perjantai 10. huhtikuuta 2020

Toimiiko rikkinäisestä sukasta tehty valeampiaispesä?

Nopea ja helppo valeampiaispesä syntyy rikkinäisestä harmaasta sukasta. Tämä sukka-ampiaispesä on pelastanut meidän kesän, eikä ampiaisia ole näkynyt sen jälkeen kun ripustin valesukan ullakolle.

valeampiaspesän ohje


Ilmeisesti valeampiaispesän teho perustuu siihen, että ampiaiset luulevat pesäpaikkansa varatuksi ja etsivät uuden asuinpaikan. Kaksi ampiaisyhdyskuntaa ei mahdu saman räystään alle. Jos ampiaiset huomaavat huijauksen, eivätkä muutakaan muualle, niin olet hävinnyt vain rikkinäisen sukan verran.


Miksi tarvitsimme valeampiaispesän?

 
Meidän kodissamme on ullakko, johon sisäänkäynti on ulkoportaista. Heti kotimme rakentamisen jälkeen seuraavana kesänä ampiaiset tekivät pesänsä ullakon oven yläpuolelle. Poistimme joka talvi vanhan pesän, joka oli suurella vaivalla rakennettu oven sisäpuolella olevan parrun päälle. Joka kesä ampiaiset tekivät vaivojaan säästelemättä uuden pesän. Kesä kesältä pesä suureni. Kuusi vuotta ampiaiset saivat asua alivuokralaisina ullakollamme.

ampiaspesä ullakolla


Sitten tulikin kesä 2018, jolloin lämpötila oli yli kuukauden 30 asteessa, ampiaisten pesä suurempi kuin koskaan ennen, samoin minun vatsani oli pyöreämpi kuin ennen. Odotimme vauvamme syntyvän loppukesästä. Ullakolle olimme säilöneet kaikki vauvanvaatteet ja tarvikkeet isomman sisaruksen jäljiltä. Ullakolle ei vain ollut menemistä, koska kuuman ja kuivan kesän jälkeen ampiaiset alkoivat olla jo äkäisiä. Ullakon ovi on kaiken lisäksi hieman jäykkä ja sitä pitää ryskyttää, että ovi avautuu.

Valeampiaispesä


Lopulta emme voineet enää pyöritellä peukaloitamme. Mieheni sonnustautui mahdollisimman paksuun vaatekertaan ja vyöryi matkaan kuin Michelin-ukko konsanaan. Mahtoivat naapurit ihmetellä miksi tuo yksi on pukenut toppavaatteet päälleen 30 asteen helteellä. Ampiaiset eivät huomanneet mitään, kun niiden ohitse hiivittiin. Ovi aukesi kuin ihmeen kaupalla ilman ryskytystä. Vauvantarvikkeet kastemekosta syöttötuoliin tulivat alakertaan yksi toisensa jälkeen. Syöttötuolia ei varmaan ennen talvea tarvittaisi, mutta varmuuden varalta. 

Hetken taputtelin tyytyväisenä pallomaista masuani, kunnes aloin kaivata vauvan turvakaukaloa autoon. Se oli unohtunut vielä ullakolle, joten toistimme jännitysnäytelmän naapurien iloksi seuraavalla viikolla.


Valeampiaispesä sukasta


Tämän jälkeen aloimme miettiä, että eikö todellakaan ole helpompaa konstia asioida ullakolla. Mieleeni tulivat harmaasta villalangasta virkatut valeampiaispesät, joita olin nähnyt Facebookin virkkausryhmissä. Keskusteluissa oltiin niiden puolesta ja vastaan. Äkkiäkös sitä kokeilee virkata pari ja katsoa toimivatko ne. Minulla ei ollutkaan harmaata villalankaa, se on sellainen väri, jota en käytä. Enkä kyllä aio ostaakaan.Mistä saisimme tarvikkeet valeampiaispesään?


