tiistai 27. syyskuuta 2016

Miten jatkan kangasta

Kangasta tuli ostettua liian vähän, miten voisit tehdä jatkopalan huomaamattomasti. Kangas kutistui pesussa liikaa, eikä riitäkään enää tarkoitukseensa. Miten voisit säästää kangasostoissa? Mitä teet tursuavalle tilkkulaatikolle? Jos nämä ovat tuttuja ongelmia, niin tässä on muutama ratkaisuehdotus.

Idean tämän kirjoituksen koostamiseen sain, kun ompelin edellistä käsityötäni, hupparia ja housuja. Hupparin olalle tuli puolikuun muotoiset jatkopalat ja housun lahkeisiin tuli mutkittelevia saumoja. Kankaita leikatessa kävin läpi monta vaihtoehtoa, miten saisin kankaan riittämään. Ajattelinkin jakaa näitä vinkkejä myös Sinulle.


miten saada kangas riittämään


 
Lista alkaa vinkeillä siitä, miten sauman voi lisätä keskelle vaatetta huomaamattomasti. Voit myös kokeilla leikata kaavan pienempiin osiin ja koota kokonaan uudelleen. Leikkaamista ennen kannattaa kopioida kaava, jos tilkkupalapeli ei onnistukaan ensi yrittämällä.

Listan lopusta löytyy muutama leikkuusuunnitelmavinkki.  Kaikista tärkein työkalu on kuitenkin mielikuvitus: yhdistele kankaita ennakkoluulottomasti ja lisää sauma tai useampi, vaikka sitä ei kaavassa olisikaan. Kokonaisuus on usein enemmän kuin osiensa summa.


Miten jatkan kangasta:


1. Lisää paitaan olkakaarroke

Leikkaa olkakaarrokkeen sauma vinoksi tai suoraksi. Olkakaarrokkeen kangas voi olla samaa kuin hihassa tai sitten eriä. Saumaan voi lisätä vielä tehoa ompelemalla tereen.

Tarkemmat kuvat paitojen kuvioinnista ovat täällä. Piirsin kangastussilla etsi koiralle pari -tehtävän.

paidan olkakaarroke


2. Lisää housuihin takakaarroke

Takakappale on etukappaletta korkeampi, joten yleensä riittää lisätä pituutta vain takakappaleelle. Toisaalta olen kyllä ommellut etukappaleellekin kaarrokkeen. Ainakin sillä kerralla, kun ompelin itselleni legginssit metrin palasta.

Katso myös kohdan 4 kuva, siinä on vihreissä housuissa jatkopala, hienommin sanottuna kaarroke, etukappaleella.

3. Ompele housuihin isot polvipaikat

Tähän hommaan sopivat lapsen lempikankaan tilkut.

polvipaikat


4. Ideoi jatkopala teeman avulla

Joskus jatkopalojen ideointi voi olla helpompaa teeman avulla. Harmaissa housuissa on ralliteema. Housut on koottu harmaasta jatkopalasta, johon on tehty perunaleimasimella ruudukko kuin ruutulippu. Toista lahjetta on jatkettu punaisella kankaalla. Yhdistävä tekijä on punainen Salama McQueen applikaatio.

Vihreissä housuissa on sauma etukappaleen yläreunassa. Saumaa ei edes erota kirjavasta kankaasta. Siniset housut tulivat mukaan kuvaan muuten vaan.

housun lahkeen jatkaminen



Tämä lahje kuuluu housusarjaan, jonka teemana oli muumit. Jatkopala on muotoutunut mäeksi ja mäen päällä on Nipsu pelaamassa jalkapalloa.

Haarakoukkuun on ommeltu myös jatkopala. Kts. kohdan 9 selitys.

jatkopala housunlahkeeseen


5. Ompele raitoja tai kokoa kangassuikaleista uusi kangas

Suikalehousujen ompeluohje on täällä. Postauksessa on myös vinkkejä siihen, miten sauman voi ommella mahdollisimman litteäksi, ettei se hankaa ihoa.

hyödynnä kangassuikaleet



Tässä raitaa on vielä tehostettu ompelemalla vinoruutuja raidan päälle. Tiedättehän Jussi-villapaidan, tämä on nyt sen t-paitaversio :) Lisää miehen t-paitoja on täällä.

jatkopala t-paitaan



6. Leikkaa kaava osiin ja kokoa uudestaan tilkuista. 

Leikittele muodoilla, katso mihin kangas riittää ja leikkaa siitä poikki. Kokeile läpi ensin perusmuodot, kuten tähdet, ja etene sitten erikoisempiin muotoihin kuten Sepe Suteen.

sepe susi kuvio paitaan



Tähden avulla sain ommeltua yhden lahkeen kokonaan pienistä kangastilkuista. Tähden ompelussa tarvitaan vähän tarkkuutta, mutta kyllä se onnistuu. Kuvassa on housun lahje saumat ulospäin.
Tähtihousut löytyvät täältä.

