torstai 20. heinäkuuta 2023

Kortjärven luontopolulla Teerijärvellä on upeita puuveistoksia

Kortjärven luontopolku on oikea taidepolku. Patikkaretkeä siivittävät humoristiset puuveistokset ja ruotsinkieliset lorumuotoiset tarinat. Kortjärven luontopolku löytyy Teerijärveltä Kruunupyyn kunnasta Pohjanmaalta. Jos et itse pääse luontopolulle, niin tässäpä on runsaasti kuvia matkan varrelta.
 
Kortjärven luontopolku
 
 
Tähän postauksen alkuun latasin meidän perheen suosikkiveistokset top kolmosen. Ensimmäisessä kuvassa ukko on tippunut taivaasta. Toiseen kuvaan innostuin itsekin jatkoksi, marjastushullu kun olen. Kolmannessa kuvassa hongankolistaja metsuri heiluttelee kirvestä ja moottorisahaa. Jalkojen välistä oli hauska pujahtaa polkua eteenpäin. Otimme myös perhepotretin metsurin säärien välissä.

Kortjärven luontopolku

Kortjärven luontopolku

 

Kortjärven luontopolun osoite:

Kortjärven luontopolku sijaitsee Kruunupyyn kunnassa. Vaellusreitille on matkaa Kaustisen keskustasta 5 km ja Kokkolasta 46 km.

Osoite: Kaustisentie 444, Teerijärvi
Luontopolun alussa on parkkipaikka.
Tien varressa on sininen puu-ukko juoksemassa, joten et voi ajaa risteyksestä ohi.
Lähde: Kruunupyyn kunnan sivusto. Täältä saat ladattua myös kartan alueesta.

Kortjärven luontopolku
 

Kortjärven luontopolun puuveistokset

Luontopolku on oikea taidepolku. Puuveistoksissa seikkailevat vuorotellen ihmiset ja eläimet. Veistoksissa on hauskoja ja pikkutarkkoja yksityiskohtia, joten niiden ääreen kannattaa pysähtyä. Esimerkiksi marjanpoimijalta oli mekko revennyt pakaroiden kohdalta.

Kortjärven luontopolku

 

Juuri kun edellinen puupatsas oli ohitettu, niin mutkan takana oli kyltti ja uusi puinen hahmo. Me kuljimme 3,3 km reitin ja laskin polulla olevan 28 veistosta. Jäin miettimään, että kuinka paljon koko polulla, 9,5 km, mahtaakaan olla veistoksia.

Jokaisen puutaideteoksen vieressä oli ruotsinkielinen lorumuotoinen kyltti.

Kortjärven luontopolku


Kortjärven luontopolku

Luontopolun pituudet

Luontopolku muodostuu kahdesta ympyränmuotoisesta reitistä, lenkistä pitempi on 6,2 km ja lyhyempi 2,7 km. Lisäksi pidemmän reitin keskeltä kulkee oikopolku, tämän oikopolun kautta mekin kuljimme. Reitillemme tuli mittaa 3,3 km.

Reitti yhteensä 9,5 km
Pitkä reitti eli isompi kierros 6,2 km
Pitkän reitin puolitus eli lyhyt reitti 3,3 km (tämän mekin kiersimme)
Kåtabackleden eli pikkukierros 2,7 km + 0,5 km parkkipaikalle
Parkkipaikalta nuotiopaikalle 1 km (Kyltissä lukee Meddasnappa)


Kortjärven luontopolku

Kortjärven luontopolku

Kortjärven luontopolku


Muutakin kuin luontopolku ja puuveistoksia

Polun varrella on neljä nuotiopaikkaa/ laavua. Meddasnappa -nuotiopaikka on lähimpänä parkkipaikkaa, vain 1 km päässä, jos haluaa tehdä pikapyrähdyksen. Tälläkin matkalla on useita puuveistoksia ihmeteltäväksi. Meddasnappa -nuotiopaikka on järven rannalla. Siellä on iso laavu, johon pääsee tuulensuojaan. 

Kortjärven luontopolku

 

Minä luin innokkaasti kaikki ruotsinkieliset kyltit, osan jopa ääneen. Polulla on oiva mahdollisuus järjestää itselleen ruotsin kielen kertauskurssi. Nyt tiedän monta eläintä ruotsinkielellä. Esim. ilves on lo.

Kortjärven luontopolku

 

Polun varresta löytyy useita geokätköjä, nämäkin rytmittävät mukavasti etenemistä polulla. Perheemme nuoriso-osasto kertoi, että jossain geokätkössä olisi pitänyt osata painella puisia nappeja oikeassa järjestyksessä, että luukun olisi saanut auki. Mutta tämä ei heiltä onnistunut. Geokätkö löytyy pikkukierroksen, Kåtabackdelen, alusta. Itse en tutkinut geokätköä, joten varma en ole asiasta.

Kortjärven luontopolku

 

Polun veistokset tarjoavat mahdollisuuden hauskoihin valokuviin. Otimme monta perhepotrettia. Yksi lapsi laittoi kätensä krokotiilin kitaan. Toinen lapsi meni kyykkyyn Charlie Chaplinin näköispatsaan käden alle. Meillä oli hauskaa, kun ideoimme miten jatkamme veistosten kertomaa tarinaa omassa valokuvassamme. 

Ajattele miten hienoja kuvia täällä saisi esim. syntymäpäiväsankarista tai kihlaparista. Itse tietenkin mietin, että tämä olisi hauska tausta käsityökuville.  

Kortjärven luontopolku


Lapset jaksoivat kulkea polun helposti läpi. Pienin retkikunnastamme oli 4-vuotias. Lapsia houkuttelivat eteenpäin kiinnostavat puupatsaat ja mustikat, jotka olivat juuri kypsyneet. Isompia lapsia houkuttelivat lisäksi geokätköt. Välillä hyttyshatut olivat tarpeen, välillä kannoimme hyttyshattuja kädessä.

Kortjärven luontopolku

Kortjärven luontopolku

Luontopolulla riitti ihmeteltävää 

Puuveistosten lisäksi polun varressa oli paljon muutakin ihmeteltävää. Kuuntelimme lintujen laulua, lorkimme järven rannalla. Luontopolku kulkee nimittäin kahden eri järven rantoja pitkin. Yhden kiven päälle oli kasvanut mänty, jonka juuret olivat paljaana. Yhtäkkiä metsän pohjaa peitti vihreä huntumainen kortekasvikerros. Ojan yli meni silta, jossa oli renkaat akseleineen. Polun loppupäässä oli puukuja, jonka alta oli tunnelmallista kävellä. 

Kortjärven luontopolku

 
Kortjärven luontopolku

Kortjärven luontopolku


Lisää tietoa Kortjärven luontopolusta

 

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon seikkailuihin

 

4 kommenttia:

 1. Voi mahoton miten ihana polku. Tuota marjastavaa naista luulisi ensin eläväksi ja miehet näyttävät ihan pelottavilta. Aloin heti miettimään miten nuo kestää talven. Sääli jos joutuvat sään armoille ja lahoavat pikkuhiljaa. On ollut kyllä taitava tekijä ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavasti on kyllä puuveistokset tehty, aivan tuntuu, että niillä on oma persoonansa ja ilmeensä. Verkkolehdestä luin, että polku on saanut alkunsa jo vuonna 1998 ja puuveistosten huoltoa tehdään talkootyönä.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen kohde, todellakin. Lähdemme kohta pohjoisen reissuun ja yritän saada tämän matkamme varrelle:) Kiitos vinkistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mahtavaa että retkivinkki tavoitti teidän seurueen. Polkuja on eripituisia, niin voi valita siihen hetkeen sopivan. Itse olisin kyllä tahtonut kiertää koko lenkin, mutta lasten ehdoilla retkeiltiin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.