lauantai 23. joulukuuta 2017

Joulutortusta on moneksi: ruokalahja vai seurapeli?

Tällä kertaa jaan inspiraatiota joululeivontaan, hyvää joulumieltä ja hauskoja oivalluksia joulutorttujen kautta. Olkoon tämä hyvän joulumielen -postaus. Jos olet nähnyt jo muutaman kuvan liikaa kahvista, jonka kyljessä on joulutorttu, niin tämä on juuri sopivaa luettavaa sinulle.

Idea näihin torttukuviin syntyi, kun päätimme yhdessä Blogisisarten kanssa tehdä Instagram-joulutorttukalenterin. Jokainen asia mihin koskin ja jokainen ajatus joka päässäni viipyili johti uuteen kuvakulmaan joulutortusta. Kuvasin yhdeksän erilaista joulutorttuasetelmaa, loput ideat säästin ensi vuodelle. Blogisisarten kalenteria voi seurata hashtagilla #joulutorttukalenteri17.


joulukranssit

Ruokalahja vai kranssilahja, kas siinäpä pulma. William Shakespeare aikoinaan jo pähkäili ongelman kanssa. Tässä on resepti kolmeen erilaiseen leipään, jotka voi tehdä joulutuliaisiksi. Tässä on puolestaan ohjeet suodatinpussikranssiin.


joulutortun taittelumalli

Tein ystävälle joulukalenterin. Kahdeksannen päivän luukkuun askartelin fleecetilkuista  kahdeksan erilaista joulutortun taittelumallia. Minä olen pitäytynyt tähän asti tähdissä, mutta voisihan sitä vaihtelun vuoksi kokeilla muitakin.


haipenaalit

Koko pitkän syksyn haikynäpenaalit ovat kulkeneet ahkerasti opintietä ja nyt joululoman koittaessa ne ovat kyllästyneet pureskelemaan tietoa ja lyijykynän pätkiä. Kaikki ahkerat koululaiset ja opiskelijat ovat lomansa ansainneet. Ahmikaa joulutorttuja. Ompelin heinäkuussa farkkutilkuista haipenaaleja lahjoiksi. Tässä ovat ohjeet ja kaavat haipenaaliin. Nyt on aika laittaa lahjat jakoon.


erilaisia vaihtoehtoja joulutortun täytteeksi

Olet jo varmaan kokeillut joulutortun täytteeksi vihreää kuulaa, Omar-karkkia, erilaisia tuorejuustoja ja nutellaa. Kaipaatko vielä vinkkejä joulutortun uusiin täytteisiin. Miltä kuulostaisivat lego-ukot tai barbien kengät?



poro joulukuusenkoriste vanhasta nahkatakista

Kuulostaako tutulta: Joulutortut, jotka paloivat poroksi. No ei hätää, nämä voi ripustaa vaikka koristeeksi kuusen oksalle. Porot sopivasti myös kirjekuoreen lähetettäväksi ystävälle joulumaistiaisiksi. Porot on ommeltu vanhan nahkatakin hihasta. Täältä löytyvät ohjeet ja sapluuna poron ompeluun.



joulutorttu piparkakkumuotilla

Jos muut ovat tähtiä ole sinä kukka. Uskalla olla oma itsesi. Piparkakkumuotilla saa myös kivoja joulutorttuja. Marmeladin voi levittää koko tortun päälle, niin ei tarvitse syödä kuivia voitaikinan sakaroita ollenkaan. Lisää luovia tapoja piparkakkumuottien käyttöön löytyy Mitäs Meille -blogista. Kirjoitin ystävälleni Lauralle vieraspostauksen noista harvoin käytetyistä keittiötarvikkeista.



joulutorttu kahvinporoista

Joku sinulla on torttuähky? Kelpaako kaljupääkahvit? Vai maistatko mieluummin jo viikunakakkua. Minä kyllästyin syömään jouluna taatelikakkuja, onhan se viikunakin hyvä makuvaihtoehto joulun kahvipöytään. Resepti munattomaan viikunakakkuun. No nyt jaksat kurkata vielä pari torttukuvaa. 



joulutorttu tontun vatsassa

Parempi torttu vatsassa kuin kymmenen lautasella. Perinteinen jouluinen sananlasku. Tämä kuva sopii myös kuvitukseksi joululauluun "Tonttujoukko silloin varpahillaan, varpahillaan, varovasti hiipi alta sillan, alta sillan. Tip-tap, tip-tap..."


joulutorttu seurapeli aattoillalle

Aattoillan uusi seurapeli. Kuka nappaa parhaimmat tortut? Kuka jää mustaksi pekaksi? Näihin torttuihin voi käyttää kaikki jääkaapin jämähillot, esim. karviais-banaanihillo, pihlajanmarjahillo, mustamarja-aroniahillo, kastanjahillo, mustikka-päärynähillo. Kyllä, meillä on ihan oikeasti kaikkia näitä hilloja jääkaapissa.


Jos tarvitset persoonallisia ja erottuvia kuvia joulutortuista, niin laitahan tilausta tulemaan. Myös muut teemat onnistuvat. Voin ideoida persoonallisia kuvia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Olen näet miettinyt uutta aluevaltausta. ;)


Vuoden lopussa ynnäsin vielä kaikki ompeluni yhteen. Tämän kuluneen käsityövuoden aikana olen ommellut pakalta leikattua kangasta 6,25 m. Sitäkin enemmän olen tehnyt tilkuista kaikenlaisia käsitöitä. Tilkkulaatikko onkin tyhjentynyt tosi lupaavasti.

Näillä kuvilla ja tunnelmilla toivotan leppoisaa joulua ja idearikasta sekä luovaa uutta vuotta 2018.

  Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä voit seurata:

perjantai 15. joulukuuta 2017

Virkatut lumihiutaleet ja ohje perunajauhoilla tärkkäämiseen

Unelmoin joulukuusesta, jonka kaikki koristeet olisivat virkattuja. Voisin virkata sydämiä, lumihiutaleita ja enkeleitä. Aloitinkin jo virkkaamisen näistä lumihiutaleista. 

tärkkääminen ohje


Virkatut lumihiutaleet valmistuivat nopeasti parissa illassa ja seuraavaksi aloin miettimään tärkkäystä. Minulla on muutama epäonnistunut kokeilu takana pitsiliinojen ja -korien tärkkäämisestä sokerivedellä. Oli kuuma kesä ja koko virkkaustyö tuntui hikoilevan, eikä sokerivesi kovettanut koria muotoonsa.

Löytämässäni tärkkäysohjeessa neuvottiin laittamaan sokeria niin paljon kuin veteen saa liuotettua. Olisiko sokeri painanut liikaa valmiissa pitsikorissa, koska kantokahva painui lintalleen. Vai mikähän sokerivedessä oli vikana, etten onnistunut tärkkäämään sillä.

virkkaustyön tärkkääminen


Nyt olen siirtynyt tärkkäämään perunajauhoilla. Tämä on onnistunut aina ensimmäisestä kerrasta alkaen. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy lopputulos on täysin jämäkkä, eivätkä lumihiutaleen sakarat roiku yhtään. Enimmäkseen olen tärkännyt joulukuusen koristeita perunajauhoilla, enkä noin vaativia töitä kuin aikaisemmin yritin.

Ohjeet perunajauhoilla tärkkäämiseen

  1. Sekoita kattilassa 1 dl kylmää vettä ja 1 tl perunajauhoja.
  2. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen.
  3. Anna jäähtyä, etteivät sormet pala.
  4. Uita virkkaustyö perunajauholiisterissä ja puristele ylimääräiset liisterit pois.
  5. Pingota virkkaustyö kuivumaan.
Vinkki, jos et saa puristeltua käsin perunajauholiisteriä pois virkkaustyöstä, niin imeytä liisteri talouspaperien väliin.

Minä käytin lumihiutaleen pingottamiseen ja kuivattamiseen tällaista sinistä stryroxlevyä tai routaeristettä, miksi tätä nyt kutsutaankaan. Se on tiivis ja nuppineulat pysyvät siinä hyvin. Lumihiutaleen alle laitoin palasen kelmua.

perunajauhoillla tärkkääminen ohje

Tämän lumihiutaleen virkkausohje on Omakoppa -blogista. Samassa blogissa on myös yhteenveto erilaisista tärkkäysvaihtoehdoista.

Arvaatko miksi lumihiutaleita ei ole kuvattu kuusen oksilla? Siinä kävikin niin, että annoin jo virkatut lumihiutaleet lahjaksi. Joulukuusi ei ollut vielä valmiina, kun halusin ottaa kuvat itselleni muistoksi ennen lumihiutaleiden postittamista. Minulla on vielä lankaa jäljellä, kyllä minä vielä sitten joskus teen itsellenikin.


helppo virkattu lumihiutale
Tämä superhelpon lumihiutaleen virkkausohje on Arkimamman  arkiralli -blogista


virkattu lumihiutale
Tämän tähden muotoisen lumihiutaleen ohjeen löysin Kässämartat -blogista.

Jos joulukuusen haluaisi koristella nopeammin niin kannattaa metsästää sopiva pitsiliina tai pitsikangas, josta voi leikata palasia. Palaset tärkätään ja ripustetaan joulukuuseen lumihiutaleiksi. Pakettikoristeiksikin nämä kovetetut lumihiutaleet kelpaisivat.

Pitsiliinojen tai lumihiutaleiden tärkkäys onnistuu myös vesi-erikeeper-seoksella. Tilkkutuvan -blogista löytyy yksi ohje: virkattu ja tärkätty tähtönen.


Muita persoonallisia tapoja hyödyntää pitsiliinoja käsitöissä:


Mainostan samalla kirjoittamaani vieraspostausta Mitäs meille -blogiin: Luovia tapoja käyttää piparkakkumuotteja. Piparkakkumuotit pääsevät meillä ainakin liian harvoin käyttöön.

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Punotut sydämet joulukuuseen sis. kaavat

Tämä on käsityöblogien joulukalenterin 6. luukku. Täällä Kangaskorjaamolla punomme sydämiä joulukuusen koristeeksi. Perinteisesti nämä sydämet on punottu paperista, tällä kertaa käytän puuvillakangasta. Ohje on helppo, eikä vaadi ompelua. Piirtelin omiakin punontamalleja ja punoin joulukuuseen siniristilipun mallisia sydämiä. Kivaa vaihtelua lippunauhalle!

Tanskan sydämet


Lapsena askartelin monena jouluna punottuja sydämiä. Näitä kutsuttiin nimellä tanskan sydämet, ilmiselvästi lipun värien mukaan. Silloin en ymmärtänyt miten sakarat saisi pujoteltua niin, että sydämen saisi avattua ja siitä muodostuisi kori. Näppäränä tyttönä pujottelin yksinkertaisia papereita ja teippasin läpinäkyvällä teipillä kaksi sydäntä yhteen. Lopputulokseen olin tosi tyytyväinen, olinhan onnistunut ongelmanratkaisussa.


punottu sydän joulukoriste


Mitä materiaaleja voi käyttää sydänten punomiseen?

Minä käytin sydänten materiaalina puuvillatilkkuja. Tässä on oiva tilaisuus kierrättää vanhat joulupöytäliinat ja -verhot. Työhön kannattaa valita tiivis sidoksinen puuvillakangas.

Näitä sydämiä voi punoa monenlaisista materiaaleista, esimerkiksi paperista, kartongista ja huovasta. En ole vielä ehtinyt tutustua hiljattain markkinoille tulleisiin korkkipapereihin, voisivatko ne myös sopia sydänten punontaan. Tai mitä näitä muita nyt on: vegaaninahka, Snap Pap. Jos sinä kokeilet näitä materiaaleja, niin kerrohan miten onnistui.


Punottu sydänkori


Ohje kankaasta punottuihin sydämiin

Yhteen sydämeen tarvitaan kahta eri kangasta. Yhden tilkun koko on 14 cm x 22 cm. Jos haluat tehdä sarjatyönä useamman sydämen, niin leikkaa kankaasta suikale, jonka leveys on 14 cm ja pituus on jaollinen 22:lla. Saumanvaroja ei tarvita, kun leikkaa tarkasti.

Tilkku taitetaan kaksinkerroin ja väliin silitetään kaksipuoleinen liimakangas. (Tilkun koko on taittamisen jälkeen 7 cm x 22 cm.) Näin sydämistä tulee tarpeeksi jämäkät. Liimakangas estää myös kankaan reunojen rispaantumisen, joten kankaan reunoja ei tarvitse huolitella. Testasin myös liimaharsoa kankaiden väliin, sekin on sopivan jämäkkää.

Ennen leikkaamista sydämen pohjaan tuleva taite kannattaa silittää teräväksi. Sapluunan avulla kankaasta leikataan taitteelta sydämen puolikkaat ja leikataan niihin viillot. Toinen puolikas leikataan erivärisestä kankaasta. Sitten ollaankin valmiita punomaan. Minä asettelin kankaat niin päin, että taitereuna tulee sydämen pohjaan, vaikka ei tällä taida olla merkitystä.

Sydän punotaan pujottamalla sakarat vuorotellen toisen sisään ja ulkopuolelle.

askartele sydänkori


Tällä videolla näytetään miten sydänten punominen onnistuu.
Tässä on kuvasarja miten punonta etenee.

Lopuksi pujotin silmäneulalla satiininauhan ripustuslenkiksi.

Vinkit sydänten punontaan:

  • Kiinnitä huomiota siihen, ettet lisää yhtään millimetriä sapluunan leveyteen. Punoskohdan tulee pysyä tarkasti neliönä.
  • Pujottelua helpottaaksesi voit leikata viillot 2 mm pidemmiksi. Varsinkin paperisten sydänten pujottelu helpottuu tällä niksillä.
  • Pujottelussa voit käyttää apuna pinsettejä.
  • Voit leikata viiltojen kohdista 1 mm levyisen suikaleen pois, tämä auttaa paksuissa materiaaleissa kuten kartongissa. Katso kuva alla.

Punottu sydän ohje


Tässä on tulostettavat kaavat punottuun sydämeen.

Voit suurentaa tai pienentää kaavaa halutessasi. Huomioi, että punoskohdan tulee säilyä neliönä.

Minun sapluunani ovat pahvista, niin ne kestävät pitkään käytössä. Olen pistänyt neulalla reiän viillon loppumiskohtaan. Viillon alkamiskohdan olen lovennut. Näin saan merkittyä näppärästi haihtuvalla kangastussilla viiltojen oikeat paikat. Nyt tein vielä yhden uuden sapluunan, johon kokosin kaikki erilaiset variaatiot punonnasta. Tässä kuvassa on kaikki sapluunat ja niistä syntyvät sydämet vierekkäin.

Punottu sydän kaava



Näitä sapluunoita on helppo piirtää itsekin. Minä piirsin sinivalkoisen Suomen lipun. Siniristilipun punomiseen tarvitaan kaksi erilaista sapluunaa. Toinen leikataan sinisestä ja toinen valkoisesta kartongista. Sillä ei ole väliä kumminpäin värit leikkaa, lopullinen väritys syntyy punomisvaiheessa.

siniristilippu joulukuusenkoriste



Blogissani on ollut koko vuoden käynnissä Suomi100-teemakäsityöhaaste. Joulukuun teemana oli siniristilippumme. Tämä pieni askartelutyö sopii mukaan joulukuun teemaan oikein hyvin. Sinäkin voit osallistua tähän käsityöhaasteeseen. Osallistumisohjeet löytyvät joulukuun ensimmäisestä postauksessa.

Innostuin toden teolla ja ideoin samalla erilaisia käyttötarkoituksia punotuille sydämille:

  • Lähetä kankainen punottu sydän joulukorttina tuomaan hyvää mieltä. Vastaanottaja taatusti ilahtuu erilaisesta ja käytännöllisestä joulukortista.
  • Lapset olivat mukanani leikkaamassa ja punomassa yksinkertaisia sydämiä paperista, sellaisia mitkä eivät avaudu. Liimasimme nämäkin sydämet kartongille joulukorteiksi. 
  • Perinteinen käyttötarkoitus: laita sydämen sisälle piparkakku tai makeinen ja ripusta joulukuuseen koristeeksi.
  • Laita sydänkoriin makeisia mukaan ja ojenna pieni muistaminen päiväkodin tädille tai opettajalle.
  • Sydänkoreista kasattu joulukalenteri. Täältä löydät tehtäviä ja puuhaa lasten joulukalenteriin.
  • Suurenna sapluunaa niin isoksi, että voit kerätä sydänkoriin joulukortit.
  • Suuremmasta sydämestä saat vaihtoehdon joulukranssille: laita sisälle jotain vihreää, karkkikeppejä, tonttu-ukko, mitä nyt keksitkin...

Hupsista. Menin kurkkaamaan Pinterestiä, jos siellä olisi kivoja punontamalleja. No olihan siellä aivan tajuttoman hienoja malleja, joita haluaisin heti kokeilla kaikkia. Hakusanalla tanskan sydämet/ "weaving danish hearts"/ julehjerte löytyy toinen toistaan ihastuttavampia ja taitavampia punontamalleja. Tässä esimerkiksi yksi.

 
Huomenna käsityöblogien joulukalenterin 7. luukku avautuu Kettuja Unissa -blogissa/ rumat jouluvillapaidat joulukorteissa.
 
Eilisen 5. päivän luukussa oli ohjeita ja inspiraatiota paketointiin. Kototeko -blogissa on esittelyssä kirja  nimeltään Kaikki paketissa.

Villa Nannan blogissa on listattuna kaikki kalenterin koostamiseen osallistuvat käsityöblogit, joista löytyy jouluisia käsityöideoita. Instagramissa joulukalenteria voi seurata hashtagilla #kässäjoulukalenteri2017.


Hyvää itsenäisyyspäivää ja onnittelut 100-vuotiaalle Suomelle. 

Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

lauantai 2. joulukuuta 2017

Ripusta poro kuusen oksalle, vanhasta nahkatakista joulukoriste

Löysin Kototeko-blogista näppärän kierrätysvinkin vanhalle nahkatakille. Kaksinkertaisesta nahasta syntyy hauska poro joulukuusen oksalle roikkumaan.

poro joulukuusenkoriste


Vintillämme olikin valmiina jo sopivan vanha nahkatakki tuunattavaksi. Hyödynsin nahan oikeaa ja nurjaa puolta. Yhden nahkatakin hihasta tuli 6 poroa. Ompelu ja leikkaaminen tuntuivat alkuun hitailta, mutta tehdessä sorminäppäryys lisääntyi.

Ensin jäljensin poron hahmon kaavapaperille. Sitten leikkasin kaksi poron kokoista nahkapalaa. Neulasin kaavapaperin nahkapalojen kanssa nipuksi. Ompelin tarkasti poron ääriviivoja pitkin. Ompelun jälkeen revin kaavapaperin irti. Langanpäät solmin yhteen ja pujotin neulalla nahkapalojen väliin. Lopuksi leikkasin poron hahmon irti nahkapalasta ompeleiden muotoja seuraillen. 

ompele joulukuusenkoriste


Vinkit joulukuusenkoristeen ompeluun nahasta

  • Testaa onko nahka sopivan tukevaa. Pysyykö kaksinkertainen nahkapala tukevasti pystyssä.
  • Käytä ompelussa paksua tikkauslankaa, niin ommeljälki erottuu hyvin.
  • Paksun nahan ompeluun tarvitset nahkaneulan, ohuen nahan ompelu voi onnistua tavallisella paksulla neulalla. Testaa tilkulle.
  • Käytä ompelussa avointa applikaatiopaininjalkaa, tai jotain muuta paininjalkaa, josta näet kaavapaperin viivan hyvin.
  • En leikannut poron sarvien alimpia sakaroita erilleen, vaan jätin ne yhteen. Näin sarvet ovat tukevammat, eivätkä lerpata.
  • Varo leikkaamasta ompeleita poikki, kun leikkaat poron muotoa.
  • Yksinkertaiseen nahkaan sakset pystyvät paremmin. Tarkat kohdat voi leikata ensin päällimmäiseen nahkaan, sitten alimmaiseen nahkaan. Näin menetellen ei ole vaaraa, että leikkaisi ompeleita poikki.

joulukuusenkoriste kierrätysmateriaali


Kannattaa miettiä millaisen poron haluaa piirtää, samat muodot tulevat myöhemmin ommeltavaksi ja leikattavaksi. Liian isoa poroa ei kannata lähteä tekemään, koska päästä ja sarvista tulee liian painavat, eivätkä ne pysy pystyssä. 

Tästä voit tulostaa sapluunan poro joulukuusenkoristeeseen.


Leikkuujätteen säästin vielä. Leikkuusilpusta voi ommella nahkaisia merkkejä farkun taskuun tai pipon reunaan.

ompele vanhasta nahkatakista

Kototeko -blogissa on lisää vinkkejä porokoristeen ompeluun sekä omatekoiseen tuotelappuun, jos poron haluaa antaa lahjaksi joulukortin mukana. Kototeko-blogissa on myös muita jouluohjeita, esim. tässä syntyy moderni kuusiryijy vanhasta nahkatakista.

Näillä poroilla osallistu Blogisisarten joulutorttukalenteriin. Toinen luukku aukeaa tänään Instagramissa. Joulutorttukalenterissa on luvassa  muutakin herkuttelua, ideoita ja hyvää mieltä. Tervetuloa seuramaan #joulutorttukalenteri17 ja #blogisisaret.

Nyt on juuri sopiva aika aloittaa joulukorttiaskartelut. Näihin kortteihin on käytetty myös kierrätysmateriaalia, joulukortit on tehty vanhan kirjan sivuista.

Viimeinen Suomi100-teemakäsityöhaaste on käynnissä. Tervetuloa mukaan, Joulukuussa kässäilemme teemalla siniristilippumme.


Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

perjantai 1. joulukuuta 2017

Joulukuun Suomi100-teemakäsityön aiheena on siniristilippumme

Juhlallisesti julistan joulukuun Suomi100-teemakäsityön aiheeksi siniristilippumme. Bonustehtävänä on kultainen leikkaus.

Suomi100-käsityö starttaa nyt viimeisen kerran. Ilmassa on haikeutta, mutta vedetään silti lippu salkoon. Ilolla toivotan ihan jokaisen mukaan tähän käsityöhaasteeseen. Käsityön voi toteuttaa haluamallaan tavalla.

Joulukuun teemakäsityö

Joulukuun Suomi100-teemakäsityön osallistumisohjeet

  1.  Ideoi ja valmista Suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
  2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
    •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
    •  Kuvan voit julkaista myös Instagramissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
    •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
  3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri joulukuussa, niin esittele se myöhemmin. Aikaisempiin teemoihin voi myös palata koko vuoden ajan ja tehdä niihin sopivan käsityön.

Jokainen vuoden aikana syntynyt teemakäsityö on ollut minulle erityisen rakas. Muistan tarinan käsityön syntymisestä ja miten se liittyi tähän vuoteen. Teemojen kautta olen saanut ideoita kuviontiin, kokeillut uusia tekniikoita ja hassutellut ommellessani. Parasta on, että olen tutustunut uusiin käsityöihmisiin. Heidän teemakäsitöistään olen saanut taas lisää inspiraatiota omiin käsitöihini. Jälkikäteen muistan näitä käsitöitä ja ihmisiä niiden takana erityisellä lämmöllä.

Joulukoriste vetoketjusta
Kuvituskuva: Vanhasta vetoketjusta saa varisemattoman joulukuusen.


Vuoden alussa mietin, että pitäisikö minun hakea tähän Suomi100-teemakäsityöhaasteeseeni viralliset Suomi100-tunnukset ja ilmoittaa samalla käsityöhaasteeni mukaan virallisille tapahtumasivuille. Tulin siihen lopputulokseen, että teen sillä ajalla mieluummin käsitöitä mitä täyttäisin lomakkeita. 

Nyt jälkikäteen ajatellen olisi kuitenkin pitänyt täyttää se lomake, vaikka lomakkeita inhoankin. Koska näihin Suomi-aiheisiin teemakäsitöihin on tullut niin valtavan hienoja ja inspiroivia käsitöitä mukaan, niin olisi kiva että nuo taitavien käsityöntekijöiden luomukset olisivat päässeet laajemmaltikin esille. 

Toinen mietteeni tästä projektista liittyy aikaan. Kuukausi on osoittautunut minulle liian lyhyeksi ajaksi ideoiden toteuttamiseen. Arvasinkin tämän alun pitäen ja jätin osallistumisohjeisiin joustamisvaraa. Kunkin kuukauden teemakäsityön voi tehdä valmiiksi sitten kun ehtii. Tämä on ollut ja on edelleen rento ja hyvän mielen teemakäsityö. Näillä näkymin jatkan ideoideni työstämistä käsitöiksi vielä ensi vuonnakin.

Tähän joulukuun teemakäsityöhön minulla on idea valmiina. Poika tarvitsisi juhlapaidan. Paidan selkään aion ommella siniristilipumme salkoon. Käytän ompelukoneessa helmilankaa alalankana, se on sopivan joutuisa tekniikka, eikä tarvitse käsin kirjoa.

Koska tämä on Suomi100-juhlavuoden viimeinen teemakäsityö, niin haluan laittaa tähän loppuun jäniskevennyksen. Muistatko mistä tv-ohjelmasta jäniskevennys tuli tutuksi? Oikean vastauksen ja alkuperäisen jäniskevennyksen voi katsoa Yle Areenasta.

lumijänis
Kuvituskuva: Kokeilimme tehdä vaihteeksi lumiukon sijaan lumijäniksen.

Joulukuun bonustehtävä

Joulukuun bonustehtävänä on kultainen leikkaus. Bonustehtävän voi tehdä ennen tai jälkeen tai yhtäaikaa varsinaisen tehtävän kanssa, eikä kukaan laske vaikka tekisit pelkästään bonustehtävän.

Muistan peruskoulusta, että en aivan hahmottanut miten tämä kultainen leikkaus toimii käytännössä. Periaatteessa tiesin, että siinä puuhataan jotain luvuilla 2 ja 3 sekä niiden suhteilla. Nyt voisin kokeilla olisinko viisaampi. Taiteessa tuo kultainen leikkaus tuo kuulemma yksityiskohdat paremmin esille, miksei sama toimisi käsitöissäkin.

Teemakäsitöiden yhteenveto löytyy Suomi100-välilehdeltä. Tunnisteella Suomi100 pääset suoraan lukemaan postaukset ja katsomaan kuvat.


Yhteenveto joulukuun teemakäsitöistä:

- Siniristilipun muotoinen sydänkori joulukuuseen. Tämä on oiva vaihtoehto lippunauhan tilalle.
- Sinistä ja valkoista paidassa/ Pikku Akan Tilkkuvakka

    Toivotan oikein jännittävää ja käsityörikasta joulunalusaikaa.

    Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

    maanantai 20. marraskuuta 2017

    Aineeton joulukalenteri, ideoita luukkuihin

    Osallistun tänä vuonna Facebookin ompeluryhmässä joulukalenterivaihtoon. Erityistä tässä on se, että joulukalenteri on aineeton. Aineettomalla joulukalenterilla voi ilahduttaa ystävää ja lieventää joulun odottamisen jännitystä, eikä mitään turhia tavaroita kerry pyörimään nurkkiin.

    joulukalenteri


    Tämä julkaisemani aineeton joulukalenteri on varjoiluversio alkuperäisestä. Koska kalenterin kasaaminen on ollut niin kivaa puuhaa, haluan jakaa sinullekin vinkkejä ystävän ilahduttamiseen. Tämän joulukalenterin voi antaa työkavereille, ystävälle tai naapurille. Minä taidan laittaa tämän toisen versioni aineettomasta joulukalenteristani ystävälliselle ja auttavaiselle kirjaston henkilökunnalle.

    HOX: Tämä postaus on päivitetty ja joulukalenteri on muokattu vanhan kirjan sivuille. Löydät sen täältä, klik.

    Viime vuonna tein lapsille erilaisen joulukalenterin, joka sisältää tehtäviä ja puuhaa 24 päivälle. Yhdistämällä nämä kaksi kalenteria saat tehtyä kivan joulukalenterin lapsiperheelle.

    Keräsin joulukalenterin luukkuihin paljon vaihtoehtoja. Lista jatkuu vielä 24. päivän ylikin. Muokkaa kalenterista omannäköisesi tai vastaanottajan näköinen. Etsin esimerkkilinkit jokaiselle päivälle valmiiksi, niin saat kasattua oman joulukalenterisi helposti ja nopeasti.

    Nyt siihen tärkeimpään eli mitä voi laittaa aineettoman joulukalenterin luukkuihin. Luukut voivat sisältää hyvin erilaisia asioita: runoja, ohjeita, ideoita, perinteitä, uuden oppimista, kirjavinkkausta.... Joulukalenterin voi myös tehdä tietyllä teemalla: kerää luukkuihin 24 niksiä, reseptiä, taikatemppua tai joululaulua.

    Aineettoman joulukalenterin luukut voi toteuttaa paperisena tai sähköisenä. Luukut voivat avautua myös puoliksi paperilla ja puoliksi virtuaalisesti. Nykyaikana tekniikkaa on moneen lähtöön: videot, whats uppit sun muut.

    Aineeton joulukalenteri

    1. Minä olen niksien suurkuluttaja. Mitä arjessa helpottavia niksejä sinä käytät? Tässä on yksi Kangaskorjaamon niksi: Tee itse pieni kylmälaukku kahdesta kahvipussista laittamalla ne sisäkkäin. Eväsleivät ja jogurtit pysyvät kylminä.

    2. Askartelu- tai käsityöohjeita
    * Taidatko tehdä näin hienoja lumihiutaleita, tässä on lumihiutaleiden kaaviokuvia Pinterestistä.
    * Yli 20 jouluista askartelu- ja käsityöideaa Kototeko-blogista
    * Vanhasta kirjasta pidike joulukorteille/ Lumisiivet-blogi

    Tässä on yksi jouluinen askarteluidea. Poro on ommeltu kierrätysmateriaalista eli vanhasta nahkatakista. Ohjeet poron ompeluun löytyvät Kototeko -blogista. Piirsin poron siluetin itse, sain suorat jalat, jotka on helppo ommella. Sarvet puolestaan piirsin koristeellisimmiksi. Tästä voit tulostaa poron omiin ompeluksiisi.

    joulukoriste kierrätysmateriaalista


    3. Peliohjeet korttipeliin 

    4. Ohjeet näyttävään jääkranssiin, jonka voi ripustaa puunoksalle.  Laita tarjottimelle/ sangon pohjalle vähän vettä, lehtiä, oksia, foliosta leikattu lumihiutale, mitä vain keksit ja ripustusnaru. Sitten odotellaan pakkasta. Kauankohan tänä vuonna saa odottaa.
    Tässä on minun tekemäni jääkranssit.

