torstai 15. lokakuuta 2020

Tilkkumaalaus valokuvasta

Tilkkumaalaus on kuin ompelukoneella piirtämistä. Värikyninä ovat tilkut ja langat. Tähän ompeluun tuli piirrettyä mukaan myös haikeutta ja luopumista, sillan yli ei ole enää paluuta. Tilkkumaalauksesta ompelin nimittäin surunvalittelukortin, vertauskuvallisesti silta oli sopivin aihe tähän hetkeen.

 

Tilkkumaalaus

Olen tehnyt esittäviä tilkkumaalauksia jo aikaisemmin. Olen kuvitellut ihmiset ja maisemat mielessäni ja sen perusteella sommitellut tilkut. Nyt päätin ensimmäistä kertaa lähteä liikkeelle valokuvasta. Valokuvassa on Pyhäjoen Etelänkylän isosilta, joka on vanhin liikennöity puusilta Suomessa. Sillan alapuolinen ansas-tukirakenne on myös jokseenkin harvinainen ja valokuvauksellinen.  Lähde: Wikipedia

Miksipä halusin ommella sillan? Ystäväni on kulkenut tällä sillalla monesti, mutta nyt häntä ei enää ole. Ompelin surunvalittelukorttiin tutun sillan, joka johdattaa sinne jonnekin toiselle puolelle. Enkä halunnut tehdä mitä tahansa siltaa, vaan juuri tämän meidän vanhan sillan.

 

Tillkkumaalaus valokuvasta

 

Tilkkumaalauksen alkuvalmistelut

Keräsin tilkkupussista sopivan väriset kankaat, sinisen ja vihreän pinon.
Asettelin pohjakankaan päälle taustamaiseman, taivaan, virtaavan joen, puut ja rantatöyrään.
Ompelin valkoisen puuvillalangan sillan kaiteeksi. Kiinnitin langan ompelemalla sen päältä siksakilla.

 

mitä tehdä tilkuista

 

Jatkoin silppuamalla tilkuista yksityiskohtia, puiden lehdet, ruohotupsut, leppäkertun.
Otin avuksi vahaliidut ja kangastussit. Piirsin pilviä, koivun runkoon täpliä. 
Laitoin tilkkusilpun päälle ohuen tyllin.

Tilkkumaalaus tekniikka

 

Tilkkumaalauksen ompelu

Pingotin tilkkumaalauksen ompelukehykseen. Kun pohjakangas on valmiiksi liian suuri, niin tilkkumaalauksen pingotus onnistuu paremmin ompelukehykseen. Lopuksi vasta leikataan reunoilta ylimääräinen pohjakangas pois.


 • Säädin ompelukoneen vapaalle konekirjonnalla eli syöttäjä pois käytöstä.
 • Piston pituus ja piston leveys 0.
 • Parsintapaininjalka. Jos parsintapaininjalkaa ei ole, niin paininjalan voi irrottaa kokonaan.
 • Ylälangaksi konekirjontalanka, ne kiiltävät himmeästi ja peittävät pintaa paremmin kuin tavallinen ompelulanka. 
 • Sitten kaasu vain pohjaan ja ompelukehyksen avulla liikutetaan kangasta paininjalan alla. 

 

Vapaalla konekirjonnalla voi

 • Värittää kuin värikynällä esim. puiden lehtiä tai joen aaltoja
 • Ommella yksityiskohtia, kuten sillan kivijalkaan ruudukon
 • Vahvistaa kuvioiden ääriviivoja, esim. ruohomättäät.

 

Tässä tarkat ohjeet vapaaseen konekirjontaa ja tarkistuslista, jos konekirjonta ei onnistukaan. 


Vapaa konekirjonta

 


Miten tarkasti valokuvan voi toistaa tilkkumaalauksella

En pyrkinyt toistamaan valokuvan maisemaa juuri sellaisenaan. Valitsin värit enemmän tilkkupussin sisällön kuin valokuvan perusteella. Katsoin kuvasta mittasuhteita ja muotoja. Taisin leikata tilkut enemmän sisäisen mielikuvan kuin valokuvan mukaan. Mietin, olisiko pitänyt leikata silta paperista irti kaavaksi? Tai olisiko pitänyt käyttää joen kuohuihin ja nurmikon vihreyteen enemmän tilkkusilppua?

Tärkeintä on kuitenkin, että vastaanottaja tunnistaa tilkkumaalauksen sanoman. Näin tässäkin tapauksessa kävi. Tilkkumaalaus ei voi olla täysi kopio valokuvasta, vaan paremmin ompelukoneen piirrosjälki.

 

Surunvalittelukortin askartelu


Valmiin tilkkumaalauksen askartelin 2 -osaiseksi kortiksi. Leikkasin kartongista kehykset ja liimasin tilkkumaalauksen väliin. Avattavan kortin sisälle liimasin valkoisen paperiarkin välilehdiksi, johon kirjoitin surunvalittelut.

Kortti on hieman A4:sta suurempi, joten tarvitsin ison kirjekuoreen. Askartelin sellaisen Suomen Majakkaseuran kalenterista. Kirjekuoresta ja kortista tulikin hyvä pari, koska molemmissa toistuu vesielementti. Kirjekuoren toinen puoli on valkoista vesivärilehtiöstä. 

Vaikka tiemme erkani päällä maan,
jäi meille muistojen silta.
Sillä sillalla kanssasi olla saamme
joka ainoa päivä ja ilta.

Kirjekuori kierrätysmateriaalista


Elämänviisautta

Opin ystävältäni paljon elämänviisautta, olimme hengenheimolaisia vaikka meillä olikin ikäeroa useampi vuosikymmen. Elämä on niin lyhyt, kunpa sen voisi käyttää mahdollisimman hyvin. Haluan perheelleni ja ystävilleni vain parasta. 

En kuitenkaan voi käyttää omaa elämääni siihen, että toimin niin kuin muut haluavat. Kumarran sinne ja tänne, mutta samalla pyllistän toiseen suuntaan. Ja katsoessani elämääni taaksepäin voisin vain todeta, etten tullutkaan tehneeksi kenenkään mieliksi. Kaikkein vähiten elin sitä elämää, jota itse halusin. Opin ystävältäni, että tärkeintä on tehdä niin kuin itsestä hyvälle tuntuu. Toivon, että minulla on rohkeutta kulkea oma polkuni.

 

Jos tämän jälkeen tuli kipinä tehdä surunvalittelukortti itse, niin tässä pari esimerkkiä lisää

 

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

 

4 kommenttia:

 1. Niin kaunis surunvalittelukortti. Lämmin osanotto! <3
  Tilkkumaalaus on tekniikkana ihan huippu. Pitäisi taas oppilaiden kanssa jonain vuonna tekaista tilkkumaalausta. Meillä täällä Pihtiputaalla on hyvin saman mallinen vanha kivisilta. Kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sydämelliset kiitokset <3 Minä näen jo rivin oppilaiden tekemiä maisemia tilkkumaalauksella. Nuoret ovat varmasti ennakkoluulottomia testaamaan erilaisia tekniikoita. Itse jumitan siihen ajatukseen, että tämä ei muistuta "maalausta"/ valokuvaa, rimani nousee korkealle kun näitä ompelen. Yritän itselleni muistuttaa, että niitä taidelajeja on muitakin kuin esittävä, kokonaisia taidenäyttelyjä rakennetaan abstraktin ja ei-esittävän taiteen ympärille. Käsityönkään ei näin ollen tarvitse toistaa sitä mitä silmillä näemme.

   Poista
 2. Lämmin osanotto! <3 Tilkkumaalaus on mielenkiintoinen tekniikka, johon voi sujauttaa pienimmätkin kangassilput..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset Raisa <3 Tikkumaalaus on hyvä (teko)syy säästää kaiken väriset tilkut :D

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.