keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Muumifanille

Meidän pikkukaiffari on erityisen tarkka syömisistään, kaikki kelpaa, kunhan saa syödä muumilusikalla. Pikku Myy, Niiskuneiti, Muumipappa.... ei kelpaa. Ajattelin tallentaa muiston uhmaikäisestä muumifanista ompelun keinoin. Ja tulihan Tove Janssonin syntymästä kuluneeksi 100 vuotta, vuonna 2014.

Hyödynsin tilkkukassin sisältöä. Teeman avulla saa yhdisteltyä näppärästi värejä.

Hattivatit syntyvät siemenistä juhannuksena. Ne ovat erityisen sähköisiä vastasyntyneinä.

Turkoosi lahje on sivusaumaton ja vihreä lahje on leikattu kahdesta palasta. Molempiin lahkeisiin ompelin aaltoja ompelukoneen koristeompeleella. Hattivattien veneessä käytin samaa vihreää collegea kuin toisessa lahkeessa. Housujen koko on 92/ 98 cm.

Seuraavaksi paininjalan alla ovat Nipsu- ja Muumihousut.

maanantai 23. helmikuuta 2015

Taskut sivusaumattomiin housuihin

Tykkään ommella lapsille sivusaumattomia housuja, sillä ne valmistuvat nopeasti ja kankaan kuvio jatkuu yhtenäisenä lahkeessa. Applikaatiokin on helppo ommella housunlahkeeseen, kun ei tarvitse ommella sauman yli.  (Esim. dinosaurushousuissa) Nyt aloin kaipaamaan taskuja sivusaumattomiin housuihin. Paikkatasku olisi perinteinen ratkaisu.

Toinen vaihtoehto olisi Mock Denim -nimiset housut Ottobre 4/2014 lehdessä. Siinä neuvotaan ompelemaan taskupussi sivusauman kohdalle leikattuun aukkoon. Hommahuone blogista löytyy ohje tuohon malliin. En pitänyt tästä taskumallista, koska siinä tulee lantiolle kolme kangaskerrosta. Vaippaikäisillä on siinä kohden muutenkin jo pehmuketta.

Kirjoitin ohjeesta parannellun version, sen löydät tästä, klik.

Helppo taskuohje housuihin Kangaskorjaamon tapaan:

 
 1. Leikkaa ensin lahjekappaleet tavalliseen tapaan. Leikkaa sivusauman kohtaan taskun suu, leikkaa  taskupussit. Minä leikkasin taskut silmämääräisesti ilman kaavoja. Tässä on jotain mittoja avuksi. Taskupussin leveys 9,5 cm ja korkeus 14 cm. Housun lahkeeseen leikatun aukon leveys ylhäällä 7 cm ja korkeus sivusauman kohdassa 6 cm. Housut ovat kokoa 92/98 cm.
2. Kanttaa taskun kaareva reuna.

 3. Aseta taskupussi etukappaleen alle ja tikkaa reunat kiinni etukappaleeseen. Kuvassa on punainen katkoviiva näyttämässä ompeleen paikkaa.
4. Ompele taskupussi ja takakappale yhteen. Kaarra ompeleen lopussa vähitellen kohti reunaa, niin kuin muotolaskosta ommellessa. Litistä saumanvarat eli tikkaa pystysuuntainen ommel kantin päälle äsken ommellun sauman viereen. Nyt taskut ovat valmiit ja housut voi ommella kasaan.
Tässä ovat housut valmiina ja käytössä.Tein myös itselleni tästä traktori-kankaassta tunikan pitsikoristein.

Lisää ideoita taskujen ompeluun

maanantai 16. helmikuuta 2015

Tähtihousut

Minulla oli 120 cm vihreää joustocollegea. Sain sen riittämään miehen ja pojan (92/98 cm) housuihin, kun kasasin yhden lahkeen tilkuista. 

Made for Apes -blogista löysin  hienoja tähtihuppareita. Minä käytin samaa ideaa ja häivytin lahkeen jatkopalan tähden avulla.

Kuva housujen nurjalta puolelta. Vieressä näkyy, miten kaava on leikattu. Lisäsin itselleni haastetta ja ompelin yhden tähden sakaran ilman kärjestä lähtevää apusaumaa.
 Pari vinkkiä ompeluun:
- Silitin tukikankaan keltaisen velourin taakse. Muuten kangas olisi ollut rullalla.
- Ompelu oli helpompaa tähden puolelta eli tähtikangas päällimmäisenä.
- Sakaroiden väliin kannattaa tehdä aukileikkaukset ennen ompelua, niin säästyy rypyiltä valmiissa saumassa.

perjantai 13. helmikuuta 2015

Delfiinejä ystävänpäiväksi

Helmikuun teemaompelu, jotain ystävänpäivään liittyvää..... Sydämiä.......
Joutsenet, jotka kaulat kaarella muodostavat sydämen....
Eikö mikään muu eläin voisi muodostaa sydäntä?!