    5. Anna hetki aikaa rentoutumiselle ja venyttelylle. Tässä on hartioiden venyttelyohjeita. Vaihtoehtoisesti liikkumisvinkkejä, äänenhuoltojumppaa tai lupaudu lenkkikaveriksi.

    6. Ohjeet taikatempun harjoitteluun, niin pääset nauttimaan esityksestä.


    8. Erilaisia tapoja taitella joulutorttu
    * Dronningholm haastaa kaikki mukaan ideoimaan uusia muotoja, katso kilpailun ohjeet ja inspiroivat ideat
    * Joulutortun uudet muodot/ K-ruoka
    * Helppo joulutorttu, johon mahtuu paljon luumuhilloa ja kermavaahtoa

    9. Hetki rentoutumiseen tarkkojen värityskuvien parissa...

    10. ...vaiko visaisempi pulmatehtävä tai pähkinä purtavaksi tälle päivälle: tulitikkutehtäviä.

    11. Aivojumpppaa sanaristikon tai sudokun parissa.

    12. Joululauluja YouTube versiona tai paperisena nuotteineen.

    13. Ideoita itse tehtyihin joulukortteihin
    * joulukortit vanhan kirjan sivuista
    * joulukortit kierrätyspaperista

    14. Elämänohjeita, viisauksia, aforismeja, mietelauseita, sananlaskuja, rakkaalla lapsella on monta nimeä.
    * Tunturisuden mietelauseet
    * Positiivareiden värssypankista löytyvät jouluisetkin riimit

    15. Vanhan kansan sääennustuksia ja perinnetietoa koko seuraavaksi vuodeksi.

    Joulukuun 15. päivä vieteään Annan päivää, silloin on juuri sopiva aikaa aloittaa joululeipomiset. Lähde: Taivaannaula. Näiltä sivuilla löytyy lisää vuodenkiertoon liittyviä perinteitä ja sanontoja.

    16. Vinkkaa joulun suosikkireseptisi ystävälle.
    * Suklaakakku kokonaisilla päärynöillä
    * After Eight -juustokakku
    * Persimonhillo

    17. Runoja tai haikuja joulusta tai jouluttomuudesta
    * Birgit-mummon joulurunot
    * Kokeile haiku-runorobottia 

    18. Menovinkki johonkin paikkakunnan joulunalustapahtumaan. Lähde itse mukaan.

    19. Pohjoisen illat ovat sopivan pimeitä tähtien tarkkailuun, miltä tähtikuviot näyttävät
    * Ursan tähtikartta, vinkkejä tähtien tarkkailuun
    * Tähtikartat, jokaiselle kuukaudelle omansa

    20. Kirjavinkkausta
    * Kirja jokaiselta Suomen itsenäiseltä vuodelta

    21. Testaa sorminäppäryytesi origamitaittelun avulla

    22. Lähes aineeton joulukoriste puhelinluettelon sivusta tai muusta paperista

    23. Ideoita erilaisiin joulukuusiin pinterestissä:
    * Joulukuusen voi laittaa ikkunaan, seinälle, pöydälle...
    * Joulukuusen muodon voi hahmotella valokuvista, joulupalloista, joulukuusennauhasta, paperisista lumihiutaleista
    * Minijoulukuusi syntyy kuusen oksista isoon maljakkoon
    * Joulukuusi koristenauhasta seinälle

    24. Viimeistele kattaus taittelemalla lautasliina kauniisti, lautasliinan taitteluvinkit
    * joulukuusi
    * taitteluohjeita Kotiliedestä


    Vaihtoehtoja joulukalenterin luukkuihin:

    25. Arvoituksia pähkäiltäväksi

    26. Onkos jotain kivoja virtuaali-/ mobiilipelejä vinkata. Itse en näistä niin innostu, joten tämä kohta jää sinun täytettäväksesi.

    27. Joulutarina
     * esim. Kelkka, joka lähti tiehensä

    28. Joulubingo. Tämä sopii hyvin joulukalenterin ekoille päiville. Tee ruudukkoon lista jouluisista asioista. Rastin saa laittaa, kun asia on tehty tai nähty. Kuka saa bingon ensimmäisenä. Tässä on malliksi yksi joulubingo, mutta se on helppo itsekin tehdä.

    29.  Erilaiset listat: esim. lähialueen luontopolut, 5 tapaa jouluvalojen ripustamiseen, 10 tapaa käyttää tähteeksi jääneet joululaatikot jne.

    30. Pinterestin loputon aarreaitta. Laita hakusanaksi Christmas (diy) ja katso mitä löydät. Me täällä teemme seuraavaksi piparkakkumuoteilla lohkoja vesimelonista ja persimonista välipalaksi.

    31. Tässä on nopea ja helppo askarteluidea joulukalenterin mukaan laitettavaksi. Ikkunaan voi leikata kartongista poron kurkistelemaan. Nenä liimataan paikoilleen punaisesta huovasta. Voit tulostaa poron siluetin tästä linkistä.


    aineeton joulukalenteri


    Joulukalentereita muualla


    HOX:Tämä postaus on päivitetty ja uudistettu löydät sen täältä, klik. Aineeton joulukalenteri avautuu vanhan kirjan sivujen välistä.

    Tulossa: Instagramiin Blogisiskojen yhteinen joulutorttukalenteri. Luvassa on hassuttelua, fiilistelyä ja kunnon joulutorttuhurmosta. Jokaiselle löytyy oma torttunsa, olit sitten perinteisen tai vapaan tyylin ystävä. Joulutorttukalenteri löytyy Instagramista hastageilla #joulutorttukalenteri17 ja #blogisiskot.


    Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

    torstai 9. marraskuuta 2017

    Kosmetiikkalaukku ja helppo tapa ommella vetoketju

    Sain ystävältäni palan kangasta, mitat ja pyynnön tehdä yksinkertainen kosmetiikkalaukku. Kysellessäni tarkempia toiveita, täsmennys kuului näin: "Tee sellainen ettei v-tuta ommella."

    kosmetiikkalaukun ompelu


    Ompelu on minulle mukava harrastus. Voin rehellisesti sanoa että, tätä kosmetiikkalaukkuakin oli mukava ommella. Tykkään suunnitella yksityiskohtia ompeluksiini. Ompelun parissa rentoutuu ja unohtaa kaiken muun. Unohdan myös ajankulun.

    Kankaat leikkasimme yhdessä ystävän kanssa jo heinäkuussa äkäisten paarmojen piirittäessä meitä terassilla. Marraskuussa kuuran peittäessä maata kosmetiikkalaukku on vihdoin valmis. Toivottavasti ystävääni ei ole odottelu haitannut. Aikomus olisi tehdä oravannahkakauppoja tämän ompelutyön tiimoilta. Me saamme vaihdossa lastenhoitoapua. Tästäkin syystä ompelu oli erityisen mukavaa.

    ompele kosmetiikkkalaukku

     

    Tällaiset osat leikkasin yksinkertaiseen kosmetiikkalaukkuun:

    • suorakulmiot sivukappaleiksi 21 cm x 15 cm, 2 kpl, pyöristin kulmat
    • pitkä suikale kiertämään kosmetiikkalaukun reunat ympäri n. 50 cm x 7 cm, 1 kpl
    • vuorit edellä mainittuihin osiin
    • vetoketjun viereen 25 cm x 7 cm kokoiset suorakaiteet, 2 kpl
    Huom: kannattaa laittaa vähän pidempi vetoketju kuin minulla on. Näin laukun pohjalta on helpompi etsiä tavaraa. Eli pidennä vetoketjun viereen tulevia suorakaiteita esim. 30 cm:iin ja lyhennä pitkää suikaletta vastaavasti 5 cm.

    Vuorin ja päällisen kiinnitin yhteen kaksipuoleisella liimakankaalla. Vetoketjun viereen tulevat palaset taitoin kaksinkerroin pituussuunnassa ja silitin väliin kaksipuoleisen liimakankaan.

    ompele helppo kosmetiikkalaukku


    Lokakuun tullessa leikatut kankaat olivat siis vielä pinossa ompelupöydälläni. Suunnittelin taskuja ja jotain piristystä kosmetiikkalaukkuun. Minulla on ollut tämän vuoden aikana käsitöissäni Suomi-aiheisia teemoja. Lokakuun teemana oli suomen kieli ja kirjallisuus. Näin tulin ommelleeksi taskuun pienen tervehdyksen  selvällä suomen kielellä ompelukoneen kirjaimia hyödyntäen. Ei sitä arjen kiireessä tule tarpeeksi annettua tunnustusta hyvälle ystävälle.

    kosmetiikkalaukun tasku


    Kosmetiikkalaukun tasku on tehty myös yksinkertaisella tekniikalla. Tasku on leikattu kaksinkertaisesta kankaasta. Taskun yläreunaan tulee taite. Taskun muut reunat jäävät sivu- ja pohjasaumojen alle. Taskuun ei tarvita muita ompeleita kuin lokeroiden jakamiseen kaksi pystyommelta. Käytin ompelukoneen koristeompeleita tähän tarkoitukseen.

    Tässä on helpoin tapa ommella vetoketju mihin tahansa pussukkaan:

    Taita, silitä ja ompele. Ei muuta. Niksi piilee siis siinä, että vetoketju ommellaan kankaan taitteelle. Tarvitset vain yhden ompeleen kiinnittämään vetoketjun. Kaksinkertaiseen kankaaseen vetoketju on tukevampi ommella. Vielä helpompaa vetoketjun ompelu on, jos kankaiden väliin laittaa tukikankaan. Minä käytin kaksipuoleista liimakangasta, sekin on hyvä vaihtoehto.

    miten ompelen vetoketjun


    Ompelin kosmetiikkalaukun toisen sivukappaleen pitkään reunasuikaleeseen. Katkaisin reunasuikaleen sopivan mittaiseksi ja yhdistin renkaaksi vasta, kun olin ommellut ensimmäisen sivukappaleen melkein kokonaan kiinni. Näin pystyin varmistamaan, että reunasuikale on sopivan pituinen. Lopuksi ompelin toisen sivukappaleen kiinni reunasuikaleeseen.

    Aluksi ajattelin, ettei kosmetiikkalaukun sisäsaumoja tarvitse huolitella vinonauhalla. Innostuinkin silittämään itse kaiken värisiä ja kuviollisia vinonauhoja. Joten ompelin yhden kauniin vinonauhan kosmetiikkalaukun sisällekin. Tässä postauksessa jaan ohjeet helppoon niksiin, miten vinonauhoja voi silittää itse silmäneulan avulla.


    Jämätilkuista tein ympyränmuotoisia pussukoita

    Ystäväni antamasta kankaasta jäi yli pieniä tilkkuja. Tilkuista leikkasin ympyröitä, ympyröistä ompelin pieniä pussukoita. Yhteen ympyrän muotoiseen pussukkaan tarvitaan 4 kappaletta ympyröitä, joiden halkaisija on 10 cm. Silitin lisää vinonauhaa samasta kankaasta. 

    pyöreät pussukat


    Kaksi ympyrää taitetaan ja silitetään puoliksi. Taas hyödynnän tätä helppoa tapaa vetoketjun ompeluun kahden puoliympyrän väliin. Ompelin kaikkiin kolmeen ympyrään metriketjun samalla yhtenäisellä ompeleella.

    Kaksi muuta ympyrää silitin yhteen kaksipuoleisen liimakankaan avulla. Näistä kokonaisista ympyröistä tulee pohja. Kaikki kappaleet ja ripustuslenkki kiinnittyivät yhteen, kun ompelin vinonauhan ympäri. 

    helppo tapa ommella vetoketju

    Näihin ympyräpussukoihin laitan matkalääkkeet ja -laastarit, muistitikut sekä autossa on yksi parkkimittarin kolikoille. Lapset laittavat näihin omat tärkeät tavaransa: tarrat ja Little Pet Shoppien välipalaa.

    Pieni Lintu -blogissa haettiin tällä viikolla kuvahaasteeseen ympyröitä. Olipa kiva osallistua tähänkin haasteeseen samalla. Mitähän ympyränmuotoista muut ovat keksineet kuvattavaksi, se selviää Pieni Lintu -blogissa.

    Villa ja Villa -blogista löytyvät ohjeet vuoritettuun meikkipussiin, jossa saumat jäävät piiloon päällisen ja vuorin väliin.


    Kaivoin arkistoista esille muutaman muunkin pussukan, jos inspiraatio iskee. Näihin on hyvä harjoitella vetoketjun ompelua.

