torstai 27. elokuuta 2015

Hellemekko Riine Mekkotehdas -kirjasta

Tämä kesämekko meinasi jäädä keskeneräiseksi, mutta onneksi nyt elokuun lopussa olevat helteet saivat ompelijaan vauhtia. Leikkasin kankaat mekkoa varten jo heinäkuun alussa. Retrokangas on löytö pihakirppikseltä ja se on aikaisemmin palvellut essumekkona. Pitsinauha on ratkottu irti vanhasta juhlapuserosta. Mekon vuori on vanha tyynyliina, mutta helmaröyhelön ostin ihan oikeasta kangaskaupasta.


 Kaavana Mekkotehdas -kirjan Riine, koko 122/128 kavennettuna ja pidennettynä. 


Heinäkuun 20. päivänä kävimme kalasatamassa, jossa paikallinen kalastaja tuli juttusille. Hän ennusti, että elokuun puolenvälin tai loppukuun paikkeille on odotettavissa 30 asteen helteitä. Kalastaja, joka harrasti myös tähtitiedettä, pohjasi ennustuksensa luonnonmerkkeihin ja auringonpilkkuihin. Halusin kovasti uskoa hänen ennustukseensa ja jäin odottelemaan helteitä. Nyt onkin päästy jo reilusti 20 asteen paremmalle puolelle. Ensimmäistä kertaa tälle kesää on saanut pukea lapsillekin shortsit ja hihattomat paidat ulkoillessa.

Tyttö on harjoitellut kovasti ompelemista. Kuvissa on myös mukana hänen itse toteuttamassa laukku, jossa on taskukin.Kaksi vuotta sitten ompelin tosi pitkäikäiset legginssit kangassuikaleista. Nyt niihin tuli polveen reikä. Leikkasin reikäisen rivin pois, pistin tilalle uuden vähän pidemmän raidan ja legginssit ovat valmiina käyttöön taas pariksi vuodeksi. Pitää joskus myöhemmin pidentää tuo toinenkin lahje, mutta nyt eripituiset lahkeet eivät vielä pistä silmään, kun lahkeet jäävät sopivasti nilkkaan ryttyyn.Alkuperäiset leggingsit ja ompeluohjeet huomaamattomiin saumoihin näkyvät täällä.torstai 20. elokuuta 2015

T-paitoja miehelle vol. 2

Olen yrittänyt ommella sitä mukaa miehelle uusia t-paitoja, kun vanhat t-paidat päätyvät räteiksi. Ompelu-urakka meinaa laahata jäljessä, koska parhaillaan mustikat huutelevat metsästä poimijaa.


Valitsimme NOSH:in Tiikeritrikoota ja Otavan poika -trikoota Tyyne-Esterin verkkokaupasta. Voitin sinne keväällä lahjakortin. Kilpailun aiheena oli tositarina, perjantai ja kolmastoista päivä. Tarinan traktorin parkkeeramisesta olen jo aiemmin kirjoittanut tänne blogiin.
Tässäkin ompelussa oli vähän epäonnea mukana. Taitoin leikatessa kankaan vain langansuuntaan, enkä huomannut tarkistaa, että helman kuviot tulevat suoraan. Joten tiikeririvi on aika lailla vinossa, mutta ei se käytössä niin näy.

Tässä on kaksi toukokuussa ompelemaani t-paitaa.
http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2015/05/t-paitoja-miehelle.html 

Tässä on t-paita, johon tein kengällä painokuvan
https://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2016/09/kankaanpainantaa-kengalla.html

Tämä Sepe-t-paita on oma suosikkini, ja se on vielä miehellä käytössä.
http://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2013/09/pahaa-sutta-ken-pelkaisi.html

lauantai 15. elokuuta 2015

Ompele bokserit

Tiedättekö mikä nuukuuden huippu....  Ei, se ei ole boksereiden (98 cm) ompeleminen itse. Silloin on vain ompeluhullu, kun ryhtyy boksereiden ompeluun, vaikka valmiita saisi kaupasta parilla eurolla. Kaikkiaan seitsemän kankaan palaa täytyi leikata ja ommella näin pieneen vaatekappaleeseen. 

Nuukuuden huippu on se, kun ratkoo miehen vanhoista boksereista vyötärökuminauhan irti; mustan kuminauhan, joka on kiinnitetty mustalla kolmoistikillä mustaan kankaaseen. Täytyy kyllä myöntää, että oli hyvänlaatuista ja pehmeää kuminauhaa käytettäväksi uudelleen.

Juuri kun olin saanut ensimmäisen boksereiden testiversion leikattua ja vähän ompelua aloitettua, niin löysin läheiseltä pihakirppikseltä eurolla kolmet oikean kokoiset bokserit. Nyt on vähäksi aikaa pojalle vaihtokalsareita. Harmi, sillä olin juuri päässyt tekemisen vauhtiin.

Tässä alla olevassa kuvassa näkyy ompelurakenteita. Ompelin haarakappaleen ja etukappaleen saumat pussiin. Kuminauhat kiinnitin lahkeensuihin ja vyötärölle kolmiaskelsiksakilla.

Jos joku muukin on ompeluhullu, niin tästä saa ladattua kaavat. Kaavat olen piirtänyt vanhoista ostoboxereista. Ne ovat koossa 98 cm. Näihin tulee vuori etu- ja haarakappaleisiin. Muotoa etumukseen saadaan pienellä muotolaskoksella.

Boxereita ommellessa on hyvä tuhota tilkkuja samalla. Lisää boxereita pääsin ompelemaan seuraavana kesänä, kuvat täällä.

Alusvaatteiden ompelu on tullut jäädäkseen, joten kirjoitin vertailun alusvaatekuminauhoista. Lue mikä on minun suosikkini ja mikä kuminauha sopii mihinkin käyttötarkoitukseen.

sunnuntai 2. elokuuta 2015

Niksejä keittiöön ja postilaatikolle

Edellisessä postauksessa mainitsin, että kakkua on syöty paljon. Haluan ikuistaa tänne blogiini kauneimman koskaan tekemäni kakun. Varmasti muut tekevät vielä hienompia kakkuja, mutta omalla mittapuullani tämä on onnistunein koristelu. Prinsessakekseistä saa kakkuun komean kukkakimpun. Vihreät osat ovat elintarvikevärillä värjättyä valkosuklaata. Toivoisin kyllä omistavani vakaamman pursotuskäden, aika haparoivia nuo lehdet ja varret ovat. Mokkakakun resepti löytyy Raision Keittokirjasta.

Kevään aikana postin mukana alkoi ilmestyä uusi mainoslehtinen, Postinen nimeltään. Täysi turhake, jos minulta kysytään. Ilmeisesti Postilla on rahat vähissä ja keräävät mainostuloja itselleen tällä keltaisella lirpakkeella. Vai miksi se mainosposti täytyy pakata erilliseen kuoreen. Kivoja kuvia noissa kääreissä joka tapauksessa on. Annoin lehtiselle uuden ulkomuodon ja teippasin ne kirjekuoriksi. Kaikki kirjeposti lähtee meiltä nyt iloisen oranssissa kuoressa. Aikaisemmin uusiokäytin seinäkalentereita kirjekuoriksi, ja on niitä vieläkin jäljellä.

Olen tässä kesän aikana ratkaissut myös yhden ikuisuuskysymyksen: kummin päin foliota käytetään. Ratkaisu löytyi kirjasta: Herkkuja perunasta sivulta 16. Kiiltävä puoli foliosta tulee ruokaa vasten. Se heijastaa lämmön paremmin takaisin ruokaan, ja ruoka kypsyy nopeammin. Kesällä olemme grillanneet kasvisnyyttejä folion sisällä ja tietenkin olen käyttänyt foliota juuri väärin päin. Tässä on yksi reseptilinkki kasvisnyytteihin.