sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Vinkkejä käsityövideon kuvaamiseen ja Ig-liveen

Oletko miettinyt Instagram liven pitämistä tai muuten vaan käsityöohjeiden kuvaamista. Kokosin tähän kantapään kautta opittuja vinkkejä, mitä huomioida käsityöohjeiden videoimisessa. Kannattaako siivota ompelupöytä vai tehdä tukisanalista? Mitä pitää muistaa? Luvassa on myös paljastuksia kulissien takaa, itseironiaa ja armollisuutta unohtamatta. Nämä neuvot olisin halunnut lukea ennen kuin hyppäsin ruudun eteen.

Instagram-live vinkkejä


Näin etäyhteyksien aikana olohuoneen nurkassa puhelimeen höpöttäminen on hyvä keino pitää yhteyksiä. Yhteinen ompelupäivä kaverin kanssa peruuntui, joten otin tilalle Instagramin livelähetyksen. Kanssaompelijoiden osallistuminen ja kannustaminen on tuonut iloa, kohtaamisia ja keskusteluja. Livelähetykset ovat piristäneet päivääni ja luoneet yhteenkuuluvuuden tunnetta. Livet ovat ehdottomasti parhain tapa lähentyä seuraajien kanssa ja saada aikaan keskustelua.

Lämpimät kiitokset kaikille livessä mukana olleille. Kauniit kiitokset kannustuksesta ja palautteesta. Ihanaa on ollut heittäytyä teidän seuraan. Te teitte livelähetyksestä näkyvän, niin kuin kastepisarat tekevät hämähäkin seitin näkyväksi. Omistan tämän kuvan teille.
 
Instagram-live


Uskallanko painaa video-nappulaa?

Kirjoitan ensiksi jännittämiseen liittyvistä haasteista. Alempaa voit lukea konkreettisia vinkkejä videointiin ja tietoja Ig-liven ominaisuuksista. Vaikka kirjoitan Ig-livestä, niin samoja oppeja voi hyödyntää käsityöohjeen videoimiseen.

Päätin pitää Ig-liven, koska halusin opetella puhumaan kameralle, halusin haastaa itseni ja oppia uutta. Toisekseen halusin keinoja hallita ruutujännitystä. En sano että poistaa jännityksen, koska se ei ole edes mahdollista. Vaan jännityksestä huolimatta uskaltaisin sanoa, että kamera käy.

Miksi kameralle puhuminen jännittää? Pelkäänkö että sakoan senoissani, tai unohdan mitä olin sanomassa. Tiputanko sakset vahingossa pöydän alle tai kuuluvatko lasten äänet  liikaa taustalta? Entä jos joku ei pidäkään tästä opettamastani tekniikasta? Entä jos mokaan? Tai entä jos saan persoonaani kohdistuvaa kritiikkiä?

Mottoni on, että jos jokin jännittää niin siitä kannattaa tehdä rutiini. Yllättävän nopeasti kameran edessä olemiseen tottuu. Parhaiten jännityksen huomaa ruudulta. Vaikka kuinka yrittää pitää puhelimen kädessä vakaana, niin kuva tärisee. 

Voiko kameran edessä olla normaali tai edes vähän luontevampi? Opin armollisuutta. Kun mietin uudestaan noita asioita, mitä jännitin etukäteen, niin huomaan että ne ovat aivan tavallisia arkipäiväisiä asioita, jotka kuuluvat normaaliin elämään. Jokainen sekoaa joskus sanoissaan tai tiputtaa jotain. Lapset ovat lapsia ja äänekkäitä, sakset voi nostaa lattialta. Ja kaikkien ei tarvitsekaan pitää jokaisesta käsityötekniikasta. En minäkään pidä. Jos mokaisin ja tulisin epähuomiossa kertoneeksi väärää tietoa, senkin voi korjata jälkikäteen. Ja jos et pidä persoonastani, voin suositella sinulle toista tiliä seurattavaksi. <3

Ig-liven jälkeen tunsin juokseneeni maratonin, selviydyin maaliin. En kuollutkaan jännitykseen. Matkan varrella saamani tsemppaus ilahdutti suuresti. Kiitos teille kanssaompelijoille kannustuksesta. Ilahduin tosi paljon saamistani sydämistä, peukuista ja viesteistä. Positiivisen palautteen ansiosta oli helppoa tähdätä uuteen liveen. KUVITUSKUVINA tässä postauksessa ovat konekirjonnan työtavat. Ohjeet tekniikoihin löytyvät alkuperäisistä postauksista.

 Kauniit ja symmetriset ympyrät syntyvät tee se itse -mallin ympyränompeluohjaimella.
Rakenna ympyränompeluohjain nastasta.

Ympyrän ompeluohjain nastasta

Aiheen valinta livelähetykseen

Halusin jakaa konekirjontaan ja koristeompeluun liittyviä vinkkejä, koska ne ovat lähellä sydäntäni. Haluaisinkin oppia lisää samantyylisiä ompelujippoja. Livelähetysten aiheena minulla oli neljä konekirjonnan suosikkitekniikkaani. Nämä kaikki opettamani tekniikat ovat sellaisia, joita voi tehdä perusompelukoneella ilman kalliita lisälaitteita.


Olisiko tässä aihetta Ig-liveen?

  • Tehdäänkö yhdessä katsojien kanssa esim. virkataan koriste, leivotaan kakku
  • Opetatko jonkun tekniikan
  • Ideoiden heittelyä,  esim. erilaisia korjaus- ja paikkaustapoja
  • Listoja, lempikäsityöni top 10
  • Haastattelu Ig-liven välityksellä esim. vinkkejä ompelukoneen ostajalle


 Ympyränompeluohjaimella tehdyt kaaret koristavat kolmiopussukkaa.

Ympyröiden ompelu

 

Näin onnistut käsityöohjeen videoinnissa ja Ig-livessä


KATSO muiden Ig-livejä tai käsityövideoita. Millainen kuvan rajaus on? Millainen tausta on? Miten vuorovaikutus toimii esiintyjän ja katsojien välillä. Mikä innostaa sinua, mitä haluat välttää.

Millaisen ilmapiirin haluat luoda omaan liveen. Minun tulee helposti vain käytyä tukisanalistan asiat läpi. Ilmaisen itseäni paremmin kirjoittaen kuin puhuen, joten vastavuoroisuuden luominen lähetykseen on itselleni ainakin tosi haastavaa. Sitä pitää tietoisesti harjoitella. En haluaisi olla faktoja niskaan kaatava ilmeetön yliopiston professori -tyyppi.

Tässä on joitain tapoja olla yhteydessä ruudun toiselle puolelle

Jos haluat katsojien osallistuvan ig-liveen

  • Esitä helppoja kysymyksiä
  • Kannusta katsojia kysymään aiheesta lisää tai kertomaan omia kokemuksiaan
  • Pidä äänestys ja pyydä vastaamaan pikareaktiolla tai sydämillä  
  • Tervehti, kiitä, huomioi kommentit

 

HARJOITTELE. Tee ensin lyhyitä stooreja Instagramiin. Tai videoi kameralle omaa puhettasi. Pidä lyhyt testilähetys myöhään illalla tai aikaisin aamulla, silloin ei pitäisi olla paljon katsojia. Voit myös perustaa yksityisen tilin, jonne et hyväksy seuraajia. Siellä saat harjoitella rauhassa. 

Testilähetyksessä voit tutkia mistä löydät lopetus-napin, mistä saat käännettyä kuvan etukamerasta takakameraan. Itselleni kävi niin, että en nähnyt kameran kääntönappia, koska nappi oli valkoinen samoin kuin taustaseinä. Napin paikka oli ruudulla vaihtunut edelliskerrasta. Mulkoilin kuvaa hetken, ja sattumalta heilautin kättä kameran edessä, jolloin nappi tuli näkyviin.

VALAISTUS: Hyvä valaistus saa yksityiskohdat näkymään. Huomioi myös käsityön ja taustan kontrasti. Valkoinen ei näy valkoista pintaa vasten. 

Ompelukoneen valo syö kameran valon. Kun ompelukoneeni valo on päällä, näyttää siltä kuin olisin yöllä ompelemassa. En ole onnistunut löytämään tarpeeksi hyvää lamppua, enkä toisaalta halua ostaa lamppua vain livelähetystä varten. 
Olen ratkaissut ompelukoneen valo-ongelman tukkimalla ompelukoneeni lampun eteen sinitarraa tai muovailuvahaa saadakseni kunnon kuvaa. Siksi siis olet saattanut nähdä vihreitä möhkäleitä ompelukoneessani.

VALMISTELE. Ota tavarat käden ulottuville. Kiinnitä huomiota mallitilkkujen väriin. Vaaleat värit ja yksiväriset kankaat ovat parhaita. Musta on hankala kuvattava. Uuden tekniikan opettamisessa kannattaa valita mahdollisuuksien mukaan helppo kuvio. Konekirjontaliveen valitsin hämähäkin, en perhosta.

SIIVOA ompelupöytä vain, jos et mahdu työskentelemään siinä. Pikakeino on heittää valkoinen pyyhe tai lakana tavarasotkun päälle. Eikö meillä kaikilla ole sotkuinen ompelupöytä, mitä sitä salaamaan? Olen myös siirtänyt ison pinon korjattavia vaatteita kestokassissa ompelupöydän alle. Minun selkäni takaa avautuu näkyvä lasten "ei niin siistiin" -askartelupöytään. Saan valkoisen siistin taustan, kun laitan ison pahvin pystyyn lehtikoteloiden tukemana.  Keskity mieluummin tukisanalistaan kuin siivoukseen.

Tässä näkyy "kuvausstudioni": Nurin päin olevan jakkaran jaloissa on puhelin klipsillä kiinni
ja tukisanalista teipattuna. Takana on lasten askartelupöytä.

Käsityövideon kuvaaminen

 

TUKISANALISTA. Tämä on tärkein. Minä ainakin unohdan mitä pitikään sanoa. Se on ihan ok katsoa listaa välillä.  Teippasin oman tukisanalistani tuolin jalkaan, toisessa tuolin jalassa on puhelin = kamera.

Ensimmäisellä kerralla siivosin ompelupöytäni, mutta minulle ei tullut mieleenkään tehdä tukisanalistaa. Huomasin heti lähetyksessä puutteen. Saan itselleni enemmän varmuutta esiintymiseen, kun voin katsoa mitä seuraavaksi pitikään puhua.

JALUSTA. Käsityöaiheiseen videoon tarvitaan kädet vapaaksi, jos mielii jotain tekniikkaa näyttää. Minulla on metallinen klipsi, jolla voi kiinnittää papereita pahviin. Tällä samalla klipsillä voi kiinnittää puhelimen kannen lampun jalkaan tai nurin päin olevan tuolin jalkaan. Pientä jalkalamppua on muuten tosi kätevä liikuttaa ompelupöydällä juuri oikeaan kohtaan. Videointiin ei tarvita sen kummempia jalustoja tai lisälaitteita.

Ennen ensimmäistä livelähetystä huutelin Facebookissani, jos jollain olisi lainata/ myydä ihan oikea jalusta, että voisin vetää liven kunnialla läpi. Ei kellään ollut, mutta sain vinkkejä miten rakentaa itse jalusta. Tajusin että liven kunnialla läpi saattamiseen ei tarvita oikeanlaisia välineitä vaan oikeanlainen asenne.  Ehkä sinullakin on jokin arkipäiväinen esine jalustana puhelimelle.

 

Saan helposti ja nopeasti valkoisen taustan, kun laitan ison pahvin
lehtikoteloihin nojaamaan askartelupöydälle.

Näin kuvaat käsityövideon

 

MAINOSTA. Kun nyt kerran sen vaivan näet että liveen ryhdyt, niin olisihan se kiva saada pari katsojaa. Laita etukäteen Ig-livestä kertova kuva feediin ja stooriin. Voit samalla kysyä mitä seuraajat haluavat tietää aiheesta. Olen huomannut, että järkevimmän mainoksen saa, kun kuvaan kirjoittaa paikan, ajan ja liven aiheen. Lisäksi olisi hyvä laittaa oma tili näkyviin kuvaan, mutta opin sen jälkikäteen. Jos kuvaasi jaetaan, niin siinä mukana tulevat kätevästi nämä tarpeelliset tiedot.


 

Mitä tehdä juuri ennen Instagram livelähetystä?


LATAA AKKU. Vain idiootit kuten minä pitävät Ig-lähetyksen jatkojohdon kanssa. Puhelimen liikuttaminen jatkojohdon kanssa on aika hankalaa.


ÄÄNET POIS. Jos et halua kesken liven Whats Appin merkkiääniä tai muita pimputuksia, niin laita puhelin äänettömälle. Ig-live oppaissa suositellaan lentokonetilaa, mää en ole koskaan lentänyt, joten mikäs se nyt on?