Harmaan villalangan korvaaja löytyikin omista jaloistani, rikkinäiset sukat. Tuo alati lisääntyvä luonnonvara. Myttäsin parhaani mukaan kolmet sukkaparit ja tuloksena olikin melko aidon näköiset ampiaispesät.

Talven aikana poistimme vanhan ampiaispesän ja ripustimme tilalle sukkapallot. Ne ovat niin aidon näköisiä, että joka kerta kun käyn vintillä niin säikähdän.

 "Voi ei, nyt ne ampiaiset ovat tulleet kostamaan ja tehneet kolme pesää sen yhden särjetyn tilalle". En koskaan muista että ne ovat risoja sukkia.

Päivitys:  Kesällä 2019 ampiaiset eivät enää tulleet meidän ullakolle. Siellä asui vain varvasnöyhtää sukkapallossa. Nyt käynnistyy kesä 2022, ampiaiset ovat tyytyneet asumaan puuvajassa.


Pelasta pörriäinen kampanja

Ampiaisten karkottamisen vastapainoksi tutustuin myös tähän Ylen pelasta pörriäinen -kampanjaan. Meidän nurmikolle jätetään alueita, joita ei ajella ruohonleikkurilla, vaan siellä saavat apilat ja voikukat kasvaa.


Tässä kuvassa näkyvät rauniot vanhasta ampiaispesästä. Sen molemmin puolin on ripustettu valepesät kuin joulupallot konsanaan.

Toimiiko valeampiaispesäMiten teet valeampiaispesän sukasta?


Sukan kärjestä tulee ulommainen kerros, sukan kantapäästä ja varresta tulee täytettä sukan sisälle.

 1. Taita sukan varsi sisäänpäin, myttää varsi ja kantapää sukan kärkeen. Lisää toinen sukka täytteeksi.
 2. Ompele taitteelle pitkillä pistoilla poimutuslanka ja kiristä sukka umpeen. Harsi ja varmista muutamalla pistolla sukan kiinnitys.
 3. Jätä ompelulanka pitkäksi, jotta voit solmia siitä ripustuslenkin.
diy valeampiaispesäVinkkejä menestyvän valeampiaispesän askarteluun


 • Jostain luin että valeampiaispesän sisälle voisi laittaa myös sanomalehteä, sen haju kuulemma muistuttaa ampiaispesän hajua. 
 • Toinen hyvä materiaalivinkki olisi tehdä valeampiaispesä ruskeasta suodatinpussista. Sekin on puoli-ilmainen materiaali.
 • Oikea ampiaisenpesä ei heilu tuulessa, joten kiinnitä huomiota myös ripustapaan, jos haluat uskotella ampiaisille paikan olevan varattu. 
 • Valeampiaispesä kannattaa ripustaa paikoileen keväällä varhain, jo ennen kuin ampiaiset tekevät tutkimuslentojaan. Näin onnistut parhaiten vakuuttamaan ampiaisille, että tämä paikka on jo varattu.
 • Virkkausohjeet valeampiaspesään/ Eilen tein blogi. Pesän voi virkata nopeasti trikookuteesta tai vaikka t-paidasta leikatusta suikaleesta.


Mielelläni kuulen teidän lukijoiden kokemuksia, oletko tehnyt valeampiaispesän ja toimiko se?

Tämä postaus kuuluu sarjaan mitä kaikkea voi tehdä rikkinäisestä sukasta

 

Tässä on lisää sukkaideoita
Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle


12 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä uskomaton konsti! Meillä ollut leikkimökissä useana kesänä pesä, mutta viime kesänä ei ollut kun virkkasin sinne pesän.. täytin pesän rikkinäisellä sukalla, mutta olisin näköjään päässyt vähemmälläkin.. :D Nyt pitääkin käydä kurkkaamassa onko pesä vielä tallessa vai täytyykö tehdä uusi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Raisa :) Kiva kuulla, että teilläkin toimii valeampiaispesät. Nyt tosiaan on hyvä hetki päivittää uudet valepesät ennen kuin aurinko alkaa enemmän lämmittää ja herätellä pörriäisiä.

   Poista
 2. Meillä muutama vuosi sitten ampiaiset tekivät ulko-oven yläpuolelle välikatolle ison pesän. Halkaisija oli melkein metrin. Se oli katosta lattiaan. Ihan valtava siis. Kun syksy tuli ja kuningatar poistui paikalta, muut ampiaiset jostain syystä tarrautuivat aamulla lähimpään ikkunaan. Onneksi pysyivät ulkopuolella. Laskin, että ikkunassa oli noin 3000(!) ampiaista. Kolme tuhatta, luit oikein. Mutta ajatella, vaikka niiden lentoaukko oli oven yläpuolella, vain pari ampiaista kesän aikana tuli sisälle. Mullakin on ollut tarkoituksena virkata valeampiaispesiä, mutta en ole saanut koskaan aikaiseksi virkata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan uskomaton määrä ampiaisia ja taitavat olla todella tarkkoja reviiristään, koska eivät lentäneet useinkaan sisälle, vaan menivät omalle puolelleen välikattoon. Tulivatko ampiaiset seuraavana vuonna takaisin, vai oliko se yhden kesän pituinen alivuokraus?

   Luin jostain käsityöläisestä, joka käytti materiaalina ampiaisen pesiä, tuosta teidän pesästä saisi hyvin materiaalia. :D

   Poista
 3. Tätä pitääkin testata kesällä. Itse olen allerginen amppareille ja viime kesä oli todella kamala, kun tekivät pesän meidän terassille. Kovin vähiin jäi oma oleilu terassilla, jottei kiukkuiset pörriäiset pistäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen laittamaan sen pesän heti kevään korvalla paikoilleen, kun ampiaiset tekevät tutkimuslentojaan. Näin muistelen lukeneeni jostain, siksi aloin kirjoittamaan tätä postausta jo varhain keväällä. Ja taidan samoin tein lisätä tämän muistutuksen tuonne tekstiinkin. Toivottavasti teilläkin auttaa tällainen helppo ja ekologinen vaihtoehto valtaamaan terassin takaisin ampiaisilta.

   Poista
 4. Kyllähän tämä varmasti toimii, olipa hyvä että näin postauksesi niin muistan itsekin laittaa pari valepesää terassille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä oli tänään yllättäen aamulla luminen maa, kesä ja pörriäiset tuntuvat kaukaiselle ajatukselle. Mutta nyt tosiaan olisi hyvä aika laittaa ne valepesät roikkumaan. Olen kuullut myös kommentteja, ettei valepesä toimisi. Toivotaan kuitenkin että hyvin käy ja ampiaiset väistävät vähän sivummalle terassistanne.

   Poista
 5. Valeampparipesä virkattu, vaan täyttämättä ja asentamatta... Ehkä kokeilen myös tätä sukkaviritystä, kiitos vinkistä! Ampparit ovat vähäisemmässä määrin grillikatoksen, suuremmin halkovajan kutsumattomia vieraita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se virkattu valeampiaispesä varmasti kauniimpi kuin sukasta tehty mytty. Sukkapallossa on puolestaan nopeus valttia, niin jää aikaa muihin käsitöihin. :D Kiitos käynnistä ja kommentista, toivotaan menestystä myös teidän ampiaiskarkottimelle :)

   Poista
 6. No toihan on nopee ja helppo tehdä. Eipä ole tullut edes mieleen tuollainen versio. Ja rikkinäisiä sukkia kyllä löytyy, jopa harmaana. Pirtsakkaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavia kevätpäiviä sinnekin :) Luvassa on piahkoin muitakin käyttötarkoituksia rikkinäisille sukille, joten kannataa laittaa kaikki risat sukat talteen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.