housun lahkeen pidentäminen

Tässä paidassa on kaarevia saumoja ja höysteenä applikoidut tähdet.

paita tilkuista



Piirsin housujen kaavan ensin lakanakankaalle. Ompelin lakanakankaan sivu- ja sisäsauman ja lopuksi leikkasin lahkeen auki spriraalimaisesti. Uusi spiraali-housukaava on syntynyt, ja tähän kaavaan voi käyttää kaikki kangassuikaleet.

spiraalihousut



7. Leikkaa kangasta poikittaiseen langansuuntaan

Nämä housut on ommeltu velourista poikittaiseen langansuuntaan, eikä  niistä huomaa, että nukka kulkee vaakasuunnassa. Jatkopalojen saumat ovat juuri sen muotoiset kuin tilkut olivat eli kiemurtelevat. Housut-hupparisetti löytyy täältä.

Myös tämän velour-hupparin hihan leikkasin poikittaiseen langansuuntaan. Käytössä eri suuntaan oleva nukka ei erotu silmään.

housut tilkuista


8.Eripari hihat ja lahkeet

Isoimmat tilkut tilkkulaatikosta voi käyttää  eriparihihoihin.

eriparihihat


Kangasostoissa voi säästää, kun ompelee vain toisen lahkeen kuviokankaasta, yksivärinen kangas on yli puolet halvempaa.  Eriparilahkeet

eriparilahkeet



9.Ompele housujen takakappaleen haarakoukku jatkopalasta

Näin säästää paljonkin kankaan leveydestä. (katso myös kohdan 4 Nipsu-housut.) Tämä on jo vanha niksi ja kiertänyt suvussa, sillä mummini ompeli melkein aina housuihin haarat näin. Joskus tätä tapaa näkee ihan ostohousuissakin.

Käytössä ylimääräinen haarapala ei näy mihinkään, joten ihan huoletta sen voi ommella niin lasten kuin aikuistenkin kokoihin. Näissä farkkuleggingseissä on myös takakaarroke, se on tehty kolmesta osasta, koska muuten kangas ei olisi riittänyt. Pystysaumat ovat takataskujen yläpuolella, eikä perinteisesti keskitaka-kohdassa.

haarakaareen jatkopala



10. Käytä hetki leikkuusuunnitelman tekemiseen. 

Tässä on kohdasssa 10 olevien farkkujen leikkuusuunnitelma. Kaavat mahtuvat hyvin vierekkäin kun lahkeet ovat erisuuntiin. Takakappaleen haarakoukku tulee erillisestä tilkusta. Taskut ja kaarrokkeen mahtuu leikkaamaan lahkeiden vierestä.

Myös paidan hihat voi leikata yksitellen erisuuntiin, niin säästää kangasta.

Tässä on saunatakin (140 cm) leikkuusuunnitelma, josta ei jäänyt mitään jäljelle.



housujen leikkuusuunnitelma



11. Kangasostoissa säästää myös paikkaamalla

Eikä unohdeta sitä vaatteen paikkaustakaan, vaatteen elinkaari pitenee.


polvien paikkaus


12. Laskettu olkasauma

Tehtaamon blogissa voit käydä katsomassa paidan alaslaskettu olkapää -ohjetta. Tällä leikkuusuunnitelmalla saat paidan aikuiselle 60 cm kagasta.


Lisää kankaan jatkamisvinkkejä:


Mielelläni kuulisin sinunkin kankaan jatkovinkkisi, voit kirjoittaa sen kommenteihin, kiitos.

tiistai 20. syyskuuta 2016

Huppari ja housut luovasti tilkuista

Tämä on tarina siitä, kuinka tilkkuja ja suikaleita olisi liikaakin,  mutta ei kuitenkaan riittävästi kokonaiseen vaatteeseen. Luovasti suikaleita yhdistellen ja jatkopalaa jatkaen toisella jatkopalalla sain ommeltua hupparin ja housut.


hupparin ompelu


Hupparin etukappaleesta jäi puuttumaan vain pieni kaareva pala olalta. Leikkasin takakappaleen olalle vastaavan kokoisen kolon ja leikkasin puoliympyrän muotoisen jatkopalan olalle.

ompele huppari tilkuista

Jatkopalan tein kaksinkertaisesta trikoosta, sillä ajatuksella, että mitä ei voi peittää, sitä kannattaa korostaa. Kirjailin ompelukoneen bsr-paininjalalla ja pronssinvärisellä metallilangalla kuvioita, jotka muistuttavat kissan häntiä. Voilà, itse tehty tikkitrikoo on valmis. Samalla tavalla tikatusta trikoosta ompelin kaulukseeen. Kolme samanlaista tikkitrikoo palaa luovat jo vähän yhtenäisyyttä huppariin, eivätkä ole vain irrallisia yksityiskohtia.

