perjantai 5. toukokuuta 2023

Pajukransin punominen

Ekologinen ja maatuva kranssipohja on helppo taivutella pelkästään pajunoksista. Taivuta pajunoksa solmuun ja näin sinulla on ensimmäinen vaihe kranssiin valmiina. Loppu onkin vain uusien pajunoksien pyörittämistä kehälle vanhojen kierteitä seuraten. Innostu ja puno luonnonmateriaaleista.


Pajukranssin punominen

Sopiva vuodenaika pajujen keräämiseen on silloin kun pajussa ei ole vihreitä lehtiä eli kasvukauden ulkopuolella. Pajua voit kerätä yleisiltä paikoilta kuten teiden pientareilta tai ojien reunoilta. Huom: Pajujen katkominen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten tarvitset maanomistajan luvan pellolta tai metsästä keräämiseen.

Parhaiten onnistut pajukranssin punomisessa, kun keräät yhden vuoden vanhoja pajuja. Eli pajuissa ei ole haarautuvia oksia. Oksan kohdasta paju murtuu helposti ja tällöin kranssista voi olla vaikea saada pyöreää. Mitä pidempiä ja suorempia yksittäiset pajut ovat, sitä paremmin onnistut punomisessa.

Tunnustan, että itse kieputin kaikki kotipihan ojasta löytyneet pajut kransseiksi, sen tarkemmin valikoimatta. Osan pajuista punoin kaksihaaraisena, osasta katkoin ylimääräiset oksanhaarat irti. Riittävän hyviä kransseja tuli. Onko loppujen lopuksi tasaisuus vai rosoisuus kauniimpaa, kuka sitä varmaksi osaa sanoa.


Koiramäen Pajutallin sivuilta löydät lisää tietoa pajun keräämisestä ja käytöstä.


Tee itse kranssipohja

Valmiin pajukranssin voi koristella esimerkiksi kävyillä, kukilla, kankaalla, narulla, huovutusvillalla, puuhelmillä. 

Pajukranssin punominen:

1. Alkuvalmistelut: 

Taivuta pajut ensin ympyrän kaarelle polvea vasten. Tavoitteena on saada pajut notkistumaan ja kaartumaan. Voit taivutella useamman pajun yhtä aikaa nopeuttaaksesi työtä.

Jos tässä vaiheessa paju murtuu, niin se kannattaa laittaa pois.  Poikki murtunut paju ei pysy kunnolla kranssin kehällä ja jää helposti törröttämään. Valmis kranssi saattaa vääntyä soikioksi, koska murtunut paju antaa periksi.

Tee pajukranssi

2. Ensimmäinen pajurengas

Taivuta pisin pajunoksa solmuun. Katso kuva alla.

Tee kranssipohja

 

Kieputa pajunoksan latva ja tyvi renkaan ympärillä. Nyt ensimmäinen pajurengas on valmis.

tehdään pajukranssi

 

3. Lisää pajua renkaaseen

Laita pajunoksan tyvin renkaan sisäkehälle. Kieputa pajun vartta renkaan ympärille aina entisten kierteiden mukaan. Oikeastaan paju asettuu itsestään edellisten kierteiden mukaan. Asettele pajunoksien tyvikohdat aina eri puolille rengasta, jotta kranssista tulee tasainen.

Pajukranssin tekeminen

 

4. Valmis

Kun kranssissa on sopivasti paksuutta, voit todeta, että valmista tuli! Kranssista sojottavia oksanpäitä ei kannata säikähtää, ne voi leikata myöhemmin poikki. Ei kuitenkaan vielä, ettei kranssi ala purkautumaan.

Tee itse pajukranssi

 

5. Kranssin kuivattaminen

Valmiin kranssin ympärille olen kieputtanut tiukasti matonkudetta (naru käy yhtä hyvin). Näin kranssi saa kuivua muotoonsa. Tuore paju kuivuu ja kutistuu. Tässä vaiheessa ei siis kannata vielä laittaa lopullisia nauhoja tai koristeita, koska ne jäisivät löysälle. Anna kranssin kuivua rauhassa noin pari viikkoa huoneenlämmössä.

Kuivumisen jälkeen voit leikata sojottavat oksanpätkät pois oksasaksilla.

Ohjeet pajukranssiin


 

Pajukranssin punominen video-ohje


Toinen tapa on kerätä pajunoksat ja kuivattaa ne heti. Kuivumisen jälkeen pajunoksat liotetaan uudestaan punontanotkeiksi. Etukäteen kuivattamisessa on se etu, ettei valmis kranssi pääse kutistumaan. Etukäteen kuivattamista suositaan sellaisissa pajutöissä, joihin halutaan erityisen tiivis pinta.

Itse en kuitenkaan jaksaisi liotella pajua paria viikkoa, joten punon mieluummin tuoreesta pajusta kranssit. Hyväksyn sen, että kranssini ovat hieman harvoja.


Pajukranssista saa pohjan myös surulaitteelle/ surukranssille. Tein hautajaisiin surukranssin, jonka koristelin valkoiseksi maalatuilla kävyillä.

 

Puno kranssi jos toinenkin


Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

2 kommenttia:

  1. Kiitos..tuo aloitaminen olikin hukassa ja muustakin tiedosta. Halpa materiaali ja kaunis, kun löytää monia värisävyjä, kaunis sellaisenaankin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, jos ohjeesta oli iloa. Pajua on tosiaan montaa sävyä ja väriä. Muistaakseni luin jostain, että harmaa paju murtuu helposti eli sitä kannattaisi välttää. Tänään minulla oli tumman ruskeita pajuja, jotka olivat niin liukkaita, että oli haastetta saada kranssi pysymään kasassa ympyränä. Liekö johtunut pajun alalajista vai pajun nestetasapainosta. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.