 Kirjo ompelukoneella helmilankaa alalankana. Saat helposti ja nopeasti tasaiset kirjontapistot.
Tässä on ohje miten voit kirjoa helmilanka ompelukoneen alalankana.

kirjontaa helmilanka alalankana

Kamera käy, aloita Instagram live


OTSIKKO. Instagram liveen saa kirjoitettua otsikon ennen aloitusta. Tällöin lähetykseen kesken mukaan tulleet katsojat saavat heti tietää aiheen. Luulen, en ole ihan varma.

HEIPPA VAAN KAIKILLE. Kamera vie puolet ilmeistä, jos haluat tervehtiä hymyillen niin irvistä korviin asti, jotta se erottuu kamerassa. Itsekin tunsin sisällä päin hymyileväni, mutta kameran ruudussa kuva näyttää totiselta.

ALOITUS.  Mitä sen jälkeen kun tervehdyssanat on lausuttu. Instagram ilmoittaa, että odota kunnes kutsumme mukaan seuraajiasi. Viheltelenkö vai pyörittelenkö peukaloita, kun kukaan ei ole vielä katsomassa. Aloitan kuitenkin tyhjille katsomoille rupattelun heti. Näin toimin siksi, että jälkilähetykseen ei tule näkyviin peukalon pyörittelyni. Eli suosittelen aloittamaan kevyellä aiheeseen liittyvällä höpinällä. Jälkilähetystä luultavasti katsoo useampi silmäpari kuin varsinaista lähetystä. Luulen ainakin.

Tämä tervehdys on kirjottu vapaalla konekirjonnalla. Ohje

konekirjontaa tavallisella ompelukoneella


RUNKO. Kerro mitä aiot esitellä, mikä on liven sisällysluettelo. Tässäkin on tukisanalista apuna. Tämä auttaa katsojaa pysymään mukana. Kerro myös välillä minkä otsikon alla mennään. Tämä auttaa livelähetykseen kesken mukaan tulleita katsojia pääsemään kärryille.

KESTO. Tunti on yläraja, alarajaa ei ole. Liven aikana ruudussa ei näy kelloa, joten siksi otin oman herätyskelloni ompelupöydälle.

MITÄ RUUDUSSA NÄKYY. Aluksi ruudussa pyörii kuka on liittynyt seuraamaan lähetystä, joku saattaa vilkuttaakin. Lähetyksen aikana kommentit ja pikareaktiot (peukut, hymynaamat ym.) näkyvät ruudussa.

Yläreunassa näkyy katsojien kokonaismäärä. Itse olen keskittynyt puhumaan, näyttämään käsityötekniikkaa, tarkistamaan että käsityöni osuu ruudun keskelle. Joten minulla ei ole olut enää aikaa vilkaista paljonko seuraajia on ollut  tai kuka on tullut katsomoon. Liittymispyyntöjäkin liveen on tullut, mutta olen tulkinnut ne vahinkopainalluksiksi. Pahoittelen, jos sinä halusitkin oikeasti liittyä mukaan, enkä huolinut.


Kirjoin helmilanka ompelukoneen alalankana lapsen työkaluvyöhön vasaran kuvan.

konekirjontaa helmilangalla


KOMMENTIT. Katsojien kysymykset eivät näy tallenteessa, joten on hyvä lukea kysymys läpi ja vastata vasta sitten. Tämä siis siinä tapauksessa, että laitat liven katsottavaksi jälkikäteen.

Kommentit voi laittaa pois päältä heti aluksi tai kesken lähetyksen klikkaamalla kommenttiruudun vieressä olevaa kolmea pistettä. Sieltä valikosta saat kommentit pois päältä. Silloin katsojat eivät voi esittää tarkentavia kysymyksiä. Voit ohjata kysymysten lähettämiseen stooreissa ja julkaisuissa etukäteen tai jälkikäteen. Stoorin kysymystarran kautta on myös helppo kerätä katsojien toiveita ja kysymyksiä.

Etkö ehtinyt nähdä kommentteja. Ei hätää, voit katsoa ne lähetyksen aikana vas. alakulman kysymysmerkin takaa. 

VIIVE. Lähetyksessä saattaa hyvinkin olla puolen minuutin viive. Jos kysyt katsojilta jotain, he kuulevat kysymyksen 30 sekunnin päästä. Sitten menee hieman aikaa vastauksen naputteluun ja taas odotellaan 30 sekuntia, että sinä näet lukea vastauksen. Joten anna aikaa vastauksille.

