lauantai 21. marraskuuta 2020

Askartele joulukalenteri konvehtirasiasta

Askartelimme lasten kanssa konvehtirasiasta joulukalenterin. Tähän joulukalenteriin saa valita juuri omanlaisensa kuva-aiheen ja suosikkisuklaansa. Joulujännitys lieventyy ja sorminäppäryys kehittyy, kun luukkujen katkoviivat tikutetaan parsinneulalla.

Askartele joulukalenteri

Kun lapset ovat aivan pistoksissa ja hyppivät sohvalla joulun lähestyessä, niin joulukalenterin askartelu lieventää jännitystä. Antamalla lapsille neulan ja pahvia saa lapset istumaan sohvalle keskittyneesti. Sohva toimii hyvänä askartelualustana ja samalla ehtii vaihtamaan kuulumisetkin.

Tämä tuunattu konvehtirasia on myös hyvä joulumuistaminen. Voit piirtää tai askarrella juuri lahjansaajan näköiset kannen ja luukut. Jos et halua hygieniasyistä avata konvehtirasiaa, niin osta itsellesi oma rasia ja käytä sitä mallina luukkujen piirtämiseen. Lahjansaaja voi itse teipata rei'itetyn pahvin suklaiden päälle.


Jos tarvitset ideoita pieniin itse tehtäviin joulumuistamisiin, niin niitä on listattu Sormustin -blogissa.

Joulukalenteri konvehtirasiasta

Lapset ovat koulussa tehneet erilaisia askarteluja, joissa on työvälineenä on käytetty saksien sijaan neulaa. Kuvion reunat on tikutettu neulalla vieri viereen reikiä ja kuvio on revitty paperista ikään kuin katkoviiva pitkin. Tämän työskentelytavan etuna on kuvion rosoiset reunat, jotka sopivat mainiosti esimerkiksi kynttilän liekkiin, nallekarhuun tai lumiukkoon. 

Ajattelin soveltaa neulalla tikutus -tekniikkaa joulukalenterin tekemiseen. Perinteisessä suklaajoulukalentereissa on pienet suklaat ja paljon pakkausmateriaalia. Olisiko konvehtirasiassa samalla hinnalla enemmän makua.

Joulukalenteri konvehtirasiasta


Varoitus: Tämä ei ole vartissa valmis askartelu


Eikä lopputulos ole kiiltokuvamaisen kaunis, kaupan joulukalenteriin verrattava näköispainos. Neulalla tikutetuissa katkoviivoissa saattaa olla mutkia. Joskus katkoviiva on liian harva ja luukku avautuu repeytyen. Olisipa pitänyt kuvata miltä meidän joulukalenterit näyttivät testikäytön jälkeen, mutta enpä hoksannut. Näihin kuviin tuli valittua 9-vuotiaan tarkempi kädenjälki, mutta 6- ja 4-vuotiaat olivat yhtä innolla mukana. 

Jouluaskartelu


Melkein jätin tämän blogitekstinkin kirjoittamatta, koska ajattelin että askarteluidean pitää olla nopea ja helppo, sekä lopputuloksen pitäisi vetää vertoja kaupan joulukalenterille. Tässä askartelussa tarvitaan sinnikkyyttä, kun puskee neulalla tuhatmiljoonaa reikää pahviin. Tämä askartelu oli kuitenkin lapsista sopivasti haastava ja vielä vuoden jälkeenkin näitä taideteoksia muisteltiin ilolla.

Laitan kuitenkin tuonne postauksen loppuun askarteluvinkit helppoihin ja nopeisiin jouluaskarteluluihin. Joulun alla tarvitaan paljon mielekästä tekemistä, ei tuonne pimeyteen ja loskaan tule lähdettyä ulkoilemaankaan.

