lauantai 8. heinäkuuta 2023

Tilkkushortsit - miten hyödyntää pienet tilkut vaateompelussa

Luovuutta lisää, kun kangasta on liian vähän. Näin kuuluu tämänkertainen ompelumottomme. Kun kangas ei muuten riittänyt shortseihin, niin rakentelin tilkkutyön tapaan toisen lahkeen jämäpaloista. Postauksen lopusta löydät ideapankin tilkkuvaatteisiin.

Shortsit tilkuista
 

Lahkeessa oleva tilkkutyö muistuttaa hieman siipiä, tai ehkä nuolikuviota. Joku saattaisi nähdä siinä kulmikkaan sydämenkin. Minulla oli alun perin mielessä pari auringonsädettä. Onhan nyt kesä ja shortsikelit.


tilkuista vaatteita

 

Apukaava tilkkuiluun leikataan sanomalehdestä

Tällaisesta kangassuikaleesta lähdin liikkeelle. (kuva alla) Yksi lahje mahtui helposti kokonaissena kankaanpalaselle. Teippasin taka- ja etukappaleen kaavat yhteen, niin sain sivusaumattomat shortsit.

tilkuista vaatteeksi
 

Piirsin sanomalehdelle toisen lahkeen, niin sain paremmin tutkittua miten kangas riittää. Apukaavan voi tarvittaessa leikellä palasiksi ja sijoitella palaset kankaalle vieri viereen. 

Tilkuista vaatteeksi

 

 

Tilkkuvaatteeseen litteät ja pehmeät saumat?

Ompelin tilkut yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Tikkasin saumat oikealta puolelta pidemmällä pistonpituudella 3,5. Hyvä silitys ennen tikkauksia auttaa saamaan tasaisen lopputuloksen. Näin saumoista tulee litteämmät ja pehmeämmät verrattuna saumuriompeleeseen. 

Shortsikangas on joustocollegea. Shortseissa on kuitenkin väljyyttä sen verran, että suoraommel kestää hyvin käytössä.


tilkkuvaateOmpelin myös mustat shortsit joustocollegesta. Shortsien koko on 148 cm.

tilkuista shortsit

 

Ompelin samalla jo syksyä varten collegepaidan. Karhukangas riitti etukappaleeseen. Hihat ja takakappale ovat harmaata collegea.

Collegepaidan ompelu


Kesäloman aikana olen joka päivä ommellut jotain tai korjannut vaatteita. Korjaussaldo on nyt puolen vuoden kohdalla 80 korjattua vaatetta. Ahkera uurastus on myös pienentänyt ompelupöydällä olevaa korjaus- ja ompelukasaa. Jee!

Kasan pohjalta paljastuu kuitenkin kaikista viheliäisimmät ompeluprojektit. Luvassa olisi mustia trikootilkkuja, joista suunnittelen t-paitoja. Viheliäisin homma on suunnitelman keksiminen, mistä idealangasta lähteä liikkeelle. Loppu sujuu sitten itsestään yksi työvaihe kerrallaan. Mutta nyt ollaan vielä mustan aukon keskellä hukassa.

 

Tilkuista vaatteeksi ideapankki

 
Hyppää mukaan seuraamaan Kangaskorjaamon ompeluniksejä

4 kommenttia:

 1. Kivat sortsit! Ei uskoisi jämätilkuista räätälöidyiksi. Voisi luulla, että pöksyjen takana on taiteellista suunnittelua. - Tai sitä kai se juuri onkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset. Näin jälkikäteen iloitsen myös siitä, että värivalinta tiilkkuosioon oli onnistunut, sopivasti kontrastia, ja samaan aikaan sopivasti lähivärit.

   Poista
 2. Olen huomannut viime aikoina myös että vaatteessa olevan vian voi korjata laittamalla pienen lisäpalan sinne missä sitä tarvitaan. Se saattaa näyttää vain uudelta yksityiskohdalta - ja joskus sitä ei vain huomaakaan. miksikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanoitettu tuo, että lisäpala ei ole haitta vaan uusi yksityiskohta. Tähän ajatteluun ja jatkopalojen rohkeaan ompeluun kasvaa pikkuhiljaa. Ompelu-urani alussa en olisi osannut edes miettiä mitään ratkaisua kankaan jatkamiseen. Olisin vain todennut, ettei kangas riitä ja ostetaan isompi palanen.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.