lauantai 5. syyskuuta 2020

Liivin ompelu kansallispukukankaasta

Kansallispukujen liivit ovat todella komeita. Päätinkin ommella lapselle juhlavaatteeksi liivin kansallispukukankaasta. Arvokkaalle kankaalle kannattaa antaa mahdollisimman pitkä käyttöikä, joten nyt näytänkin mihin kohtaan liiviä voi lisätä huomaamattomasti kasvunvaraa. Liivi saattaa näyttää monimutkaiselta ommeltavalta, mutta loppujen lopuksi työvaiheita ei olekaan montaa.

Ompele kansallispuvun liivi

Lapsen vanha kansallispukukankaasta ommeltu liivi alkoi jäädä pieneksi. Mietin kahden vaihtoehdon välillä, ompelenko pelkän kauluspaidan vai uuden liivin kansallispukukankaasta. Lapsi itse on tykännyt kovasti käyttää vanhaa kansallispukuhenkistä liiviään. Minäkin arvostan ja mielellään ompelen sellaisia omannäköisiä vaatteita, joita ei kaupasta löydä. Kansallispukukankaasta ommeltu liivi olisi sopivilla kasvunvaroilla höystettynä luottovaate moniin seuraaviin juhliin. Näillä mietteillä päädyin ompelemaan uuden liivin.

 

kansallispuvun liivin ompelu

Liivikankaan menekin laskeminen

Tilasin kankaan Kauhavan Kudontatuvasta. Asioin liikkeessä puhelimitse, koska heillä ei ole verkkokauppaa. On todella tärkeää huomioida kansallispukukankaan tilaamisessa, että kankaan raidat ovat vaakasuunnassa. 

Laskin kankaan menekin näin. Lapsen rinnanympärys 63 cm + väljyys 15 cm + saumanvarat 30 cm + kutistumisvara 10 %.  

Eli tilasin kangasta 120 cm, ja se oli juuri sentilleen sopiva määrä. Saumanvaroja tarvitaan siksi paljon, että liivi menee edestä 8 cm päällekkäin, koska siinä on kaksirivinapitus. Kankaan leveys on 104 cm. Jämäpaloista leikkasin kaulukset ja etualavarat.

Ensimmäisellä kerralla neljä vuotta sitten tilasin kangasta liivin pituuden verran. Henkäisin aika syvään, kun avasin paketin ja näin raitojen olevan vaakaan. Olin kuvitellut raitojen olevan pystysuuntaisia, koska kangasta ostetaan aina paidan/ takin / liivin pituuden verran. Ihmeen kaupalla sain ommeltua silloin sen liivin kasaan, kun laitoin keskelle selkään sauman.

 

Kansallispuvun liivi ompelu

 

Kansallispuvun liivin kustannukset

  • Etelä-Pohjanmaan kansallispukuun kuuluva villakangas 115 €/m x 1,2 = 138 euroa.
  • Kansallispukunapit 2,50 x 12 = 30 euroa
  • Vuorikangas puuvillaa noin 5 euroa
  • Postikulut 5,90

Yhteensä noin 180 euroa.

 

Kansallispuvun liivin ompelu

 

Kasvunvaralla pidennetään käyttöikää 

Kun puhutaan tällaisistä hinnoista, on tärkeää saada arvokas vaate käyttöön mahdollisimman monta kertaa. Viimeksi sain ujutettua liiviin kasvunvaraa niin, että se sopi 98 cm aina 120 cm asti. Eli 2,5 vuotiaasta 7 ikävuoteen asti. Näin liiville tuli käyttöikää 4,5 vuotta.

Tähän nykyiseen liiviin piilotan myös kasvunvaraa helmaan, sieltä voi pidentää 7 cm. Ommellessa jätän rinnanympärykseen väljyyttä 13 cm. Kun liivi alkaa olla ahdas, niin sivusaumoista saa väljyyttä lisää 8 cm. Arvioisin tämän liivin kestävän 28 cm pituuskasvun. Eli koosta 128 cm kokoon 156 cm.

Liivin kiinnitys onnistuu neppareilla. Napit ommellaan vain koristeeksi. Suurentamisessa napinlävet olisivat tiellä, joten niitä ei voi ommella. Nappeja kannattaa ostaa heti kerralla ylimääräinen pari, liiviä pidennettäessä ovat napit sitten valmiina.