Tässä kuvassa olkapalat on ommeltu tukikankaalle ja tukikangas on pingoitettu ompelukehykseen kirjonnan ajaksi. Kuvan nurkassa näkyy bsr-paininjalka.

ompele itse tikkitrikoota


Housujen lahkeet ja hupparin hihat syntyivät suikaleita yhdistellen. En edes yrittänyt tehdä symmetrisiä hihoja tai lahkeita, vaan laitoin jatkopalat erilevyisinä ja erimuotoisina. Yksivärinen velour ei olisi riittänyt housuihin muuten kuin poikittaiseen langansuuntaan leikattuna. Kun housut ovat jalassa, niin yhtään ei kyllä huomaa, että velourin nukka on poikittain.

Tässä on housut kuvattuna edestä ja takaa. Jatkopalojen epäsymmetrisyys näkyy hyvin.

ompele housut tilkuista

Tältä näyttävät vaatteet käyttäjänsä päällä. Housut ovat sivusaumattomalla kaavalla tehdyt, koska yritin välttää turhia saumoja.

huppari ja housut ommellen

Sieniretki velour



Lopuksi huomasin, että ostamani vetoketju oli liian lyhyt huppariin.  Ratkaisin pulman ompelemalla tampin ja napin vetoketjun jatkoksi.

liian lyhyen vetoketjun jatkaminen

Tässä kuvassa näkyy hupparin hihojen jatkopalat.

miten jatkan kangasta


Kangas on Selian sieniretki -velour ja hupparisetin koko on 128 cm.

Seuraavalla kerralla ajattelin kirjoittaa tänne blogiin parhaat kankaan säästövinkit. Kangaskorjaamon arkistoista saa jo kerättyä kattavan koosteen siitä, miten vaatteiden ompelu sujuu jatkopaloilla. Tästä voit lukea 11 vinkkiä kankaan säästämiseen ja jatkamiseeen.

torstai 8. syyskuuta 2016

Kankaanpainantaa kengällä

Ompeluryhmissä leviää uusi villitys: kankaanpainantaa kaivonkannella, vai onko se viemärinkansi. No, ei meillä maalla kuitenkaan ole sellaisia. Keksin sitten oman versioni, levitin kangasväriä kengänpohjaan. Kengän kuva oli juuri sopiva aihe urheilua harrastavan miehen t-paitaan.


kankaanpainantaa kengällä


Ihan uusia kenkiä en kangasväriin tohtinut tuhrata, vaan valitsin kaapista käytetyimmät. Kangasväri levittyi hyvin kengänpohjaan superlonista tehdyllä töpöttimellä. Kengän pohjan kuvionti toistui tarkasti trikoolle. Kangasväri lähti kaikki pesussa pois, seuraavalla kerralla uskallan kokeilla parempiinkin kenkiin. Kangasvärinä käytin Emo-tuotannon mustaa väriä.

kankaanpainantaa t-paitaan

Ompelin vielä toisenkin t-paidan lyijykynistä miehelle. Takakappale ja hihat ovat mustaa trikoota. Aikaisemin olen ommellut tästä trikoosta hupparin.

ompele miehelle t-paidat


Tein blogiini uuden tunnisteen: miesten vaatteet, kun miehen vaateparsia on tullut ommeltua jo aika monta. Aika hyvin olen onnistunut tuomaan väriä ja kuvioita mustaan tykästyneelle miehelleni.

Hyppäähän mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.





lauantai 3. syyskuuta 2016

Tehtäväpaidat

Jutun juoni on se, että  mäyräkoirakangasta oli himpun verran liian vähän lahjapaitoihin. Tässä on kolmen paidan kooste siitä, miten jatkopaloilla voi lisätä pituutta paitaan.

1. Lisää vinot jatkopalat olalle ja helmaan suora kaitale.
2. Valitse raglanhihainen paitakaava, sillä sen etukappale vaatii vähemmän kangasta kuin paita, jossa on istutettu hiha.
3. Lisää suora jatkopala etukappaleen yläreunaan.
jatkopala paitaan

Jutun lisäjuoni on paitojen rintamukseen applikoitu luu sekä kangastussilla piirretyt mutkittelevat viivat, koukerot ym. rekvisiitat. Tehtävänä on selvittää kuka koirista saa luun. Entä löydätkö toisille koirille parin.
piirrä kangastussilla

Tässä kuvat vielä jokaisesta paidasta erikseen, koska viivoista tuli jokaisella piirustus kerralla erilaiset.
jatkopala paitaan

etsi pari tehtävä

Nosh mäyräkoirat

Kangas: Nosh Mäyräkoirat
Paitojen koot: 110, 128, 134 cm

Aikaisemmin olen ommellut tehtäväpaitoja, joissa on kolme pientä porsasta, Sepe Susi ja labyrintti.