keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Haarniska kahvipusseista

Idea haarniskan ompeluun syntyi Asterix ja Obelix sarjakuvista. Roomalaiset sotilaat hyökkäävät Asterixin ja Obelixin kotikylään aina silloin tällöin. Tarinoiden innoittamana lapsi kietoutui kaulahuiviini niin kuin haarniskaan ja karjui hyökkäyshuutojaan pahvikeihäällään huiskien. Tämä leikki toistui niin usein, että päätin ommella lapselle oman haarniskan.

naamiasasu kahvipusseistaKahvipussi sopii haarniskan ompeluun


Kahvipussi on sopivan jämäkkää ja kiiltävää, joten se näyttää ja tuntuukin haarniskalta. Toteutin haarniskasta rintapanssarin ja kilven. Kypärääkin toivottiin, mutta vielä en ole keksinyt siihen sopivaa kaavaa ja ompelujärjestystä. Säärisuojat ja kyynärsuojat olisi helppo toteuttaa kuminauhakiinnityksellä. Lapsi suunnitteli itse varusteisiin tulevat kuviot, pallot ja salamat.


haarniska kahvipusseista


Laitoin lapsen lattialle makaamaan sanomalehden päälle ja piirsin hänen vartalonsa ääriviivat paperille. Näin syntyivät kaavat rintapanssariin. Muotoilin kilven ja rintapanssarin nurkat pyöreiksi, jotta vinonauhahuolittelu on helppo ommella varusteiden ympäri. Tein itse vanhasta tyynyliinasta vinonauhaa.

Ohje vinonauhan silittämiseen silmäneulan avulla.Rintapanssarin pukemista helpottavat olalla 10 cm:n pituiset kangassuikaleet ja vyötäröllä olevat tarrakiinnitteiset nauhat. Näiden tarranauhojen avulla rintapanssari sopii isommallekin sisarukselle.

kahvipussista naamiasasu


Aloitin ompelun yhdistämällä kahvipusseja isommaksi pinnaksi. Löysin onneksi varastoistani yhden kahvipussin, josta sain kultaiset kuviot. Enää ei taida olla kaupoissa näitä kullanvärisiä kahvipusseja, vai onko? Kuviot ompelin yksinkertaisen kahvipussin läpi.

Rintapanssarin etu- ja takakappale ovat symmetriset. Rintapanssari on tehty kaksinkertaisesta kahvipussista. Kilvestä halusin jämäkämmän ja siihen laitoin kolminkertaisen kahvipussin. Kilven taakse ompelin kaksi remmiä, josta kilpeä kannatellaan.

naamiassasu kierrätysmateriaalista


Käytössä kilpi osoittautui liian löysäksi, joten tein hätäapukorjauksen muovisella einesrasialla. (Sellaisella, jossa kaupassa myydään salaattia tai lihapullia, koko noin 20 x 30 cm.) Teippasin muovin ilmastointiteipillä remmien taakse ja nyt kilpi toimii niin kuin pitääkin. Jos olisin osannut ennustaa tämän, niin olisin pujottanut einesrasiasta leikatun muovin kahvipussien väliin ja tikannut sen sinne paikoilleen.

ompele kahvipussista naamiasasu


Lopuksi tein hajutestin kahvipussihaarniskalle. Olin pessyt kahvipussit Fairyllä ennen ompelua. Jos työnnän nenän kiinni kahvipusseihin, niin voin aistia vienon kahvin tuoksun, mutta 5 cm:n päästä ei ole enää jäljellä hajua.

Kahvipussien ompelussa huomioitavaa

  • Erimerkkiset kahvipussit kiiltävät eri lailla, valitse samaan tuotteeseen samaa kahvimerkkiä.
  • Ompelussa käytin pitkää piston pituutta 4 mm, jotta valmis tuote ei repeä katkoviivaa pitkin kuin vessapaperi.
  • Kahvipussit kannattaa kiinnittää ompelun ajaksi teipillä tai klipseillä, nuppineuloista jää reikä näkyviin. 

Mietin mitä muuta voisin tehdä kahvipusseista kuin laukkuja tai koreja. Minulla on nimittäin kahvipusseja melkoisen hyvät varastot. Merenneidon pyrstö olisi ainakin kiiltävä ja kahvipusseista tehdyt suomut eivät tarvitse huolittelua. Onnistuisikohan kävely kahvipusseista tehdyssä hameessa vai tarvitseeko merenneidon kävelläkään?

Tässä on malliksi kahvipusseista ommeltu kylmälaukku jogurttipurkin tai eväsleivän kuljetukseen.

