torstai 20. toukokuuta 2021

Lierihattu ja koristeompeleita metallilangalla

Kimalteleva konekirjontalanka on kaunis yksityiskohta lierihatussa tai missä tahansa vaatteessa. Hopean värisen metallilangan pariksi voi valita ompelukoneen koristeompeleita. Kiiltävä metallilanka ja suoralla ompeleella tehdyt tikkaukset ovat myös lyömätön yhdistelmä. 

Metallilangalla ompelu

Lierihatun ompelu oli yhteinen ompeluprojektimme lapsen kanssa. Lapsi sai harjoitella kankaan leikkaamista kaavojen avulla, saumanvarojen piirtämistä ja tukikankaan silitystä. Ja kaikista parasta oli koristetikkausten ompelu metallilangalla lierin ympäri. Hänkin tykkää kaikesta kiiltävästä, niin kuin minäkin. Kuinka monta jatkopalaa on jo liikaa?

Harjoittelimme myös tilkkujen hyödyntämistä. Käytimme violetin farkkukankaan viimeiset rippeet. Lieriin tuli viisi ylimääräistä saumaa. Ei kun hetkinen, onhan siellä pieni pätkä mukana kuudettakin saumaa. Toisaalta lierihatun lierissä paksut saumat lisäävät jämäkkyyttä. Voisiko tätä kutsua jo erävoitoksi tilkkulaatikosta.

Lierin toiset puolikkaat saimme leikattua farkkukankaasta kokonaisena. Näitä kuvassa näkyviä osia tarvittiin siis yhteensä 4 kpl, vain tämä yksi tuli paloista.


lierihatun ompelu

 

Lierihatun kupuun käytimme ohutta puuvillakangasta. Violetti puuvillakangas on itse maalattu kauan sitten.  Kupuun ompelimme vuorin.


Lierihatun kaavat ovat kirjasta:

Gill Stratton, Lierihattuja Lapsille

Tässä on kaksi hattumallia, jotka olen myös ommellut kirjan kaavoilla.


Ompele metallilangalla

 

Kiiltävällä metallilangalla saa  jujua vaatteeseen

 
Näissä metallin värisissä konekirjontalangoissa on kuitenkin yksi huono puoli, ne hankautuvat herkästi neulansilmässä poikki. Apu on kuitenkin helposti saatavilla vaihtamalla ompelukoneen neula oikeanlaiseksi.

Konekirjontalankoja löytää ompelutarvikeliikkeistä. Esimerkiksi Ullaka myy metallisia konekirjontalankoja.
 

Metallilangalla tikkaus
 


Metallilangalla ompelu

Metallilanka on altis katkeamiselle, erityisesti koristeompeleissa metallilankaan kohdistuu hankausta, koska kuviossa ommellaan tiheästi edestakaisin. Metallilangan ompeluun kannattaa siis valita embroidery needle eli konekirjontaneula. Topstitch needle eli tikkausneula on myös hyvä valinta.

Konekirjontaneulan ja tikkausneulan tärkein ominaisuus on pitkä silmä. Eli neulan silmä on tavallista väljempi, jolloin lanka mahtuu kulkemaan paremmin, eikä hankaudu poikki. Topstitch neulan ura on lisäksi hieman syvempi, jolloin lanka on suojassa neulan urassa, kun neula lävistä kankaan.

 

Muita käyttökohteita konekirjontaneulalle/ tikkausneulalle

 • paksulla ompelulangalla ompelu
 • kaksinkertaisella langalla ompelu
 • heikkolaatuisella langalla ompelu 
 • tavallinen ompelu, konekirjontaneulaan langan pujottaminen on huomattavasti helpompaa, koska siinä on suuri silmä, ei tarvitse tähdätä niin tarkasti.
Minulla on  pronssin värinen ompelulanka, joka on laadultaan heikkoa, mutta tällä konekirjontaneulalla senkin ompelu onnistuu.Virkkasimme hatun koristeeksi perhosen. Virkkasimme ensin ympyröitä, jotka ompelimme kiinni perhosen vartaloon.

virkattu perhonen

 

Kestävätkö metallilangalla ommellut tikkaukset pesua?


Jos mietit, että kestääkö metallilanka vaatteessa toistuvia pesuja, jos se on kerran niin hauras ommeltava, niin ei huolta. Minulla on kaksi vaatetta, joihin olen tehnyt koristetikkaukset metallilangalla, eikä kumpikaan tikkaus ole purkautunut. Eli ongelma on vain saada metallilanka läpi ompelukoneen koneistosta ilman katkeamista. 


Tästä löydät kaavat ja ompeluohjeet lippikseen, joka suojaa myös korvan lehdet auringolta. Lippiksen tikkaukset on tehty samanlaisella hopeisella tikkauslangalla kuin tämän lierihatunkin tikkaukset.

Jos innostut pienistä ompelujujuista, niin olisiko t-paita, jonka pääntiellä on käänteinen muotokaitale ja metalllilangalla tehty tikkaus sinun juttusi?

 


Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

2 kommenttia:

 1. Onpa kiva kuulla, että kirjontakoneneuloja on olemassa. Minulta kun tuo alalangan käyttö koristelussa ei tahdo onnistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tässä konekirjontaneulassa on ratkaisu. Nämä ovat ainakin edullisia kokeilla, maksavat saman verran kuin tavalliset ompelukoneen neulat. Ja voi käyttää tavalliseenkin ompeluun.

   Instagramissa eräs ompelusisko vinkkasi, että näihin saa helpommin langoitetua ylälangan, kun on suurempi neulansilmä. Hän oli ottanut nämä neulat sen takia normaalikäyttöön.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.