VARAUDU HÄIRIKÖIHIN. En tiedä mistä sellainen osui juuri minun lähetykseeni. Sain epämiellyttäviltä tuntuvia kommentteja. Alkuun en edes tajunnut tyyppiä häiriköksi ja tulkitsin tilanteen aivan väärin. Olin myötätuntoinen hänen ongelmassaan, ja sen jälkeen hän häipyikin. Seuraavalla kerralla en ehkä  reagoisi aiheeseen kuulumattomiin kommentteihin. Toinen vaihtoehto on laittaa kommentit hetkeksi pois päältä.

"Tämä on nyt käsityöaiheinen live, toivottavasti löydät muualta seuraa, kiitos."


Tähän väliin sopii konekirjonnalla tehty kuva Ninjagosta. Toimitaan reilusti!


Vapaa konekirjonta


 

VAROITA että lähetys lähenee loppuaan. Kerro seuraajille, että nyt on vielä hetki aikaa kysyä. Lähetyksessä saattaa olla puolen minuutin viive. Joten on hyvä kertoa pari minuuttia ennen että livelähetys loppuu ja nyt on viimeisten kysymysten aika.

 

Ig-liven jälkeen

Mistä lähetykseen jälkikäteen liittyneet voivat nähdä ohjeen, tallennatko liven katsottavaksi myöhemmin ig-tv:ssä. Suosittelen, sillä kaikki eivät ehdi ruudun ääreen juuri silloin kun sinä olet. Onko jossain lisätietoa aiheesta, haluatko ohjata katsojat jonnekin.

Tässä on viimeisin Ig-liveni, jonka aiheena on vapaakonekirjonta. Muut livelähetykset olen vähin äänin poistanut.


MUISTA. Ei se ole niin vakavaa, tämä on vain hetki. Kaikki ymmärtävät jos sanat sekoavat tai langat sylttääntyvät. Niistä selviää parhaiten huumorilla. Täydellisyyttä ei kukaan odotakaan. Ole armollinen itsellesi. No joo, tiedetään itselle nauraminen ei ole helppoa.

AINA ON MAHDOLLISUUS PERUA. Aina voi tulla muita menoja. Minulla oli mieliala alhaalla yhden kerran, kun oli sattunut jotain. Mietin liven perumista, koska ajatukseni harhailivat. Ilmoitus vain stooriin, peruttu oikean elämän kanssa olevien päällekkäisyyksien takia. Palataan asiaan myöhemmin.

Kauniit yksityiskohdat syntyvät piilo-ompeleella ja virkkauslangalla. Katso ohjeet nirkkoreunaan.

nirkkoreunan ompelu

 

MITÄPÄ JOS PIDÄT LIVEN JONKUN MUUN KANSSA. Esiintymisjännityksen voi puolittaa, kun tekee liven yhdessä jonkun kanssa. Kun toinen menee kipsiin niin toinen voi tukea. Tätä toisen käyttäjän liittymistä lähetykseen kannattaa etukäteen harjoitella, että oikeat napit löytyvät. Jaetussa livessä on helppo toteuttaa haastattelu. Minä sain ensikosketuksen livelähetykseen, kun Verstas 24/7 kutsui minut mukaan farkkujen paikkaus -liveen. Siitä sain kipinän jatkaa omia lähetyksiä.

Tavallisessa yksin-livessä saat koko ruudun käyttöösi. Kun ruutu jaetaan niin teille jääkin puolikas ruutua. Kannattaa varmistaa etukäteen mahdutko kokonaan käsityötarvikkeinesi matalampaan tilaan.


Vetoketjun viereen ompelin yksityiskohdaksi nirkkoreunan eli piparkakkureunan.

piparkakkuommel

 

Tekemällä ja harjoittelemalla oppii. Tämä on ollut hyödyllinen matka. Kun lähtee epämukavuusalueelle on mahdollisuus kehittyä. Seuraavaksi tähtäimessä olisi kuvailla lyhyitä ohjevideoita. Live on sidottu tiettyyn kellonaikaan, ja mieluummin suunnittelen aikataulut vain päivä tai tunti kerrallaan.

Toivottavasti näistä vinkeistä ja kokemuksistani oli sinullekin hyötyä. Kannustan reippaasti harjoittelemaan ja kokeilemaan. Jos mieleen tuli jokin kysymys, niin laita kommentteihin, vastaan mielelläni.

Lue tästä ihan oikean mainostoimiston asiantuntijavinkit Instagram liveen:  Kuulu/ Instagram-live.


Minun lempitekniikani konekirjontaan, nämä halusin jakaa Sinulle

 
Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.