lauantai 14. marraskuuta 2020

Kestävän poimutuslangan ompelu

Tämän yksinkertaisen ompeluniksin jälkeen kankaan poimutus eli rypytys on superhelppoa. Poimuttamisessa käytetään apuna ohutta puuvillalankaa eli virkkauslankaa. Parasta on se, että poimutusommel kestää riuhtomista ja kiskomista, eikä varmastikaan katkea.

Poimutuslangan ompelu


Yleensä poimutuslankojen ompeluun käytetään kahta suoraa ommelta vierekkäin. Suoran ompeleen piston pituus on viisi eli niin pitkä kuin mahdollista. Kankaan poimutus onnistuu kun  harva ommel vedetään langan päästä rypyille. Jos onnistuu.

Ompelin retrolakanasta rimpsuhameen, jossa käytin vahvaa puuvillalankaa poimutuslankana.

Kankaan poimuttaminen


Muistan ala-asteen käsityötunneilta, kun teimme rimpsuhameita. Useampi meistä joutui ompelemaan poimutuslangat uudestaan, kun ne katkesivat vedettäessä. Olimme kokemattomia ja kiskoimme liian lujaa tai olimme ommelleet poimutuslangat toistensa kanssa ristiin. Emme ehkä osanneet tekniikkaakaan täydellisesti, edelliset rypyt pitäisi siirtää pois tieltä ennen kuin riuhtoo jo seuraavaa ryppyrykelmää. 

Olisin maksanut mitä vain, jos opettajamme olisi näyttänyt tämän yksinkertaisen poimutustekniikan. Me tyydyimme kuitenkin ompelemaan sinnikkäästi uudet poimutuslangat kerta toisensa jälkeen. Vaikka poimutuslanka katkesi vain yhdestä kohdasta, niin piti se ommella uudestaan koko rimpsun ympäri, koska rypyt olivat ehtineet jo tippua ja kadota kokonaan poimutuslangan katketessa.


Kankaan rypyttäminen


Puuvillaisen poimutuslangan edut

 • Puuvillalanka on vahva, voit poimuttaa pitkiä pätkiä tai paksuja kankaita, eikä poimutuslanka varmastikaan katkea.
 • Tämä poimutustekniikka sopii hyvin vasta-alkajien tai lasten ompelutöihin.
 • Poimutettu kangas pysyy hyvin paikoillaan. Puuvillalanka luistaa sopivasti, jotta poimutus on helppo muodostaa. Toisaalta puuvillalanka on sopivan karhea, jotta rypyt pysyvät juuri siinä kohdassa mihin ne on aseteltu.
 • Jos siksakommel osuu puuvillalangan päälle, niin riittää, että purkaa yksittäiset harhaan osuneet tikit. Uutta ommelta ei tarvitse tehdä. Jos kuitenkin pitää ratkoa useampi siksaktikki, niin riittää ommella vain kyseinen kohta uudestaan, eikä koko rimpsua ympäri.
 • Jos puuvillalangan haluaa poistaa valmiista käsityöstä, niin se lähtee helposti vetämällä.
 • Tekniikka sopii kaikkien kangaslaatujen rypyttämiseen. 

 

Kokkihattujen poimuttamiseen tämä tekniikka sopii myös mainiosti.

Ompelukoneella rypytys

Näin ompelet kestävän poimutuslangan

Poimutuksen ompelua varten tarvitset ohutta puuvillalankaa, se luistaa hyvin siksakin alla. Värillä ei ole väliä, koska poimutuslanka jää piiloon saumanvaraan.

Poimutuslanka ommellaan saumanvaraan. Valmiissa työssä poimutuslanka ja siksak ovat kokonaan piilossa saumanvaroissa.

 1. Säädä ompelukone leveälle siksakille. Piston pituus esim. 2,5 ja piston leveys 3,5.
 2. Ompele siksak puuvillalangan päälle. Tarkoitus on että siksak muodostaa kujan, jonka alla puuvillalanka kulkee. Jos siksak osuu puuvillalankaan, niin levennä siksakkia.
 3. Poimuta kangas vetämällä puuvillalangasta. 
 4. Valmiista työstä voit vetää puuvillalangan pois, tai jättää sen paikoilleen. Suosittelen ainakin kiskaisemaan poimutuslangan pois ohuista kankaista, jotta saumanvara ei turhaan paksuunnu. Samoin joustavista kankaista puuvillalanka kannattaa kiskaista pois, koska poimutus ei jousta kankaan mukana.


Kokkihattujen yläreunaan lapset ompelivat itse poimutuslangat siksakilla. Tämä on niin helppo tapa ommella rypytys, että onnistuu lapsiltakin.

Rypytyslangan ompeluOmpeluvinkki

Jos kangas ei poimutu ja siksak on vahingossa osunut puuvillalangan päälle, niin ratko ompeleet kyseisestä kohdasta. Jos ratkot vain yhden piston, niin sitä ei tarvitse korvata uudella ompeleella. Jos ratkot useamman tikin, niin voit ommella uuden siksakin ratkotun pätkän kohdalle.


Tästä löydät ompeluohjeet kokkihattuihin. Postauksessa on runsaasti linkkivinkkejä erilaisiin leikkiruokiin. Näin joulun alla vinkkaan, jotta Korvatunturin lahjapajassa aputontut voisivat myös pyöräyttää pakettiin kokkihatun kera leikkileivosten.


Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

5 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä näppärä poimustustapa. Olen tuota käyttänyt paljon itsekin. Nyt vain ei ole tullut pitkään aikaan mitää rypytettyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tämä poimututekniikka toimii muillakin :) Joskus menee pitkäkin aika, ettei tarvitse poimuttaa mitään, ja joskus tulee poimutettua sitten senkin edestä. Nyt on menossa se tiheän poimutuksen vaihe :D Seuraavaksi aion nimittäin poimuttaa jonkunlaisen röyhelön paidan helmaan jatkopalaksi.

   Poista
 2. Moikka Johanna! Pitkästä aikaa ompelupuuhissa ja etsin vinkkiä poimutukseen, tämä tuli ensimmäisellä haulla vastaan ja on tosi selkeä ohje 😊 Nyt siis testaamaan! Kiitos tästä 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onpa hauska kuulla, että ohjeeni ponnahti vastaan. Iloisia poimutuksia ja ompeluita.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.