tiistai 24. tammikuuta 2017

Pitsiliina paidan helmaan ja ohje piilo-ommel applikaatioon

Miten ommella vanha pitsiliina paidan helmaan niin, että se ei näytä irralliselta ja sattumanvaraisesti johonkin vaan läntätyltä?

Pitsiliina paidanhelmaan


Pyöriteltyäni pitsiliinaa tovin, huomasin että se muistuttaa riikinkukon pyrstöä. Siitä se ajatus lähti... Leikkasin pitsiliinan puoliksi ja huolittelin risareunan kapealla vinonauhalla. Leikkasin vinonauhan valkoisesta puuvillakankaasta ja maalasin samoilla väreillä kuin itse pitsiliinan.

Maalaa kangasta


Maalasin pitsiliinan Emo-tuotannon väripigmenteillä ja ruiskuemulsiolla. Lisäksi maalasin paidan helmaan ja hihaan koukeroita siveltimellä.

Tuunaa pitsiliina


Piirsin sulkia riikinkukon vartaloon kangasvahaliiduilla (Pentel fabric crayons). Lintu on applikoitu huomaamattomalla piilo-ompeleella pitsin päälle. En halunnut käyttää applikointiin tiheää siksakkia, koska pitsiliinan päällä siksakista olisi tullut aika paksu. Kirjoin käsin yksityiskohdat linnulle, kuten jalat, nokan ja sulat päälaelle.

Applikointi piilo-ompeleella


 Ohje piilo-ommel applikaatioon:
1. Leikkaa applikoitava kuvio paperista. Ota avuksi ohutta taustakangasta. Aseta taustakangas ja päällikangas oikeat puolet vastakkain. Neulaa paperi kankaiden päälle ja ompele paperin ääriviivoja pitkin. Kääntöaukkoa ei tarvitse jättää. Ohenna saumanvarat ja tee aukileikkauksia saumanvaroihin.
2. Leikkaa viilto taustakankaan keskelle ja käännä kuvio oikeinpäin.
3. Asettele ja silitä taustakangas nurjalle puolelle siististi, tarkista ettei taustakangas pilkistä oikealle puolelle.
4. Neulaa kuvio paikoilleen. Valitse ompelukoneesta piilo-ommel. Ompele kuvion ympäri siten, että suoraommel ei osu kuvioon, mutta siksakpisto osuu kuvion reunan päälle. (Piilo-ommel näyttää siis suurinpiirtein tältä _ _ _A_ _ _ A, mutta ilman A:n poikkiviivaa.)

Tämän piilo-ommel applikaation etu verrattuna tavalliseen siksak-applikointiin on se, että ommel on huomaamaton, eikä se jäykistä kangasta niin kuin tiheä siksak.

Applikointi ohje
Paidan koko on 146 cm ja se lähti postin mukana kummitytölle lahjaksi. 

p.s. Kangaskorjaamon suomi100-teemakäsityöt jatkuvat pian uudella aiheella helmikuusssa, mutta hyvin ehdit vielä tehdä tammikuunkin käsityön kansallissymboleista. Tiesitkö muuten, että riikinkukko on Intian kansallislintu.

tiistai 17. tammikuuta 2017

Marakassit virkaten - Suomi100-teemakäsityö

Ensimmäinen #suomi100_käsityö on valmis. Virkkasin Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Kinder-yllätysmunista marakassit, joissa komeilevat Suomen kansallissymbolit: karhu, kielo ja laulujoutsen.

Virkattu marakassi


Marakassit muovimunista


Täytin marakassit riisillä, makaronilla ja herneillä, niistä lähtee kaikista vähän erilainen ääni. Liimasin munankuoret kiinni pikaliimalla, etteivät vahingossa aukea. Virkkasin hahmot marakassin kylkeen ilman ohjetta kokeilemalla ja purkamalla. Lapsille nämä olivat oikein mieluisia ja lähtivät heti leikkeihin mukaan.

Virkkaa yllätysmunasta helistin

Inspiraation marakasseihin sain Oranssia blogista. Jos sinä inspiroiduit tästä, niin lähde mukaan Suomi100-teemakäsitöihin, lisää käsitöihisi jokin yksityiskohta, joka muistuttaa Suomesta. Tarkemmat teemat ja ohjeet ovat tässä tammikuun ensimmäisessä postauksessa.

 
 
Näitä marakasseja virkatessa tuli mieleeni, että käsityön opetus peruskoulussa on varmaan muuttunut tekniikkalähtöisestä oppimisesta ilmiöpohjaisen oppimisen suuntaan. Tässä tapaukssessa tutustuttaisiin ensin Suomen kansallissymboleihin ja sitten mietittäisiin miten niitä voisi ilmentää virkkauksen keinoin. Tietenkin tämä projekti yhdistettäisiin musiikin opetukseen ja opeteltaisiin vanhoja suomalaisia kansanlauluja. Tälläistä luulen sen käsityönopetuksen olevan nykyään, mutta varmasti en tiedä.

 
 

Purkulangasta lapaset kurahanskojen alle


En ole virkannut mitään pitkään aikaan, enkä kyllä neulonutkaan. Yllätyin itsekin, kun sain samalla kertaa valmiiksi yhden ikuisuusprojektin eli lasten lapaset. Nämä lapaset puetaan kevään koittaessa kurahanskojen alle. Raidoitin lapaset siinä pelossa, että muuten purkulanka loppuisi kesken. Raitojen avulla lapset tunnistavatkin omat lapasensa helpommin.

Riittääkö lanka tee raitoja


Purin vanhat vauvan villahousut ja käytin langan uudestaan lapasiin. Villahousujen koko oli 50/56 cm, niin vauva ei ehtinyt niitä kovinkaan montaa kertaa käyttää. Lanka oli ylellistä, merinovillaa, silkkiä ja kashmiria, joten halusin kierrättää langan. (Sublime: Baby cashmere merino silk) Purkamisen jälkeen lanka oli aivan liian käkkärällä neulottavaksi. Jouduin purkamaan jo kertaalleen aloitetun lapasen. Vyyhtesin langan tuolin jalkojen ympärille, kastelin sen ja kuivatin tasona, ettei langan kimmoisus katoaisi. Lanka ei vieläkään suoristunut kokonaan, mutta nyt sitä pystyi jo neuloa.

purkulangasta lapaset



Yllätysmunien muovikoteloita voi käyttää monella tavalla peleihin ja leikkeihin. Katso tästä yhdeksän kierrätysideaa muovimunille.


P.s. Kurkkaa myös Lelut -tunnistetta, niin näet muita lapsille tehtyjä käsityöjuttuja.

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Barbille vaatteita

Suunnittelin ompelevani joululomalla vaatteet nukeille. Baby Born nukke onkin jo vaatteensa saanut ja sivutuotteena julkaisin blogissani viisi kaavaa Baby Born nukelle. Arvaapa muuten montako kertaa näitä vaatteita on puettu nukelle? Ei ensimmäistäkään kertaa! Siitä huolimatta ompelin seuraavaksi Barbille uudet vaatteet. Ompelin, vaikka tyttö totesi, että Barbit eivät tarvitse uusia vaatteita.

Ompele barbin vaatteita

Nämä mekot ompelin ensimmäisenä. Lapsi sanoi: "Äiti kiltti, ompele lisää, nämä ovat niin hienoja. Housuja ei tarvitse ommella." Äkkiä tuo lapsosen mieli muuttui. Näillä vaatteilla onkin nyt leikitty urakalla. Osan mekoista ompelin kellohelmalla, niin vältyin liialta poimuttamiselta.

ompele barbille mekkoja

Ompelin vanhasta pitsiliinasta hameen. Tämä pitsiliina oli alun alkaen jo epäonnistunut, sen reunat jäivät kupruille. Siksipä se oli aivan sopiva Barbin hameeksi, helmat hulmuavat hienosti. Leikkasin pienen reiän liinan keskelle, vahvistin reunat purkautumattomiksi kolmella kierroksella siksakkia. Tein halkion, jonka vahvistin samoin siksakilla. Lopuksi ompelin vyötärölle nauhan ja nauhojen päihin nepparit.

ompele barbille hame pitsiliinasta


Barbien kotelomekko ilman kaavoja. 


Nämä ovat helppoja ommella, eikä näihin tarvitse edes tarroja kiinnittimiksi.

1. Leikkaa resorista 13 cm leveä ja 14 cm korkea palanen. Leikkaa helmarimpsuun 26 cm leveä ja n. 10 cm korkea palanen. Taita ja silitä helmarimpsu kaksinkerroin. Kun teet helmarimpsun ohuesta kankaasta kaksinkertaisena, niin alareunaan ei tarvitse ommella päärmettä ja aikaa säästyy. Rimpsun voi korvata myös pitsinauhalla.
2. Taita resorin yläreunaan n. 2 cm leveä päärme. Taita takakappaleen puolella 0.5 cm enemmän. Ompele päärme joustavalla ompeleella.
3. Ompele poimutuslangat helmarimpsuun, poimuta ja ompele resorin alareunaan.
4. Venytä ja neulaa kangas Barbin vartalon ympärille, niin saat  selville mihin tulee takasauma. Kuvasta näkee hyvin, miten kaareva ommel pitää olla, että vyötäröstäkin tulee istuva.
5. Ompele takasauma.

ompele barbille mekko ilman kaavoja


Kotelomekkoja barbeille

ompele barbille vaatteita ilman kaavoja


Virkatut asusteet barbille: vyö, hattu ja laukku

Virkkaa barbille asusteita


Kaavat ovat kirjasta Ompele Barbien puvusto: Jette Riisgaard-Ternsoe.


Muita vinkkejä Barbien vaatteisiin ja asusteisiin

 

Keräsin myös Pinterestiin kaavoja ja ideoita Barbin vaatteiden ompeluun.


sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Suomi100 - teemakäsityö

Odotan innolla uutta vuotta 2017. Erityisesti odotan kaikkia tapahtumia, jotka on järjestetty 100 vuotiaan Suomen kunniaksi. Naapurikuntaan puuhataan näyttelyä vanhoista käsitöistä, sen näyttelyn ainakin haluan nähdä. Käsityöt ovatkin olennainen osa suomalaista kansanperinnettä.

Mitä käsitöihin tulee, niin pidän persoonallisista käsitöistä. Yksinkertainen malli on hauskempi ommella/ valmistaa, kun siinä on oma jujunsa. Haluan käsitöideni erottuvan kaltaisistaan edukseen. Tänä vuonna ajattelin ammentaa teemoja ja ideoita käsitöihini Suomen historiasta, kansasta, rikkauksista, kulttuurista.... En osaa tarkalleen sanoa miksi, mutta innostun helposti uusista projekteista. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys inspiroivat minua ja saavat minut yrittämään parhaani. Siksi haastankin sinut mukaan kuvaamaan suomalaisuutta käsityön keinoin.

Suomi 100 vuotta teemakäsityö


Tervetuloa mukaan yhteisölliseen käsityöhaasteeseen, toimi näin:
  1.  Ideoi ja valmista suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
  2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
    •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
    •  Kuvan voit julkaista myös Instagrammissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
    •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
  3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri tammikuussa, niin esittele se myöhemmin. Osallistu niihin teemoihin, jotka tuntuvat hyvältä, kaikkiin ei ole pakko osallistua. Tai haasta itsesi ja tehtaile tusina suomiaiheista käsityötä!
virkatut helistimet



Tammikuun teemaksi valitsin kansallissymbolimme. Niitä löytyikin yllättävän monta. Valmista tuote, joka ilmentää jotain kansallissymboliamme. Toteutus voi olla aivan konkreettinen, kuten karhukuvioinen paita, tai jotain abstraktia, kuten pehmeä ja pörheä sohvatyyny, joka tuntuu talviuntaan uinuvalta karhulta.

Kansallissymbolimme:

Kansalliseläin: karhu
Kansallislintu: laulujoutsen
Kansallishevonen: suomenhevonen
Kansallishyönteinen: seitsenpistepirkko
Kansalliskala: ahven
Kansalliskukka: kielo
Kansallispuu: rauduskoivu
Kansalliskivi: graniitti
Kansalliskoira: suomenpystykorva
Kansallissoitin: kantele
Wikipediasta löytyy lisää kansallissymboleista.

suomiaiheinen käsityö


Tässä on alustava suunnitelma vuoden teemoiksi:
Linkki vie teeman esittelysivulle, mistä löydät enemmän inspiraatiota tekstien, kuvien ja valmiiden käsitöiden muodossa.

Tammikuu: Kansallissymbolimme
Huhtikuu: Oma maakunta
Toukokuu: Sininen ja valkoinen, bonustehtävänä raha
Heinäkuu: Suomi kartalla, bonustehtävänä Suomi-neito
Elokuu: Luonnetta peliin, kuvaa suomalaista luonnetta.
Syyskuu: Luonto, bonustehtävänä sää.
Lokakuu: Kieli ja kirjallisuus, Aleksis Kiven päivän merkeissä etsimme inspiraatiota kirjoista
Marraskuu: Mistä Suomi tunnetaan? Bonustehtävänä: Mikä kansallissymboli meiltä puuttuu?
Joulukuu: Siniristilippumme/ kultainen leikkaus käsitöissä

Tästä linkistä: #suomi_100 käsityö löydät kaikki teemakäsityöt, myös muiden tekemät, eriteltynä kuukausittain. Lisäksi oikeassa laidassa tunnisteissa on suomi100, siitä näet yhdellä kertaa kaikki minun teemakäsityöni. Helmikuussa on tulossa Kalevala-teema.

Toivon, että innostut lähtemään mukaan suomi100-juhlavuoden teemakäsitöihin. Rakennetaan yhdessä käsityötäyteinen juhlavuosi.

Yhteenveto tammikuun suomi 100-teemakäsitöistä: 
Marakassit virkaten (karhu, joutsen ja kielo)
Ahven-pussukat ja leppäkerttu-paikka
Joutsen-boxerit ja karhu-kypärälakki, tarinaa stailatuista käsityökuvista
Ahven ja karhu paitapari, Pikku Akan tilkkuvakka -blogissa