Lähdimme retkeilemään Lohtajan Ohtakarille puisen tunnusmajakan eli pookin kutsumana. Pooki toimii samalla näköalatornina, joten kiipeilymahdollisuus "majakkaan" oli hyvä houkutin. Ohtakarin saarelta löytyy myös jatulintarha, kivistä rakennettu spiraalimainen muodostelma, jonka polkumaisten muotojen välissä ei liioin kovin usein pääse tallamaan. Kolmanneksi halusimme kokea Vattajan hiekkarannan lämmön.
Ohtakari sijaitsee Lohtajalla Pohjois-Pohjanmaalla. Ohtakari on kauan sitten ollut saari, mutta mantereen kohoamisen seurauksena sinne pääsee nykyisin helposti autolla. Kokkolasta matkaa tulee 45 km, valtatie 8:lta tarvitsee poiketa vain 13 km. Navigaattoriin voi syöttää koordinaateiksi Ohtakarintie, jota ajetaan niin pitkästi kuin autolla pääsee. Tiedät olevasi perillä, kun tähystät kapean pengertien tien päällä vastaantulevia autoja ja mietit mahdutko ohittamaan vastaantulijan.
Ohtakarin pooki
Puinen tunnusmajakka on rakennettu maamerkiksi saaren korkeimpaan kohtaan kalastajia varten, jotkut puhuvat kalastusloistosta. Pookin huipulla töröttää pieni lyhty, mistä lie tuikkeensa saanut. Näköalatornina toimivassa pookissa on kolme tasannetta. Minä ja perheemme 5-vuotias apina kiipesimme ylös asti. Tornin ulkopuolella jatkuivat vielä yhdet tikkaat lyhtyyn asti, mutta noille tikkaille olisi astunut vain todellinen huimapää.
Näkötornista avautuivat näkymät saaren ympäri. Tämä kuva on mantereen suuntaan. Kuvassa näkyy saarelle johtava pengertie ja Vattajanniemen hiekkarantoja.
Ohtakarin saaren kiertävä luontopolku
Luontopolku alkaa ja loppuu pookin juurelta. Luontopolun varrelle sijoittuvat myös muut saaren nähtävyydet, luotsitupa ja jatulintarha. Onneksi otimme kuvan saaren kartasta ennen lähtöä, sillä olimme hukasssa jo ensimmäisessä mutkassa. Jos sinäkin harhailet ensimmäisen vastaantulevan mökin pihalla, niin vinkiksi, että polku jatkuu vadelmapensaan läpi mökin takana. Jos kävelet rantaviivaan asti, olet jo kävellyt liian pitkälle. Muuten luontopolku on merkitty hyvin valkoisilla kiviin maalatuilla pisteillä ja puusta rakennetuilla kolmion muotoisilla merkeillä.
Polun varrella on paljon infotauluja saaren luonnosta, eläimistä ja kasvillisuudesta. Saaren luonto onkin ihmeellisen monipuolinen. Saaren uloimmassa päässä polku kulkee hetken matkaa kivikon päällä. Sen jälkeen sukelletaan tiheiden katajapensaiden lävitse. Tarjolla on myös tavallista polkua merimaiseman ja rantaviivan tuntumassa, sekä metsäpolkua suurten jättimäntyjen suojissa.
Luontopolun pituutta on vaikea arvioida, veikkaan että 3-4 km. Me emme pitäneet kiirettä ja patikoimme yli kaksi tuntia pysähdellen välillä kuvaamaan, ihmettelemään, eväitä syömään ja muuten vaan huilaamaan. 7-vuotias ja 5-vuotias jaksoivat kävellä luontopolun sinnikkäästi läpi. Pienin lapsi matkusti kantorepussa. Polun varrelta löytyy kaksi kotaa eväiden syöntiä varten. Me nautimme välipalan kuitenkin rantakivillä aallon loisketta kuunnellen.
Laiskan Jaakon rinki eli Jatulintarha
Kivikon ja puisen, punaisen merimerkin jälkeen saavuimme yllättäen jatulintarhalle. Olisimme kävelleet sen ohi suoraan luotsituvalle, mutta onneksi paikalla oli korkea kyltti. Kyltissä lukee Laiskan Jaakon rinki. Jatulintarhoilla on monia nimityksiä, kuten nunnatarha, jätinpolku, Pietarin leikki, Jerusalem...
