tiistai 8. elokuuta 2023

Villalankojen värjääminen heinänkorsilla eli kastikkailla

Luonnosta löytyy monenlaisia kasveja villalankojen värjäykseen. Keräsin kotipihaltamme kimpun kastikkaita eli heinänkorsia. Kastikkaat värjäävät villalangan keväisen koivunlehden vihreäksi. Tässäpä värjäysohjeet, näitä värjäysohjeita voi käyttää yleisohjeina muidenkin kasvien kanssa värjäämiseen. 


Värjää villalankaa

Alun perin olin aikonut värjätä villalankoja marja-aronialla. Homma kaatui kuitenkin siihen, että värin valonkesto on oikeastaan olematon. Marja-aronian kaunis vaaleanpunainen väri muuttuu vähitellen ruskeaksi. Olen etsinyt ahkerasti uutta kasvia värjäyskattilaan ja lueskellut villalankojen värjäyksestä. 

Kukapa olisi tiennyt, että pietaryrtti (keltainen väri) on voimakkaasti myrkyllinen, ja sitä suositellaan käytettäväksi vain ulkovärjäykseen. Tai kielon lehdet (persikka) ovat syksyllä kuivahtaneina oivallisia värjäykseen. Tai kävyt (ruskea väri) antavat parhaimman värinsä ylivuotisina.


Lopulta törmäsin kastikkaaseen. Se on heinäkasvisuku, johon kuuluu yli sata erilaista heinänkortta. Kastikka on yleinen koko Suomessa ja meidänkin pihalta löytyi monta erilaista.


Kastikkaiden kerääminen

Leikkasin saksilla heinän korsista pelkästään röyhyn, enkä ollenkaan vihreää vartta. Heinänkorsien röyhyt olivat punaruskeita. Kaikki kastikkalajikkeet käyvät värjäämiseen, röyhy voi olla punertava tai ruskea. Luulen, että keräämäni lajike oli hietakastikka, mutta en todellakaan ole varma lajista, koska alalajeja on niin monta.

 

Kimppu kastikkaita ja värjätyt villalangat

Värjää kastikkailla


Lankojen esivalmistelut

Käyttämäsi lanka on Drops Fabel superwash, 75 % villaa, 25 % polyamidia.

Langat olivat kerällä, joten vyyhtesin ne. Vyyhdin ympärille sidoin 4 haltialankaa, jotka pitävät vyyhdin järjestyksessä. Yksi haltialanka on pidempi kuin muut, jolloin vyyhdin voi ripustaa värjäyksen ajaksi keppiin kattilan reunalle.

Esipesin villalangat, jotta viimeistelyaineet poistuivat ja lanka värjäytyisi tasaisemmin. Laitoin pesualtaaseen runsaasti vettä ja pari tippaa mäntysuopaa.

 

Lankojen puretus

Puretus tehdään villalangoille siksi, että väri kiinnittyy paremmin lankaan, eikä irtoa pesussa. Puretusaineena käytetään yleisimmin alunaa. Ostin oman pussini Lankavalta. Alunaa käytetään 10 prosenttia lankojen painosta. Eli 100 grammalle lankaa käytetään 10 grammaa alunaa, joka on noin ruokalusikallinen.

Tee näin:

  1. Kastele langat, jos ne ovat ehtineet kuivua esipesun jälkeen.
  2. Mittaa kattilaan 3 litraa vettä/ 100 grammaa lankaa.
  3. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi.
  4. Sekoita aluna erillisessä astiassa pieneen määrään lämmintä vettä. Kaada alunavesi kattilaan.
  5. Lisää lankavyyhdit veteen. Vyyhti jää roikkumaan haltialangan varaan keppiin.
  6. Lämmitä vesi 80-90 asteeseen. Varo ettei vesi kiehu, koska langat saattavat huopua ja aluna saattaa kovettaa lankoja.
  7. Anna lankojen olla 80-90 asteisessa vedessä tunnin. Sekoittele välillä.
  8. Jäähdytä.

 

 Lankavyyhdit roikkuvat haltialangan varassa kepissä. Haltialangasta on helppo nostella lankavyyhtejä. 

Villalankojen puretus

 

Väriliemen valmistaminen kastikkaista

Yleispätevä sääntö on, että väriaineksia eli kasvinosia on noin 4 kertaa langan paino.
Minulla oli 344 grammaa kastikkaita ja 120 grammaa lankaa. Kolminkertaisestakin määrästä irtosi erinomaisesti väriä.

Tuoreista, juuri puhjenneista kastikkaista irtoaa väriä parhaiten. Kuivaneet ja tuleentuneet röyhyt eivät ole väririkkaita.

Jos et ehdi heti värjäämään, niin kastikkaat kannattaa pakastaa myöhempää käyttöä varten. Kuivatut kastikkaat eivät toimisi värjäyskäytössä yhtä hyvin.

Tee näin väriliemi:

  1. Liota kastikkaita yön yli kattilassa.
  2. Keitä kastikkaita 1,5 tuntia samassa vedessä kuin ne olivat likoamassa. Yleispätevä sääntö on, että pehmeitä väriaineksia keitetään 1 tunti ja kovempia väriaineksia keitetään 3 tuntia. 
  3. Siivilöi väriliemi harsokankaan läpi. Kastikkaat jäävät siivilään ja värjäysliemi puhdistuu.
  4. Anna väriliemen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lankoja ei voi laittaa kuumaan väriliemeen, koska yhtäkkiset lämpötilan vaihtelut huovuttaisivat lankoja.

 

 Siivilöin kastikkaat pois väriliemestä harsokankaan läpi.

Luonnonvärjäys kastikkailla

 

Lankojen värjäys kastikkaalla


Värilientä olisi hyvä olla 6 litraa/ 100 grammaa lankaa. Langat värjäytyvät tasaisesti, kun niillä on tilaa kellua vapaasti väriliemessä. Lisää tarvittaessa kylmää vettä väriliemeen.

Halusin varmistaa vihreän lopputuloksen, joten lisäsin 2 rkl ruokasoodaa väriliemeen. Ilman ruokasoodaa värin lopputulos olisi todennäköisesti jotain vihertävää myös.

  1. Laita puretetut ja kastellut lankavyyhdit värjäyskattilaan. Väriliemen tulee olla kädenlämpöistä.
  2. Nosta lämpötila 80-asteeseen ja pidä siinä 1 tunti.
  3. Nosta langat jäähtymään erilliseen astiaan tai anna lankojen jäähtyä väriliemessä.
  4. Huuhtele langoista ylimääräinen väriliemi pois. Lisää ensimmäiseen huuhteluveteen 2 rkl etikkaa/ 5 litraa vettä.
  5. Ripusta langat kuivumaan.

 

Vihreää lankaa luonninväreillä

Jälkiliemen hyödyntäminen värjäyksessä

Villalankoja kannattaa purettaa kerralla enemmän. Näin sinulla on valmiina puretettuja villalankoja jälkiliemien hyödyntämistä varten. Puretus säilyy langoissa, voit värjätä langat vaikka vuoden kuluttua.

Minä sain kolme lankaerää värjättyä samalla väriliemellä. Jälkiliemessä värjätyt vyyhdit vaalenevat tasaisesti, muodostaen kauniin värisuoran. Viimeisen lankavyyhdin voi jättää yön yli kattilaan väriliemeen hautumaan. Kattilaa ei siis enää tarvitse kuumentaa.


Jälkiliemet kannattaa hyödyntää myös värjäyksessä. Jälkiliemessä värjätyt villalangat vaalenevat tasaisesti.

Luonnonvärjäys


Värjätyistä langoista voi neuloa älypuhelinsormikkaat, joissa on halkio etusormessa.

Värjäystulokseen vaikuttavat monet asiat

 

Aika ja lämpötila

Jos lankavyyhdit ovat väriliemessä alle tunnin, niin saat vaaleampia sävyjä. Voit kokeilla myös miten väriliemen lämpötila vaikuttaa värisävyyn. 60 asteeseen kuumennettu väriliemi saattaa antaa erilaisen värisävyn kuin 80 asteeseen kuumennettu väriliemi.

Kokeile muuttaa värjäystulosta soodalla tai sitruunahapolla

Väriliemen Ph:ta muuttamalla voi saada erilaisia värejä. Jos väriliemi on hapan, niin kastikasväriliemi muuttuu vihreämmäksi. Eli veteen voi lisätä ruokasoodaa, jos haluaa entistä vihreämpää. Emäksisessä väriliemessä värjäystulos muuttuu puolestaan vaaleanpunertavaksi. Tällöin veteen voi lisätä sitruunahappoa. Sitruunahappoa löytää marketista mausteosastolta.

Väriliemen ph:n muuttamista voi kokeilla ensin pienellä määrällä. Laitoin kahteen lasiin värilientä tilkan pohjalle. Toiseen lasiin laitoin soodaa ja toiseen sitruunamehua. Väriliemi muutti väriään välittömästi. Toinen muuttui tumman vihreästä koivunlehden vihreäksi ja toinen vaaleanpunaiseksi. Katso kuva alla.

Väriliemen ph

Seuraavaksi testaan värjättyjen villalankojen pesun- ja valonkestoa. Pysyvätkö värit pestessä tai auringonvalossa. Jos värit pysyvät hyvin, niin neulon langoista villasukat. Jos värit eivät kestä valoa tai pesua, niin värjään villalangat jollain toisella kasvilla uudestaan.

 

Lisätietoa: millä kaikilla kasveilla voi värjätä villalankaa, tässä Clorian luettelo.

Hyödynnä luonnon väriaineita myös lehtivihreäpainannassa. Kuvio paukutetaan vasaralla kankaalle. Tekniikka sopii myös kouluun ja lasten kanssa tehtäväksi.

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle


4 kommenttia:

  1. Kiitos Johanna hyvästä ideasta ja ohjeista! Täytyy kokeilla värjätä heinänkorsilla; lankojen värjääminen on hauskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja olepa hyvä. Kastikkaat ovat siitä hyvä värjäyskasvi, että niitä löytyy joka nurkalta. Saa helposti kerättyä kattilaan tarvittavan määrän. Iloisia värjäyshetkiä sinulle :)

      Poista
  2. Tulipa ihanan väriset, olisi luullut että ruskeampaa. Joskus vielä kokeilen, meillä kun tätä ryteikköä riittää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset kommentista ja vierailustasi :) Minulla on nyt ollut puoli vuotta pieni värjätty lankakerä ikkunalaudalla saamassa aurinkokylpyä. Ei ole värit haalistuneet. Eli uskaltaa pian lähteä neulomaan.

      Kiva kuulla, että innostuit värjäyksestä. Tämä on melko matalan kynnyksen hommaa, kunhan ensin saa hankittua alunan, sitä ei ihan joka paikassa myydä.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.