tiistai 29. heinäkuuta 2014

Pellavashortsit ja t-paitoja vauhtihirmulle

Kylmän kesäkuun pärjäsimme hyvin, mutta helteinen heinäkuu pakotti ompelemaan hieman kesätamineita lisää. Tässä t-paitoja ja hihaton paita koossa 86 cm. Olen tainnut ihastua satuaiheisiin kankaisiin.

Kesää on kuitenkin niin vähän jäljellä, joten suunnittelin sellaiset shortsit, joita voi suurentaa ensi kesäksi. Meidän pojan shortsit tosiaan ylettyvät polven alle, poika liikkuu nykyään jo puolijuoksua kaikkialle, niin tämä pituus suojaa paremmin polvia naarmuilta. Materiaalina näissä on pellava. Shortseissa on korkea resorivyötärö, joka taitetaan nyt alkuun kaksinkerroin. Lahkeensuussa on käänne, ensi kesänä lahkeenpituutta voi jatkaa ompelemalla erilllisen kaitaleen. Koristeena shortseissa on tikkauksia, taskut sekä edessä että takana ja lahkeensuussa vastalaskos. Laskos kerää hyvin väljyyttä ja pitää lahkeen paremmin polven alapuolella.

Laiskan ompelijan vinkki: kannattaa kaivella pieneksi jääneiden vaatteiden laatikot läpi. Meillä sopivat 56 cm vauvahousut oikein hyvin 86 cm kokoisina shortseina. Sen verran piti ompelunurkassa pyörähtää, että kiristin/ lisäsin vyötärölle kuminauhaa. Tuossa pyöräilykuvassa on äitiyspakkauksessa tulleet 68 cm housut shortseina. (Kuvista huomaa myös, että meillä asuu vauhtihirmu. Turvaistuimessa ja pöydälle ei pääse juoksemaan, joten ehdin napata sovituskuvat.)


 P.s: Kolme pientä porsasta -kankaasta on täällä Kangaskorjaamolla ommeltu jo vaikka mitä, nyt on jäljellä enää tilkut.
http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/09/pahaa-sutta-ken-pelkaisi.html
http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/09/pahaa-sutta-ken-pelkaisi-osa-ii.html
http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/10/pahaa-sutta-ken-pelkaisi-osa-iii.html
http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/01/pahaa-sutta-ken-pelkaisi-osa-4.html
 http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2014/01/pahaa-sutta-ken-pelkaisi-osa-5.html

tiistai 22. heinäkuuta 2014

Yksi kangas - Kolme mallia

Tarvitsin tavallisia kesäisiä paitoja. Helpoiten ja nopeiten niitä saisi tietenkin Halpa-Hallista, niin kuin mieheni ehdotti. Nämä paidat ovatkin mittojen mukaan juuri minulle ommeltuja. Ja uskallanko kehua, etteivät näiden paitojen saumat kierrä pesun jälkeen.
 

Tunikan kaava on Moda 6/2005 lehdestä. Malli on alunperin hihaton, joustamattomasta kankaasta ommeltu juhlamekko. Lisäsin hihat saman lehden toisesta kaavasta.

Tämän minimekon kaava on Moda 3/2008 lehdestä. Kaavasssa oli liikaa väljyyttä, joten sitä sai kaventaa reilulla kädellä.

T-paidan kaava on Ottobre 5/2012 lehdestä (Patchwork). Mitoitus oli tässä mallissa puolestaan tiukka, joten tein yhden koon tavallista suurempana.

Tein t-paitaan rintamuotolaskokset lisäämään istuvuutta. Katkaisin etukappaleen kaavan 4,5 cm kainalon alapuolelta.  Rintamuotolaskoksen syvyys on 2,5 cm ja pituus 7 cm. Muotolaskoksen kärki kannattaa suunnata rinnan korkeimpaan kohtaan. Muotolaskoksen kärjessä ompeleen pitää lähestyä kankaan reunaa tosi loivasti, ettei muotolaskoksen kärkeen tule kuprua. Nyt ei enää paidan etuhelma nouse takahelmaa ylemmäs. Kainalon rypytkin oikenivat samalla. Hihan suuhun lisäsin hiukan poimutusvaraa. Sen takia hihan kaava on leikattu halki.

Muotolaskoksen saumanvara silitetään ylöspäin, niin se on huomaamattomampi.

Rintamuotolaskoksen lisäämisestä kaavaan voi lukea tarkemmin täältä http://www.mesewcrazy.com/2014/02/how-to-add-a-side-dart-for-proper-fit.html

Nyt tämä aurinkoinen metsäkangas on ommeltu loppuun. Täältä voit käydä kurkkaamassa minkälaisen paidan tein samasta kankaasta viime kesänä http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/07/metsainen-imetyspaita.html