Kansallispuvun liivi kaava


Ompeluprojektin aikataulutus

Olin ompelusuunnitelmineni liikkeellä hyvissä ajoin. Tilasin kankaan helmikuussa. Kun kangas tuli postissa, niin oli juuri alkanut etäopetus koronan takia. Arki oli hyvin erilaista ja kiireistä. Kangaspaketti jäi ompelupöydälleni avaamattomana. Kaikki kevään juhlatkin peruuntuivat, kangaspaketti hautautui avaamattomana ompelupöydälleni. 

Elokuussa kolme päivää ennen ylioppilasjuhlia aloin miettimään, että pitäisikö se liivi ommella, vieläkö sen ehtisi ommella. Onneksi kangaspaketista paljastui juuri oikea kangas, ja tilausmääräkin oli oikein.

Aloitin esipesemällä kankaan. Laitoin villakankaan surutta pesukoneeseen 40 asteen hienopesuun. 120 cm pituinen kangas kutistui tasan 10 cm. Joten nyt ei ole vaaraa, että valmis liivi kutistuisi.


Soveltavat kaavat kansallispuvun liiviin

Olin piirtänyt jo valmiiksi kokin takin kaavat, koska siinä oli sopiva kaulus. Ottobre lehden 1/2013 kannessa on kokin takista kuva. Piirsin kaavat koossa 128 cm. Jätin kaavasta vain hihat pois. 

Tein muutaman kaavamuokkauksen takkiin, kun muutin sen liiviksi. Madalsin kainaloa 1 cm verran. Lisäsin helmaan 7 cm ja sivusaumaan 2 cm kasvunvaraksi. Sovituksessa pidensin kaulusta 2 cm ja avarsin vastaavasti pääntietä olalta.

Kansallispuvun liivin kaava


Sovitusliivin ompelu

Ompelin sovitusliivin puuvillakankaasta, näin sain testattua sopivat väljyydet ja kasvunvarat. Hyödynsin sovitusliivin myöhemmin varsinaisen liivin vuoriksi. Aluksi olin leikannut sovitusliivin napitusvaralla, mutta lopuksi leikkasin napitusvarat pois ja ompelin tilalle villakankaiset etualavarat.


Kansallispuvun liivin ompelu

 
1. Silitä tukikankaat etualavaraan ja sisempään kaulukseen.
 
2. Ompele etualavara vuorin etukappaleeseen. (Kuva alla.)


Ompeluohje kansallispuvun liivi

3. Ompele olkasaumat villakankaasta ja vuorista.

4. Aseta kaulukset op:t vastakkain ja ompele reunat. Tee aukileikkauksia saumanvaroihin ja käännä kaulus oikein päin. Tikkaa kauluksen yläreuna.

5. Ompele kaulus pääntielle. (Kuva alla.)
 

Liivi kansallispukukankaasta

 

6. Aseta vuori ja villakangas oikeat puolet vastakkain. Ompele etureunasta pääntien kautta toiseen etureunaan. Kaulus jää ompeleiden väliin. Ompele samalla kädentiet yhteen vuorista ja villakankaasta. (Kuva alla.)

Kansallispuvun liivi ompeluohje

 

7. Ompele helman ommel 8 cm päästä reunasta, jolloin liiviin jää 7 cm kasvunvaraa. Parhaiten ompelu onnistuu, kun liivi käännetään samaan asentoon kuin yllä olevassa kuvassa.  Vuori ja villakangas ovat oikeat puolet vastakkain. Valmiissa liivissä sauma jää piiloon vuorin ja päällisen väliin. (Kuva alla)


Kansallispuvun liivin ompelu


 

8. Käännä liivi oikein päin olan läpi. Tässä vaiheessa kannattaa silittää kauluksen saumat hyvin, koska liivin sisälle pääsee vielä työntämään nurkkia teräviksi esim. sukkapuikolla.

