keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Ennen -- Jälkeen

Tämä miesten reikäinen flanellipaita päätyi uuvutustaistelun jälkeen vihdoinkin roskiin. Ihan vitsinä piti tehdä pikkumiehelle ehjistä kohdista muistelupaita. Aika lystikäs tuosta pikkupaidasta tuli, kun höystin sitä vihreillä resoreilla ja nappitaskulla.

Sovituskuva pikkumiehen flanellipaidasta (koko n. 86 cm).

Otinpa rintataskun silityksestä kuvan vinkiksi. Pahvimuotin avulla silittämällä saa taskuista symmetriset ja samankokoiset: Leikkaa taskun muotoinen pala pahvista ilman saumanvaroja. Silittele muotin päälle taskun saumanvarat. Minä ompelin ensin taskun yläreunaan päärmeen ja sitten silitin. Irroita muotti ja kiinnitä tasku paikoilleen suihkeliimalla tai nuppineuloilla. Ja sitten ompelemaan.

Tässä seuraavaksi kaikki ompelukset kierrätysvaatteista tai -kankaista viimeisen puolen vuoden ajalta.
Ennen oli leveä ja lyhyt raitapaita, jossa oli kaiken kukkuraksi sauma keskellä edessä. Jälkeen ompelun tuli siisti maatilakuvioinen paita, koko 86 cm. Testailin muuttaa kankaan pystyraidalliseksi vastoin langassuuntaa. Hyvin siinä kävi, joustaa tarpeeksi, että saa puettua, eikä ole raidat kiertyneet pesussa.

Ennen oli aikansa ohielänyt kietaisumallinen imetyspaita. Kaavojen rapisuttelun jälkeen siitä näytti riittävän kangasta tyttären 110 cm kokoiseen mekkoon. Sovituskuvaa ei ole, kun mekkoon jäi vähän vielä kasvunvaraa.

Ennen oli polvesta rikkinäiset housut. Korjauksen jälkeen reikä on piilotettu applikoidun etanan alle.

Harmiksi Rumpali-paita jäi pieneksi. Pidennyksen jälkeen siitä tuli kiva paitamekko.

Tästä ei tullut otetuksi ennen kuvaa, mutta se oli napamittainen t-paita. Jälkeen ompelun siitä tuli yöhousut koossa 86 cm.

Ennen oli kaksi numeroa liian suuri kirpputorilöytö. Nyt jälkeen minulla on omien mittojen mukaan tehty Marimekon raitapaita.

Lopuksi kuva päivän asusta. Villatakin olen neulonut Novitan teddy-langasta.

maanantai 15. syyskuuta 2014

Kauppakasseja ja arvontaa

Tunnustan. Meillä on tähän asti käytetty kauppareissulla muovikasseja. Toki sitä samaa muovikassia on käytetty useamman kerran. Nyt ryhdyin ompelemaan niin mahtavia kauppakasseja, että niitä ei voi olla käyttämättä.


Ompelin kauppakassit vanhoista pussilakanoista. Mietin kassien vuorittamista, mutta sitten kassi veisi rullalla taskussa/ laukun pohjalla kaksinkertaisen tilan tyhjänä. Toivottavasti nyt jonkin aikaa kestävät ilman vuorta.

Muoks. Kassit ovat  kestäneet käytössä jo viisi vuotta, ja näyttävät kestävän vielä pitkään.

Kauppakassin ompeluvaiheet:


1. Leikkasin muovipussin auki ja käytin sitä kaavana. Kankaan taite tuli oikeaan sivuun.
2. Ompelin kassin toisen sivun ja kahvojen yläreunat yhteen. Olen merkinnyt punaisella viivalla ompeleiden kohdat.
3. Taitoin sivusta reunoja n. 7-8 cm keskelle päin, näin syntyivät laskokset kassin pohjaan. Ompelin pohjasauman.
4. Ompelin yläreunaan ja kahvojen ympärille vinonauhan. Lopuksi taitoin kahvat kaksinkerroin ja ne tikkasin yhteen.
Täältä linkistä näet, miten teen itse vinonauhaa.



Taidan olla vihoviimeinen ompelija, jolla on ollut muovikassit käytössä. Muut ompelijat näyttävät ommelleen omat kassinsa aikapäiviä sitten. Hauska sattuma, että minulla ja näillä muilla ompelijoilla on kaavana sama Valintalon kauppakassi :)


Muiden blogien ohjeita kauppakassien ompeluun:



Seuraavaksi ompelin neuvolakorteille uudet kankaiset päälliset. Nyt jokaisen oma kortti erottuu kansien avulla. Punomon ohjeilla voi tehdä kannet ihan mihin tahansa kirjaan tai vihkoon


Nyt blogissani käynnistyy arvonta kaksivuotissynttäreiden kunniaksi. Syntymäpäivä on tarkalleen lokakuun 12. päivänä, joten siihen asti on aikaa osallistua. Voittaja saa tällaisen kankaisen kauppakassin. Osallistuminen tapahtuu kommentoimalla tätä  blogitekstiä. Ja viime vuotiseen tapaan kerro kommentissasi mikä asia teillä kaipaa korjaamista. Käytäthän tunnistettavaa nimimerkkiä, jos olet anonyymi kommentoija. Ja muista käydä kurkkaamassa 12. päivän jälkeen osuiko se voitto kohdallesi.
Muok. Toki pakko ei ole lunastaa kauppakassia, vaan kankaanpalan, josta itse ompelet mitä haluat.

Tässä kuvassa on kangasvaihtoehtoja kassiin.
 Onnea arvontaan!

Edit: Arvonta on suoritettu nyt. Voittajat ovat Heluna, Nasu ja Sinisen talon Neiti. Arvoinkin useamman palkinnon. Kiitos kaikille onnitteluista ja osallistumisesta arvontaan.

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Onkipeli II

Tämä onkiminen on hyvää koordinaatioharjoitusta pienille silmä- ja käsipareille. Ompelin tarkoituksella kaloihin erikokoisia metalliprikkoja, koska prikan suuruutta vaihtelemalla saa peliin lisää haastavuutta.

Ompelin kaloihin kolme kangaskerrosta päällekkäin, niin niistä tuli tukevia. Suihkautin kankaat yhteen sprayliimalla ja ompelin reunat tiheällä siksakilla. Rauskun, ravun ja kilpikonnan kuvat sain tehtyä nopeasti kankaalle silittävien siirtokuvien avulla. 

Pehmolelulaatikossa asuneet sotka ja sammakko olivat valmiita sellaisenaan hyppäämään suoraan onkikilpailuihin. Tai kyllä ne tarvitsivat sen prikan ompelun, että tarttuivat magneettiin.



Seuraavaksi letitin mustekalat: Leikkasin trikoosta suikaleita 12 kappaletta, niputin ne keskeltä  yhteen. Huputin pään pienellä kangastilkulla, sen sisään jäi suikaleiden keskikohta. Kieputin tilkun tiukasti kaulan ympärille. Ompelin silmät napeista. Letitin lonkerot, mustekalojen lonkeroiden letittäminen on muuten meditatiivista puuhaa. :D


Ongen rakentaminen

Onkea ei näykään kuvissa kovin hyvin, mutta se on katkaistu harjanvarsi, johon on porattu päähän reikä. Reikään on pujotettu kengännauha. Kengännauhaan on solmittu magneetti. Ostin rautakaupasta keittiökaapin sulkemiseen tarkoitetun magneetin. Rikoin magneetin ympärillä olleen muovikuoren.  Magneetissa oli keskellä reikä, josta se oli helppo solmia kengännauhaan.

Kengännauhaan magneetin yläpuolelle virkkasin soikiomaisen ongenkohon punaisella ja valkoisella langalla.



Hurja hai sai kylkeensä virkatun mallitilkun.


Kaloihin ompelin suomuja vapaalla konekirjonnalla sekä pitsinauhan avulla. Simpukoiden kierteet tikkasin koristenauhalla.

Karkkipapereista ommellut kalat saivat prikan sijasta vetoketjun vetimen. Siihenkin tarttuu magneettionki hyvin. Samalla tuli näppärästi kierrätettyä rikkinäisiä vetoketjuja.



Muunnelmia onkileikkiin


  • Leikkiongella voi pyydystää kalapareja tai kalaperheitä. 
  • Jos ongeen tarttuu hai/ mustekala, niin vuoro siirtyy seuraavalle.
  • Laitoimme myös tölkin kansia ongittavaksi. Se on opetus, ettei kalavesiä saa roskata, vaan roskat kuuluvat roskikseen. Jos tölkin kansi tarttuu onkeen, niin siitä voisi saada siivoustehtävän.
  • Kaloihin voi hakaneulalla kiinnittää paperin palan, johon on kirjoitettu mietelause tai auttamistehtävä. Meillä sai suuren suosion sellainen yhdistelmä, jossa yhdessä kalassa luki jumppaliike, toisessa auttamistehtävä, kolmannessa herkkupalkinto esim. rusina/ viinirypäle, neljännessä musiikkikappaleen kuuntelu, viidennessä loru lorupussista, kuudennessa kehuttiin kaveria, seitsemännessä halattiin kaveria. Lapset onkivat herkkujen toivossa aina vaan uudestaan, tiskikoneen tyhjäys ja pyykkien ripustus tuli hoidettua siinä sivussa.
  • Jouluna ongimme kaloja, joissa oli numerot. Numeroa vastaavan joulukoristeen sai laittaa laatikosta esille.

Täällä on lisää tietoa ja kuvia ensimmäisistä kaloista, jotka on tehty ompelupöydän "roskista" ja karkkipapereista.