tiistai 28. huhtikuuta 2015

Housuja hiekkalaatikolle

Nappasin kirpparin "ota ilmaiseksi"- laatikosta housuja, jotka olivat malliltaan epäsopivia, mutta laadultaan hyviä. Vihreät housut ovat R-collectionin puuvillatwilliä ja punaiset collegekangasta.

Housut ennen muutosta

Leikkasin housut saumoista auki, sovitin kaavat lahkeiden päälle ja ompelin housut kokonaan uudelleen. Minulla on tapana ratkoa kestäviä kankaita nopeasti vain repäisemällä. Vahingossa tulin repäisseeksi halkeaman vihreiden housujen polven kohdalle. Alkuperäisissa housuissa oli onneksi taskut samasta kankaasta, joten sain pelastettua tilanteen polvipaikoilla.

Housut muutoksen jälkeen.

Prinsessan housuihin (116 cm) ompelin kaksi riviä rimpsuja. Nyt näillä housuilla pystyy laskemaan liukumäkeä ja istumaan hiekkalaatikolla toisin kuin pelkällä hameella. Potkupyöräillessäkään ei haittaa, vaikka helmat olisivat korvissa. Jotta rimpsurivi näyttäisi vaatteessa suoralta, niin asettelin rimpsukaitaleen kulkemaan takakappaleen puolella pari senttiä alempana kuin etupuolella.

Pojan housuihin (98 cm) sijoitin polvipaikat vähän polven keskikohdan alapuolelle. Hiekkalaatikolla kuitenkin kontataan ja kyykistellään, joten kangas nousee ylöspäin. Tässä istuskelukuvasssa jo huomaa, että paikat ovat nousseet polven keskelle.

perjantai 10. huhtikuuta 2015

Ensimmäinen body

Ompelin elämäni ensimmäisen vauvan bodyn. Olen tyytyväinen lopputulokseen ja laitan tämän pakettiin ystävän uudelle vauvalle. 

Olen jännittänyt neppareiden laittamista. Nepparipihditkin olen ostanut pari vuotta sitten kaappiin valmiiksi tätä hetkeä varten. Onnistumisen maksimoimiseksi minimoin bodyn neppareiden määrän: Kavensin bodyn haaraa sen verran, että siihen riitti kaksi nepparia. Pääntielle riitti yksi neppari, koska olkakappaleet menevät hetken matkaan päällekkäin. Huutavan ja sätkivän vauvan pukeminen on myös nopeampaa, kun tarvitsee nipsaista vain kolme nepparia kiinni.

Ottobre 4/2014 Sausage dog -body, koko 68 cm


Vaatteen pienuuteen nähden bodyssa on paljon ommeltavaa, resorikanttauksia on paljon. Kanttausta varten leikkaan resorista 3,5 cm leveää suikaletta. Saumuroin suikaleen paikoilleen oikeat puolet vastakkain. Venytän suikaletta tiukoissa kaarisssa enemmän ja loivissa kaarissa vähemmän. Hihansuun suorassakin kohdassa kannattaa venyttää hitusen. Käännän kaitaleen nurjalle ja ompelen oikealta puolelta kaksoisneulalla ja pyrin siihen, etten enää tässä kohden venyttäisi kangasta.


Vinkki miten resorikanttauksen pään saa siistiksi ja ohueksi


Tätä niksiä tarvitaan esim. silloin kun pääntiellä on olkasaumassa halkio ja resorikantti loppuu halkiooon. Tai kuten kuvan bodyssa resorikanttaus loppuu haaraväliin, eikä kierrä yhtenäisenä haaran kautta toiseen lahkeeseen.

Tee näin: Saumuroi resorikantti oikeat puolet vastakkain kankaan reunaan. Jätä kanttia yksi cm yli reunasta saumanvaraksi. Taita kantin pää kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja saumanvara ulospäin. Ompele suoralla ompeleella edestakaisin kantin loppumiskohtaan (kuvassa punainen ommel). Leikkaa kaikki saumanvarat pois aivan punaisen ompeleen vierestä. Käännä kantti oikeaan asentoonsa eli nurjat puolet vastakkain. Ompele kanttaus valmiiksi kaksoisneulalla oikealta puolelta.

Tässä kantin päättelytavassa on etuna se, että nepparin voi kiinnittää aivan reunaan, eikä nepparin alle jää paksua saumanvaraa. Näin neppari pysyy tiukasti kiinni kankaassa, kun nepparin piikit yltävät vastakappaleeseen.




Nestori ja Norppa -trikookangas oli erityisen riittoisaa ja sain ommeltua metristä bodyn lisäksi kolme t-paitaa. Yksi on vauvan isälle samistelupaidaksi. Sen hihat ja takakappale ovat vaaleanturkoosia trikoota. Toinen t-paita on vauvalle seuraavaa kesää ajatellen, koko 80 cm. Ja kolmanneksi tein meidän omalle pojalle t-paidan, koko 104 cm.



Tässähän on jo kesäfiilistä ilmassa.


p.s. Rengasnepparien kiinnitysohje http://royal-tuote.blogspot.fi/2012/02/prym-rengasneppien-kiinnittaminen.html

Sitten kun on aika siirtyä bodeista paitojen ompeluun, niin tässä on vaihe vaiheelta kuvitetut ohjeet trikoopaidan ompeluun.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä