keskiviikko 22. elokuuta 2018

Shortsit ja pitsiliinasta ommellut taskut

Sain ompeluinspiraation, joka ei hellittänyt ennen kuin olin ommellut neljät shortsit. Onhan se nyt hassua elokuussa varustautua syksyyn shortseilla. Otin idealampun käyttöön, että sain piilotettua kätevästi shortseihin kasvunvaraa ensi kesää ajatellen. Taskut puolestaan on ommeltu näyttävästi esille käyttäjän toiveiden mukaan.

Ompele shortsit


perjantai 17. elokuuta 2018

Tulppaanin muotoiset taskut shortseihin

Ompelin koululaiselle pellavashortsit pussilahkeilla. Shortsien juju on tulppaanin muotoisissa taskuissa. Säästeliäänä ompelijana varmistin, että nämä kauniit shortsit sopivat myös ensi kesänä. Kasvunvaraa löytyy vyötäröltä ainakin 10 cm. Postauksessa on ohje taskuihin.

Ompele pellavashortsit


sunnuntai 12. elokuuta 2018

Pellavacaprit koristeompeleilla

Ompelin loppukesän helteillä pellavasta caprit pojalle. Tarkoitukseni oli kuluttaa näihin pellavacapreihin niin paljon tikkauslankaa kuin mahdollista. Lisäksi suunnittelin caprit niin että ne mahtuvat vielä vuoden, jos ei kahdenkin kuluttua.

ompele pellavacaprit


Testailin tilkulle erilaisia koristeompeleita. Jos ompelukoneessasi ei ole koristeompeleita, niin suosittelen kokeilemaan suoraa ja siksakkia. Näillä kahdella ompeleella saa jo kaunista jälkeä. Esim. siksakin molemmille puolille ommeltu suoraommel näyttää kivalta kokonaisuudelta. Kun näitä siksak-raitoja ompelee kaksi vierekkäin niin saa vielä koristeellisempaa jälkeä.

siksak koristeommel


Valitsin koristeompeleen, joka muistuttaa hammasrivistöä. Koristeompeleen molemmin puolin ompelin suorat ompeleet kehyksiksi. Tein koristetikkaukset takataskuihin, etutaskujen reunaan ja vetoketjun viereen. Meinasin ommella vielä reisitaskut ja lahkeen käänteen koristeompelein, mutta totesin, että tähän "joulukuuseen" ei kannata laittaa enempää koristeita.

koristeompeleet

takataskujen koristetikkaus


Kasvunvaraa capreihin sain tekemällä vyötärölle sekä kuminauhakujan, että sepaluksen avattavalla vetoketjulla. Nyt caprit voi pukea ilman vetoketjun avaamista. Myöhemmin kuminauhaa voi löysyttää ja caprit mahtuu pukemaan päälle vetoketjun avulla. 

Kaavana käytin Rumble & Roll farkkucaprien kaavaa Ottobre-lehden numerosta 3/2017. Valitsin lapsen käyttämän vaatekoon 116 cm, ja siinä oli jo valmiiksi 10 cm väljyyttä lantiolla. Meidän lapselle saakin yleensä kaventaa kaavoja, mutta nyt käytin väljyyden hyödyksi.

pellavacaprit


Lahkeisiin ompelin uppslakit. Joten lahkeisiin on mahdollista lisätä pituutta ainakin 8 cm avaamalla ylimääräiset taitokset. Uppslakit toteutin niin, että ensin käänsin 6 cm levyisen taitteen lahkeeseen ja ompelin sen. Sitten käänsin 4 cm levyisen taitteen ja ompelin sen. Lahkeen käänteisiin tuli kangas siis nelinkerroin, mutta ohuessa pellavassa se ei ole ollenkaan liian paksusti.

Uppslaakien takia en myöskään ommellut lahkeisiin koristeompeleita, pelkkä suora ommel on helpompi purkaa, kun tulee tarve pidentää housuja.

ompele uppslakit



Tässä kirjoituksessa jaan tusinan verran lisää vinkkejä, miten koristeompeleita syntyy suoralla ja siksakilla

Aikaisemmin ompelin lapselle kansallispukukankaasta liivin, johon sain sisällytettyä kasvunvaraa sen verran, että liivi on sopinut käyttäjälleen jo neljä vuotta.


Katso myös muut ompelemani shortsit ja poimi ideat taskujen ompeluun sekä kasvunvaran lisäämiseen


Hyppää mukaan idearikkaalle käsityömatkalle.

tiistai 7. elokuuta 2018

Hurjat haishortsit

Ompelin pojalle collegeshortsit, joiden lahkeeseen applikoin hurjan hain. Hain muoto on sopivan yksinkertainen ommella ja kuvioon tarvitsee vain yhtä väriä kangasta. Tällä tyylillä saa helposti ja nopeasti tehtyä näyttäviä applikaatiokuvioita vaatteisiin. Tätä samaa applikaatioideaa voisi käyttää myös paidan helmaan tai hihaan. Näin syntyy myös tyylikäs jatkopala, jos kangas ei riitäkään koko paidan pituuteen.


Hai shortsit


Aioin applikoida hain perinteisesti sinisestä tai harmaasta kankaasta. Lapsi kuitenkin valitsi itse punaruskean kimallecollegen hain väriksi. Aika erilainen ja omaperäinen valinta, mutta ihan hyvin pukee tämäkin väri meren jättiä.

Hain hampaat meinasin ommella ensin vetoketjun pätkästä. Sitten keksinkin käyttää siksak- eli polvekenauhaa hain hampaisiin. Lopputulos on taipuisampi ja pehmeämpi siksaknauhalla kuin vetoketjulla.

hain hampaat siksak nauhasta


Hain vatsapuolen päälle oli helpompaa ommella aallokkoa kuin piirtää hain vatsa. Onko sillä hailla evät vatsapuolella vai kyljissä?  Asettelin turkoosin collegekankaan ruskean collegekankaan päälle ja ompelin vapaamuotoisesti tiheällä siksakilla aaltokuviota. Ompelun jälkeen leikkasin ylimääräisen kankaan pois siksakin vierestä. Näin turkoosin collegen reuna jää hieman rosoiseksi. Lahkeensuun päärmeen ompelin samalla tavoin aaltokuvioiseksi.

Shortsit lahje


Ompelin taskut sivusaumattomaan kaavaan tällä kirjoittamalla ohjeella. Taskun suun kanttasin resorilla. Kanttauksen ompeluun käytin kaksoisneulan sijasta koristeommelta. Tämä koristeommel muistuttaa vähän hain hampaita.

Tässä lisää koristeompelein tehtyjä taskuja.

Taskun koristeommel

Shortsien ompelu


Jos innostuit applikoinnista, niin tutkailehan lisää applikaatioideoita Kangaskorjaamon arkistoista.

Elokuu oli shortsikuu, katso myös muut taskuideat ja näppärät tavat lisätä shortseihin kasvunvaraa valmiiksi ensi kesää ajatellen


Hyppää mukaan idearikkaalle käsityömatkalle.