Olisiko siinä tarpeeksi sydäntä, jos delfiinit olisivat kippurassa ja hyppäisivät toisiaan vasten.

Toinen delfiini toiseen takataskuun ja toinen toiseen. Paitsi että takataskut ovat vain silmänlumetta, oikeasti ne on kirjottu tavallisella ompelukoneella helmilanka alalankana. Ohje tekniikkaan.

Housukangas on joustocollegea. Sivusaumaan hurautin myös koristeraidan helmilangalla.

Eräässä facebookin ompeluryhmässä on kuukausille omat ompeluteemansa. Sen takia lähdin pohtimaan näitä sydänasioita. 

Meillä on nyt menossa pikkupojan vaatekaapin päivitys. Kaikki housut pitää uusia, ne ovat jääneet lyhkäisiksi. Seuraavissa blogijutuissa esittelen uusia housuja ja lisää housuja, erilaisilla jujuilla ja ilman jujuja.

tiistai 10. helmikuuta 2015

Prinsessan kruunu

Joululomalla kävimme Keskisen kyläkaupassa Tuurissa. Kerroin tytölle, että hän saisi itse valita  prinsessan kruunuun sopivia nappeja ja nauhoja, jos ei juokse kaupassa piiloon.  Paljettinauhoja ja kimaltelevia nappeja oli koko hyllyllinen, mutta mieluisat löytyivät heti.


Kartongista tehdyt kruunut repeävät niin helposti. Luulen, että tämä kankainen kruunu kestää paremmin. Käytin sisällä kovikehuopaa tukena. Samaa kovikehuopaa ompelin sämpyläkorien sisälle.


Meillä kruunua käytetäään näin. Yhtäaikaa pitsiverhosta ommellun hunnun kanssa.

Pikkuveli leikkii mielellään ruoanlaittoa. Kaikki purkit, niiden avaaminen ja sulkeminen kiinnostavat. Ehkä seuraavaksi ompelen hänelle sitten kokkihatun...

maanantai 2. helmikuuta 2015

Sämpyläkorit & Ompelun apuvälineitä osa 5 kovikehuopa

Olen perinyt kirjottuja liinoja mummoilta. Lisäksi olen hamstrannut muutaman liinan lisää kirpparilta. Vaan eipä noita liinoja tule meidän taloudessa käytettyä. Siitä se ajatus sitten lähti.Nyt  meillä on juhlapöytään sopivat tarjoiluastiat pasteijoille, pullille, sämpylöille, leiville ynnä muille vehnäsille. Tarvittaessa kankaisen korin voi suojata leikkaamalla sisälle palan leivinpaperista. Tai  korin sisälle voi asettaa sopivan kokoisen muovisen tai lasisen tarjoiluastian.Sämpyläkorit sidotaan kiinni nauhoilla. Kaapissa avoimina nämä eivät vie tilaa juuri ollenkaan. Sämpyläkoreja voi käännellä ja käyttää molempia puolia ulkopuolena. Näin päin...


...tai sitten toisin päin.Korien sisällä on kovikkeena silittämällä kiinnitettävää kovikehuopaa. Sen luvataan kestävän 40 asteen hienopesun. Kovikehuopa sopii myös kasseihin ja lippalakin lippoihin. Kännykkä- ja kamerakoteloissa se suojaa paksuutensa ansiosta pieniltä kolhuilta.

Kovikehuopa leikataan ilman saumanvaroja. Kappaleet ommellaan 1-2 mm kovikehuovan vierestä. Kun työ käännetään oikein päin, niin saumanvarat mahtuvat paremmin taipumaan kovikehuovan ympäri.
Leikoin kovikekankaan osissa. Silittäessäni jätin 2 mm raon huopalasten väliin, niin laidat mahtuvat kääntymään paremmin ylöspäin.Ompelin kappaleet reunoista yhteen, kiinnitin solmimisnauhat nurkkiin samalla. Jätin yhden pitkän sivun kääntöaukoksi. Sisänurkkiin tein aukileikkaukset ja ulkonurkista ohensin saumanvarat.


Ompelin kääntöaukon umpeen käsin. Tikkasin reunat ympäri sekä pohjan ympäri.


Liinavaatekaappini tyhjeni seitsemän liinan verran! Liinojen leikkaamisessa sai olla tarkkana, että kahvitahrat tulivat kierrettyä. Toinen hankaluus leikkaamisessa oli se, että kuviot sijoittuivat liinojen nurkkiin ja kaavasssa juuri leikataan nurkat pois. Pohjaneliön pituus on noin 19-20 cm ja laitojen korkeudet ovat noin 7-9 cm, sen mukaan miten liinoista parhaiten sai leikattua.

Sämpyläkoreja voisi valmistaa myös neliönmallisena, tähän tapaan. Nurkat jäisivät ikään kuin pussille, kun narut sidotaan yhteen.

Seuraavaksi annoin vanhoille liinoille uuden tehtävän hopeisten kakkulapioiden säilyttimenä.

Lisää käsitöitä, joissa on käytetty kovikehuopaa