tiistai 30. tammikuuta 2018

Ompele kangaslabyrintti

Kankaisten labyrinttien ompeluun ja etenkin reittien suunnitteluun jää koukkuun. Ompelimme näitä labyrinttipelejä yhdessä lasten kanssa. Kangaslabyrintin ideana on siis rullata sormilla kangaskerrosten välissä oleva marmorikuula labyrintin läpi. Kuka on nopein? Entä kuka osaa rullata vain yhdellä kädellä/ silmät kiinni?


kangaslabyrintti


Kangaslabyrintti on mainio pulmatehtävä mukana kuljetettavaksi. Parasta tässä labyrintissä on se, että marmorikuula ei voi mennä hukkaan, vaan se pysyy aina tallessa kangaskerrosten välissä. Kangaslabyrintti kehittää lapsen sorminäppäryyttä ja hahmottamista. Labyrintti tarjoaa tekemistä sellaisiin hetkiin, kun pitää istua hiljaa tai paikoillaan. Automatkoilla olemme jo testanneetkin näitä.


Meidän perheen 7-vuotias rullaa kangaslabyrintin läpi jo aika näppärärästi. 4-vuotias etsii vielä oikeaa tekniikkaa, mutta saa kuitenkin kuljetettua marmorikuulan maaliin. Videoimme Instagramiin 7-vuotiaan tyylinäytteen labyrintin ratkaisemisesta. Haastavuutta labyrinttiin voi lisätä ompelemalla umpikujia.
 

Kangaslabyrintin ompeluohje

  1. Suunnittele labyrintti paperille. Itse leikattu pahviviivain, joka on marmorikuulan levyinen, on näppärä apuväline.
  2. Värjää kangas halutessasi esim. aurinkovärjäyksellä.
  3. Ompele kaksi kangasta reunoistaan yhteen oikeat puolet vastakkain. Jätä 10 cm:n pituinen kääntöaukko.
  4. Käännä kangaslabyrintti oikein päin. Silitä reunat asentoonsa.
  5. Ompele labyrintin seinämät. Minä jäljensin labyrintin kaavapaperille ja ompelin seinät kaavapaperin läpi. Lopuksi revin paperin irti.
  6. Pujota marmorikuula labyrintin sisään kääntöaukon kautta.
  7. Ompele kääntöaukko kiinni.


kangassokkelo


Kangaslabyrintin ompeluvinkit:

  • Pienempi kangaslabyrintti on helpompi käsitellä ja pujotella läpi kuin suurempi. Maksimimitaksi suosittelen 20 cm x 20 cm. Suorakulmainen kangaspala voisi sopia myös hyvin labyrintin pohjaksi.
  • Kankaaksi kannattaa valita tavallista puuvillaa tai jotain muuta ohutta kangasta. Ohut kangas on mahdollista mytätä sormien väliin, kun yrittää pujottaa marmorikuulaa kankaan keskellä. Paksua kangasta ei saa helposti mytättyä.
  • Labyrintin käytävä saa olla juuri marmorikuulan kokoinen, paria millimetriä enempää ei tarvita väljyysvaraa. Liika väljyysvara vain kasvattaa turhaan kangaspalan kokoa.
  • Labyrintin voi piirtää pahvisella viivaimella, jonka leveys on sama kuin marmorikuulan tarvitsema tila.
  • Sokkelon voi piirtää kankaalle haihtuvajälkisellä tussilla tai kangasliidulla. Sokkelon voi piirtää myös kaavapaperille, jonka läpi ommellaan sokkelon viivat.
  • Alku- ja loppukohdan voi halutessaaan merkitä kangastussilla.

ompele labyrinttipeli
Kuvan alareunassa on pahviviivain, jota käytin apuna seinien piirtämisessä.


Labyrintin seinät kannattaa ommella kontrastin värisellä langalla

 
Ompelukoneen alalangaksi voi pujottaa helmilangan, jolloin seinät nousevat kankaasta vähän koholle ja erottuvat paremmin. Tällä niksillä ompelukoneella voi kirjoa paljon muutakin. Tutustupa tästä  helppoon ja nopeaan tapaan kirjoa ompelukoneella.
 