9. Ompele sivusaumat neljän kangaskerroksen läpi. Saumanvarat jäävät näkyviin liivin nurjalle puolelle. Ommel tulee 3 cm päähän kankaan reunasta, jolloin liiviä voi myöhemmin suurentaa 8 cm rinnanympäryksestä. (Kuva alla)

Ompele liivi kansallispukukankaasta

 

10. Ompele napit paikoilleen. Ompele nappien alle nepparit.

 

Villakankaan silitys

Villakankaan silityksestä ei kannata luistaa. Jokaisen sauman ja ompeleen jälkeen kannattaa silittää höyryllä kankaan nurjalta puolen tai märän silitysharson läpi. Liivin reunoja ei kannata tikata, koska muuten liivin suurentaminen vaikeutuu. Joten hyvä silitys korvaa tikkaukset.

 

Ompelumokat

Sovituksessa liivin kaulus osoittautui ahtaaksi. Tällä hetkellä se olisi ollut sopiva, mutta lapsen kasvaessa se olisi alkanut ahdistamaan. Päädyin leikkaamaan uuden kauluksen 2 cm pidempänä. Avarsin vastaavasti olan kohdasta ja etukappaleen puolelta pääntietä. Tässä meni arvokasta kangasta vähän hukkaan. Olisi pitänyt ommella sovituskauluskin lakanakankaasta.

Raidallinen kangas kannattaa nuppineuloittaa tarkasti. Kauluksen tikkaamisessa kangas työntyi paininjalan alla eteenpäin ja tikkauksen kohdalla raidat saivat ikävän vekin. Jouduin purkamaan, jotta sain vinoutuneet raidat takaisin suoraan. 

 

Kansallispuvun liivi ompelu


Mitä projektista jäi käteen

Yllätyin miten nopeasti sain liivin kasaan. Työvaiheita ei ollutkaan niin montaa kuin olin pelännyt. Ehdin pistäytyä vielä sieninäyttelyssäkin huvittelemassa, ja palata sitten ompelemaan liivin viimeiset napit paikoilleen.

Jäljelle jäi sen verran kangasta, että siitä voisi tehdä kansallispukuhenkisen taskun vyötärölle avaimille ja puhelimelle.

Mainittakoon vielä, että liivi on ommeltu kansallispukukankaasta, mutta ei ole "oikea" kansallispukuliivi. Kaavat on tosiaan lainattu kokin takista. Tukikankaat ja vuorikankaat ovat erilaisia mitä oikeissa kansallispuvuissa käytetään. Tämä on kuitenkin näppärä tapa kotiompelijalle saada kätevästi ja nopeasti kansallispuvunomainen liivi kasaan.

 

Jos projektista jäi jotain kysyttävää, niin laita kommenttiosioon kysymyksesi, vastaan mielelläni.



Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, kansallispukuraidat ovat henkeä salpaavan kauniita ja komeita. Toivottavasti jatkossakin näitä kankaita saa Suomesta.

      Poista
  2. Wau! Ja mahtava idea nuo kasvuvarat! Onko suunnitelmana kasvattaa liiviä pikkuhiljaa vai parilla kertarysäyksellä? Jääkö vanhat taitokset näkymään ollenkaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloiset kiitokset. Kukkarokin kiittää kasvunvaroista. Lapsella oli pieneksi jäänyt kansallispukuhenkinen liivi, hyödynsimme sitä mittojen ottamisessa. Tämä uusi liivi on 7 cm pidempi kuin vanha. Joten luulen, että kertarysäyksellä päästän helmasta tuon 7 cm. Toisaalta kasvunvaran päästäminen riippuu siitä millaisia kasvupyrähdyksiä lapselle tulee.

      Vanhassa liivissä helmassa kulkee pieni vekki, kun kasvunvara on avattu. Erityisesti vekki näkyy valokuvissa, mutta luonnossa sitä liiviä ei koskaan tule niin pitkään katsottua, että vekin huomaisi. Tämä on kuitenkin erilaista, paksumpaa villakangasta, joten hankala sanoa millainen jälki jää kun sauman avaa. Luulen kuitenkin että taitteet saa silitettyä kostean silitysharson läpi suoriksi. Kiitos, nämä olivat hyviä kysymyksiä. Näitä varmaan muutkin pohtivat, jos suunnittelevat vastaavaa ompeluprojektia.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.