Suomi100 -juhlavuosi innoitti minua tekemään oman "käsityömallistoni" Suomi-teemalla. Uusi käsityövuosi onkin hyvä aloittaa esittelemällä kaikki nämä Suomi-aiheiset käsityöni. Jokaiselle kuukaudelle keksin Suomea/ suomalaisuutta ilmentävän teeman, jonka sisällytin käsityöhöni. Viime vuoden saldona oli 20 erilaista Suomi-teemalla tehtyä käsityötä. Tästä voit poimia ideoita omien käsityöprojektien kuviointiin tai yksityiskohtiin.
Tämä kaikille avoin käsityöhaaste oli nimeltään #suomi100_käsityö.
Suomi100-käsityö välilehdeltä pääset tutustumaan muiden käsityöbloggaajien tuotoksiin. Olen kirjoittanut sinne koonnin blogiteksteistä.
|
Syyskuun luonto-teemaan ompelin polvisuojat marjastajalle. |
Keksin Suomi-aiheiset teemakäsityöt sen takia, että tykkään lisätä käsitöihini jonkun jujun. Teemojen avulla jujun löytäminen on helpompaa. Ideoin mieluummin käsitöihini kuvioita tai yksityiskohtia kuin värejä. Teemalla saan lisättyä käsityöhöni piristystä, persoonallisuutta, hauskuutta... Teeman avulla tehtyjä käsitöitä on hauska käyttää, koska vaatteella tai tuotteella on oma tarinansa kerrottavanaan ja tuotteet erottuvat edukseen. Suomalaisuudesta onkin riittänyt ideoita mitä erilaisimpiin käsitöihin.
Tammikuussa teemana oli kansallissymbolimme
Aloitin virkkaamalla marakassit karhun, kielon ja joutsenen kuvalla. Marakassin sisällä on pääsiäismunan muovimuna ja riisiä, makaronia tai herneitä. Näin kaikista kuuluu omanlaisensa ääni. Marakasseista on riittänyt iloa ja helinää koko vuodelle, varsinkin 2-vuotias on ollut innokas marakassien soittaja.
Vinkit ja niksit marakassien virkkaamiseen löytyvät
tästä postauksesta.
Tiesitkö, että kansallishyönteisemme on seitsenpistepirkko. Minä opin sen tämän teemakäsityön innoittamana. Otin uudenveroiset, mutta reikäiset samettihousut mukaan kirpputorin ilmaislaatikosta ja paikkasin ne leppäkertun muotoisella paikalla. Nämä olivat lapsen ensimmäiset farkut/ samettihousut, hänen mielestään ne olivat liian kankeat käyttöön. Housut jäivät pitämättä, vaikka paikasta tuli tosi hieno.
Testailin uusia kangasvahaliituja ja piirtelin vaaleanvihertävälle farkkukankaalle kansalliskalamme. Ompelin tilkut ovaalinmuotoisiksi pussukoiksi. Nämä pussukat toimivat kankaisina kirjekuorina, kun tarvitsen jonkun pienen lahjan. Sisälle voi laittaa esim. ässäarvan. Yksi ahven on lähtenyt ylioppilaslahjaksi, muut uivat vielä kotivesissä.
Ompelin pari helppoa kansallissymbolikäsityötä valmiiksi kuvioiduista kankaista. Merinovillaisesta lapsen kypärälakista löytyy karhun kuva. Ensimmäisistä itse tehdyistä boxereista (104 cm) löytyy joutsenaiheinen kangas.
Helmikuussa teemana oli kansalliseepoksemme Kalevala
Lainasin kirjastosta lasten Kalevalan ja luimme sitä yhdessä lasten kanssa. Viimeisiltä sivuilta löytyi Iku-Turso, jonka applikoin lapsen saunatakkiin.
Tässä on lisää kuvia saunatakista ja ohjeet nopeaan tapaan applikoida iso kuvio nyörin tai puuvillalangan avulla. Siksakilla lonkeroiden kiertämiseen olisi mennyt Iku-Tursosti aikaa.
