. Merkitse sukkaan keskietu- ja keskitakamerkit.

Vinkki: sukkaa voi suurentaa seuraavaan kokoon leikkaamalla nilkan kohdalla lyhyen viillon varteen päin. Näin sukka aukeaa enemmän, kantapää ja varvas ulottuvat kauemmas toisistaan.

Sukan paikkaaminen

4. Neulaa sukan pohja kiinni sukkaan oikeat puolet vastakkain. Kohdista kohdistusmerkit. Jos sukka ja paikka ovat vähän erikokoiset, niin venyttämällä siitä selviää.

5. Ompele pohja kiinni sukkaan saumurilla tai kapealla siksakilla. Kapean siksakin piston leveys on 1 mm ja piston pituus 2 mm.


Video sukkien korjaamisesta löytyy Instagram-televisiostani.


Sukan paikkaus

Vinkkejä sukkien korjausompeluun

Sukasta tulee helposti liian väljä, koska sukan kangas on superjoustavaa. Saumanvaroja en lisännyt juuri ollenkaan, ettei sukka suurenisi.

Saumuriompeleesta saa kapeamman kun poistaa vasemman neulan käytöstä ja pienentää leikkuuleveyttä. Vaihtamalla sieppareihin kreppilankaa, saa saumasta vielä pehmeämmän.

ompele sukkiin uudet pohjat


Katsopa löydätkö tästä lisää Sinulle sopivia tapoja hyödyntää sukkia.Tässä postauksessa on vastaus toiseen paikkauspulmaan, miten paikataan housujen polvet nopeasti sprayliiman ja pahviympyrän avulla. Älä turhaan ratko sivusaumaa auki, vaan laskosta lahke paininjalan alle.

Hyppää Kangaskorjaamon matkaan, niin saat uudet jujut ja jipot käyttöösi heti tuoreeltaan.

10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tästä korjausompelusta tuli niin iso ilo, että tämän jaksaa tehdä. Lapset ovat oma-toimisesti tuoneet rikkinäisiä sukkia ompelupöydälle, että saavat lempisukkansa vielä uuteen lähtöön. Ja oikeasti tämä on tosi nopea juttu. Paljon kiitoksia kommentista, siitä tuli hyvä mieli.

   Poista
 2. Näppärästi korjattu! Tuolla tavalla saa hyvin sukille vielä lisäikää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset. Kyllä tällä tavoin korjaamalla saa sukan eliniän tuplattua.

   Poista
 3. Jestas nyt pitää sanoa että menee hiljaiseksi. Pidän kierrättämisestä ja tämä on sitä jos mikä 🤗Ihailen keksiläisyyttäsi ja viitseliäisyyttäsi Sinulla on kiva blogi ja selailin sitä vähän taaksepäin ja mielenkiintoiselta näyttää. Minulla on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta. Tervetuloa kurkkaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän mitä kauniimmin kannustuksesta. Mukava kuulla että olet saanut blogistani paljon hyötyä. Pyrinkin jakamaan käsityöinspiraatiota ja vinkkejä. Kiitos kutsusta, tulen mielelläni vastavierailulle.

   Poista
 4. Loistavaa kierrätystä! Olet kyllä niin näppärä! Aurinkoa ja iloa kevät päiviisi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, ihan tässä hymyilyttää :) Aurinkoa ja iloa myös Sinulle. On ollut mukava tulla tuttaviksi blogin kautta.

   Poista
 5. Apua, miten jotkut (sinä!) ovat upean kekseliäitä ja viitseliäitä! Mahtava idea!♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kumarrus :) Aluksi idea lähti vähän huumorilla, kuka oikeasti jaksaa korjata puuvillasukat. Mutta sitten näistä sukista tulikin niin tykättyjä ja pidettyjä, että olen päätynyt korjaamaan aina vaan uusia sukkia. Eipähän tule roskapönttöön täytettä niin paljon.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.