Ajan hammas tai turistien kengät ovat saattaneet vähän siirrellä huolella poluksi aseteltuja kiviä. Minä en ainakaan meinannut erottaa spiraalimaista kuviota tästä ringistä. Kuvien perusteella se on ollut aikoinaan taidokas symmetrinen asetelma. Kasvillisuuskin oli jo ehtinyt peittää osan jatulintarhasta. Tässä on 8 vuotta vanha kuva samaisesta jatulintarhasta, kuvassa ringin spiraalimainen muoto erottuu paljon selvemmin.
Jatulintarhojen tarkkaa tarkoitusta ei tiedetä. Jatulintarhat voivat olla kalastajien ajankuluksi rakentamia kiviasetelmia tai kalaonnen takaamiseksi tehtyjä pyhiä paikkoja. Ehkä jatulintarhat ovat toimineetkin kyläläisten piirileikkipaikkana, kuka tietää. Jatuli tarkoittaa jättiläistä, joten jatulintarha on osuva nimi isolle kiviasetelmalle.
Ohtakarin luotsitupa
Jatulintarhan vieressä on keltainen luotsitupa. Pinkki muovipeitto ikkunalaudan alla oli kieltämättä persoonallinen piristys, vaiko sittenkin merkki kunnostuksen tarpeesta. Ihmekös tuo, kun viimeiset luotsit ovat asuneet saarella vuonna 1961.
Vattajanniemen hiekkaranta
Vattajanniemen hiekkarannat ovat kauniita ja maisemallisesti ainutlaatuisia dyynimuodostelmia. Alue kuuluu Natura 2000 luonnonsuojeluohjelmaan. Kokkolan matkailun sivuilla hiekkadyynien mainitaan olevan Suomen laajimmat ja luonnontilaisimmat. Hiekkarantaa riittää 15 kilometrin matkalle.
Aamupäivän patikoimisen jälkeen oli virkistävää uittaa varpaita merivedessä, minä en kuitenkaan tarennut polvia syvemmälle. Uimareita oli liikkeellä muitakin, isolta rannalta löytyi tilaa kaikille. Uimarannan pienelle parkkipaikalle mahtui muutama auto ja loput olivat teiden varsilla parkissa. Samaan aikaan alueella oli käynnissä palokuntanuorten leiri, heillekin riitti osa hiekkarannasta. Lapset saivat uimisen lomassa ihmetellä jatkuvaa paloautojen virtaa.
Huomio!
Puolustusvoimat
käyttää Vattajanniemen hiekkarantaa harjoitusalueenaan. Ammuntojen aikaan
alueella on rajoituksia liikkumisessa, joten kannattaa tarkistaa ennen
retkelle lähtöä puolustusvoimien sivuilta ammuntojen ajankohdat.
Saarelle vievä pengertie on kapea. |
Muita nähtävyyksiä ja palveluja Ohtakarilla
Kalastusmuseo: Aukioloajat heinäkuussa klo 15-18. Me valitsimme museon sijasta hiekkarannan, yksi päivä ei riittänyt ihan kaikkeen.
Katiska-Baarissa saa virvokkeita ja grillituotteita. Tilaamamme hampurilaiset olivat maittavia.
Sley:n ylläpitämä leirikeskus. Vierailumme aikana siellä oli palokuntanuorten leiri, nyt parhaillaan Ohtakarilla leireilevät partiolaiset.
Mökkejä vuokrattavaksi. Saaren mökit ovat pääosin yksityisten kesämökkejä, mutta pari mökkiä on vuokrattavissa.
Karavaanareille sorakenttä, löytyy heti pengertien jälkeen rannan tuntumasta hyvältä paikalta. Sähkötolppia ei kuitenkaan näkynyt.
Huoltorakennus karavaanareille ja turisteille. Hyvät ja siistit yleiset vessat.
Huoltorakennus karavaanareille ja turisteille. Hyvät ja siistit yleiset vessat.
Vierasvenesatama
Luontopolkuja, lintutorneja, laavuja
Lisää lukemista Ohtakarista
- Retkipaikka: Historiallinen Ohtakari
- Kokkolan kaupungin sivut: Esite Vattajanniemestä ja Ohtakarista sekä luontopolut kartalla
- Museovirasto: Ohtakarin kalastajayhdyskunta ja luotsiasema ovat historiallisesti arvokkaita rakennettuja kulttuuriympäristöjä
- Lähialuematkailua Ohtakarilla - Deffu Reissaa ja kamera raksuttaa -blogi