Kangaslabyrintin seinämät voi ommella erottuviksi myös kolmiaskelsuoralla. Tosin tämän ompeleen purkaminen on työlästä, jos tulee ommeltua huti.

ommeltu labyrintti


Valitsin kaikista kauneimmat kankaani näihin labyrinttipeleihin lasten katseltavaksi. Satuaiheiset kankaat saavat myös minut hihkumaan onnesta.

Tässä idea virkattuun pulmatehtävään

Pulmatehtävä virkataan kiinteillä silmukoilla ja se sopii myös käsityötunneille ensimmäiseksi virkkaustyöksi. Puuhelmen tilalle voi huovuttaa pallon. Näin pulmatehtävästä tulee äänetön näpräyslelu.
Virkkaa pulmapeli




Idean kangaslabyrinttien ompeluun löysin Hääräämö -blogista. Sieltä voit lukea lisää vinkkejä labyrintin ompeluun. Pinterestistä löydät lisää ideoita kangaslabyrinttien ompeluun hakusanoilla "Fabric Marble Maze". Miltä kuulostaisi etanan tai talon muotoon ommeltu labyrintti? Minä ainakin innostuisin niistä.


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä


tiistai 23. tammikuuta 2018

Jäädytä koristeita puutarhaan

Meillä on roikkunut pihapuussa ja talomme seinässä tammikuun alusta saakka jäädytettyjä koristeita ja kransseja. Jääkoristeet ovat syntyneet yksinkertaisista materiaaleista: vedestä ja oksista. Pakkasherra on hoitanut loput, ja hyvin on hoitanutkin. Pitkä pakkasjakso on tullut juuri sopivaan aikaan ja jäiset koristeet ovat keikkuneet jo pitkään meidän ihasteltavanamme.

jääkranssi


Olemme asuneet tätä uutta kotia jo useamman vuoden, mutta ensimmäisen naulan vasaroin talomme seinään vasta nyt jääkranssia varten. Sen verran paljon innostuin näistä jäisistä kransseista, että ne saivat kunnian tulla ripustetuksi ensimmäisenä. Aikaisemmin en ole uskaltanut tarttua naulaan ja vasaraan, mitä jos löydän myöhemmin vielä hienomman kranssin, jonka haluan ripustaa eri kohtaan.

Enemmän olen käytännöllinen käsityöihminen kuin kauneutta janoava sisustusihminen, joten senkin takia noita nauloja on tullut käytettyä säästellen. Mutta jääkranssi oli tosiaan niin kiva, että se sai ensimmäisen naulan.

jäädytetyt koristeet puutarhaan


Minulla on paljon vanhoja alumiinisia kakkuvuokia: sydämenmuotoisia, renkaita ja ympyröitä. Jäädytin siis koristeet niissä. Jäädyttämiseen kelpaisivat myös lasten hiekkamuotit, maitopurkit, sangon pohjat.


jääkoriste puutarhaan


Jäädytettävän koristeen sisälle voi laittaa mm. pitsiliinan, käpyjä, oksia, varpuja. Mikä muu näyttäisi kauniilta jään sisällä? Muista laittaa astiaan myös naru tai nauha josta koristeen voi ripustaa.

Valmiit jäätaideteokset voi ripustaa kranssiksi seinälle, puun oksaan tai käyttää jäälyhdyn pohjana. Varsinkin maitopurkeista tehdyt jääkimpaleet sopivat jäälyhtyyn. Pyöreään rengasvuokaan jäädytetyn kakun sisälle voi laittaa kynttilän ilman sen kummempaa rakentamista. Puunoksalla roikkuvat jääkimpaleet ovat kauniita aurinkosieppareita, kunhan aurinko alkaa näyttäytymään.

jäädytetty aurinkosieppari


Jääkranssi on helppo tehdä, kunhan vain on pakkasta. Jos onkin suojasää, niin sitten voi tehdä puunrunkoon hassuja hahmoja, ikään kuin ne olisivat törmänneet päätä puuhun. Tämäkin jänis on ollut yli kuukauden törmänneenä meidän autotallin viereiseen puuhun. Tulen aina hyvälle mielelle, kun palaan kotiin ja näen pupun paikoillaan.

lumijänis puunrungossa


Lopuksi laitan vielä pari kuvaa luonnon omista jäätaideteoksista. Joki on alkanut jäätyä ja sinne on muodostunut pieniä, tasaisen pyöreitä jäälauttoja. Virtaava vesi pyörittää jäälauttoja ympäriinsä, jäälautta suurenee, kun se kerää muita jäähippuja mukaansa pyöriessään. Samaan aikaan virtaava vesi kuluttaa jäälautan reunoja pienemmiksi. Pari päivää kuvien ottamisen jälkeen tämä kohta olikin jo jäätynyt kokonaan umpijäähän. Ennen en olekaan nähnyt näin kauniita symmetrisiä jääkauttoja joessa pyörimässä.

jäälauttoja joessa


joki jäätyy


Minulle tuli aivan kylmä, kun kirjoitin tätä postausta. Johtuuko sitten jäisestä aiheesta vai siitä, että ulkona on 23 astetta pakkasta. Ei muuta kuin villasukat jalkaan vaan.

P.s Kiljusten blogissa on tehty myös jäätaideteoksia eli maitotölkkeihin on jäädytetty värikkäitä jääkimpaleita. Samasa postauksessa on esitelty värikkäät kohoneuleena toteutetut lapaset.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Virkattu pipo ruutukuvioinnilla

Etsin sopivaa ja hieman erilaista virkkausmallia pipoon. Kriteerini olivat hauska, erilainen, kiva virkata ja tytölle sekä pojalle sopiva virkkausmalli. Et-lehden sivuilta löysin Tsu -pipon, johon muodostuu ruudukkokuvio kohopylväillä ja puolipylväillä. Kun virkkaustyössä voi vaihdella eri silmukoita, niin se ei ole niin yksitoikkoinen tehdä. Pipon voi tehdä yksivärisenä tai raidallisena.

virkkausmalli pipoon


Pipon ruutukuvio muodostuu vuorottelemalla siis koho- eli reliefipylväitä ja puolipylväitä. Kohopylväät virkataan edellisen kerroksen pylvään etupuolelta. Puolipylväät virkataan edellisen kerroksen pylvään takapuolelta. Kun huomaat mistä välistä edellisen kerroksen pylvästä lanka koukataan koukulle, niin sen jälkeen virkkaaminen onkin helppoa.

Teinkin avuksesi ohjevideon Kangaskorjaamon fb-sivuille miten nuo pylväät virkataan. Pääset sujuvasti alkuun pipon virkkaamisessa, eikä tarvitse miettiä mistä välistä koukku työnnetään edelliseen kerrokseen.

Ohjevideo koho- ja puolipylvään virkkaamiseen


ohje virkattuun pipoon
Kohopylvään virkkaaminen


Suosittelen virkkaamaan ensin mallitilkun. Mallitilkun perusteella muokkasin alkuperäistä pipon ohjetta suuremmaksi. Pipon virkkaus aloitetaan päälaelta. Tein aloitusrenkaaseen 12 puolipylvästä. Pipon ympärykseen tulee näin ollen 12 ruutua. Valmiiseen pipoon tulee siis saman verran ruutuja, kuin aloitusrenkaaseen virkataan pylväitä.

Pipon päänympärystä voi hienosäätää virkkaamalla johonkin ruutuun 5 ja johonkin ruutuun 6 pylvästä. Yhden silmukan eroa ei huomaa valmiissa pipossa.

Ruutukuvio muodostuu 4+4 kerroksesta. Aivan hyvin voit virkata 5 pylvään korkuisia kerroksia, niin pipon alareunaan ei tule puolikasta raitaa, niin kuin minulla.

virkkausmalli pipoon
Tältä näyttävät silmukoiden lisäykset pipon päälaella.


Virkkausohje pipoon, jossa on ruudukkokuvionti

  • Virkkausohje on muokattu Et-lehdestä löytyneestä ohjeesta: virkattu Tsu-pipo
  • Virkkauslankani oli kaksinkertainen Sandness Garn Sisu ja virkkuukoukkuni oli nro 4. 
  • Pipon koko on 5-vuotiaalle sopiva, päänympärys on 54 cm. Ohje on helposti muokattavissa pienempään tai suurempaan päähän.  
  • Silmukkatiheys: 14 pylvästä 10 cm:llä

Aloitus: Virkkaa 4 kjs. ja kiinnitä renkaaksi.
1. krs. Virkkaa aloitusrenkaaseen 12 puolip.

2. krs. Virkkaa *2 kohop. seuraavaan puolip:n, 2 puolip. seuraavaan puolip:n*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa = 24 pylvästä.

3. krs. Virkkaa jokaiseen kohopylvääseen 2 kohopylvästä ja jokaiseen puolipylvääseen kaksi puolipylvästä. Kerrokselle tulee siis 4 kohopylvään ja 4 puolipylvään ryhmiä = 48 pylvästä.

4. krs. Virkkaa *2 kohopylvästä 1. kohop:n, 3 kohop. Virkkaa 2 puolipylvästä 1. puolip:n ja 3 puolip.* Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Kerrokselle tulee siis 5 + 5 pylvään ryhmiä = 60 pylvästä.

5. krs. Virkkaa *2 kohopylvästä 1. kohop:n, 4 kohop. Virkkaa 1 puolip. jokaiseen puolipylvääseen*. Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Kerrokselle tulee siis 6 + 5 pylvään ryhmiä = 66 pylvästä. Seuraavalla kerroksella ruudut vaihtavat paikkaa.

6.-9. krs. Aloita kerroksen virkkaaminen puolipylväillä. Kuuden kohopylvään yläpuolelle virkataan 6 puolipylvästä ja viiden puolipylvään yläpuolelle virkataan viisi kohopylvästä.
*Virkkaa 6 puolip, 5 kohop.* Toista *-* yhteensä 6 kertaa. Vaihda langan väriä.

10.-13. krs. Ruudut vaihtavat paikkaa. Kerros alkaa kohopylväillä. *Virkkaa 6 kohop, 5 puolip.* Toista*-* yhteensä 6 kertaa.

14.- 17. krs. Kerros alkaa puolipylväillä. Virkkaa 6 +5 pylvään ryhmiä.

18.-25. krs. Vaihda langan väriä. Toista kerrokset 10.-17.

Sovita pipoa ja virkkaa tarvittaessa lisäkerroksia. Minulla oli 2 lisäkerrosta.

Viimeistele pipon reuna virkkaamalla 1 krs. kiinteitä silmukoita. Kiristin pipon alareunaa kaventamalla kolme pylvästä tasaisesti pois. Näin pipon reuna asettuu hyvin päätä myöten.

virkattu pipo


Alunperin virkkasin pipon 2 vuotta sitten 3-vuotiaan päähän sopivaksi. Silloin ompelin pipon sisälle bambutrikoosta vuorin. Nyt pipo ei enää mahtunut käyttäjälleen ja suurensin pipoa hieman. Poistin trikoovuorin ja virkkasin kaksi kerrosta lisää, näin helpolla tuli tarvittava suurennnus. Nyt kelpaa pipoa taas käyttää pakkasella.
 
Ruudukkovirkkaus on monipuolinen, olen virkannut tällä mallikuviolla myös pienen korin


 
Tämä postaus kuuluu sarjaan tervetuloa talvi. Olemme yhdessä Blogisisarten kanssa kirjoittaneet inspiroivaa luettavaa talven kunniaksi. Laitan alle linkit käsityöaiheisiin postauksiin sitä mukaan, kun ne ilmestyvät. Kaikki Tervetuloa talvi -teemapostaukset löytyvät koottuna Oranssia -blogista.

Maisan elämää luonnossa ja muualla: Neulotut säärystimet
Craft Candidate: Vauvan ensilapaset
Katamarian proosallinen arki ja räpellykset: Lehtikuvioinen alpakkaneule

Lopuksi haluan vielä esitellä talvisen ja helpon kranssin. Pakkasherran avustuksella tein puutarhaamme kauniita jäätaideteoksia. Muotteina käytin vanhoja alumiinisia kakkuvuokia ja koristeina käytin havunoksia ja muita luonnnon antimia.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Housut frillalahkeilla

Mikä neuvoksi, jos kangas on 5 cm liian kapea ja 10 cm liian lyhyt housuihin?  Ratkaisu: lisätään takakappaleen haarakaareen pieni jatkopala. Housun lahkeeseen tuleva jatkopala koristeellaan frilloilla.

Kurkkaa myös ratkaisu housupulmaan, mitä tehdä kun kangas on 5 cm liian kapea ja 20 cm liian lyhyt. Pupuhousut

frillahousut


Takakappaleen haarakaareen ommeltu jatkopala on aivan huomaamaton käytössä. Jatkopalan kiinnitykseen käytän suoraa ommelta, jossa on lyhyt piston pituus. Silitän ja tikkaan jatkopalan saumanvarat litteiksi. Näin jatkopala tuntuu mukavalta käytössä. Opin tämän niksin mummiltani. Kaupan housuissakin tätä jatkopalaa haarakaaressa näkee käytettävän.

jatkopala haarakaareen


Käyttämäni housujen kaava on Ropina -legginssikaava. (Ottobre 6/2012) Pidennys on helppo tehdä, koska tässä kaavassa ei ole ollenkaan sivusaumaa. Jatkopala ommellaan ensin kiinni lahkeeseen ja lahkeen suu käännetään.

Seuraavaksi tehdään frillat. Leikkasin pinkistä trikoosta 4 suikaletta, joiden pituus oli 60 cm ja leveys 4 cm. Lahkeen leveys on nilkan kohdalta 30 cm, joten suikale poimuttuu puoleen mittaansa. Ompelin suikaleiden keskelle kaksi poimutuslankaa ja poimutin suikaleet. Ompelin frillat poimutuslankojen välistä siksakilla kiinni jatkopalaan. Lopuksi purin poimutuslangat pois.

frillan ompelu


Arvaapa miten lopulta kävi. Lahkeen 10 cm:n jatkopalassa on liikaa pituutta 2 cm. Tein taas korjausliikkeen. Pujotin lahkeen käänteeseen kuminauhan, näin saimme kiristettyä lahkeet nilkan ympärille, eivätkä ne roiku kantapään alla. Joskus tällä kuminauhakiristyksellä lahkeeseen saa tarkoituksella upotettua kasvunvaraa ja lisää pituutta.

housujen lahkeiden jatkaminen


Tätä jämäkangasta olen hautonut kaapissa varmaan 6 vuotta. Nyt kankaasta tuli oikein kivat housut. Harlekiiniruudut sopivat yhteen frillojen kanssa.

Mehukekkerit -blogissa etsitään tammikuussa vinkkejä jämäkankaiden käyttöön. Frillat ja röyhelöt ovat minun vinkkini #jämätammikuulle. Frillan/ röyhelön voi lisätä vaatteen keskelle tai helmaan. Sillä voi korostaa värin vaihtumiskohtaa tai piilottaa sauman. Koko hameen tai paidan etukappaleen voi kasata röyhelöistä. Jämätilkkuja kuluu sitä enemmän, mitä tiheämpään poimuttaa!

Jos sinullakin on kaapissa jämäkankaita, jotka eivät riitä yksinään vaatteeseen, niin näistä teksteistä löydät lisää ideoita miten jatkaa kangasta.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä



lauantai 6. tammikuuta 2018

Suomi100-teemalla syntyneet käsityöt

Suomi100 -juhlavuosi innoitti minua tekemään oman "käsityömallistoni" Suomi-teemalla. Uusi käsityövuosi onkin hyvä aloittaa esittelemällä kaikki nämä Suomi-aiheiset käsityöni. Jokaiselle kuukaudelle keksin Suomea/ suomalaisuutta ilmentävän teeman, jonka sisällytin käsityöhöni. Viime vuoden saldona oli 20 erilaista Suomi-teemalla tehtyä käsityötä. Tästä voit poimia ideoita omien käsityöprojektien kuviointiin tai yksityiskohtiin.

Tämä kaikille avoin käsityöhaaste oli nimeltään #suomi100_käsityö. Suomi100-käsityö välilehdeltä pääset tutustumaan muiden käsityöbloggaajien tuotoksiin. Olen kirjoittanut sinne koonnin blogiteksteistä.

Ompele polvisuojat
Syyskuun luonto-teemaan ompelin polvisuojat marjastajalle.

Keksin Suomi-aiheiset teemakäsityöt sen takia, että tykkään lisätä käsitöihini jonkun jujun. Teemojen avulla jujun löytäminen on helpompaa. Ideoin mieluummin käsitöihini kuvioita tai yksityiskohtia kuin värejä. Teemalla saan lisättyä käsityöhöni piristystä, persoonallisuutta, hauskuutta... Teeman avulla tehtyjä käsitöitä on hauska käyttää, koska vaatteella tai tuotteella on oma tarinansa kerrottavanaan ja tuotteet erottuvat edukseen. Suomalaisuudesta onkin riittänyt ideoita mitä erilaisimpiin käsitöihin.


Tammikuussa teemana oli kansallissymbolimme


Aloitin virkkaamalla marakassit karhun, kielon ja joutsenen kuvalla. Marakassin sisällä on pääsiäismunan muovimuna ja riisiä, makaronia tai herneitä. Näin kaikista kuuluu omanlaisensa ääni. Marakasseista on riittänyt iloa ja helinää koko vuodelle, varsinkin 2-vuotias on ollut innokas marakassien soittaja.

Vinkit ja niksit marakassien virkkaamiseen löytyvät tästä postauksesta.

virkatut marakassit


Tiesitkö, että kansallishyönteisemme on seitsenpistepirkko. Minä opin sen tämän teemakäsityön innoittamana. Otin uudenveroiset, mutta reikäiset samettihousut mukaan kirpputorin ilmaislaatikosta ja paikkasin ne leppäkertun muotoisella paikalla. Nämä olivat lapsen ensimmäiset farkut/ samettihousut, hänen mielestään ne olivat liian kankeat käyttöön. Housut jäivät pitämättä, vaikka paikasta tuli tosi hieno.

leppäkerttupaikka


Testailin uusia kangasvahaliituja ja piirtelin vaaleanvihertävälle farkkukankaalle kansalliskalamme. Ompelin tilkut ovaalinmuotoisiksi pussukoiksi. Nämä pussukat toimivat kankaisina kirjekuorina, kun tarvitsen jonkun pienen lahjan. Sisälle voi laittaa esim. ässäarvan. Yksi ahven on lähtenyt ylioppilaslahjaksi, muut uivat vielä kotivesissä.

Leppäkerttu-paikasta ja ahven-pussukoista  voit lukea lisää täältä

kankainen kirjekuori


Ompelin pari helppoa kansallissymbolikäsityötä valmiiksi kuvioiduista kankaista. Merinovillaisesta lapsen kypärälakista löytyy karhun kuva. Ensimmäisistä itse tehdyistä boxereista (104 cm) löytyy joutsenaiheinen kangas.


Helmikuussa teemana oli kansalliseepoksemme Kalevala


Lainasin kirjastosta lasten Kalevalan ja luimme sitä yhdessä lasten kanssa. Viimeisiltä sivuilta löytyi Iku-Turso, jonka applikoin lapsen saunatakkiin.

Tässä on lisää kuvia saunatakista ja ohjeet nopeaan tapaan applikoida iso kuvio nyörin tai puuvillalangan avulla. Siksakilla lonkeroiden kiertämiseen olisi mennyt Iku-Tursosti aikaa.

applikointiohje


Maaliskuussa teemana olivat mahtimiehet ja -naiset


"Pelle Hermannin hätäaputoimistosta halojata halloo. Onko millainen hätä?" Varauduin eskarilaisen vappunaamiaisiin ompelemalla pellen housut. Loppujen lopuksi tulikin hätä, sillä vaatteet piti olla valmiiksi jo ystävänpäivän naamiaisiin.

Housuihin tuli 12 erilaista hauskaa ja hassua taskua. Katso tästä kuvat kaikista taskuista. Voit hyödyntää näitä erilaisia taskuja yksi kerrallaan yksityiskohdaksi lapsen vaatteeseen. Meidän lapset ainakin tykkäävät taskuista. Niitä saisi ommella vaatteisiin paljon useammin.

ompele pellen housut


Huhtikuussa teemana oli oma maakunta


Tikkasin farkkucaprien takataskuun osan syntymäkuntani vaakunasta. Näistä tulikin kesän pidetyimmät housut.

