lauantai 18. huhtikuuta 2020

Polvipaikan ompelu ilman sivusauman ratkomista

Sprayliiman ja pahviympyrän avulla saa ommeltua kaikista nopeimmin ja siisteimmin polvipaikat. Nuppineuloja tai ratkojaa ei tarvitse ollenkaan. Nappaa tästä paikkausinspiraatiota itsellesi.


polvipaikan ompelu


Tämän ensimmäisen kuvan polvipaikoissa olevat hymiöt kertovat hyvin mitä mieltä minä olen paikkaamisesta. Arg, onhan se viheliäistä. Plääh, paikkaaminen alkaa jo kyllästyttämään. Laskin juuri että olen tänä vuonna paikannut housunpolvet kerran viikossa.

Kun tsemppaa ja miettii uudestaan, niin oikeastaan olen pelastanut roskikselta joka viikko yhdet housut. Tällä näkökulmalla paikkaamiseen saa lisää motivaatiota. Motivaation lisäksi tarvitaan kuitenkin oikeat niksit, ja ne ovat juurikin sprayliima ja pahviympyrä. Näillä välineillä paikkaus sujuu alta viiden minuutin.

Ompele polvipaikka


Ompele polvipaikka - älä ratko sivusaumaa auki


Lahkeen sivusaumaa ei tarvitse ratkoa auki, jos polvipaikan kiinnittää sprayliimalla ompelua varten. Sprayliimalla kiinnitetty paikka pysyy paremmin paikoillaan kuin nuppineuloilla kiinnitetty. Liimattu paikka ei työnny ompelukoneen paininjalan edessä. Lopputuloksena on siisti paikka vähällä vaivalla.


Lue tästä esittely sprayliimasta


Kun housunlahkeen laskostaa paininjalan alle, niin liimattu paikka pysyy hyvin kankaassa mukana. Usko pois, lahkeen saa ainakin mytättyä, jos ei ihan laskostettua, paininjalan alle. Paikka ommellaan pieni pätkä kerrallaan ja asetellaan kangasta taas uudelleen. Jos paikka olisi kiinnitetty nuppineuloin, niin tässä vaiheessa nuppineulat sinkoilisivat jo lattialle tai ainakin pistelisivät sormiin.

Olen onnistunut paikkaamaan sprayliiman avulla kaiken kokoisia housujen polvia, kapeita lasten leggingsejä koossa 74 cm ja miehen farkkuja koossa M. Tässäkin tekniikassa harjoittelu tekee mestarin. Ensimmäiset polvipaikat olivat haastavampia asetella paininjalan alle, mutta nyt tämä sujuu jo hyvällä rutiinilla.


Näiden leggingsien koko on 116 cm, onnistuin ompelemaan polvipaikan ilman sivusauman ratkomista. Ompelin polvipaikan samasta kankaasta.

Ompele polvipaikka nopeasti

Useimmiten paikkaan lasten housuja ja käytän paikkausmateriaalina joustofroteeta, joustocollegea tai trikoota. Joustavat kankaat eivät rispaannu reunoistaan, joten en taita paikan reunasta saumanvaroja nurjalle. Ompelen nämä paikat harvalla siksakilla kiinni polveen. Joskus vahvistan ohutta neuloskangasta silitettävällä tukikankaalla, näin paikka kestää pidempään kulutusta.
 
Polvipaikan päälle suihkutetaan sprayliimaa.
Polvipaikka


Tarvikkeet:
Sprayliimaa
Paikkakangasta, jonka reunat eivät rispaannu esim. college, joustofrotee, trikoo

Tee näin:
  1.  Leikkaa paikka kankaasta
  2. Suihkuta paikan nurjalle puolelle sprayliinaa. Käytä pahvilaatikkoa apuna, niin sprayliima ei leviä ympäristöön.
  3. Liimaa paikka reiän päälle.
  4. Laskosta kangas paininjalan alle ja ompele pieni pätkä kerrallaan paikan ympäri. Käytä ompeluun harvaa siksakkia esim. piston pituus 1,5 ja piston leveys 4 mm.

Älä ratko lahkeen sivusaumaa


Kangaskorjaamon fb-sivuilla on video miten lahkeen saa ujutettua paininjalan alle. Videosta näet miten paikkaus sujuu käytännössä. Lahje on mytyssä paininjalan ympärillä kuin linnunpesä.



Tukevampi paikkaus isommalle reiälle


Jos reikä on iso, niin paikkaan sen ensin vaatteen nurjalta puolen tällä samalla sprayliimaniksillä. Sitten laitan oikealle puolelle suuremman paikan, joka peittää sen apupaikan. Yleensä ehdin paikata polvet silloin kun reikä on vasta pikkurillin kynnen kokoinen. Silloin jätän sen pienen reiän vain paikan alle.


Paikkausohjeet


Ompele polvipaikka - taita pahviympyrän avulla paikan reunat paikan alle


Jos paikkakangas on rispautuvaa, kuten farkkua, niin tällöin on hyvä silittää paikan reunat paikan alle.

Pahviympyrän avulla saumanvarat saa taitettua reunan alle piiloon todella kätevästi, siististi ja nopeasti. Paikan reunaan ommellaan poimutusommel. Poimutuslangoista kiskomalla saumanvarat taittuvat kuin itsestään sapluunan ympärille. Minulla on aina kolmen erikokoisia ympyräsapluunoita ompelutarvikelaatikossa. Samaa pahvisapluunaa voi käyttää aina uudestaan ja uudestaan.

Ympyrä on helpoin ommella ja vastaa polvipaikan muotoa hyvin. Jos ympyrät alkavat kyllästyttämään, niin vaihtelun vuoksi voi kokeilla neliön, sydämen tai tähden muotoista sapluunaa. Sapluunan avulla saumanvarojen taittaminen ja silittäminen on helpompaa.


Tarvikkeet:
Pahvia
Sprayliimaa
Vahvaa kudottua paikkakangasta esim. farkkua, enstexiä

Tee näin:
  1. Leikkaa pahvista ympyrän muotoinen sapluuna.
  2. Leikkaa kankaasta paikka, käytä sapluunaa kaavana. Lisää 1 cm:n saumanvarat reunoille.
  3. Ompele paikan ympäri pitkällä pistonpituudella (5 mm) poimutuslangat. Poimutusommel tulee n. 5 mm päähän kankaan reunasta. Jätä langanpäät pitkiksi.
  4. Aseta sapluuna paikan nurjalle puolelle. Kiristä poimutuslangat vetämällä alalankojen päistä. Saumanvarat taittuvat kuin itsestään pahvin ympärille.
  5. Silitä saumanvarat, niin ne pysyvät vielä paremmin paikoillaan nurjalla. Pahvi saa jäädä silityksen ajaksi paikoilleen.
  6. Poista pahvi, suihkuta paikan nurjalle sprayliimaa ja kiinnitä paikka paikoilleen. Jatka paikan ompelua samoin kuin edellä. Nyt voit käyttää suoraa ommelta paikan kiinnittämiseen.

polvipaikan ompeluohje



Kaksipuoleinen liimaharso sopii myös paikkaamiseen avuksi


Aikaisemmin käytin sprayliiman tilalta kaksipuoleista liimaharsoa, jonka avulla silitin paikan kiinni lahkeeseen. Kaksipuoleinen liimaharso toimii yhtä hyvin kuin sprayliima, mutta sprayliiman käyttö on nopeampaa.

Kaksipuoleinen liimaharso silitetään ensin paikan nurjalle puolelle. Seuraavaksi poistetaan liimaharson taustapaperi, jonka jälkeen paikka silitetään kiinni lahkeeseen.

Sprayliiman ja liimaharson lisäksi paikan voi liimata kankaalle tarkoitetulla liimapuikolla.

Tässä sydämenmuotoisessa paikassa käytin poimutuslankoja ja pahvisapluunaa apuna, kun silitin paikan saumanvarat nurjalle puolelle. Valkoinen paperi sydämen taustalla on liimaharson suojapaperi.

Leggingsien paikkaus

Bonuspaikkausvinkki virkkaajille


Neulevaatteeseen sopii paremmin virkattu paikka. Löysin sekalaisten tilkkujen laatikosta virkatun koetilkun. Se oli juuri sopiva neulehousujen polveen. Ompelin sen käsin paikoilleen.

virkattu paikka


Muista tämä!

Miten ikinä paikkaatkin, niin kaikista helpoimmalla pääset, kun otat paikkaustarvikkeet heti esiin, kun reikä on pieni. Olen opastanut perheenjäseniämme tuomaan ompelupöydälleni kaikki vaatteet joissa on pienikin reikä, vaatteen käyttöä ei saa jatkaa reikäisenä.


Jos kuitenkin on tarpeen ratkoa lahkeen sivusauma auki paikkaamista varten, niin tästä postauksesta löytyvät parhaimmat niksit sujuvaan ratkomiseen.

Näillä ohjeilla ompelet huomaamattoman paikan piilopistoin esim. ulkoiluhousuihin tai -takkiin.


P.s. Verstas 24/7 järjestää korjausmaratonin 24. - 25. 4.2020. Tapahtuman tavoitteena on korjata vaatteita ja tavaroita niin paljon kuin mahdollista. Samalla opimme toisiltamme erilaisia tapoja korjata.  Osallistuminen tapahtuu Instagramissa jakamalla kuva korjaamastasi tuotteesta hastagilla #korjausmaraton.

Huom! Farkkkujen korjaus -live Instagramissa lauantaina 25.4. 2020 klo 16:00. Tulepa katsomaan!


Seuraa, niin saat uudet jujut ja jipot käyttöösi heti tuoreeltaan.

6 kommenttia:

  1. Tuo sprayliima oli ihan uusi juttu minulle, täytyypä katsoa löytyykö tuollaista täältä päin jostain kaupasta.Kunhan vaan tuo Korona hellittäisi että voisi lähteä kaupoille :) Leppoisaa sunnuntaita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa. Jos sprayliimalle kokee tarvetta juuri nyt heti, niin kannattaa tutkailla verkkokaupat. Esim. Ullaka myy sprayliimaa ja sieltä tilaan itsekin.

      Poista
  2. Mulla olis tässä asiassa petraamisen paikka.. Kivan näköisiä paikkauksia! Tuota sprayliimaa täytyy kyllä ehdottomasti hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään paikkaamisesta, koska siinä säästää rahaa ja se on helppoa. Vie paljon enemmän aikaa ommella uudet housut tai lähteä ostoksille. Tykkään myös että paikka kertoo tarinaansa ja ehkä vähän hauskuttaakin. Mutta kyllä niitä yksivärisiäkin paikkoja tulee tehtyä riittämiin. Kiitos käynnistäsi ja kommentistasi Raisa. Ja sprayliimapullon voi pyytää vaikka äitienpäivälahjaksi :)

      Poista
  3. Isäni käytti tätä metodia jo yli 30 vuotta sitten työhaalareita paikatessaan. Tosin spray-liiman sijasta taisi käyttää jotain rakennusliimaa... :o)
    Inhoan paikkaamista! Olen muka tiedostava, vastuullinen ja kierrättävä kansalainen, paitsi jos kyse on paikkaamisesta. Eilen lensi kaaressa roskiin Pupusen (pari kertaa jalassa olleet) sukat, hansikkaat ja enstex-housut sekä omat villasukat. Omaatuntoani hyvittelin sillä, että kausi on ohi, vaikka pisto sydämessä tuntuikin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sitä vaan on osattu ennenkin paikata ja parsia, kiitos ihanan muiston jakamisesta :) Noista mainitsemistasi vaatteista saa hyvää paikkamateriaalia johonkin toiseen vaatteeseen, jos vain on mahdollisuus säästää jossain hyllyn nurkassa.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa takuuvarmasti. Palautteen ja kysymykset otan myös ilolla vastaan.