    Näppäriä pussukoita:

    Tervetuloa seuraamaan Kangaskorjaamon persoonallisia ja idearikkaita käsitöitä

    keskiviikko 1. marraskuuta 2017

    Marraskuun Suomi100-teemakäsityön aiheena on: Mistä Suomi tunnetaan

    Toiseksi viimeinen Suomi100-teemakäsityö starttaa nyt. Me suomalaset olemme joskus vähän jöröjä. Mietimme, mitä muut mahtavat meistä ajatella. Usein tämä on kuitenkin turhaa, koska muutkin ovat kiireisiä miettiessän juuri tätä samaa asiaa. Jokainen uskaltakoon olla oma ainutlaatuinen itsensä. 

    Marraskuun teemakäsityössä voisimme kertoa mistä olemme ylpeitä. Mistä Suomi tunnetaan? Mistä suomalaiset tunnetaan? Ideoi ja valmista teemakäsityö aiheesta, tekniikka on vapaa.

    marraskuun teemakäsityö


    Tämä #Suomi100-teemakäsityö alkoi tammikuussa ja jatkuu vielä joulukuuhun saakka. Vuoden aikana olemme valmistaneet yhdessä idearikkaiden ompelijoiden kanssa suomalaisuuteen liittyviä käsitöitä. Kuukausittain vaihtuvat teemat ovat hyvin väljiä ja jokainen voi valita itselleen sopivan työtavan. Aina on tilaa vielä yhdelle, joten lähde sinäkin mukaan teemailemaan meidän kanssamme.

    Marraskuun Suomi100-teemakäsityö osallistumisohjeet

    1.  Ideoi ja valmista Suomi100 -teemakäsityö tai useampi, tekniikka on vapaa.
    2.  Kuvaa ja esittele käsityösi muillekin sosiaalisessa mediassa.
      •  Blogijuttusi voit linkittää tämän postauksen kommentteihin. Teen niistä yhteenvedon postauksen loppuun. 
      •  Kuvan voit julkaista myös Instagramissa ja Facebookissa #suomi100_käsityö ja tagilla @kangaskorjaamolla.
      •  Kangaskorjaamon facebook sivuille voit lisätä kuvia.
    3. Ei olla turhan tarkkoja, eikä ainakaan stressata. Jos käsityösi ei valmistu juuri marraskuussa, niin esittele se myöhemmin. Aikaisempiin teemoihin voi myös palata koko vuoden ajan ja tehdä niihin sopivan käsityön.

    Miettiessäni mistä Suomi tunnetaan, ensimmäiseksi tuli mieleeni sauna. Suomalaiset rakastavat saunomista. Jokaisesta kodista löytyy sauna ja saunatakit, eikö vain. Ompelin Kalevala-teemaisen saunatakin lapselleni helmikuussa. Saunatakin helmassa on Kalevalan taruhahmo Iku-Turso.

    iku-turso saunatakki


    Meillä Suomessa on sääntöä vaikka mihin ja olemme tarkkoja siitä, että sääntöjä noudatetaan. Etsin Googlesta jotain hyvää esimerkkiä tähän ja arvaa mitä löysin: Sääntö-Suomi televisiosarja alkaa 22.11. Mtv3:lla. Onpa eriskummallinen sattuma, että olen päätynyt samaan sääntö-Suomi näkökulmaan jo tammikuussa 2017, kun olen valmistellut marraskuun teemaa ja miettinyt mistä Suomi tunnetaan. Näin ollen Suomi ja säännöt ovat yhtä erottamaton sanapari kuin Suomi ja sauna.


    Joskus kuulemme tositarinoita New Yorkista. Siellä luullaan, että Suomessa on aina kylmä ja täällä asuu jääkarhuja. Pitäisikö tuota myyttiä kumota? Joskus tarkenee ihan hyvin pelkillä korvaläpillä. Ompelin vanhaan korvaläppien kehikkoon uuden päällisen. Näitä on ollut tosi ihana käyttää nollan keleillä.

    uudista korvaläpät


    Suomen kieli tunnetaan maailman vaikeimpana kielenä. Linkitän tähän Ismo Leikolan stand up-esityksen, mikä on suomen kielen tärkein sana. Tämän opettelemalla pärjää jo aika pitkälle. Minun mielestäni suomalaiset ovat tunnettuja myös erikoisesta huumorintajusta.

    Yksi suomalainen, josta voimme voimme olla ylpeitä, on Jari Litmanen. Hän pelasi Hollannin liigassa jalkapalloa niin menestyksekkäästi, että poikavauvoja alettiin nimeämään hänen mukaansa. Niin siellä Hollannissa nimettiin, eihän siinä olisi mitään kummallista, jos Suomessa saa nimen Jari. Ompelin miehelleni Jari Litmasen kuvalla varustetun t-paidan. Kuvio on tehty kloriittivärjäyksellä.

    kuvio kloriitilla



    Marraskuun bonustehtävä:

    Tammikuussa teimme teemakäsityön, jonka aiheena oli kansallissymbolit. Vuoden aikana on valittu ainakin kaksi uutta kansallissymbolia Suomelle. Kansallisruokamme on ruisleipä ja kansallisperhosemme on paatsamasinisiipi. Bonustehtävänä on miettiä mikä kansallissymboli meiltä vielä puuttuu? Kerro se käsityön keinoin. Bonustehtävän voi tehdä ennen tai jälkeen varsinaisen tehtävän, eikä kukaan laske vaikka tekisit pelkästään bonustehtävän.

    Minä voisin tässä kohdassa äänestää kansallisurheilulajiksi pesäpalloa. Meillä vitsaillaan puolison kanssa, että onneksi tuli nuorena pelattua pesäpalloa, kun ei saakaan kopiksi autonavaimia tai jotain muuta lentopostia.

    Mitä minulta unohtui? Ainakin peruna. Mistä sinun mielestäsi Suomi ja suomalaiset tunnetaan?

    Yhteenveto Marraskuun teemakäsitöistä:
    - Neuvolakortin kannet karkkipapereista/ Kangaskorjaamolla
    - Metsäretki-sukat/ Craft Candidate
    - Räsymatosta mekoksi/ Pikku Akan Tilkkuvakka

    Joulukuussa suomi100- teemakäsityön aiheena on siniristilippumme ja kultainen leikkaus.