Tässä on tarinaa takataskusta, juurista ja blogiystävän merkityksestä.

takataskun koristetikkaus


Ompelin myös etelä-pohjalaisen kansansävelmän innoittamana vaatteita lapsille. Kaksipa poikaa Kurikasta sävelmän pohjalta syntyi vaatteita, joissa punaiset oli resorit, sekä punahilkkakankaasta ommeltu tunika.

Lisäksi ompelin nykyisen kotimaakuntani maamerkin karkkipaperipussukkaan. Tästä tulikin oiva lahja ystävälleni.

Toukokuussa teemana oli sininen ja valkoinen, bonustehtävänä oli raha


Tallensin säästämäni pennit ja markat haikynäpenaalin silmiksi. 

Kolikoista kirjotut silmät


Kesäkuussa teemana oli Suomi runoin ja lauluin


Suomalainen kansansävelmä Minun kultani kaunis on innoitti ompelemaan tuubihuivit ja pipon. Nämä ompelukset ovat päässet tosi usein käyttöön. Tuo kurkkiva silmäpari tuubihuivissa on hauska yksityiskohta ja se sopii muuhunkin vaatteeseen.

Tässä on kuvia tuubihuiveista ja ohje pipoon. Tässä ohjeessa pipoon ei tarvitse ommella ollenkaan päälaelle muotolaskoksia.

pipo ja tuubihuivi


Virkkasin myös lasten lorun innoittamana sääennustaja etanan lasten leikkeihin.

Kuvaamaani videota etanan kotilon tekemisestä onkin katsottu monta kertaa.

Virkattu etana


Lasten housujen polvet kaipasivat paikkaamista. Paikkaaminen oli aivan mahtavaa ja mukaansa tempaavaa, kun mietin millä lastenlaululla ne paikkaan. Täältä löytyy vielä lisää inspiraatiota paikkaamiseen, esim. Ihahaa-sävelellä parsitut juhlahousut.

housujen paikkaus


Heinäkuussa teemana oli Suomi kartalla, bonustehtävänä oli Suomi-neito


Minulla on heinäkuun t-paidat leikattuina edelleen ompelupöydällä odottamassa ompelua. Olen ommellut omaan tahtiini muun elämän ohella. Valmista tulee sitten kun tulee. Tämä olikin rento, hyvän mielen haaste. Valmiin käsityön saa julkaista sitten kun ehtii, ei ole pakko olla valmista juuri tietyssä kuukaudessa. 

Jos sinullakin on roikkumassa jokin Suomi-aiheinen käsityö, niin laita rohkeasti linkki tai kuva tulemaan. Kyllä sen voi vieläkin esitellä, et ole ollenkaan myöhässä.

Päivitys: Nyt on valmista. Nestori ja norppa Saimaan rannalla tulivat applikoiduksi t-paitaan. Tähän meni viimeiset tilkut Nestori ja norppa -kangasta, onneksi olin säästänyt viimeisetkin rippeet, tämä oli täydellinen kuvioiden kohdistus.

applikointi idea

Elokuussa teemana oli luonnetta peliin


Elokuun teemakäsityössä on sama juttu, kesken on. Piirrän kloriitilla ja siveltimellä hymynaamoja paitaan.


Syyskuussa teemana oli luonto, bonustehtävänä oli sää


Elokuussa kokeilin kloriittipainantaa t-paitaan. Saniaisen lehdestä tulikin näyttävä kuvio.

Tässä on vinkkejä kloriittipainantaan. Samasta postauksesta pääset myös katsomaan videon, jossa suihkin saniaisenlehteä kloriitilla.

kloriittivärjäys


Syyskuussa syntyi toinenkin luontoaiheinen käsityö, polvisuojat marjastajalle. Linkistä voit tulostaa kaavat polvisuojiin ensi kevään kasvimaahommia varten. Kuva polvisuojista olikin tämän koonnin alussa.


Lokakuussa teemana oli suomen kieli ja kirjallisuus


Yllätin ystäväni ompelemalla hänelle meikkipussin, jonka sisäpuolelle kirjoitin terveiset selvällä suomen kielellä. Kaupoista saa tavaraa vaan englanninkielellä koristeltuna. Arjessa ei tule aina sanottua tarpeeksi kauniita sanoja ystävälle, mutta ommellessa se onnistuu helpommin.

