tiistai 8. tammikuuta 2019

Toiminnallisen automaton ompelu

Automaton ompelumestarina toimi näppäräsorminen 5-vuotiaamme. Ompeluprojekti tarjosi meille hauskaa ajanvietettä kuuden kuukauden verran. Suunnittelimme automattoon erilaisia paikkoja ja jippoja yhdessä toinen toistemme ideoita täydentäen. Pyrimme mahdollisimman toiminnalliseen lopputulokseen, että automatolla voi tehdä muutakin kuin ajaa ja parkkeerata.

ompele automattoTässä postauksessa kerron myös vinkkejä miten lapsen ompelua voi ohjata ja tukea muutenkin kuin nuppineuloilla. Kuvia kannattaa katsella tarkasti, sillä ommeljälki on tosi siistiä 5-vuotiaan tekemäksi. Yhteinen projekti ja sen valmistuminen sekä lapsen taitojen huomioiminen tukee lapsen itsetunnon kehitystä.

Tässä ompeluprojektissa ei pidetty kiirettä, vaan hauskaa senkin edestä. Huomasin, että lapsenikin on hyvin idearikas. Hän esitti paljon toimivia ideoita. Ankkalammikon hän halusi toteuttaa jokena. Avattava tunneli toimii samalla siltana joen yli. Autopesulan lapsi ideoi kokonaan itse. Minä yritin parhaani, että löysin sopivat ompelutekniset ratkaisut kaikille lapsen ideoille.


toiminnallinen automatto

Automaton ompelu:

 

Liikennemerkit

Ensimmäiseksi ompelimme sarjatyönä noin 30 liikennemerkkiä. Tulostin liikennemerkit siirtokuvapaperille ja silitimme ne lakanakankaalle. Merkkien taakse ompelimme palan tarranauhaa. Lakanakankaan taittelimme ja ompelimme kaksinkertaiseksi. Liikennemerkkien ompelussa sai harjoitusta ompeleen ohjaamisessa, peruuttamisessa, tarkkuudessa ja sinnikkyydessä. Seuraavaksi olikin hyvä siirtyä itse automaton ompeluun.

automatto liikennemerkit

Liikennemerkkien tolpat on ommeltu paksusta farkusta ja lakanakankaasta tuppiloina. Tolpan päähän ommeltiin tarranauhaa. Näin tolppiin voi vaihdella erilaisia liikennemerkkejä. Tolpan  sisään pujotimme einespakkauksesta leikatun muovisen suikaleen. Tolpat ponnahtavat pystyyn ja takaisin alas automattoa myöden.

automaton liikennemerkit

automatto diy

Parkkilokerot

Autoille ompelimme isompia ja pienempiä lokeroita parkkitilaksi. Parkkilokerot syntyivät pitkästä kangassuikaleesta. Lokeron pohjassa on laskos, että auto mahtuu sinne paremmin. Lapsen suosikkipuuhaa on ommella ompelukoneella koristeompeleita, joten lokeroiden reunaan tehtiin autokoristeommel.

lokerot autoille

Tien ompelu

Tien keskiviivat pujottelimme ensin valkoisella puuvillalangalla ikään kuin harsien. Puuvillalankojen päälle oli  hyvä tähdätä tiheä siksakommel. Kiinnitin tien pohjakankaalle suihkeliimalla, niin se pysyi hyvin paikoillaan ompelun ajan. Tiheässä olevat nuppineulat saattavat pistellä kun kangasta kääntelee ja ohjailee.

 

Joki ja ankat

Alun perin suunnittelin ankkalammikkoa, mutta lapsi halusi ommella pitkän joen. Joesta saattaa joskus taapertaa ankkoja tielle asti. Silloin autojen pitää antaa tietä. Ankat on tehty Fimo-massasta. Ankan vartaloon teimme kaksi reikää, jonka läpi pujotimme ohuen kuminauhanyörin. Näin ankkoja voi kävelyttää jokeen ja tielle.

automatto tie

Tunnelin ompelu

Tunneli pysyy muodossaan kovikehuovan avulla. Tunnelin voi avata vetoketjusta, jolloin se levittäytyy sillaksi joen yli. Tunnelin sisä- ja ulkopuolella on kristallimuovista ommeltuja läpinäkyviää taskuja, joihin voi laittaa liikennemerkkejä.

ompele tunneli automattoon

avattava tunneli


Tunnelin vetoketjun lyhennys oli ainut kerta kun minä istuin ompelutuolille. Kuten kuvasta näet niin vetoketjun päistä tuli "melkein" saman mittaiset. Vetoketjun kiinnitysommel puolestaan on 5-vuotiaan tekemä ja ei voi kuin ihailla miten suoraan se on siihen päräytetty. Olisi pitänyt antaa lapsen hoitaa myös vetoketjun lyhennys. Minä pelkäsin, että neula katkeaa, jos se osuu vetoketjuun.

vetoketjun lyhennys

Autopesulan ompelu

Autopesulan kattoon tuli teksti siirtokuvapaperilla. Pesulan sisäkatossa on fleecehapsuja autonpesuharjoina. Autopesulan seinien sisään on pujotettu kovikkeeksi einespakkauksesta leikattua muovia, samaa mitä liikennetolppien sisälläkin on.

Autopesula ja liikennemerkit ovat pop up-mallia, ne taittuvat maata myöden, kun automatto rullataan. Leikkien alkaessa liikennemerkit ja autopesulan voi taivuttaa takaisin pystyyn. Ommellessa kankaat piti venyttää tiukalle muovien ympärille, jotta pop up-systeemi toimii.

ompele autopesula

 

Solmimisnauhat automattoon

Maton voi rullata  ja siirtää autoineen toiseen huoneeseen tai koko automaton voi ottaa reissuun mukaan. Autot kulkevat mukana omissa parkkilokeroissaan. Rulla solmitaan kiinni solmimisnauhoilla, joilla on myös bonustehtävä. Yksi solmimisnauha on bensatankin pistooli ja toinen nauha on ilmakompressorin kahva. Nämä kahvat on tehty Fimo-massasta. Toinen punavalkoraitainen nauhapari muodostaa esteen, jos tunnelissa on ruuhkaa, eikä sinne mahdukaan enempää autoja.

automatto solmimisnauhat

rullattava automatto


Automaton koko on 43 x 60 cm. Parkkilokerot vievät tilaa 27 cm pituudesta. Automaton kaikki kankaat löytyivät valmiiksi tilkkulaatikostani. Tukikankaita ei tarvinnut käyttää, koska useat kangaskerrokset jämäköittivät työtä riittävästi. Kun automatto oli valmis, ompelimme sen yhteen pohjakankaan kanssa oikeat puolet vastakkain. Solmimisnarut kiinnittyivät sauman väliin. Kääntöaukon kautta käänsimme työn oikein päin ja ompelimme kääntöaukon umpeen.

automatto tunneli


Ompelun ohjaamisen apuvälineitä

Ompelun apuna käytimme ompelukoneen reunaohjainta, jonka reunaa myöden kangas kulkee suorassa paininjalan alle. Reunaohjaimen voi korvata pahvilla, jonka voi kiinnittää ompelukoneen vapaavarren ympäri menevällä kuminauhalla. Paksu kuminauhakin voi olla riittävä tuki suoraan ompelulle.

Ompelukoneessa on myös muita säätimiä, joilla voi edesauttaa ompeleen osumista juuri oikeaan kohtaan kankaalla, neulan aseman säätö sivuttaissuunnassa, paininjalan lovet, pistolevyn viivoitukset. Haihtuvajälkisellä tussilla teimme myös merkintöjä mistä mihin ompeleen pitäisi kulkea. Kaavapaperiin piirretyn viivan päältä on myös helppo ommella.

Opetin lapselle, että tarkempaa ommeljälkeä saa kun seuraa paininjalkaa, eikä liikkuvaa neulaa. Erityisesti kannattaa katsoa sitä paininjalan keskikohdan merkkiä. Toisissa malleissa paininjalan varpaiden keskellä on aukko, meillä siihen kohtaan on kaiverrettu viiva.

Kuvassa on ompelukoneen reunaohjain, joka kiinnitty työtasoon.

ommelohjain


Seuraava yhteinen ompeluprojektimme lapsen kanssa on palomies naamiaisasu. Olemme jo aloittaneet ompelemaan selkään tulevia happipulloja.

Aikaisemmin olen kirjoittanut siitä miten säädän ompelukoneen turvalliseksi lapsille ommella.

Tässä on tutkittavaksi muut Kangaskorjaamon ommellut lelut

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

20 kommenttia:

 1. Ihan mielettömän upea! Varmasti ollut hieno projekti teille molemmille ❤️ ihailen kärsivällisyyttäsi ja kekseliäisyyttäsi! Ja taitava on lapsikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia Hanna :) Yritin tosiaan löytää ompelulliset työtavat toteuttaa lapsen jokainen idea. En halunnut sanoa: "ei tämä idea onnistu". Sitten innnostuttiin aina vaan enemmän yhdessä kehittelemään uusia hilavitkuttimia. Kyllä tässä äidinkin kärsivällisyys parani ja se oli hyvää harjoitusta itsellenikin :D

   Poista
 2. Tämä vie aivan sanattomaksi. Aivan upea matto ja mahtavaa, kun lapsi pääsee tekemään tuollaisen projektin äidin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olemme parhaamme mukaan hyödyntäneet tätä ompeluprojektia lapsen itsetunnon nostatuksessa. Oli sen verran hyvä ja onnistunut projekti. Ehkä hän pitää parin vuoden kuluttua oman käsityönäyttelyn :)

   Poista
 3. No wau! Tulipa siitä hieno! Ja mukavaa tuommonen yhdessä puuhastelu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämän ompelu oli kivaa vaihtelua lautapeleihin ja muovailuvahoihin :D

   Poista
 4. Tää on todella hieno! Lapsen kanssa yhdessä katsotttiin kuvat tarkkaan läpi ja pohdittiin, uskaltaisiko meidän 4-vuotias kokeilla myös ompelua! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina :) Meidän lapsi aloitt ompelun jo 2-vuotiaana. Vaihtoi aina erilaisen koristeompeleen ja päryytti tilkkua edestakaisin. Joten rohkeasti vaan ompelemaan yhdessä.

   Poista
 5. Voi että on mahtava matto ja vielä lapsen kanssa ommeltu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauniit kiitokset :) Laitamme kaupasta ostetun automaton tähän jatkoksi, siinä on pidemmät tiet ajella. Tähän automattoon voi palata tekemään kaikki tärkeät toiminnot kuten autopesun ja tankkauksen.

   Poista
 6. Upea työ, olette viettäneet kivaa laatuaikaa yhdessä. Siellä ne autot huristelevat vielä monta vuotta, itse tehdyllä leikkikalulla on suuri arvo. Mukavaa ideointia seuraavallekin yhteistyölle. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Irmeli :) Tästä tuli kyllä sellainen käsityö, josta on iloa lastenlastenlapsillekin :) jos ei ajeta puhki sitä ennen.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos kehuista Hensku, ne lämmittävät meitä molempia :)

   Poista
 8. Automatto on kyllä mainio idea lapsen omana ompeluprojektina! Kuvittelen vain miten hauskaa olisi tehdä lisäosia tiehen maton ulkopuolelle, joita voisi sitten vaihdella tarpeen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Jenni :) Dublo legoista ollaankin tehty autokorjaamoa, mutta tosiaan lisäosien ideointimahdollisuudet ovat rajattomat.

   Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.