torstai 18. helmikuuta 2016

Kloriittivärjätyt t-paidat

Ostin kasan kangasta ja ryhdyin miesten t-paitojen suunnittelijaksi.
ompele t-paitoja miehelle


Ajattelin kuvioida paidat kloriittivärjäyksellä. Kauan saimmekin hakea sopivaa kuvaa, että pääsimme yhteisymmärrykseen. Sopisiko kaupunkisiluetti, kotka, kiinalainen kirjoitusmerkki... 

Katsokaa! Siinä se nyt on! Jari Litmanen, jalkapallolegenda ikuistettuna t-paitaan kloriitin avulla! Ihan itsekin yllätyin miten tarkkarajaista jälkeä saa vain kloriitilla suihkumalla.

kloriittivärjäys


Tulostin Jari Litmasen siluetin. Leikkasin paperista kasvojen ääriviivojen mukaan. Asettelin paperinpalat kankaalle. Suihkutin suihkepullolla kloriittia. Suihkepullon nokka oli ruuvattu siten, että sain tasaisen ja pienipisaraisen suihkun. Suihkutin n. 35 cm etäisyydeltä, etteivät paperinpalat lennähdä suihkun voimasta pois kankaalta.

vinkit kloriittivärjäykseen


Toinen kuvio syntyi vauvamme suosiollisella avustuksella. Sitä ei vielä tiedä minkä alan legenda hänestä tulee isona. Jalanjälkien painaminen kloriitin avulla sujui näin: laitoin lautaselle talouspaperin, jonka kastelin kloriitilla (ei liian märäksi). Sitten pingotin kankaan ompelukehykseen. Vauva astui nopeasti jalallaan kankaan päälle niin että kangas kastui vähän kloriitiin.

kloriittipainantaa


Kangas on ompelukehyksessä nurja puoli ylöspäin eli kankaan oikea puoli painetaan kloriittiin. Kokeilin painaa tähtiä muovailuvahamuotin avulla. Niistäkin tuli ihan kivoja. Kangas kannattaa suojata teipillä ompelukehyksen ulkopuolelta, ettei se pääse vahingossa kosketuksiin kloriitin kanssa.

kuvioita kloriitilla


Pantteri syntyi taas suihkepullon avulla. Tällä kertaa suihkepullon nokka oli ruuvatttu siihen asentoon, missä tulee paljon ja suuria pisaroita. Paperiin olin leikannut pantterin muotoisen sapluunan. Koko paita kannattaa suojata sanomalehdillä, ettei kloriittia vahingossa roisku sabluunan ulkopuolelle.

helppo kuvio paitaan kloriitilla

Vinkit kloriittivärjäykseen:
- Kaikki nämä kloriittikuviot tein raa'alla kloriitilla eli en laimentanut sitä vedellä. 
- Kloriitin kanssa työskennellessä pitää olla todella nopea. Kun kuvio on hahmottunut, niin kangas pitää nopeasti huuhdella puhtaalla vedellä, että kloriitti ei leviä liikaa ja pilaa kuviota. 
- Suihkepullolla suihkuteltaessa kangas ei saa kastua läpimäräksi kloriitista, muuten kuvio leviää. Suihkuta mieluummin vähän ja odota vaikutusta. Jos kangas ei vaalentunut tarpeeksi käsittelystä, niin suihkuta uudelleen, mutta anna kankaan kuivua välillä. 
- Testaa tilkkuihin miten kangas suhtautuu kloriittiin tai mikä on oikea määrä kloriittia. Mikään näistä kuvioista ei syntynyt ensimmäisellä yrityksellä. Jari Litmanen ei vaalentunut ensimmäisellä suihkutuskerralla tarpeeksi. Joten kuivumisen jälkeen asetin samat paperinpalat uudelleen kankaan päälle ja suihkutin lisää. Paperinpalat olivat kuprulla, mutta ne oikenivat, kun kostutin niitä vähän vedellä. En olisi jaksanut leikata uudelleen Jarin siluettia. Vauvan jalanjäljet painoin ensin kankaalle ja sitten vasta leikkasin kankaasta t-paidan etukappaleen. Noin 5 kertaa piti harjoitella, että saimme täydelliset jalanjäljet. Pantteriin tein lisää täpliä siveltimellä, kun suihkimisen jälkeen pantterissa oli kaljuja kohtia.

Tässä kokeilin kastaa vanupuikon kloriittiin ja kirjoittaa morseaakkosia. Lopputuloksen oli tarkoitus muodostaa raitoja. Kuvioita voisi maalailla myös siveltimellä ja muovailuvahamuotitkin ovat kokeilemisen arvoisia, kuten jo yllä näytin.
kloriitilla kuviointia


Minä olen innostunut kuviollisista t-paidoista, mutta mies arvostaa yksivärisiä. Joten muutama yksivärinen paitakin hänelle suotakoon. Paitsi ei sittenkään; punainen kangas loppui kesken, kun ompelin siitä ensin itselleni ristiäisiin mekon. Piti keksiä jokin jatkopala. Siitä tuli Jussi-t-paita. Applikoin suoralla ompeleella vinoneliöt mustaan raitaan. Takakappaleen sain yhtenäisestä kankaasta.

t-paidan kuviointi


No jos edes kaksi yksiväristä t-paitaa riittäisi.
t-paidat ompelu


Tässä vielä sovituskuva yhdestä paidasta. Tämä punainen paita oli lopulta oma suosikkini, koska se on niin värikäs.sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Nyppyinen palmikkopipo ja prinsessajuttuja

Millainen olisi se kaikista kaunein pipo. Olisiko siinä nyppyjä vai palmikkoja. Varmuuden varalta tein molempia. Yläkaapista nappasin kerän Novitan Rose Mohairia, jota jäi sinne vielä pussillinen odottamaan uusia projekteja. Neuloin langan kaksinkertaisena nelosen puikoilla. 
 
Neulemalli on poimittu kirjasta Kauneimmat neulemallit, Lesley Stanfield. Kirjassa on yli 300 neulemallia. Palmikot, pitsineuleet, nyppyneuleet, oikeilla ja nurjilla silmukoilla tehtävät kuviot, nämä kaikki löytyvät kirjasta. 
 
 
 
 
Seuraavalla kerralla neuloin pipon sateenkaaren värisestä mohairlangasta. Silmukoiden luomiseen opettelin uuden tekniikan, jolla pipon reunasta tuli tosi napakka. Tässä postauksessa on myös ohje tuiki tavalliseen pipon päälakikavennukseen.
 

Nimipäiväkakku, Barbiekakku

 
Tämä pipopäinen Prinsessamme vietti nimipäiviään jonkin aikaa sitten. Meillä oli lainassa kirjastosta kakkukirja, josta innostuneena kokeilimme taikoa oman prinsessakakun. Kaikki muut kakut näyttivät haastavammilta, mutta prinsessakakku vaikutti helpolta eli "piece of cake". Sähläykseksi se meidän prinsessakakku kuitenkin meni.

Leikkasin kääretorttulevystä pieneneviä ympyröitä kasattavaksi kakkukekoon. Valitsin sopivat kulhot muoteiksi. Täytin kulhot vuorotellen kakkulevyllä, kermalla ja hillolla.
 

 
Virhe nro 1: Unohdin laittaa kulhoihin kelmun, enkä saanut kakkuja ulos ehjinä.
Virhe nro 2: Olin varannut vain yhden pötkön marsipaania kaulittavaksi hameeksi, se loppui kesken.
Virhe nro 3: Jääkaappiin ei tietenkään mahtunut niin korkea kakku.
Tämä barbi oli onneksi vyötäröltä katkaistavaa mallia, joten saimme sen istutettua vähän matalampaankin kakkuun.
 
 

 

Barbien hiusten selvittäminen

 
Barbi kävi kampaajalla ennen juhlapöytään tuloa. Kuulin vinkin, että nukkien hiukset voi selvittää huuhteluaineen avulla. Siispä liotin hiuksia huuhteluaineessa, minkä jälkeen tiheäpiikkinen kampa liukui helposti hiuksissa. Huuhteluaineesta oli todella apua. Heti kun huuhteluaineen pesi pois, kampa lakkasi luistamasta. Mutta eihän sillä väliä, kun hiukset olivat jo takuttomat.
 
 

 
Sitten kun saimme lisää marsipaania kaupasta, niin teimme vielä toisen miniprinsessakakun. Sivumennen sanoen Googlen kuvahaku sanoilla "barbi täytekakku" antaa tulokseksi aivan herkullisen näköisiä luomuksia.
 

Ja vielä pari välikäsityötä

Prinsessan sisätossuihin virkkasin koristeeksi spiraalisydämen. Ompelin sydämet muutamalla pistolla käsin tossuun kiinni, nyt kelpaa sipsutella.
Spiraalisydämen virkkausohje on täältä.
Virkkaamisessa auttoi englanti-suomi -virkkaussanasto.

 


 
Uunituoreelle prinsessalle ompelin merinovillaisen lakin tammikuun pakkasille.