Samalla kun ompelin meikkipussin, niin esittelin helpon tavan ommella vetoketjun niin pussukkaan kuin penaaliinkin. Vetoketju ommellaan kankaan taitteelle.

meikkipussin ompelu ja helppo ohje vetoketjuun


Marraskuussa teemana oli mistä Suomi tunnetaan, bonustehtävänä oli mikä kansallissymboli meiltä puuttuu

 

Ompelin ystävän vauvalle neuvolakortin kannet karkkipapereista. Geishan käärepaperi on juuri sopivan hempeää tyttövauvalle. 

Neuvolakortin kansien vinonauhan silitin itse ja kuvasin ohjevideon. Itse silittämällä saa juuri sellaista vinonauhaa kuin tarvitsee. Vinonauhan silittämiseen riittää apuvälineeksi silmäneula.

ompele neuvolakortin kannet karkkipapereista


Joulukuussa teemana oli siniristilippumme, bonustehtävänä kultainen leikkaus


Innostuin lämmittelemään uudelleen perinteistä tekniikkaa, punoin sydänkoreja kuusenoksille. Ideoin Suomen lipun värisen sydänkorin vaihtoehdoksi perinteiselle lippunauhalle.

Tulostettavan sapluunan Suomen lipun muotoiseen sydänkoriin löydät tästä postauksesta. Lisäksi tarjolla on 4 erilaista sapluunaa punottuihin sydämiin.

Punottu sydänkori joulukuuseen



Hauskin Suomi-aiheinen käsityö on haipenaali, jolla on kolikkosilmät. Olen todella tyytyväinen, että keksin tavan ommella kolikon kiinni kankaalle. Myöhemmin löysin netistä samantapaisia ohjeita kolikkokirjontaan, kun sain apua oikean hakusanan käyttämiseen. Iku-Turso saunatakki ja pellen housut ovat jaetulla kakkossijalla.


Instagramissa voi ihastella lisää muiden tekijöiden Suomi-aiheisia käsitöitä #suomi100_käsityö hashtagin alta. Jotta näkee ne oikeat haasteeseen osallistuneet käsityöt, niin pitää selailla vähän alaspäin. Liityin vain kuukausi ennen käsityöhaasteen aloitusta Instagramiin, eikä minulla ollut tietotaitoa valita tarpeeksi erottuvaa hashtagia. Tämä #suomi100_käsityö tulikin kaapatuksi loppuvuodesta käsityöliikkeen käyttöön. 

Ajattelen, että jos asialle voi tehdä jotain niin kannattaa yrittää, muuten jatketaan elämää eteenpäin. Kirjoitinkin pari ystävällistä pyyntöä käsityöliikkeelle, ja sainkin pari kohteliasta vastausta. Mutta jostain syystä viestini ei tullut ymmärretyksi. Nyt olisin viisaampi valitessani haasteelle sopivaa hashtagia. Joten jos tarvitset Instagramiin erottuvan hashtagin, niin laita siihen erisnimi tai numerosarja mukaan. Varmuuden varalta kannattaa laittaa kaksi eri hashtagia, jos toisen menettää, niin jäljelle jää toinen. Esim. Suomi100vuottajuhlitaankangaskorjaamollakäsitöidenmerkeissä
 ja toinen Kangaskorjaamonhätävarahashtag2018


Suosittelen lukemaan myös Pikku Akan Tilkkuvakka -blogista koosteen Suomi100-käsitöistä. Niitä syntyi täysi tusina. Minun suosikkejani ovat Suomen muotoinen tyyny ja seinävaate maakuntalaulun sävelen mukaan.


Tästä tulevasta käsityövuodesta onkin tulossa jännittävä. Suunnitelmissa  on näyttely käsitöistäni. Näyttelytila on varattu heinäkuulle. Jos vain voin levittää iloa ja harrastuneisuutta käsitöideni avulla, niin mikäpä sen mukavampaa. Näyttelyyn tulee mukaan tietenkin näitä Suomi100-käsitöitäni ja lisäksi jotain muuta.

Kiitokset kaikille suomi100_käsityö haasteeseen osallistuneille.
Käsityörikasta Uutta vuotta 2018!


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä