tiistai 17. marraskuuta 2020

Ompele kokkihattu ja leikkiruokaa

Ravintolaleikki voi alkaa, nyt on kaikilla lapsilla uudet kokkihatut. Kokin hatun kaavat on helppo piirtää itse, tarvitset vain ympyrän ja suorakaiteen. Postauksen lopusta löydät vinkit leikkiruokien valmistamiseen.


Kokkihatun ompeluohje


Olipa kerran vanha pinnasängyn lakana, joka tunsi olevansa tarpeeton. Samaan aikaan oli myös joukko lapsia, jotka kokkasivat leikkiravintolassa sämpyläkori päässään. Näin alkoi meidän yhteinen ompeluprojektimme, jossa lapsetkin pääsivät ensimmäisen kerran harjoittelemaan poimutusta.

Korvatunturin käsityöpajan tontut vinkkaavat, jotta kokkihatun ja leikkiruokaa voi ommella myös lahjaksi.


 

Kokin hatun ompeluKokkihatun kaavat

Reunakaitale 58 cm x 18 cm
Päälakikappaleen halkaisija 36 cm, sis. saumanvarat

Sovitimme reunakaitaleen ompelun aikana jokaiselle sopivaksi. Yhdestä pinnasängyn lakanasta riitti neljään kokkihattuun. Jos kangasta olisi ollut enemmän, niin olisin tehnyt isommat eli muhkeammat päälakikappaleet isoimpiin kokkihattuihin.


kokkihatun kaavat


Kokkihatun kovettaminen

Kovikehuovan avulla kokkihatun reunat ovat tukevasti pystysuorassa. Kokkihattuja voi säilyttää laatikossa lytyssä ja ne palautuvat sieltä leikkeihin priimakunnossa. Kovikehuovassa on liimapinta, ja se silitetään kankaaseen kiinni. Kovikehuopaa laitettiin vain puolikkaaseen reunakaitaleeseen, eli 8 cm korkuinen suikale.

Kovikehuopa on monikäyttöistä, olen ommellut kovikehuovasta myös


Kokkihattuun ompelimme ravintolan tunnuksen

Jokainen kokkihattu on koristeltu yksilöllisesti, näin löytyy juuri se oma hattu. Käytimme erilaisia nappeja, koristeompeleita ja -nauhoja. Koristeompeleet on ommeltu kovikehuovan päälle, niin ei tarvinnut käyttää erillistä tukikangasta.


Ravintola Ankka:  Paksu koristenauha ommeltiin applikaatiosiksakilla kiinni + puinen ankka nappi.

Ompele kokkihattu lapselle


Ravintola Simpukka:
Ompelukoneen koristeommel kaartuu ympyrän muotoon, kun työtasoon teippaan nastan + simpukan muotoinen nappi.

Kokin hattu lapselle


Ravintola Yölinja: Rekka-auto on ompelukoneen koristeommelvalikoimasta + tiheä siksak vaihtuvan värisellä konekirjontalangalla

Kokkihatun ompelu


Ravintola Pyörre:
Koristeommel + perhosen muotoinen helmi.
Tähtäsimme täydelliseen ympyrään, mutta teippi irtosi ompelukoneen työtasosta. Muutimme ympyrät lennossa pyörteeksi. Lasten kanssa kun ompelee, niin sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Kokkihattu kaava


Kokin hatun päälakikappaleen poimutus

Ompelimme kestävät poimutuslangat puuvillalangasta päälakikappaleeseen. Puuvillalangan päälle ommellaan siksakilla kuja. Kun puuvillalankaa kiskoo, niin kangas menee rypyille. Tämä oli helppo tapa ommella poimutuslanka ja lapset onnistuivat poimutuksen ompelussa itsenäisesti.


Lue tästä lisää miten ommella kestävä poimutuslanka puuvillalangasta.

Kankaan rypyttäminen

 

Hyvät kohdistusmerkit auttavat poimutuksen ompelussa

Ilman kohdistusmerkkejä poimutuksen jakaminen tasaisesti on hankalaa. Joten laitoimme reunakaitaleeseen 4 kohdistusmerkkiä tasavälein. Samoin päälakikappaleeseen merkitsimme 1/4 ympyrän kohdat. Lopuksi ompelimme reunakaitaleen kaksinkertaisena päälakikappaleeseen.

Kanssaompelijalta tuli vinkki ommella kokkihatun reunakaitale kokonaan resorista. Reuna ei silloin ole tietenkän yhtä jäykkä, mutta hattu kasvaa lapsen pään mukana.


Nollabudjetin leikkiruokiin voi hyödyntää pestyt elintarvikemuovipakkaukset

Leikit lähtevät paremmin käyntiin, kun kokeilla on ruokaa tarjoiltavana. Leikkasin tyhjästä sokerikuorrutetuubista pohjan pois, jotta se oli helppo pestä. Piparkakkujen koristelun lisäksi taapero voi samalla harjoitella korkin kiertämistä. Helppoa leikkiruokaa saa esimerkiksi myös tyhjästä margariinirasiasta, ketsuppipullosta ja hillopurkeista

Leikkiruokaa piparkakut


Leikkiruokaohjeita

 

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.