Maaliskuussa teemana olivat mahtimiehet ja -naiset
"Pelle Hermannin hätäaputoimistosta halojata halloo. Onko millainen hätä?" Varauduin eskarilaisen vappunaamiaisiin ompelemalla pellen housut. Loppujen lopuksi tulikin hätä, sillä vaatteet piti olla valmiiksi jo ystävänpäivän naamiaisiin.
Housuihin tuli 12 erilaista hauskaa ja hassua taskua.
Katso tästä kuvat kaikista taskuista. Voit hyödyntää näitä erilaisia taskuja yksi kerrallaan yksityiskohdaksi lapsen vaatteeseen. Meidän lapset ainakin tykkäävät taskuista. Niitä saisi ommella vaatteisiin paljon useammin.
Huhtikuussa teemana oli oma maakunta
Tikkasin farkkucaprien takataskuun osan syntymäkuntani vaakunasta. Näistä tulikin kesän pidetyimmät housut.
Tässä on tarinaa
takataskusta, juurista ja blogiystävän merkityksestä.
Ompelin myös etelä-pohjalaisen kansansävelmän innoittamana vaatteita lapsille.
Kaksipa poikaa Kurikasta sävelmän pohjalta syntyi vaatteita, joissa punaiset oli resorit, sekä punahilkkakankaasta ommeltu tunika.
Lisäksi ompelin nykyisen kotimaakuntani maamerkin
karkkipaperipussukkaan. Tästä tulikin oiva lahja ystävälleni.
Toukokuussa teemana oli sininen ja valkoinen, bonustehtävänä oli raha
Tallensin säästämäni pennit ja markat haikynäpenaalin silmiksi.
Kesäkuussa teemana oli Suomi runoin ja lauluin
Suomalainen kansansävelmä Minun kultani kaunis on innoitti ompelemaan tuubihuivit ja pipon. Nämä ompelukset ovat päässet tosi usein käyttöön. Tuo kurkkiva silmäpari tuubihuivissa on hauska yksityiskohta ja se sopii muuhunkin vaatteeseen.
Lasten housujen polvet kaipasivat paikkaamista. Paikkaaminen oli aivan mahtavaa ja mukaansa tempaavaa, kun mietin millä lastenlaululla ne paikkaan. Täältä löytyy vielä lisää inspiraatiota paikkaamiseen, esim.
Ihahaa-sävelellä parsitut juhlahousut.
Heinäkuussa teemana oli Suomi kartalla, bonustehtävänä oli Suomi-neito
Minulla on heinäkuun t-paidat leikattuina edelleen ompelupöydällä odottamassa ompelua. Olen ommellut omaan tahtiini muun elämän ohella. Valmista tulee sitten kun tulee. Tämä olikin rento, hyvän mielen haaste. Valmiin käsityön saa julkaista sitten kun ehtii, ei ole pakko olla valmista juuri tietyssä kuukaudessa.
Jos sinullakin on roikkumassa jokin Suomi-aiheinen käsityö, niin laita rohkeasti linkki tai kuva tulemaan. Kyllä sen voi vieläkin esitellä, et ole ollenkaan myöhässä.
Päivitys: Nyt on valmista.
Nestori ja norppa Saimaan rannalla tulivat applikoiduksi t-paitaan. Tähän meni viimeiset tilkut Nestori ja norppa -kangasta, onneksi olin säästänyt viimeisetkin rippeet, tämä oli täydellinen kuvioiden kohdistus.
Elokuussa teemana oli luonnetta peliin
Elokuun teemakäsityössä on sama juttu, kesken on. Piirrän kloriitilla ja siveltimellä hymynaamoja paitaan.
Syyskuussa teemana oli luonto, bonustehtävänä oli sää
Elokuussa kokeilin kloriittipainantaa t-paitaan. Saniaisen lehdestä tulikin näyttävä kuvio.
Syyskuussa syntyi toinenkin luontoaiheinen käsityö,
polvisuojat marjastajalle. Linkistä voit tulostaa kaavat polvisuojiin ensi kevään kasvimaahommia varten. Kuva polvisuojista olikin tämän koonnin alussa.
Lokakuussa teemana oli suomen kieli ja kirjallisuus
Yllätin ystäväni ompelemalla hänelle meikkipussin, jonka sisäpuolelle kirjoitin terveiset selvällä suomen kielellä. Kaupoista saa tavaraa vaan englanninkielellä koristeltuna. Arjessa ei tule aina sanottua tarpeeksi kauniita sanoja ystävälle, mutta ommellessa se onnistuu helpommin.
Samalla kun ompelin meikkipussin, niin esittelin
helpon tavan ommella vetoketjun niin pussukkaan kuin penaaliinkin. Vetoketju ommellaan kankaan taitteelle.
Marraskuussa teemana oli mistä Suomi tunnetaan, bonustehtävänä oli mikä kansallissymboli meiltä puuttuu
Neuvolakortin kansien vinonauhan silitin itse ja kuvasin
ohjevideon. Itse silittämällä saa juuri sellaista vinonauhaa kuin tarvitsee. Vinonauhan silittämiseen riittää apuvälineeksi silmäneula.
Joulukuussa teemana oli siniristilippumme, bonustehtävänä kultainen leikkaus
Innostuin lämmittelemään uudelleen perinteistä tekniikkaa, punoin sydänkoreja kuusenoksille. Ideoin Suomen lipun värisen sydänkorin vaihtoehdoksi perinteiselle lippunauhalle.
Tulostettavan sapluunan Suomen lipun muotoiseen sydänkoriin
löydät tästä postauksesta. Lisäksi tarjolla on 4 erilaista sapluunaa punottuihin sydämiin.
Hauskin Suomi-aiheinen käsityö on haipenaali, jolla on kolikkosilmät. Olen todella tyytyväinen, että keksin tavan ommella kolikon kiinni kankaalle. Myöhemmin löysin netistä samantapaisia ohjeita kolikkokirjontaan, kun sain apua oikean hakusanan käyttämiseen. Iku-Turso saunatakki ja pellen housut ovat jaetulla kakkossijalla.
Instagramissa voi ihastella lisää muiden tekijöiden Suomi-aiheisia käsitöitä
#suomi100_käsityö hashtagin alta. Jotta näkee ne oikeat haasteeseen osallistuneet käsityöt, niin pitää selailla vähän alaspäin. Liityin vain kuukausi ennen käsityöhaasteen aloitusta Instagramiin, eikä minulla ollut tietotaitoa valita tarpeeksi erottuvaa hashtagia. Tämä #suomi100_käsityö tulikin kaapatuksi loppuvuodesta käsityöliikkeen käyttöön.
Ajattelen, että jos asialle voi tehdä jotain niin kannattaa yrittää, muuten jatketaan elämää eteenpäin. Kirjoitinkin pari ystävällistä pyyntöä käsityöliikkeelle, ja sainkin pari kohteliasta vastausta. Mutta jostain syystä viestini ei tullut ymmärretyksi. Nyt olisin viisaampi valitessani haasteelle sopivaa hashtagia. Joten jos tarvitset Instagramiin erottuvan hashtagin, niin laita siihen erisnimi tai numerosarja mukaan. Varmuuden varalta kannattaa laittaa kaksi eri hashtagia, jos toisen menettää, niin jäljelle jää toinen. Esim. Suomi100vuottajuhlitaankangaskorjaamollakäsitöidenmerkeissä
ja toinen Kangaskorjaamonhätävarahashtag2018
Suosittelen lukemaan myös
Pikku Akan Tilkkuvakka -blogista koosteen Suomi100-käsitöistä. Niitä syntyi täysi tusina. Minun suosikkejani ovat Suomen muotoinen tyyny ja seinävaate maakuntalaulun sävelen mukaan.
Tästä tulevasta käsityövuodesta onkin tulossa jännittävä. Suunnitelmissa on
näyttely käsitöistäni. Näyttelytila on varattu heinäkuulle. Jos vain voin levittää iloa ja harrastuneisuutta käsitöideni avulla, niin mikäpä sen mukavampaa. Näyttelyyn tulee mukaan tietenkin näitä Suomi100-käsitöitäni ja lisäksi jotain muuta.
Kiitokset kaikille suomi100_käsityö haasteeseen osallistuneille.
Käsityörikasta Uutta vuotta 2018!
Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä