perjantai 23. lokakuuta 2020

Nirkkoreunan ompelu

Nirkkoreunalla saat koristeellisen ilmeen vaatteisiin ja asusteisiin. Nirkkoreuna ommellaan ompelukoneen piilo-ompeleella. Nirkkojen ompelu on superhelppoa, onnistut siinä varmasti. Tutustu kahteen erilaiseen tapaan ommella nirkko- eli piparkakkureuna. 

Nirkkoreunan ompelu

Tämä nirkkoreuna on yksi lempparini mitä tulee ompelussa käyttämiini jujuihin ja jippoihin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Nirkkoreunan ompeluun käytettävä piilo-ommel löytyy hyvin todennäköisesti ompelukoneestasi, sillä se on yksi perusompeleista. Nirkko-ompeleeseen voit lisätä puuvillalangan, jolloin lopputulos on vieläkin koristeellisempi. Mitään muita lisätarvikkeita tähän koristeompeleeseen et tarvitse.

Nirkkoreunan ompelu


Piilo-ommelta käytetään normaalisti, kun halutaan huomaamaton käänne esim. suorien housujen lahkeeseen tai kotelomekon helmaan. Itse olen lyhentänyt puvun housuja piilo-ompeleella. Käänteen ompelussa piilo-ommel jää nimensä mukaisesti piiloon vaatteen nurjalle. Nirkkoreunan ompelussa piilo-ommel halutaan päinvastoin näkyviin kankaan oikealle puolelle.


Kun löydät tällaisen kuvion ompelukoneestasi olet löytänyt piilo-ompeleen. Ompeleessa vuorottelevat neljä suoraa tikkiä ja yksi siksak-tikki, joka ylettyy kankaan reunan ulkopuolelle.
 _ _ _ _ ∧ _ _ _ _ ∧_ _ _ _ ∧_ _ _ _ ∧


Nirkkoreuna piilo-ompeleella

 

Nirkkoreunan käyttökohteita

 

  • Hihansuun käänteet
  • Paidan, mekon, tunikan helma
  • Resorikanttauksen reuna
  • Taskunsuu
  • Asusteet, huivit, pannat
  • Nukenvaatteet
  • Pussukoissa saumaan tai vetoketjun viereen. Katso kuva alla.


Nirkkoreunan ompelu pussukkaan

 

 Ompeluohjeet kolmiopussukkaan


Nirkkoreuna on samanlainen oikealta ja nurjalta puolelta. Voit ommella nirkko-ompeleen esimerkiksi huivin reunaan, sillä se näyttää hyvältä molemmilta puolilta.

 

Nirkkoreunan ompelu huiviin


 

 

Nirkkoreunan ompelu

 

Vaatteen tai asusteen käänteet ommellaan ensin valmiiksi. Nirkko-ommel ei sovellu yksistään vaatteen reunan huolitteluun, koska trikookankaissa reuna alkaa rullautua.

Tapa 1 soveltuu joustavaan kankaaseen tai resorikanttaukseen

Säädä ompelukone näin: 


Valitse piilo-ommel
piston pituus 1,4
piston leveys 4,5
ylälangan kireys 9/10

Nämä ovat suuntaa antavia lukuja, näistä on hyvä aloittaa kokeileminen. Kannattaa kuitenkin kokeilla ensin tilkulle mikä on sinun kankaallesi sopiva piston pituus ja leveys. Pidentämällä piston pituutta saat harvemmat nirkot ja lyhentämällä piston pituutta nirkot tulevat lähemmäksi toisiaan. Piston leveys vaikuttaa siihen miten paljon siksak-tikki kiristää kangasta "nirkottumaan".

 

nirkko-ommel ompelukoneella

 

Nirkkoreuna ommellaan siten, että ohjataan kangas paininjalan alle oikean käden puolelta. Näin piilo-ompeleen siksak-tikki tulee kankaan reunan yli. Suorat pistot osuvat kankaaseen ja siksak-tikki koukkaa kokonaan kankaan reunan yli. Siksak-tikki kiristää kankaan reunan piparkakkureunaksi. 

 

nirkko-ommel ompelukoneella


Tapa 2 soveltuu kaikille kankaille

Tällä tekniikalla saadaan  näkyvämmät nirkot lisäämällä puuvillalanka kankaan reunaan.

Puuvillalanka eli koristelanka voi olla tavallista virkkauslankaa, akryylilankaa, villalankaa. Paksummasta langasta saa muhkeimmat nirkot. Voit kokeilla puuvillalangan sijaan myös trikoosuikaleesta leikattua ohutta nauhaa. Kokeile rohkeasti erilaisia lankoja ja väriyhdistelmiä. Kontrastinväriset piparkakkureunat huomataan varmasti.

Säädä ompelukone samoin kuin tapa 1 kohdalla. 

Ohjaa puuvillalanka kankaan reunaan. Ompele siten, että suorat pistot osuvat kankaaseen ja siksak-tikki koukkaa puuvillalangan yli. Huolehdi ettei ompelukoneen neula halkaise puuvillalankaa, vaan menee kokonaan sen yli.

Postauksen lopussa on video nirkkoreunan ompelusta.

 

Huom. Löytyykö ompelukoneestasi nappi, jolla voit vaihtaa ompeleen peilikuvaksi. Jos löydät peilikuva säädön, niin se helpottaa ompelua, koska pystyt ohjaamaan kankaan paininjalan alle vasemman käden puolelta. Katso kuva alla.


nirkkoreuna ompelukoneella


Parhaat vinkit onnistuneisiin nirkkoreunoihin

  • Minun suosikkini nirkkoreunaan on Novitan Samos ja Loppipop langat. (Tämä lanka näkyy yllä olevassa kuvassa.) Niillä saa kaikista parhaiten erottuvat piparkakkureunat. Lanka on melko paksua, muistaakseni niissä on nro 5 puikkosuositus. Harmi ettei niitä lankoja enää myydä.
  • En suosittele peruutuksia ompeleen alussa tai lopussa, koska nirkot menevät sekaisin ja päällekkäin. Sen sijaan voit solmia langanpäät tai pujottaa ne silmäneulalla käänteen sisään. Jos olet käyttänyt nirkkoreunan ompeluun puuvillalankaa, niin siinä tapauksessa langanpäät kannattaa pujottaa käänteen sisään, sieltä ne eivät varmastikaan purkaudu.
  • Kokeile ensin tilkulle ennen kuin aloitat oikean vaatteen ompelun. Piilo-ommel on melko tiheä, joten sen purkaminen on hankalaa.
  • Jos nirkot eivät erotu ts. siksak-tikki ei kiristä reunaa tarpeeksi, niin kiristä silloin myös alalankaa hieman. Yleensä tätä alalangan kiristystä ei tarvitse tehdä.
  • Kokeile leikata trikookankaasta 1 cm levyinen suikale. Venytä sitä niin, että sen reunat menevät rullalle. Näin saat kapeaa trikoonauhaa, jonka voit ommella nirkkoreunaan puuvillalangan tapaan. Tämän trikoonauhan etuna on se, että voit ommella juuri samanväriset nirkot vaatteen kanssa. Ja onhan tämä hauska tapa hyödyntää kankaan leikkuujätteet. Kokeilin tätä tekniikkaa, mutta en valitettavasti saanut käyttökelpoisia kuvia esiteltäväksi. 
  • Kun kokeilin nirkkoreunan ompelua ensimmäisen kerran, niin epäilin että puuvillalanka saattaa takertua johonkin ja vetäytyä pitkille lenkeille käytössä ja toistuvissa pesuissa. Tämä pelkoni on osoittautunut aiheettomaksi, lanka pysyy tukevasti paikoillaan piilo-ompeleen alla.

 

koristeommel

 

Kumpi nirkkoreuna olisi sinun suosikkisi? Entä mihin ompelisit nirkkoja? Minä tykkään ehdottomasti laittaa puuvillalangan lisäksi, mitä enemmän on koristetta, niin sen parempi.


Tässä on ohjeet nirkkoreunaisen huivin ompeluun pyöräilykypärän alle.

Kehittelin uuden ja erilaisen tavan ommella hiusdonitsi. Nirkkoreunan ansiosta hiusdonitsin voi ommella suoraan oikealta puolelta, eikä tarvitse kääntää kapeaa tuppiloa oikein päin.


 

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle

4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos, tykkään itsekin tästä valtavasti. Jos joskus teen lempparitekniikoistani koosteen tänne blogiin, niin tämä nirkkoreuna kuuluu niihin ehdottomasti.

      Poista
  2. Kiitos ihanasta ohjeesta. Tämä täytyy kokeilla.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset, ihana jos tästä ohjeesta on hyötyä. Huomasin juuri lasten leikeissä nukenvaatteiden helmoissa nirkkoreunaa. Olin jo unohtanut, että olin niihinkin ommellut nirkot. Mutta tämä on nopea tekniikka ottaa käyttöön, ei mene säätöjen tekemiseen paljon aikaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.