torstai 25. huhtikuuta 2013

Suunnitteilla II

Uusia ideoita syntyy solkenaan, vaikka en ole ehtinyt entisiäkään toteuttaa. Laitetaan nämä suunnitelmat jonon jatkoksi. Täällä blogissa ideat eivät pääse unohtumaan.

Lapselle
1. Onkipeli. Kalat ommellaan tilkuista ja kiinnitetään magneetti narun päähän. Sekaan ommellaan kuluneita kenkiä ja säilykepurkkeja, eihän sitä tiedä mitä yllätyksiä ongenkoukkuun tarttuu.
2. Kesähattuja. Jos nyt aloittaisin, voisi muutama olla jo kesäksi valmiina. Minulla olisi pari retrolakkia, joista saisin hyvät kaavat.

Näitä lakkeja ei ehditty käyttämään, kun jo jäivät pieneksi. Näistä saa hyvät kaavat suurempiin lakkeihin.

Talvella huovutin pari palloa lapasten koristeeksi ja huovutuskärpänen puraisi, olisi kiva huovuttaa enemmänkin.
3. Korvaläpät. Vanhat korvaläpät voisivat saada uuden elämän, kun niiden ympärille huovuttaisi jonkun eläinhahmon. Näitä eläinkorvaläppiä oli yhteen aikaan paljon myynnissä käsityömessuilla, mutta nyt niitä ei enää näy. Onkohan jo aika ajanut ohi? Ja minkähän eläimen niihin huovuttaisi?
4. Talvitakkiin rintaneulaksi kallan kukka. Ohje löytyy Yhden illan käsityöt kirjasta.
5. Koruja huovuttaen. En ole vielä kokeillut spiraali- eli kääretorttu-tekniikkaa. Mutta olen nähnyt tällä tekniikalla tehtyjä syötävän ihania kaulakoruja.

Itselleni tekisin
6. Hiuspannan trikoosuikaleista. Ohje löytyyy täältä:
http://www.lovestitched.com/my-tutorial/knotted-jersey-headband-tutorial/
7. Vetoketjukoruja. Nyt alkaa olla varastossa tarpeeksi irtiratkottuja vetoketuja tähän hommaan. Huovutusta voisi lisätä kaveriksi.
8. Meikkipussi karkkipapereista. Karkkiakin on nyt syöty niin paljon, että paperit riittäisivät jo ihan kunnon kokoiseen toilettipussukkaan.

Sisustusjuttuja
9. Ovistoppari. Tuulikaapin oven taakse tarvittaisiin jokin painava ja pehmoinen ovistoppari. Siihen virkaan voisi sopia herneillä täytetty pöllö.
10. Verhot... olemme asuneet tässä uudessa kodissa jo 11 kuukautta, mutta verhot vielä uupuvat...haluaisin kielokuvioista kangasta, onko kukaan nähnyt?

P.s. Aikaisemmista suunnitelmistani olen toteuttanut peräti kaksi! (Lampunvarjostin ja keppihevonen)

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Kastejuhla

Huhtikuun alussa vietimme ristiäisiä. Päivänsankari sai ylleen äidin ompeleman kastepuvun. Puku on nyt toista kertaa käytössä. Onneksi suunnittelin puvun sekä tytölle että pojalle sopivaksi. Kangas on sileää puuvillapellavaa. Perinteisen vaaleanpunaisen/ vaaleansininen rintarusetin sijaan ompelin helmaan vaaleanvihreän satiininauhan. Rintaan kirjoin muutaman rivin smokkipoimutusta samansävyisellä vaaleanvihreällä helmilangalla kuin helman satiininauha. Smokkipoimutuksen ansiosta helmaan tulee runsaasti leveyttä. Kastepuvun takana helman väljyys on poimutettu takakappaleeseen. Sopivaa kaavaa ei kastepukuun löytynyt mistään, joten muokkasin vauvan kesämekon kaavasta, Suuri Käsityölehti 5/2001.

Smokkipoimutusta

Lisäksi kuvia juhlaherkuista ja kastekoristeista. Ideoin koristeet lähikaupan antimista eli valkoisista antiikkikynttilöistä ja merisuolasta. Kaapista löytyi alumiinisia kakkuvuokia ja tapettimallikirja. Tapetinpaloista taittelin kurkiorigameja. Kahvipöytään olin leiponut porkkanakakkua, sacherkakkua, Mariannen tiikerikakkua, kentuckynkakkua, vaaleita nimipipareita ja runebergintorttuja.

Makeaa tarjottavaa

Toisen kakun päälle istahti Aku Ankka leikkimään.

Lempparikahvikupit ovat samalla juhlakahvikupit.
Seuraavat ristiäiset vietimme joulukuussa 2015. Ompelin itselleni mekon ja leivoin sen seitsemää sorttia tarjottavia.
 

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Tee itse kravatti

Kevät on juhlien aikaa. Nyt kaikki ompelemaan miesväelle solmioita mekkokankaiden jämäpaloista.

Näin syntyy nuorelle herralle nopeasti juhla-asu.

1. Leikataan kankaasta täysvinoon sopivasti kapeneva suikale. Eikä se täysvinous ehdoton vaatimus ole, vaan miten kangasta sattuu riittämään silputtavaksi. Isän kaapista voi paremman puutteessa ryöstää valmiin solmion ja leikellä sen pienemmäksi. Leikattavan suikaleen leveys on kaksi kertaa valmiin kravatin levyinen plus saumanvarat. Pituus mieluummin vähän liian pitkä kuin liian lyhyt. Viistotaan suikaleen päät kolmiomaisiksi. Lisäksi saksitaan molempiin päihin vuorikankaasta pieni pala.

2. Kankaan nurjalle silitetään tukikangas. Tukikangas tulee vain kravatin etupuoleen.

3. Ommellaan kravatin päihin vuorikankaat, oikeat puolet vastakkain. Ohennetaan saumanvara kärjessä, käännetään vuori nurjalle puolen ja siltetään huolella paikoilleen.

Tältä näyttää kravatin nurja puoli, kun tukikangas on silitetty, päät ommeltu ja saumanvarat kavennettu.

Tältä näyttää kravatin oikea puoli. Violetit viivat kuvaavat ompeleiden paikkaa.

4. Taitetaan kravatti pituussuuntaan kaksin kerroin, oikeat puolet vastakkain ja ommellaan pitkä sivu.

Violetilla viivalla merkitty ompeleen paikka.
5. Käännetään hakaneulan avulla kravatti oikein päin. Pujotetaan kravatin kapeampi pää sisälle, niin kuin kuminauhaa pujotettaisiin kujaan.

6. Kravatin silitys ja solmun teko.

Minä tein kravattiin sellaisen solmun, joka vain ulkoisesti muistuttaa oikeaa solmintatapaa. En enää osaisi tehdä sitä  uudestaan. Harsin kravatin kiinni potkuhousujen etukappaleeseen, niin pysyy nuoren herran kravatti ainakin suorassa. Sen ohuemman pään kravatista käänsin potkuhousujen sisälle piiloon roikkumaan. Jos joskus kravattia tarvitsee pidentää, niin se on helppoa.


P.s. Suuri käsityölehti 11-12/2001 tarjoaa myös kaavat ja ompeluohjeet solmioon.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Korttigalleria

Näihin onnittelukortteihin minun tilkkuni hupenevat. Teen kaikki onnentoivotukset itse. Korttiaskartelu sai alkunsa viisi vuotta takaperin kirjontakurssilla, siellä taitava tilkkuilija loi taideteoksia peukalonkynnen kokoisista tilkuista. Sisuunnuin, kyllähän minäkin osaan. Aina lopputulos ei vastaa alun mielikuvaa, mutta yleensä vastaanottaja tunnistaa kortin mukana tulevan ajatuksen.

Tilkkumaalaus


Tilkkumaalaus ennen ompelua


Tilkkumaalaus




Haastavinta on keksiä korttiin sopiva aihe. Sen jälkeen saksien heiluttelu on helppoa. Tilkkujen muotojen ei tarvitse olla viimeisen päälle, sillä ommellessa voi muotoja vielä korjailla ja lisätä yksityiskohtia.

Tilkkusilpun päälle laitetaan tyllikangas (tai kristallimuovia), joka pitää silpun paikoillaan. Sitten ommellaan vapaalla konekirjonnalla muotojen mukaan ja yksityiskohtia lisäillen. Lopuksi taideteos nimetään. Ylhäällä oleva kortti syntyi viime viikonloppuna olleille apen synttäreille. Muut kortit ovat menneiltä vuosilta parhaimmistoa.

Tässä on ohjeet vapaaseen konekirjontaan ja korttien ompeluun.


Jäätelökekkerit


Prinsessan vaatekaapilla



Maasta se pienikin ponnistaa, onnittelukortti ylioppilaalle


Haikara tulossa


Aikainen lintu nappaa madon



Pois tieltä risut ja männynkävyt... ja puput


Haikaran tuuraaja


Iloinen perhetapahtuma heinäpellolla



Lisää tilkkumaalauksella tehtyjä kortteja