lauantai 27. maaliskuuta 2021

Leikitään - Uusiokäyttöä yllätysmunan muovikoteloille

Otin haasteeksi keksiä uusiokäyttöä yllätysmunien muovikoteloille. Näitä muovimunia ja niiden sisällä olleita yllätyksiä on kertynyt meille melko kasa. Erityisesti keräsin tähän ideoita leikkeihin ja peleihin, joissa voi hyödyntää suklaamunien muoviset sisukset.

Askartele yllätysmunan muovikoteloistaTässä samalla kun kirjoittelen niin mietin, että läpäisisikö lasten seula kierrätettävät yllätysmunat. Eli laatikkoon kerätyt yllätyslelut pakattaisiin uudestaan muovimuniin, piilotettaisiin ja etsittäisiin pitkin taloa. Palkinnoksi löytäjä saisi suklaapatukan. Tämähän selviää vain kokeilemalla. Seuraavaksi kuitenkin pelejä ja leikkejä, jotka on jo testattu toimiviksi.


 

1. Kuulomuistipeli yllätysmunan muovikoteloista

Kun tavalliset muistipelit alkavat tuntumaan tylsiltä, niin tällä kuulomuistipelillä saa lisämaustetta pelaamiseen. Muovimunien sisälle laitetaan asioita, jotka helisevät eri tavoin.  Esim. makaronia, paperisilppua, nappi, herneitä, kolikoita.  Jokaista ääntä tarvitaan kaksi, eli parit niin kuin muistipeleissä yleensäkin. Jos muovimunat ovat erivärisiä, niin ne voi päällystää esimerkiksi huovuttamalla, virkkaamalla tai decoupage-tekniikalla samannäköisiksi.

Muistipeliä pelataan helistämällä kahta muovimunaa. Jos äänet ovat samat, niin olet löytänyt parit itsellesi.

Myös Hääräämön sivuilta löydät ohjeet kuulomuistipeliin ja muovimuniin, jotka on päällystetty vanhan kirjan sivuilla.


Kuulomuistipeli

 

2. Marakassi muovimunista

Itse tehty marakassi siivittää laulu- ja liikuntahetkiä. Muovimunan sisälle voi tässäkin tapauksessa, niin kuin kuulomuistipelissäkin, laittaa erilaista ääntä. Meillä on munien sisällä riisiä, makaronia ja herneitä. Liimasin muovimunat varmuuden varalta kiinni. Virkkasin päälliset Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Siksi niissä komeilevat kansallissymbolimme; karhu, joutsen ja kielo.

Tässä on Punomon ohjeet miten virkataan pääsiäismunan muovikotelolle päällys.


marakassit yllätysmunista

 

 

3. Pääsiäismunan muovikotelosta Barbielle kruunu

Kynsisakset leikkaavat hyvin muovimunankuoria. Ja munan ympärysmitta on juuri sopiva Barbien päähän. Siitä se ajatus lähti ja perustimme Barbeille oman kruunukaupan.  Kruunun sakaroihin voi leikata siksakin, piparkakkureunan tai leveät "tolpat". 

Liimasimme kruunuihin koristeeksi nauhoja. Rei'ityspihdeillä saimme tasakokoiset ympyrät kruunuihin. Kruunu on takaa halki, näin se venyy erilaisten kampausten päälle. Viikon jokaiselle päivälle löytyy eri tavoin muotoiltu kruunu.

Barbeille kruunut kahdella tappaa virkaten tai muovimunista

 

Askartele Barbien kruunu


 

4. Leikkaa muovimunista koristeita virpomisvitsaan

Oikeastaan mikä vaan värikäs muovinen tyhjentynyt rasia, pakkaus tai puteli on hyvää materiaalia saksitaiturille. Leikkasimme muovimunista kukkia virpomisvitsojen koristeeksi. Muoviset koristeet voi kerätä talteen ja kierrättää seuraavankin vuoden pajunoksiin.

Leikkasin munan pohjan kukkamaiseksi. Tein rei'tyspihdeillä kukan keskelle pujotusaukon rautalankaa varten. Rautalankaan pujotin helmen. Vihreästä muovimunasta leikkasin lehdet kukkiin. 

 

Kokeilin myös liimata suippenevia soikioita perhoseksi, mutta kuumaliima sotki liikaa. Perhonen on tuo vaalansininen, jolla on napista tehty keskusta.

uusiokäyttöä muovimunille


5. Pallo ja kuppi heittopeli

Kotitekoinen heittopeli syntyy mehukanisterista/ limsapullosta ja muovimunasta. Tämä peli kehittää käden ja silmän yhteistyötä. Pallo heitetään ilmaan narun avulla ja yritetään pyydystää kuppiin.  Narun pituudella voi säädellä vaikeustasoa. Minusta ainakin tuntuu, että pidemmässä narussa heiluva muovimuna on hankalampi saada kuppiin.

Leikkasin pullosta pohjan pois. Siitä tuli ompelupöydälle hyvä tilpehöörisäilytin. Käytin sälekaihdinten narua, jonka lapset olivat "vahingossa ja salaa" leikanneet. Narun päähän tein solmut stoppareiksi. Laitoin toisen narun pään munan sisään ja toisen narun pään pullon korkin väliin. Liimaa ei tarvita. 


Muovimunasta peli6. Tarkkuusheitto

Tähtää, heitä, kuka osuu lähimmäksi maalia. Valjasta muovimunat tarkkuusheittoon. Maalina voi olla sanko tai lattiaan teipattu ympyrä. Palkinnoksi voi luvata tietenkin suklaapatukoita.


7. Huovutusapuri

Kannattaa säästää vielä muutama muovimuna huovutusapuriksi. Muovimunan sisälle laitetaan hahtuvavillaa. Pesukone hoitaa huovuttamisen puolestasi. Ensin muovimuna on rei'itetty, jotta vesi pääsee sisään. Valmiita villapalloja voi käyttää koristeisiin, koruihin, kransseihin, pannunalusiin...

Tarkat työvaiheet huovutusapuriin löydät Heididit -blogista


 

 

Mihin pääsiäismunien yllätysleluja voi käyttää1. Askartele jääkappimagneetteja

Ryhmä Hau -hahmot löytyivät yllätysmunista. Liimasimme niiden taakse pienet magneettinapit. Samoilla tulilla askartelimme muistakin kodin pikkuesineistä magneetteja. Jos esine on oikein pieni, niin sen taustan voi tehdä isosta napista ja näin suurentaa magneettia.

Vinkkejä jääkaappimagneettien askarteluun 

 

2. Aarrepullo eli etsimispullo

Virvoitusjuomapullon voi täyttää hamahelmillä ja pienillä yllätysleluilla. Tarkoitus on käännellä pulloa ja etsiä sieltä lelut. Leluista voi ottaa valokuvan tai kirjoittaa listan, jotta muistaa mitä aarretta etsitään. 

 

suklaamunien yllätykset uusiokäyttöönSuklaamunien muovikotelot toimivat mitä monenlaisimpien asioiden säilyttämiseen.
Kiertoidea-blogissa  on lisää vinkkejä muovikoteloiden uusiokäyttöön ja säilytysrasioiksi.
Tee itse leluja lapsille

 

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

 

10 kommenttia:

 1. Hienoa, kiitos. Juuri pakkasin suuren pussillisen muovimunia roskiin viedäkseni, mutta empä taida viedäkkään. Noita kukkasia ainakin voisi tehdä 😊 Hyvää Pääsiäistä sinulle 🐤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipa tämä kierrätysvinkki sitten kreivin aikaan. :) Kukkasiin on helppo muotoilla erilaisia terälehtiä. Minulla jäi vielä kokeilematta siksakin muotoiset terälehdet. Hyvää ja rentoa pääsiäisen aikaa myös Sinulle :)

   Poista
 2. Ihania ideoita! Kiitos mukavasta postauksesta ja linkkauksesta Hääräämöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta kiitos! Se on mukavaa nostaa muidenkin hyvä ideoita esiin ja lukijatkin saavat erilaisia näkökulmia toteutukseen.

   Poista
 3. Hienoja ideoita! Nämä tulevat käyttöön 👍😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi mahtavaa kuulla että ideat pääsevät käyttöön. Mukavia askartelu- ja leikkihetkiä teille <3

   Poista
 4. Vau, olipa kivoja ja uusia ideoita! Onkohan näiden muovikoteloiden vahvuudessa eroja, sillä saamieni koteloiden leikkaaminen oli aika vaikeaa? Kiitokset kivasta postauksesta ja kiertoidean linkkauksesta <3 Linkitän tämän omaan postaukseeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloiset kiitokset kommentista ja linkityksestä. Havaitsn, että keltaisten ja vaaleansinisten leikkaaminen oli helppoa. Kirkkaan punaiset, kirkkaan siniset ja valkoiset olivat selvästi paksumpia ja saksilla sai tehdä töitä. Mutta fiskarssin kynsisakset hoitivat homman kotiin. Eli suosittelen pieniä saksia muovimunien leikkaamiseen.

   Poista
 5. nyt piääkin kerätä paljon muovimuna juttuja.
  Kiitos!😊💛🧡💚💜
  Ihania ideoita!kukat ..todella kauniit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Muovikukat ovatkin todella monikäyttöisiä, esimerkiksi kransseihin, hiekkakakkujen koristeluun ja nukkekotiin korkeampi kukkamaljakko.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.