keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

TSI KESTOVAIPPA

Näillä ohjeilla kestovaipan ompelu on supernopeaa, sillä tässä kestovaipan ompeluohjeessa ei ole yhtään turhaa ommelta. Kuminauhat pujotetaan viimeisenä, joten vaippaa on helppo sovittaa ja kiristellä kuminauhat sopivaksi juuri omalle pissitykille. Kuminauhoja ei lainkaan päällitikata, joten käytössä löystyneet kuminauhat on nopea vaihtaa.

Lainasin kaavan Kestovaippainfosta ja muokkasin sen meille sopivaksi. Täällä on myös muita kaavoja ja ohjeita kestovaippojen ompeluun

Kestovaipan mitat 

sis. saumanvarat
Näillä mitoilla tulee sopiva vaippa n. 5-11 kiloiselle pissitykille.

leveys takasiivekkeen kohdalla 50 cm
leveys etuläpän kohdalla 26 cm
leveys haaran kapeimmalla kohdalla 16 cm
koko vaipan pituus 43
kuminauhakujan pituus selän puolella 25 cm
kuminauhakujan pituus reiden kohdalla 24 cm


Kestovaipan ompeluohjeet


Tässä valmistuu sisätaskuvaippa, ulkopuoli on joustofroteeta ja sisäpuoli bambujoustofroteeta. Samalla ompeluohjeella onnistuu myös taskuvaippa kosteussululla. Kuminauhakuja selkään kannattaa leikata riittävän pitkänä, niin kangas rypyttyy leveämmälle alueelle, eikä jää mutturalle selän alle. (Valkoinen bambujoustofotee on ratkottu irti puhkikuluneesta vaipasta, siksi siinä näkyy ompeleiden jälkiä.)
Kappaleet leikattuna


Ensin ommellaan selkään kuminauhakuja ja tarranauha eteen. Tarran pituus on 16 cm. Sisävaipassa kapeampi, 3,5 cm levyinen tarranauha kelpaa hyvin. Tarran reunoja kannattaa pyöristää, tiheissä pesuissa tarran terävät nurkat kuluttavat kankaan puhki.
Tarran ja kuminauhakujan ompelu.


Huolitellaan saumurilla tai siksakilla sisäpuolen vaipasta kuminauhakujaa vastaava kohta. (Jos haluaa ommella kiinteän lisäimun vaipan haaraosaan, niin nyt on se hetki. Turhaa ompeluahan se on, mutta lisäimuun saa käytettyä ylijääneet pienet riekaleet.)
Huolittelu sisävaipan selkään (+lisäimun kiinnitys)


Vaipat asetellaan yhteen oikeat puolet vastakkain. Vaipan sisäpuolen takasiivekkeet lyhennetään 1 cm verran lyhyemmiksi. Tällä konstilla saadaan litteämpi sauma tarran alle ja ompelu sujuu nopeammin, kun ei tarvitse pujotella tiukkaa mutkaa. Takaa kuminauhakujan kohdalta ja siivekkeiden päästä jätetään ompelematta.
Vaippakappaleet ommellaan yhteen.


Tässä vielä lähikuva, miten takasiivekkeet ommellaan.



Vaippa käännetään oikeinpäin. Käännetään ulkopuolen saumanvara tarran alle ja ommellaan tarrat paikoilleen. Saumanvaraa ei tarvitse erikseen ommella, kun mitoittaa takasiivekkeen leveyden juuri tarran kokoiseksi. Pesutarra kannattaa leikata vähän isommaksi kuin koukkutarra. Näin tarrat pysyvät varmemmin pesussa kiinni.
Ommellaan tarrat takasiivekkeisiin


Sitten ommellaan suoralla ompeleella kujat reisikuminauhoille. Kuvassa ompeleen kohta on merkitty punaisella viivalla.  
Reisikuminauhakujat


Pujotellaan kuminauhat paikoilleen. Meillä sopivat kuminauhan pätkät ovat taakse 14 cm ja reisiin 17 cm sis. 1 cm ompeluvaran. Kun kuminauhojen päät tikkaa kiinni erivärisellä ompelulangalla, niin kuminauhoja vaihdettaessa ratkominen on helpompaa. Ylemmässä kuvassa on merkitty kuminauhan kiinnityskohta vihreällä viivalla. Takana tikataan samalla kertaa kuminauhan kanssa yhteen vaipan ulko- ja sisäpuoli. Näin saadaan vahvistusompeleet täyttöaukon reunoille.
Kuminauhojen pujotus ja valmista tuli!


Etuläpän ympäri voi tehdä tikkauksen reisikuminauhan alkuun asti, mutta ilman tikkaustakin pärjää mainiosti.

Imuiksi vaippojen sisälle olen tehnyt bambusta, hampusta, mikrokuitufroteesta ja vanhoista pyyhkeistä 11 cm leveitä ja 60-90 cm pitkiä soiroja. Soiroja yhdistelemällä saa vaippaan enemmän imukykyä. Soirot kuivuvat nopeasti ja niistä voi taitella tytölle ja pojalle eripaikkaan enemmän imua. Vaippakoon suurentuessa samat soirot sopivat vaippaan kuin vaippaan.

Täällä on ompeluvinkkejä vaippoihin, joissa on on pul-kankainen kuori.

Muita kestotuotteiden ompelujuttuja



Palaute on aina tervetullutta, kerropa saako ohjeesta ja kuvista selvää. Kiitos.

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Kesä ja kärpäset

Ehtoisa Emäntä lähetti minulle haasteen, joka kuuluu näin:
 "Haastetun tulee listata kesän 10 plussaa ja 10 miinusta. Avaa vastauksia myös omin ajatuksin ja kuvin. Jaa haaste eteenpäin kolmelle blogille ja ilmoita haastamisesta ko. bloggaajalle." 

Ensin kesäilot
+ Mansikat, mustikat, vadelmat, omenat... Meidän takapihalla on paras mustikkametsä.
Mummilta peritty Marja-Liisa -marjanpuhdistin


+ Kesän (ja syksyn) sadosta tehdyt herkut: mansikkakakku, mustikkakiisseli...
Alexin valkosuklaa-tuorejuustokakku on se ensimmäinen resepti, johon käytän tuoreita mansikoita ja sitten seuraavaksi teen saman kakun mustikoista. (En tiedä kenen Alexin resepti tämä on ja mistä olen sen löytänyt)

Alexin valkosuklaa-tuorejuustokakku
400 g Digestive-keksejä
150 g voita sulana
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl Flora Vanilla - vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g mansikoita
200 g valkosuklaata
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
0,5 dl likööriä/ mehua
tuoreita mansikoita koristeluun
Murskaa keksit, kaada päälle sulatettu voi. Sekoita hyvin ja painele keksipohja irtopohjavuokaan.
Laita liivatteet kylmään veteen. Survo mansikat ja lisää sokeri. Vaahdota vaniljakastike ja sulata suklaa. Sekoita kulhossa tuorejuusto, mansikkasurvos, vaniljakastike ja sulatettu suklaa. Kiehauta likööri/ mehu ja lisää siihen puristellut liivatelehdet. Älä  keitä! Kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoita koko ajan. Kaada täyte pohjan päälle. Vuoraa kakku kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele mansikoilla.

Valkosuklaa-tuorejuuskakku mustikoista
+ Kesämekot, kerran vuodessa on hyvä ulkoiluttaa näitäkin vaatekappaleita.
+ Pyöräily
+ Uiminen. Kaksi mieluisinta liikkumismuotoa minulle ja tässä järjestyksessä.
+ Alennusmyynnit sekä livenä, että verkkokaupoissa. En kylläkään ostanut tänä vuonna alesta mitään.
+ Pihakirppikset. Olemme jo kahtena kesänä järjestäneet oman kirppistapahtuman, joka on kerännyt yli 20 myyjää. Tavara kiertää sitä tarvitseville ja samalla tapaa ihmisiä.
+ Tivolit, sirkukset, huvipuistot ja muut kissanristiäiset, tapahtumia kyllä riittää kesälle...
Vuohi kiipeilee Kälviän kotieläinpuistossa.
+ Leikkikentällä on huomattavasti mukavampaa ilman lunta.
+ Autoa ei tarvitse lämmittää, jos on lähdössä jonnnekin edellä mainituista kissanristiäisistä, voi lähteä ihan ex tempore.
+ Iltapalan voi syödä kesäpöydällä eli terassilla ja iltapuuron päälle voi herkutella jäätelöllä.

Ja sitten kesän haittapuolet
- Kärpäset, hyttyset, punkit ja muut öttömönkiäiset.

- Kesäkissat :(
- Ikkunoiden pesu
- Mattojen pesu. Nämä askereet pitäisi hoitaa kesällä, mutta olisi niin paljon muutakin tekemistä. Nyt onneksi vältyn mattojen pesulta, sillä meillä on ollut mattovapaat lattiat vuoden verran.
- Vesisade, kun siihen ei ole varautunut.
- Ihon palaminen. En viitsisi käydä rasvapurkilla ennen uloslähtöä.
- Ruokaupassa käynti on kesällä haastavampaa, kun pitää muistaa ottaa kylmälaukku mukaan ja pakata ostokset järkevästi, niin että kylmät tavarat mahtuvat kylmälaukkuun.
- Nokkoset
- Ruohonleikkuu
- Mikään ei ole kesällä tympeämpää kuin sairastaminen!

 Loppuviikolle ilmatieteenlaitos lupaa jopa helteistä auringonpaistetta. Ei muuta kuin leikkikentälle virkkaustyö kainalossa. Tälläisen pikatuunauksen tein viimekesänä. Laitoin virkatun kukan  pikaliimalla aurinkolasikotelon kanteen. Hyvin on pysynyt kukka paikoillaan.

Aurinkolasikotelon koristus
Lähetän haasteen blogeihin SivusilmäilyäHandmadebykatri  ja....nyt ei keksi kolmatta.

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Henkareiden kesäasut

Ostin paikalliselta Facebook-kirpputorilta paperikassillisen puisia henkareita kahdella eurolla. Siitä se ajatus sitten lähti... lisäksi maalia, perintölakanoita ja jämälankoja. Hiljaa hyvä tulee, näitä henkareita on asustettu nyt vuoden päivät.


Virkkasin kahdella langalla vuorotellen yhden kerroksen, näin syntyi spiraalimainen raidoitus. Välillä kokeilin virkata kiinteillä silmukoilla ja välillä pylväillä. Seuraavaksi voisi kokeilla jotain kuviovirkkausta, vaikkapa tälläistä http://dottieangel.blogspot.fi/2010/03/happy-hanger-how-to.html
Virkkauksen aloitus spiraalina.
Henkari odottaa pukemista :)
Keksin myös pikatekniikan spiraalin tekemiseen; virkataan ensin suorakulmio vaakaraidoin, ommellaan suorakulmio henkarin ympärille, sitten kierretään virkkuutyö mutkille.

Puetin yhteensä 32 hankaria. Päällystin virkaten seitsemän henkaria. 15 henkaria päällystin kankaalla. Kymmenen henkaria sai maalatun pinnan. Valkoisen maalin päälle liimasin Erikeeperillä ruskean pitsin. Päällystetyt henkarit olisivat kivoja kesätuliaisia, mutta taidan pitää kaikki itse.


Näin työ eteni.
Henkareiden päällystäminen on koukuttavaa, näitä voisi tehdä lisääkin. Kävin Pinterestissäkin katselemassa malleja ja laitoin ne seinälleni talteen.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Metsäinen imetyspaita

Hamstrasin, kun Pohjois-Pohjanmaan ompelijat teettivät oman trikookankaan. (Aikaisemmin sama kuosi on teetetty vihreäsävyisenä joustofroteena.) Tämä uudempi oranssisävyinen metsäkuvio ei tuntunutkaan ihan omalta, niinpä tutkin Nitor-pesukonevärivalikoimaa. Ompelin itselleni imetyspaidan ja värjäsin sen turkoosilla. Värjäämisen jälkeenkin kangas näytti mielessäni värjätyltä oranssilta, mutta muutaman käyttökerran jälkeen väri on alkanut pikkuhiljaa muuttua vihreäksi, niin kuin toivoinkin. 




Ompelin paidan Suuren Käsityölehden 4/2003 kaavoilla. Alkuperäisessä kaavassa oli pystysuuntaiset imetysaukot läpän alla. Muutin imetysluukun vaakasuuntaiseksi, etukappaleet menevät rinnan kohdalla 13 cm päällekkäin. Alemman kappaleen yläreunaan ompelin Framilon-joustonauhan ihoa vasten. Päällikappaleen alareunaan ompelin resorin, joka asettuu rinnan alle. Rinnan alla oleva resori olisi saanut kuitenkin olla tiukempi, koska se arvatenkin lörpsähtää käytössä. (Pujotan sitten resorin sisälle kuminauhan.) Päällikappaleen alareuna olisi kannatanut leikata kaareutumaan ylöspäin sivusaumaa kohden. Nyt resori asettuu alemmaksi kyljen kohdalla kuin keskellä edessä. Etukappaleen helma  meinaa nousta, olisikohan kannattanut leikata alemman kappaleen yläreuna keskiedulta 1-2 cm korkeammaksi.

Muokkasin ensimmäistä kertaa tavallisen hihan kaavan puhvihihaksi. Se onnistui hyvin, poimutusta tuli maltillisesti. Hihan pyöriölle tuli poimutusta 4 cm ja alareunaan 8 cm. Hihansuun poimutuksen kasasin resorilla. Pidensin paidan kaavaa liki 30 cm.

Kaavojen muokkausta
Tältä vaatteet näyttivät ennen värjäystä.
Tältä vaatteet näyttivät värjäyksen jälkeen.
Samaan värikylpyyn laitoin pari vauvanvaatetta ja äitiyspakkauksen villahaalarin (80 % villaa/ 20 % polyesteriä). Villahaalarista tuli pirteä, eikä se kärsinyt 40 asteen pitkässä ohjelmassa. Paidan värjäsin puolivalmiina. Unohdin paitaan kaksi nuppineulaa, kun laitoin sen pesukoneeseen värjäytymään. Seuraavana päivänä nuppineulat löytyivät onneksi koneen nukkasihdistä, eivätkä jääneet koneen sisuksiin. 

Metsä-trikoota olisi vielä jäljellä 2 metriä, millähän sitä värjäisi seuraavana?

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Lahjapulma

Syntymäpäiväkutsu...lahjapulma... ja sen ratkaisu:
Ompelin farkkutilkuista pussukan ja vuoritin sen kosteutta hylkivällä kankaalla. Yhdessä farkkutilkussa oli valmiina tuo koukeroinen kuvio, jota juoksevaksi koiraksikin sanotaan. Beat Jeans -farkkumerkki on tullut mummilta perintönä, kun hän oli ompelutehtaassa töissä. (Minulla on vielä laatikollinen noita merkkejä jäljellä.)

Toilettipussukka ensin toiselta ja sitten toiselta kyljeltä.
Pussukan sisälle laitoimme jotain aikuiselle miehelle sopivaa mm. Multivita -poretabletteja ja Buranaa :)

Toilettilaukun sisältöä

Ja sitten onnittelukortin kirjontaan. Tukka on tipahtanut artistin otsalle, mutta muuten tuli hyvä. Kuka tunnistaa?
HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ!