perjantai 29. huhtikuuta 2016

Näin määrität sopivan väljyyden leggingseihin

Ompelin vauvalle leggingsit ja ylijääneestä kankaasta tein samisteluleggingsit itsellenikin. Nämä ovatkin minun ensimmäiset leggingsini. Ompelin nämä sillä välin, kun muu perhe oli menossa harrastuksissaan. Kotiinpalaava 3-vuotias sanoi: "Wau, äitillä on uudet housut" ja kotiinpalaava yli kolmekymppinen kohotti kulmiaan: "Missäs meinasit noita pitää?" Ainakin aamupuuroa keittäessä näitä  voi käyttää. 


Vinkki leggingsien väljyyden määrittämiseen


Kietaise kangas jalan ympäri, katso kuva alla. Neulaa kangas reiden, polven ja pohkeen kohdalta sopivalle kireydelle. Riisu varovasti. Laita kangas pöydälle ja mittaa nuppineulojen kohdasta äsken neulaamasi ympärysmitat. Lopuksi muokkaa kaavasi vastaamaan mittojasi.

Koska trikoita on erilaisia, ohuita, paksuja, joustavia ja vähemmän joustavia, niin tämä neulauskikka auttaa valmistamaan ihonmyötäisen vaatteen kankaasta kuin kankaasta.

Tein niin tarkkaa sovitustyötä, että sattumalta jokainen  ympärysmitta (reisi, polvi ja pohje) on 18 % pienempi valmiissa lahkeessa kuin jalan ympärysmitta. Esimerkiksi reidestä leggingsit ovat sopivan tiukat, kun  vähensin kaavassa reiden ympärysmitasta 10 cm.Kaavat: Aikuisten Treviso leggingsit Ottobre 2/2011 ja lasten Caterpillar leggingsit Ottobre 1/15.
Kangas: Paapii Sato.

Edit: Jos haluat piirtää oman leggingsikaavan mittojesi mukaan, niin Minnikin blogista löytyvät suomenkieliset ohjeet.

Hyppää mukaan Kangaskorjaamon idearikkaalle käsityömatkalle.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Imetyspaita

Vihdoin ja viimein valmistui tämäkin imetyspaita. Kangas on tullut hankituksi jo toisen lapsen imetystaipaleelle, mutta nyt kolmannen lapsen tarpeisiin ehdin ompelemaan.


Imetys sujuu "taskusta", joka yltää kainaloon asti.

Tässä kuva nurjalta. Ompelin framilonkuminauhan alimmaisen kappaleen yläreunaan tueksi.

Testasin hiharesoreiden ompelua yksinkertaisena. Tein resoriin käänteen, jonka kiinnitin kolmiaskelsiksakilla. Käytössä ohuempi resori on tuntunut hyvältä.

Katuharjan virkatun varren syntytarinan löydät  täältä.

Loppukevennykseksi vielä luontokuva, jonka onnistuin  nappaamaan iltalenkillä. Luulen, että nämä linnut ovat kurkia.