 

Joulukalenterin askartelu


Askartele joulukalenteri konvehtirasiasta


Tarvikkeet

Konvehtirasia
Terävä parsinneula tai tikkataulun  tikka
Ohutta pahvia tai paksua paperia
Värityskuva
Kaavapaperia
(Jäljentämispaperia)


 1. Piirrä konvehtien paikat eli luukut kaavapaperille. Tee kohdistusmerkit nurkkiin, että saat liimattua kannen myöhemmin oikeaan kohtaan. Tässä voi olla aikuinen apuna. Katso kuva yllä.
 2. Jäljennä luukut jäljentämispaperilla ohuelle pahville. Tai liimaa kaavapaperi suoraan pahviin. Huomaa, että luukkujen pitää tulla peilikuvana. Katso kuva alla.
 3. Väritä ja liimaa kaunis jouluinen kuva pahvin toiselle puolelle.
 4. Pistele parsinneulalla reiät eli katkoviivat luukkujen reunaan. Pistelyn alustaksi käy sohva, tyyny, superlonpala tai sänky. Pistely tapahtuu pahvin alapinnalta eli nurjalta puolelta.
 5. Liimaa tai teippaa pahvi konvehtirasiaan suklaiden päälle kanneksi. Huomioi kohdistusmerkit.
 6. Numeroi luukut tai avaa luukut satunnaisessa järjestyksessä.
  Jos jäi ylimääräisiä luukkuja, niin ne saa syödä kaikki kerralla jouluaattona. Jee!
 7. Voit koristella konvehtirasian kannen esim. lahjapaperilla tai jouluisella askartelulla.


JäljentämispaperiJoulukalenteri onnistuu näillä nikseillä:


 • Valitse rei'itettävä pahvi huolella. Tee testi miltä pahvin/ paksun paperin rei'itys tuntuu, miten pahvi repeää katkoviivaa pitkin.
 • Kaksikerroksiseen konvehtirasiaan kannattaa laittaa pahvit päällekkäin, niin saa samalla iskulla rei'itettyä kaksi pahvia. Kun ensimmäisen kerroksen luukut on avattu, niin voi vaihtaa kerrosten paikkaa ja teipata uuden pahvin suklaiden peitoksi.
 • Helpota ja tikuttakaa reiät useampana iltana. Lapsille oli helpompaa kun sai tökkiä reiät erissä, ei tullut liikaa kerralla.
 • Ota tikkataulun tikka avuksi, sillä saa tosi kätevästi reiät. Tai parsinneulan pään voi päällystää usealla kerroksella teippiä, jolloin se ei paina sormeen.


Joulukalenteri konvehtirasiastaBonusaskarteluvinkki: jääkiekkokypärälaatikosta kissalle kuljetuslaatikko

 

Lapsi oli toivonut muovista kissaboksia kaupasta. Nyt kun ostimme jääkiekkokypärän, niin kissakin sai samalla oman matkustuskodin. Pahvilaatikossa oli jopa oikeassa kohden valmiina ikkuna. Jos ei ole juuri jääkiekkokypärälaatikkoa saatavilla, niin lemmikin kuljetuslaatikon voi askarrella mistä tahansa pahvilaatikosta. Kun tämä kissaleikkikausi menee ohi, niin pahvilaatikko on helppo kierrättää.

Päällystimme laatikon tekstit piiloon lahjapapereilla, tarroilla ja postikorteilla. Mikä onnekas sattuma, että pahvilaatikko oli valmiiksi kirkkaanpunainen, aivan ihana taustaväri. Kuljetuslaatikon kahvat letitimme jämäkankaista leikatuista suikaleista. Kahvat pujotimme laatikon sisään pienen viillon läpi ja teimme muhkean solmun kahvan päähän.

Kissan kuljetuslaatikkoa pääsi ensimmäiseksi testaaman koira. :D

Askartele pahvilaatikostaJos kaipaat joulukalenteriin tehtäviä, tekemistä, niksejä, askarteluja tai muuta aineetonta iloa, niin kurkkaapa seuraavat jututHelppoja ja nopeita jouluaskarteluja


Kaikki Kangaskorjaamon jouluiset käsityöideat löydät tältä välilehdeltä.

 


Tervetuloa mukaan Kangaskorjaamon jouluseikkailuihin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.