Lisää vinkkejä naamiaisasujen ompeluun:


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä


lauantai 21. huhtikuuta 2018

Ompele taskut sivusaumattomiin housuihin

Tykkään ommella housut sivusaumattomana sen takia, että kuviot jatkuvat ehjinä. Lahkeeseen voi myös suunnitella ison applikaatiokuvion (esim. dinosauruksen), eikä kuvion alle tule saumaa. Sivusaumaton kaava on himpun verran nopeampikin leikata ja ommella, koska yksi sauma puuttuu. Sivusaumattomaan housukaavaan on mukava saada vaihtelua, muitakin kuin paikkataskuja. Housuissa taskut ovat  oleellinen osa leikki-ikäiselle, niihin kerätään kaikki kolikoista kiviin asti.

taskulliset housut


Tässä ohjeessa ommellaan siis farkkujen etutaskun tyyppinen tasku sivusaumattomiin housuihin. Lahjekappaleen etupuolelle leikataan taskun muotoinen kolo, jonka kaareva reuna huolitellaan kantaten. Taskupussi tikataan etukappaleen alle paikoilleen. Lopuksi ommellaan kuvitteellinen sivusauma, jolloin taskupussi yhdistyy lahjekappaleen takareunaan. 


ideaa taskuihin
Lunta riittää, vaikka lämpöasteita on toistakymmentä.


Usein ajattelen, että kaikki on jo keksitty ompelun saralla. Onneksi huomaan olevani väärässä ja käsityöblogeja tai -lehtiä selatessa tulee vastaan raikkaita ja erilaisia ompeluratkaisuja. Hienosta oivalluksesta tulee joskus tuumattua, että miksen itse keksinyt tuota. Nyt voinkin sanoa, että keksin hurjan hyvän tavan ommella etutaskun housuihin. Taskupusseja tulee vain yksi kappale, joten lantiolle ei tule paksua kangaskerrostumaa.


housut etutaskuilla

Taskujen ompelu sivusaumattomiin housuihin


1. Leikkaa lahjekappale.
Vinkki: Muokkasin housujen kaavan sivusaumattomaksi teippaamalla etu- ja takakappaleen yhteen kuten kuvasta alla näkyy. Jos haluat kaventaa housunlahjetta samalla, niin asettele kaavat päällekkäin toistensa kanssa esim. 1-2 cm. Vastaavasti jos haluat leventää lahjetta, niin jätä kaavojen väliin rakoa.

sivusaumattomien housujen kaava

2. Leikkaa kolo taskua varten.
Kolo leikataan kaarevaksi, se on kuin 1/4 ympyrästä. Käytin lapsen kättä apuna määrittäessäni sopivaa kokoa taskunsuulle. Taskun leveys ja korkeus ovat molemmat 8 cm. Ompelemani housut ovat kokoa 116 cm.

3. Leikkaa taskupussit 2 kpl.
Taskupussi on 17 cm korkea ja leveimmältä kohdaltaan 12,5 cm leveä. Taskupussin muodon voi vapaasti saksia kaarevaksi. Ylänurkan tulee olla suorakulmainen.

taskujen ompeluohje4. Kanttaa taskun kaareva reuna.
Kuvassa on vihreä resorikantti. Leikkaa resorista 3,5 cm leveää suikaletta. Ompele suikale taskunsuulle oikeat puolet vastakkain. Venytä ommellessasi suikaletta, erityisesti kaarevimmassa kohdassa. Leikkaa suikale ompelun jälkeen poikki. Taita resorisuikale nurjalle ja tikkaa resorin päältä oikealta puolelta kaksoisneulalla.
Vaihtoehtoisesti voit huolitella taskun suun muotokaitaleella tai ompelemalla kapean kaksinkertaisen resorin reunaan.

ompele taskut housuihin

5. Tikkaa taskupussi paikoilleen.
Aseta taskupussi etukappaleen alle. Taskupussin reuna tulee lahkeen takareunan viereen. Kuvassa olen piirtänyt punaisen viivan ompeleen viereen. Käytin tikkaamisessa kaksoisneulaommelta. Kiinnitin taskupussin yläreunan lahkeen yläreunaan apuompeleella, jotta se pysyy paremmin paikoillaan vyötäröresorin ompelun aikana.

taskun ompeluohje


6. Ompele taskupussi yhteen lahkeen takareunan kanssa.
Tämä ommel on samankaltainen kuin sivusauman alkuosa. Ompeleen lopussa kaarra todella loivasti ulos kankaalta, samoin kuin ompelisit muotolaskosta. Muuten ompeleen loppukohtaan jää laskos/ kupru. Kuvan alareunassa lahje on taitettu kaksinkerroin ja sauma on näkyvissä. Piirsin kuvaan punaisen viivan ompeleen päälle kankaan nurjalle puolelle.

ompele taskut


Alunperin kirjoitin tämän taskuohjeen kolme vuotta sitten. Päätin kuvata ja kirjoittaa ohjeen uusiksi samalla kun ompelin taskullisia housuja lapselle lisää. Ompeluohjeiden kirjoittaminen selkeästi ja ymmärrettävästi on oma taiteenlajinsa, toivon että olen kehittynyt matkan varrella. Jos jokin kohta jäi epäselväksi niin kysy pois, vastaan mielelläni.


Erilaisia ohjeita taskujen ompeluun, tutustu ja kokeile!


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä


sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Lucky Luke t-paidat

Kaikkihan nyt ovat lukeneet nuoruudessaan Lucky Luke sarjakuvia tai katsoneet Lucky Luke televisiosarjaa. Muistatko cowboyn, joka osaa ampua varjoaan nopeammin. Tai muistatko loppulaulun "I'm a poor lonesome cowboy and a long way from home..." 

Olipa nostalgista löytää Lucky Luke -kangasta. En kyllä muista mistä verkkokangaskaupasta sen löysin. Puolisokin innostui kankaasta, paremmin kangas sopiikin hänelle.

Ensimmäiseen paitaan leikkasin sarjakuvasta muutaman ruudun, jotka applikoin siksakilla kiinni.

T-paita Lucky Luke kuvalla

T-paidan yksityiskohtaToiseen paitaan leikkasin koko etukappaleen Lucky Luke -kankaasta. Mies innostui lukemaan myös lapsille Lucky Luke sarjakuvia. Lapsia naurattaa erityisesti varjoaankin tyhmempi koira Rantanplan, ja sen ajatukset.

Lucky Luke t-paita

ompele miehelle t-paita


Kolmas t-paita sai vinon raidan jalkapalloaiheisesta kankaasta. Tarkoituksella ompelin tuon raidan vähän enemmän helman puolelle, vatsan päälle. Aikaisemmin ompelemassani paidassa tein raidan rinnan kohdalle ja sen saumat kuulemma vähän hankaavat.

T-paidan ompelu

T-paidan kaavana on luottokaava Suuresta Käsityö lehdestä 9/2010.Ompeluterapia auttaa, se silppuaa, tökkii ja polkee stressaavat asiat taka-alalle


Parasta ompelussa on se, että saa sopivia ja persoonallisia vaatteita. Näiden paitojen ompelu toimi samalla ompeluterapiana. Jouduin yllättäen tilanteeseen, jonka koin loukkaavana. En oikein osannut reagoida itse tilanteessa mitenkään. Jälkeenpäin vasta tunteet ja ahdistus tulivat pintaan ja nostivat esiin fyysisiäkin oireita. Yllätyin itsekin vahvaa fyysistä reaktiotani henkiseen kuormitukseen.

Minulla oli ompelujonossa lapselle kesäksi värikkäitä housuja, mutta mustien ajatusten siivittämänä kaivoin kaapista mustaa kangasta. Ompeluterapiassa ajatukset voi siirtää käsillä tekemiseen, tutut ja helpot ompeluratkaisut eivät miettimistä tarvitse. Ajatukset kiertävät kehää tilanteen ympärillä, jolle ei enää voi mitään, mutta käsillä saa aikaan jotain hyödyllistä. 

Sauma toisensa perään, niin tuttua ja turvallista. Kolme paitaa peräkkäin, aika kuluu ennen kuin huomaankaan. Minähän osaan ja saan valmista. Kotiaskareissa ajatukseni katkeavat ja hyppivät sinne tänne. En muista mitä olin laittamassa uunivuokaan, mutta paidan ompelujärjestys tulee kuin itsestään. Voin syventyä täysillä kankaan silppuamiseen, neulojen tökkimiseen ja kaasun polkemiseen. Samaan aikaan alitajuntani silppuaa, tökkii ja polkee loukkaavia asioita taka-alalle, eivätkä ne ole enää mielessäni päällimmäisenä.

Olen tavannut sanoa, että taito ajatella asioita toisesta näkökulmasta olisi hyödyllinen meille kaikille. Ymmärtäisimme toisiamme paremmin, jos osaisimme hetkeksi asettua toisen asemaan ja näkökulmaan. Sinun ja minun näkökulman lisäksi voi olla muitakin taustalla vaikuttavia tekijöitä. Eletty elämä jättää jälkensä, meillä on oma historiamme, jonka takia toimimme niin kuin toimimme.

Olipa muuten kummallinen yhteensattuma, että juuri kun illalla olin saanut puettua sanoiksi miltä ompeluterapia tuntuu, niin seuraavan aamuna näin ensimmäisenä uutisen, jossa kerrottiin miten neulominen poistaa stressiä. Huolet purkautuvat lankakerä kerrallaan. Aivan kuten ommellessakin huolet purkautuvat ommel kerrallaan.


Inspiraatiota miesten t-paitojen ompeluun


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Pystykauluksen muokkaaminen huppariin

Onnea on sopivat kaavat, niin pääsee heti saksilla kankaan kimppuun ja nopeasti ompelemaan. Olen muokannut miehen hupparin kaavaan hupun tilalle pystykauluksen. Kaulus vie vähemmän kangastakin kuin huppu. Huppu on sisävaatteessa aika turha, se painaa takin alla hartioita.

Kaavat miehen huppariin ovat Suuri Käsityölehdestä nro 8/2008. Eli tasan kymmenen vuotta vanhat kaavat. Aiemmin olen jo tehnyt neljä hupparia samoilla kaavoilla.  Ne ovat olleet tykättyjä ja aivan loppuun pidettyjä. Nyt oli aika ommella uusia huppareita ja entistä ehompia. Jotain pientä piristystäkin lisäilin ommellessani.


hupparin ompeleminen

Tämä jalkopalloaiheinen huppari on näkynyt useimmin käytössä. Yritin ehdottaa vihreän raidan asettelua myös pystysuuntaan tai jalkapallon muotoiseksi, mutta kuulemma perinteinen vaakaraita oli sopivin. Jokaisessa hupparissa on vetoketjun takana alavara. Kaikissa huppareissa on sivusaumassa vetoketjulliset taskut, siellä puhelin kulkee kätevästi mukana.


ommeltu huppari

Toinen huppari on ommeltu Selian Chalk Stars -joustocollegesta. Olen aikaisemmin ommellut ihan samasta kankaasta samanlaisen hupparin. Kangas oli niin hyvälaatuista, että päätimme tehdä toisenkin hupparin. Toista hupparia voi pitää arkena kotona ja toista sitten kun lähtee jonnekin.ompele huppari

Kolmas huppari on myös Selian joustocollegea, Metsänkuningas kuosi on suunniteltu Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Karhuhupparista tuli ryhdikkäämpi/ selkeämpi, kun hihat ja takakappale ovat yksiväriset. Kaulus piti ommella kasaan tilkuista, harmaa joustocollege riitti vain takakappaleeseen ja hihoihin. Karhukangasta jäi kyllä yli, mutta halusin säästää neliön muotoisen palan myöhempää käyttöä varten. Jos olisin leikannut kauluspalat siitä, niin jämäkankaasta olisi tullut hankalan muotoinen käytettäväksi. 
Pystykauluksen kaavan piirtäminen


  • Aloita piirtämällä suorakaide. Korkeus =  kauluksen korkeus esim. 7 cm. Leveys = puolet pääntien ympärysmitasta. Huom. Ole tarkkana, kun mittaat pääntien ympärystä, että pääntie ei suurene.
  • Nosta suorakulmion etureunaa. Mitä enemmän nostat etureunaa, sitä kaulan myötäisemmän kauluksen saat. Minä nostin 2 cm.
  • Huomioi, että kaavassa säilyvät suorakulmat, muuten valmis kaulus saattaa näyttää vinonurkkaiselta.
  • Viimeistele kauluksen muoto piirtämällä ala- ja yläreuna kauniisti kaareviksi.

Pienensin etu- ja takakappaleen kaavasta pääntietä, muuten kaulus asettuisi liian kauaksi kaulasta. Jatkoin olkapään viivaa sekä etu- ja takakappaleessa 2 cm pidemmäksi kaulaa kohti.

Minun kaavoitustietämykseni kattaa alkeet, nämä pystykauluksen kaavoitusohjeet ovat rautalankamallia, eivätkä oppikirjatasoiset.

pystykauluksen kaava


ompele pystykaulus huppariinTässä kaikki hupparit yhtä aikaa päällä. Mitä sitä turhaa käyttämään aikaa ja sovittamaan jokaista erikseen :D Näillä huppareilla osallistun (vähän myöhässä) Mehukekkerit-blogin kässävuoteen ja paitamaaliskuuhun. Vaikka nyt on huhtikuun alku, niin lunta riittää hyvin.

huppareita miehelleMiehen vaatekaappi on hyvää vauhtia täyttymässä minun ompelemillani vaatteilla. Itse ommellen saa juuri sellaisen kuin haluaa. Seuraavaksi onkin tulossa t-paitoja miehelle, eiköhän nämä lumetkin jo pian sula.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä